sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Vasastanin kaupunginosa


Vasastanin kaupunginosa kuuluu kunnallis-poliittisen jaottelun mukaan Norrmalmiin, mutta se on kuitenkin oma kaupunginosansa, tai miksi sitä muuten voisi kutsua. 

Vasastan on kodikas ja rauhallinen kaupunginosa, josta löytyy etenkin lukuisia vintagemyymälöitä, kahviloita ja pieniä butiikkeja. Palvelut ovat keskittyneet Odenplanin ja Sant Eriksplanin metroasemien ympärille.


Tässä lukee Vasastaden, mutta virallisesti kaupunginosa on nimeltään Vasastan. Göteborgissa on kaupunginosa nimeltä Vasastaden.

Vasastan'ista tuli oma kaupunginosa vuonna 1926 ja on ollut aikaisemmin tiheimmin asuttua aluetta Tukholmassa. Nykyään asunnot ovat isoja ja ultramoderneja joten asukasluku on nykyään huomattavasti pienempi kuin mitä se oli 1900-luvun alkupuoliskolla. Asuntojen neliömetrihinnatkin ovat aivan viime aikoina, kun asuntoja on lyöty yhteen, nousseet  melkein Tukholman korkeimmiksi.


Mellquist, Rörstrandsgatan 4

 Avoinna joka päivä kello 6.00-21.00.

Vasastanilaiset tapaavat toisiaan Mellqvistin kahvilassa jota pidetään yhtenä Tukholman parhaana kahvilana. Mellqvistin kahvibaari on oikeastaan ihan tavallinen kahvila, ei siis mitään erikoista, mutta sen keskeinen sijainti Rörstrandsgatan 4, erinomaisen hyvä kahvi ja mukava iso terassin tapainen kahvilan edustalla kesäaikaan vetää puoleensa. Rörstrandsgatanin varrella sijaitsee kahviloita ja ruokapaikkoja vieri vieressä.

Tukholmassa ei istuta oluttuoppien kanssa ainakaan päiväsaikaan, niin kuin Köpenhaminassa, vaan kahvinjuonti, fika, kuten tukholmalaiset kahvinjuontia kutsuvat. Tukholmalainen ei sano juovansa kahvia vaan hän fikar, tai tar en fika, ottaa fikan. Fika on kaikkien tukholmalaisten suurin nautinto ja samalla voi tavata tuttuja ja tuntemattomia. Ravintolaan tai baariin lähdetään vasta siinä kymmenen paikkeilla illalla. Kahvilakulttuurista on tullut tukholmalaisten rakkain ajanviete. 


Vasastanissa asuu paljon hyväpakkaisia yksineläjiä, joilla on araa käydä aamisella Mellquistillä. Täällä ladataan hyllyt täyteen toreita pullia ja mahtavia voileipiä jo heti aamu kuudelta. Mellquist on tunnettu ennen kaikkea kahvistaan.


 Rörstrandin linna

Linnan omistaa nykyään Filadelfia vaapaakirkko. Magnus Ladulås luovutti tämän alueen 1200-luvulla Klaran luostarille. Mårten Wewizer tai Mårten Rosenstierna aatelissukunimeltään omisti linnan  ensialkuun. Kuningatar Kristina on omistanut linnan 1600-luvulla, mutta hän luovutti linnan kuningas Karl X Gustaville. Kristina perusti linnan tiluksille ratsastusakademina, jossa nuoret aatelispojat saivat koulutusta ratsastuksessa, miekkailussa, tanssissa, kielissä jne. Suuren Pojolansodan aikana vangitut venäläiset suljettiin linnaan.

Rörstrandin alue on saanut nimensä alueella sijainneen Rörstrandin porsliinitehtaan mukaan. Fiskars omistaa Rörstrandin nykyään. Toiminta kaiketi sijaitsee Suomessa. Rörstarnd on valmistanut porsliinia jo 300 vuotta. Rörstrandgatanin varrella sijaitsee ravintoloita ja kahviloita vieri vieressä, mm Mellquist Sankt Eriksplanin metroaseman luona. Odengatanin varrella sijaitsee mm Ritorno  ja Sankteriksgatanin varrella Kaffeverket


Pizzeria Il Forno, Atlasgatan 9

Klassinen italialainen pizzeria Vasastanissa on aina varma kortti kun nälkä sattuu tulemaan. Täällä saa myös spagettia. Avoinna joka päivä kello 11.00-22.00. Monen mielestä Tukholman paras pizza.


