lauantai 10. joulukuuta 2022

Skinnarviksberg

 

Yttersta Tvärgränd on 140 metriä pitkä katu Södermalmilla Tukholmassa. Katu on erittäin söötti. Sitä reunustaa vanhat puutalotkorttelit, missä asui aikoinaan alueen käsityöläisväkeä. Skinnar tarkoittaa nahkureita ja luultavasti näissä puutaloissa asui nahkatyöläisperheitä. Nämä asunnot ovat julmetun kalliita, mutta viimeisen päälle remontoituja. Jotkut näistä on annettu kuttuuriväelle vuokralle.


Yttersta Tvärgränd

Kadulle löytää suoraan Zinkesdammin metroasemalta, kun lähtee kävelemään pohjoiseen päin. Katu ulottuu pohjoisessa Skinnarviksparkenin puistoalueeseen ja etelässä Ringvägenin katuun.


Yttersta Tvärgränd



Kadun pohjoisesta päästä pääsee Skinnarviksbergetin kukkulalle portaita pitkin. Koirille on siellä oma koirien 'ulkohuone'.




Skinnarviksberg on Tukholman keskustan korkein luontokohde, josta on upeat näkymät muun muassa Kungsholmenin saarelle, Vanhaan kaupunkiin ja Tukholman kaupungintalolle. Sopiva paikka mukavalle piknikille. Pieni kahvila on avoinna hyvällä säällä ja siellä on aina runsaasti väkeä auringon paistaessa. Täällä tarjoillaan tietysti hyviä voileipiä, kahvia ja jäätelöä.

Skinnarviksparkenin mäeltä voi polkuja pitkin laskeutua alas Södra Mälarstrandin rantakadulle. Talvella ei kannata mennä mäelle sillä siellä vedet ja lumet jäättyy ja alastulo on hyvin epävarmaa. Siinä saattaa katkaista jalkansa tai käsivartensa kun liukastuu.


Toinen idyllien pikkukuja lähettyvillä on Lundagatan, tai oikealat nimeltään Gamla Lundagatan, mikä on kaksiosainen kuja, ja se lähtee Ringvägenin päästä länteen päin.