maanantai 18. heinäkuuta 2016

Glasbrukstäppan ja Katarina-Sofian korttelisto


Katarina-Sofia alueella Södermalmilla on viihtyisää, sanoisinko erityisen viihtyisää. Glasbrukstäppan sijaitsee tuossa kallion kupeessa. 

Nyt liikutaan alkuun Södermalmin saaren itäisessä kolkassa. Aloitan tämän postauksen varta vasten täältä Södermalmin itäisestä päästä sillä harvempi turisti tänne löytäää ja silti tämä on käymisen arvoinen kolkka Tukholmassa. Kerron myös muista reiteistä samalla, ja lopulta kerron pienestä oaasista nimeltä Glasbrukstäppan ja Corneliusparken.


Saltsjöbadeniin ja Solsidaniin kulkevan junan rata kulkee tuossa sillalla. Alla Folkungagatan ja sen vieressä kävelytie, josta sitten pääsee ylös Söderin kukkuloille.

Valokuva on otettu Viking Linjan sataman vieressä sijaitsevalta mäen mynkyrältä, jossa sijaitsee ihana kahvila nimeltä Fåfängan. Varsinkin kesäaikaan täällä on kiva istuskella ja katsella maisemia.


Junan sillan aliste ensin ja sitten noita portaita ylös Kvastmakarbackenille. Tuosssa on heti toisetkin portaat ja Tegelviksgatanilta on oikein katu nimeltä Bodengatan jota pitkin voi myös nousta ylös Södermalmille. Kvastmakarbacken/ luudantekijänmäen ja Bondegatanin/talonpojnakadun välissä kulkee kapea kävelykuja, jonka varrella on penkkejä levähtää.



Ette tule katumaan. Tämä kuja on kappale kauneinta Tukholmaa, varsinkin kesällä. Alue on melko jyrkkää ja kumpareista joten se ottaa hieman voimille.

Kvastmakarbackenin jälkeen kannatta lähteä vaikka Åsögatanille jota reunustaa punaiset puutalot. Siitä sitten Skeppargrändille ja aah mikä idyllinen pieni kuja tämä onkaan. Ja siitä edelleen Folkungagatanille ja siitä sitten Erstagatanille.


Skeppargränd



Keskikesällä


 Syksymmällä 

Tämä mäenmykkylä sijaitsee lähellä Viking linjan satamaa vastapäätä kadun toisella puolella. Mutta koska siinä kulkee junanrata niin on käännyttävä vasemmalle, junanradan sillan alitse ja sitten oikealle portaita pitkin.

Suosittelen kävelemään tätä reittiä jos haluaa tutustua aitoon Södermalmiin. Tässsä Södermalmin nurkkauksessa on runsaasti vanhoja kauniita punaisia puutaloja joissa asutaan vieläkin.
 
Tämän reitin voi tehdä päinvastaisessakin järjestyksessä, viimeisenä, ennen kuin palaa Viking linjan satamaan. Mutta siinä tapauksessa suositten samalla käydä Fjällgatnilla ja Erstan Diakonissalaitoksen pihalla ja käydä katsomassa Erstan kirkkoakin, jos se nyt sattuu olemaan avoinna.

Ja jos nyt ei välttämättä halua käydä Kvastmakarbackenilla niin voihan sitä lähteä satamasta suoraan Folkungagatanille, mikä on vilkkaasti liikennöity katu, mutta suora tie Södermalmin sydämeen. Siltäkin voi poiketa Erstassa ja täällä Glasbrukstäppanilla aivan yhvtä hyvin. Fokungagatanin reitti on suorin reitti Erstaan ja tänne Glasbrukstäppanille. Monta kaunista paikkaa jää näkemättä, jos vaan kävelee suoraa tietä Folkungagatania eteenpäin.  


Tästä portista vaan sisään Erstagatanilla...

Tänne löytää helposti Slussenilta ensin Katarinagatania ja sitten Fjällgatania pitkin. Heti Fjällgatanin päädystä alkaa Erstagatan. 