Il Forno, Atlasgatan 9

Vasastan on kotoisa kaupunginosa ja ennen kaikkea siisti ja rauhallinen. Bussiliikennettä täällä on sopivan vähän. Vasastanin kautta kulkee Karoliiniseen sairaalaan kulkeva bussi numero 3, jonka toinen päätepysäkki sijaitsee Söödermalmilla, Södersjukhusetin sairaalan edustalla. 

Bussi 3 on yhdessä bussin 4 kanssa Tukholman susoituimpia busseja. Bussi 57 on myös kätevä bussi. Bussi 55 ja 76 kulkevat myös keskustan lävitse. Vielä lisään yhden bussin,nimittäin bussi 1, jolla pääsee mukavasti Silja Linjan satamasta kaupunkiin. Bussi 53 vie keskustaan. 

Slussenin peruskorjaukset ja uusrakennustyöt haittaavat jonkin verran bussiliikennettä kaupungilla. Bussit ei voi pysähtyä Slussenilla bussien entisillä pysäkeillä. Mutta ei hätää, bussi 53 esimerkiksi kiepauttaa lenkin Slussenin ympärillä ja ajaa autotunnelissa maan alla ja sitten ajaa edelleen Gamla Staniin. 

Bussi 53 kulkee maan alla myös etelään päin kuljettaessa, kuten bussi 3 Medborgarplatsenin ja Slussenin välillä. Slussenin bussipysäkit sijaitsevat nykyään (tilapäisesti) Katarinavägenillä. Aikaisemmin ne sijaitsivat Södermalmstorgetilla.

Viking Linjan sataamsta ei olekaan yhtä helppoa ottaa bussia. On noustava ylös Londonviaduktin pysäkille ja siitä otettava bussi. Melkein kaikki ohikulkevat bussit ajaa Slussenille ja siitä sitten kääntyvät eri suuntiin. Slussenin kautta kulkevat metrot/tunnelbana 13, 14, 17, 18 ja 19.

Karoliiniseen sairaalaan kulkee muitakin busseja kuten 57. Täällä Vasastanissa pysähtyy Arlandan lentokentältä tulevat bussit Sankt Eriksgatanilla ja kentälle mennessä Arlandabussit pysähtyy Sankt Eriksplanin metroaseman luona. Arlandaan kulkee busseja myös Liljeholmenilta, jotka kulkee Hornstullin kautta.


Odenplan

Alueella sijaitsee kaksi metroasemaa, Sankt Eriksplan ja Odenplan, jolla pysähtyy myös paikalliset sähköjunat maan alla. Tukholman keskuspiste on kaiken aikaa siirtynyt pohjoisemmaksi Odenplanille. Mutta Tukholmassa on oikeastaan useita keskuksia. Jos käytettäisiin kaupunki nimitystä niin Tukholman alueelle on syntynyt viime vuosina kuusi uutta kaupunkia. 


Odenplan


Odenplan

Ruotsin hallitus on päättänyt rakentaa aivan uuden Tukholman. Vasastanin pohjoispuolelle on rakennettu uutta kapunginosaa nimeltä Hagastaden. Tukholman päärautatieaseman junaraiteiden pääelle rakennetaan asuntoja, ravintoloita, kahviloita ja myymälöitä. Kaikkialla rakennetean, minne päänsä kääntää. 
 

Illalla kello 21 jälkeen mennään Odengatan 41 sijaitsevaan Olsson Skor, Olssonin kengät, nimiseen klubiin. Avoinna keskiviikosta lauantaihin kello 21.00-03.00. 

Olssons Skor on ns bakficka, takatasku, kuten Ruotsissa sanotaan, baarista joka sijaitsee ravintolan yhteydessä tai sen vieressä. Tämä on entinen kenkäkauppa, jonka neonkyltti on vieläkin jäljellä ja se on antanut nimen tälle klubille. Storstad, suurkaupunki, on ravintola osuuden nimi. Olssons Skor on siis baari ja klubi jossa voi kuuunnella musiikkia, juoda drinkkejä, rentoutua ja seurustella. Storstad on sama kohde mutta sen ruokasalissa ruokaillaan.

Jos tulee halu syödä aitoa amerikkalaista hampurilaista niin eikun Observatoriegatan kahdeksaan. Flippin Burgers tekee mahtavia amerikkalaisia hampurilaisia. Tähän paikkaan on jono melkein aina. Avoinna arkena  kello 16-22 ja lauantaina ja sununtaina kello 12-22.


Ritorno, Odengatan 80

Avoinna joka päivä kello 7.00-22.00, paitsi lauantaisin avataan vasta kello 8.00 ja sunnuntaisin kahvila avataan vasta kello 10.00.


Hän joka haluaa käydä tyypillisessä tukholmalaisessa 50-luvun konditoriassa voi piipahtaa Ritorno'on, Odengatan 80. Täällä saa kahvin ja konditoria tuotteiden lisäksi mahtavan maukasta kotiruokaa, aitoa ruotsalaista perinneruokaa.

Näissä tiloissa on sijainnut konditoria jo 30-luvulta lähtien. Vuonna 1959 otti eräs pariskunta kahvila-konditorian omakseen. He matkustivat Italiaan ja palattuaan he antoivat kahvilalle nimen Ritorno, joka tarkoittaa palata.


Ritornon ihan oikea jukebox


Tämä vesiallas sijaitsee Sveavägenin varrella, kaupungin pääkirjaston vieressä, Observatoriolunden puistossa. Taustalla näkyy Kauppakorkeakoulu, jonka perusti Knut Agathon Wallenebrg, ja se on vieläkin yksityisessä omistuksessa ja suurelta osin kuuluu Wallenberg Invest firmaan.


Tukholman kaupunginkirjasto, jonka on suunnitellut kuuluisa arkkitehti Gunnar Asplund. Luonnollisestikin kirjaston rakentamisen kustansi Wallenbergin säätiö.Täällä on kirjallisuutta saatavilla melkein kaikilla maapallon kielillä.


Kafé Himlavalvet, Observatoriolunden, Drottninggatan 120

Tämä kahvila sijaitsee ylhäällä, vesialtaalta mäkeä ylös, Observatoriolunden museon kupeessa, erittäin kauniilla paikalla. Tänne löytää myös kun kävelee Drottninggatanin pohjoiseen päähän ja siitä kävelee polkua ylös mäelle. Kesällä täällä voi istua ulkona.


Tengnérgatan, Tegnérinkatu, joka on saannut nimensä Esaias Tegnérin mukaan. Tegnér oli aikansa suuri kulttuuripersoonallisuus, runoilija, kreikankielen professori Lundin yliopistossa, Växjön piispa ja Ruotsin Akataemian jäsen. 


  Tegnérlunden


Tegnérlunden

Tegnérgatan kulkee Vasastanin eteläarajana, vaikka Vasastan kuuluukin Norrmalmiin niin se silti on oma kaupunginosansa. Itäpuolella sijaitsee Östermalmin kaupunginosa ja sen osa alue Norra Djurgården. Länteen päin on rajana Klara Sjö, Klaran kanava.


Tegnérlunden, Tegnérin lehto, on puistoalue Vasastanissa

Kukkulalla sijaitsi aikoinaan kaksi tuulimyllyä. Mutta kun myllyt purettiin pois istutettiin kukkulalle sen sijaan puita ja pensaita. Tämä on yksi Tukholman intiimimmistä puistoista. Myöhemmin rakennettiin kukkulan päälle kaivopaviljonki. Keinotekoinen puro juoksee alas kukkulalta.