Ersta diakonissalaitos ja sen piha ja kirkko on yksi mansikkapaikoistani Tukholmassa. Mentäessä portista sisään on heti oikealla puoella tupa jossa valmstetaan kaikki Ruotsin kirkkojen ehtoolisleivät. Siinä voi nähdä jopa ikkunalsien lävitse kun ehtoollisleipiä leivotaan. Sisälläkin voi varmasti käydä, vaikka en ole ikinä kokeillut.


Heti Folkungagatanilta käännyttäessä Erstagatanille on sen oikealla reunalla Erstan Second Hand myymälä. Eikun vaan tekemään löytöjä. Putiikki on suljettu kesälomanajaksi 4. heinäkuuta - 7. elokuuta.

Heti Folkungagatanin alkupäässä on Erstan diakonialaitos oikealla, josta kerron myöhemmin lisää, ja vasemmalle lähtee kapea Sågargatan ja siitä vasemmalle heti Lotsgatan ja Skeppargränd. Jos on aikaa niin poiketkaa ihmeessä Skeppargrändillä. Muuten... Skeppragrändin päädystä voi nousta portaat ylös kapealle kujalle jota pitkin pääsee Åsögatanin päätyyn, Corneliuspuistoon ja tänna Glasbrukstäppanille, jolle tässä postauksessa ollaan menossa.


Kuvia Skeppargrändiltä




Skeppargränd

Söderbergs trappor05.jpg

Tänne ylös on hyvin jyrkät portaat Stadsgårdsledenin rantakadulta, Fotografiska museet'in kohdalta. Pitää ihan alkuunsa sanoa ettei minulla ole tietoa voiko portaita käyttää nykyään, mutta luultavasti. Vieressä oleva hissi on suljettu jo kauan sitten. Portaat tullaan kyllä melko varmasti myös sulkemaan sillä kallion sisään rakennetaan Slussenin uutta metro- ja bussiasemaa.

Rappujen nimi on Söderbergs Trappor, 1700-luvulla sukankutojaoppilas Anders Söderberg omisti tontin Mäster Högbergsgatan'illa, läheltä Katarinan kirkkoa. Tontin peri sen jälkeen puseronkutoja Ulrik Söderberg ja hänen jälkeensä sukkatehtailija Johan Söderberg. Tehtailijasta tuli rikas mies sillä hän keksi valmistaa tehtaassan sukkien lisäksi villasta kaulaliinoja, joita kutsuttiin nimellä confortables. Siis kolme Söderbergiä on antanut nimen näille portaille. 

Satamatyöläiset ja laivanrakentajat kyllästyivät kiertämään Katarinan jyrkän kallion, joten saatiin idea rakentaa portaat suoraan Katarinan jyrkänteeseen. 


Åsögatan


Åsögatan



Portaat ylös  Renstiernansgatanilta Cornelis puistoon ja Glasbrukstäppanille

Mutta nyt on vihdoinkin tarkoitus poiketa Glasbrukstäppanilla, joten ensin on käveltävä Åsögatanin päästä noin 300 metriä ja sitten käännyttävä oikealle Renstiernasgatanille. Ja kun katu tekee melkein 90 asteen kulman niin juuri siinä kohtaa kadun vasemalla puolella (katso kuvaa) on lyhyet portaat ylös Cornelisparken/Cornelispuistoon ja heti sen takana sijaitseekin sitten Glasbrukstäppan.


Glasbruksgatan


Glasbruksgatan


 Glasbruksgatan


Glasbruksgatan

Juutalaista alkuperää oleva herra Melchior Jung kävi ottamassa oppia lasinvalmistuksessa Pariisissa ja Brysselissä. Sieltä palattuuaan hän perusti ensin lasipajan Kungsholmenille, mutta hänen kuoltuaan hänen poikansa Gustaf muutti lasinvalmistuksen tänne Södermalmille, nykyisen Glasbruksgatanin varrelle. Mutta kun Tukholmassa alkoi olla liiankin monta lasinvalmistajaa niin Gustaf Jung muutti Suomeen ja perusti siellä lasipajan Uuteenkaupunkiin. Glasbruksgatan on paremminkin kuja ja se sijaitsee Katarinan kirkon edustalla jyrkänteessä, jonka päätyyn on myös portaat alhaalta Katarinavägeniltä.