Tegnérlunden'in lehdossa on pari patsastakin. Kuvassa August Strindbergin patsas. Kuvanveistäjä Carl Eldh on sen veistänyt, joka on yhdessä Carl Milles'in kanssa tunnetuimpia ruotsalaisia kuvanveistäjiä. 


Carl Eldh'in ateljemuseo sijaitsee Bellevuepuistossa,
 Lögebodavägen 10 

Bellevuepuisto sijaitsee Sveavägenin pohjoisessa päädyssä. Sinne siis voi aivan hyvin mennä kävellenkin. Nyt 5. huhtikuutaa oli sesonginavaus museossa. Toukokuusta lähtien on museo useammin avoinna kuin nyt keväällä.


Täälläkin on kahvila, kuinkas muuten. Tukholmassa on kahvila ihan melkein joka paikassa. Museon ympärillä on aivan satumaisen ihana hieman villi puutarha jossa on nautinnollista levähtää.


Toinen uudempi patsas Tegnérlunden'in puistossa kuvaa Astrid Lindgreniä. Sen on valmistanut Majalisa Alexandersson  vuonna 1996. Taiteilija on halunnut korostaa Astridin suhdetta lapsiin ja kuvannut hänet eräänlaisena Manttelimadonnana/suojelusmadonnana.


Swedenborgs Minneskyrka, Tegnérlunden 7

 Avoinna keskiviikkoisin kello 17-19

Emanuel Swedenborg oli ruotsalainen tiedemies jolla oli taipumusta tutkia mystisiä asioita. Hän oli kiinnostunut monista asioista kuten filosofia, teosofia, mystiikka ja hän tulkitsi mielellään Raamattua. Hän kehitteli aivan oman hengellisfilosofisen järjestelmänsä, joka perustui hänen keskusteluihinsa enkeleiden kanssa. Hän kirjoitti hyllymetreittäin kirjoja aiheesta. Hän ei perustanut kuitenkaan mitään uskonnollista järjestöä, vaan tämän kirkon ovat avanneet hänen jälkeen jääneet ihailijansa.


Dalagatan on yhdessä Västmannagatan'in ja Upplandsgatan'in kanssa Vasastan'in pisimmät kadut, jotka kulkevat vierivieressä etelä-pohjois suunnassa ja lähtevät Norrmalm'in alueelta kohti Vasastan'ia. Kaikki kolme katua lähtevät Norra Bantorget'ilta kohti pohjoista. Kaikki kolme katua ovat nimensä puolesta kytketyt kuningas Gustav Vasa'an. Hän synyi Uppland'issa, hän vahvisti valtansa Västerås'issa, siis Västmannland'issa ja hän aloitti vapaudensotansa Dalarna, josta Dalagatan nimi tulee.


Astrid Lindgrens Terass, Vasaparkenin puistossa, Dalagatan


Vasaparken/Vasapuisto, oli alunperin nimeltään Sabbatsbergin puisto, lähellä sijaitsevan Sabbatsbergin sairaalan mukaan. 

Vasaparken sijaitsee strateegisesti kahden erittäin vilkkaan metroaseman Sant Eriksplan'in ja Odenplan'in välissä, Odengatanin varrella. Puistoalueen ympärillä sijaitsee paljon ravintoloita, kahviloita, myymälöitä ja melko uusi taidemuseokin Sven-Harrys Konstmuseum, Eastmansvägen 10. 

Museon pohjakerroksessa sijaitsevasta kahvila/ravintolasta on tullut uusi tukholmalaisen kulttuuriväen kohtauspaikka.

Museorakennuksen katolle on rakennettu kopia taiteilja Sven-Harryn asunnosta, Ekholmsnäsin herraskartanosta, jossa Sven Harry Karlsson asuin monet vuodet ja jonne hän kokosi paljon taidetta. Sven-Harry möi herraskartanonsa ja lahjoitti omaisuutensa museolle.