Glasbrukstäppan Cornelispuiston takana

Tänne voi luonnollisestikin kävellä Katarinavägeniä pitki Slusseniltakin päin. Mutta ajattelin että luonnollien Södermlamin kierros voi alkaa Viking linjan satamasta. Tai reitin voi kulkea päivastaiseen suuntaan, satamaa kohti.

Mäster Mikaelsgatan päätyy tähän pieneen puistoon. Täältä on upeat näkäalat kaupungille ja satamaan. Mäster Mikaesgatan on lyhyt kadunpätkä mutta erittäin idyllinen. 


Corneslis Wrejsvikin pieni muistopuisto sijaitsee täällä Mäster Mikaelin kadun itäisessä päädyssä. Cornelis oli aluenperin hollantilainen. Hänestä tuli kuuluisa ja suosittu trubaduuri Ruotsissa.



 Mäster Mikaels gatan





Glasbruksbacken sijaitsee aivan Cornelispuiston takana ja Glarbrukstäppan sijaistee kun kääntyy  Cronelispuistosta vasemmalle Mäster Mikaelgatanille. Hän joka löytää Katranin krikkon löytää kyllä tännekin. Kirkon ohitse itään päin Nytorgsgatanille ja siitä Mäster Mikaelin kadulle joka johtaa suoraan Cornelis pusitoon. Mäster MIkaelin kaduslat lähtee oiekalle kapea kuja Grlasgrädn jonka varrelal tämä ihan oaasi Glasbrukstäppan sijaitsee.




Vihdoinkin ja viimeinkin me ollaan päätepisteessä Glasbrukstäppanilla. Eikä ihme että tämä pieni meditatio-oaasi on saanut nimekseen juuri lasipajatäppan. En tiedä mitä täppan on suomeksi...

Erik Glemme suunnitteli tämän pienen puiston 1950-luvulla. Alue on siistitty ja korjattu  vuonna 2006.



Mikä ihmeellistä niin harva tietää tämän oaasin olemassaolosta. Kun menen Cornelis puistoon, joka on näköalaterassi, niin siinä käy paljon väkeä kääntymässä ja ihailemssa näköalaa. Mutta harvempi poikkeaa asuinrakennusten seinustalle, josta kulkee polku tänne oaasiin. He jotka asuvat vieressä sijaitsevassa rakennuksessa, ovat saaneet ihailla tätä pientä puistoa omasta ikkunastaan.













 Käärme ei ole elävä, mutta tuo iso hämähäkki on ilmielävä











Täällä voisin istua vaikka lopun ikääni. Voiko olla parenpaa paikkaa rentoutua. Hyvä paikka tehdä treffit. Tällä on aina hyvin rauhallista. Eikä mitään tungosta, ei meteliä, ei stressiä, ei autoja, vain silloin tällöin kevyt tuulen henkäisy, linnun laulua kuulee silloin tällöin ja lehtipuiden lehtien suhinaa.




Katarinan kirkko häämöttää Mäster Mikaelin kadun päässä.



Vanha valokuva menneiltä ajoilta
Elämä ei varmaanakan ollut helppoa aikoinaan "dessa kåkar", näissä hökkeleissä.


Solrosparken

Glasbruksgatanin itäisessä päässä tämä pien pieni puistoalue. Oikeastaan tämän tien varressa sijaitsee päiväkoti ja sen ympäriltä on haluttu jättää luono rauhaan. Joten näin syntyi tämä pieni pusitoalue. En kuitenkaan suosisttele sillä lähellähän sijaitsee paljon viihtyisämpi pusitoalue.


 Joitakin rakennuksia ja  päiväkoti tien varreessa


Tämän näköistä on tien päässä. Ei siis mitään ihmeellistä mutta täältäkin on hienot näköalat alas kaupungille.


Päiväkoti