En malta olla laittamatta tähän esille Rickhard Bergin maalaamaa taulua Nordisk Sommarkväll/Pohjolan kesäilta. Tämä maalaus on yksi ruotsalaisten eniten rakastamista maalauksista, joka kuvaa Ruotsin prinssi Eugen'iä ja laulajatar Karin Pyk'iä Ekholmsnäsin kartanon terassilla siinä 1989-1900. Maalaus kuuluu ns Furstenbergska galleriet, Pontus Furstenbergin taidekokoelmiin. Furstenbergit asuivat Göteborgissa ja tämä maalaus on luonnollisestikin Göteborgin Taidemuseossa, kuten muutkin Furstenbergin suvun taidekalleudet.

Rickhard Berg maalasi tämän kuvassa olevan upean maalauksensa Ekholmsnäsin herraskartanon terassilla. Mutta Sven-Harry ei silloin vielä ainakaan omistanut kartanoa. Alunperin kartanon omisti Johan Gabriel Banér nuorempi. Sen jälkeen on omistajat vaihtuneet, mutta taiteilija Rickhard Berg asui kartanossa tuohon aikaan kun hän maalasi taulun.Tuskin hän sitä omisti. Nykyään kartano on yksityisomistuksessa ja siellä on niin golfkenttä kuin isot hevostallitkin.


Sven Harryn taidemuseo, Eastmansvägen 10-12

Sven-Harryn museorakennuksen pohjakerroksessa  on myös myymälä, jossa on hieman kaikenlaista mukavaa ostettavana. Sven-Henry oli sukunimeltään Karlsson. Hän oli ammatiltaan rakennusmestari.


Museon ravintola/kahvila on suosittu lounaspaikka. Illalla täällä on niin paljon porukkaa ettei taida kaikille löytyä istumapaikkaa. Ravintola on avoinna kello 22.00 saakka.


Kesällä voi istua ulkona


Vasaparken


Vasaparkenin puisto on saanut italialaisen Sienan palkinnon parhaana ympäristöarkkitehtuuri projektina vuonna 2007. 

Peter Jonas Bergiuksella oli malmgården/kesäkartano tällä paikalla 1700-luvulla. Koska hänellä ei ollut perillisiä niin hän lahjoitti tiluksensa Kuninkaalliselle Tiedeakatemialle ja Bergiaaniselle botaansille puutarhalle. Molemmat muuttivat täältä pois myöhemmin ja alueesta alettiin valmistelemaan yleistä puistoaluetta. 


Vuonna 1910 avattiin ns. toaletthuset/vessarakennus, jossa oli jopa valvoja. Vessarakennuksen satulakatto näkyy tuossa kahvilan kupeessa. Vessarakennus on jo ajat sitten suljettu. Uusi vessarakennus sijatsee melko lähellä tätä.



Vasaparken


 Vasaparken


 Vasaparken

Vasaparken aug 2011a.jpg

 Vasaparken


 Kahviloita löytyy Tukholmasta joka lähtöön


Grönstendska Palatset, Norrtull

Grönstedts Cognacshus, alunperin omisti ja valmisti Cognac nimistä ruotsalaista konjakkia, tai noh, ei sitä saanut kutsua konjakiksi ranskalaisten mielestä,  vaan sitä alettiin kutsumaan brandyksi. Valmistuksesta pitää huolen nykyään Suomen valtion omistama firma nimeltä Altia Corporation.


Tämä mahtava rakennus, Grönstedska palatset, sijaitsee Sankt Eriksgatan'in ja Dalagatan'in kulmauksessa. Arkkitehti Cyrillius Johansson suunnitteli tämän jämäkän mutta samalla kauniin tiilirakennuksen. Hän otti inspiratiota kiinalaisesta rakennustyylistä. Nykyään rakennuksessa sijaitsee konttoritiloja ja hotelli nimeltä Hotel Norrtull.

Sprit- och Vinmuséet, Viina ja viinimuseo, sijaitsi aikoinaan tässä rakennuksessa mutta nykyään museo sijaitsee Djurgårdenin saarella, Djurgårdsvägen 38


Tämä Vasastan'in alue on nimeltään Röda Berget, punainen vuori, tai punavuori, miten vaan. Alue käsittää Norrbackagatan'in, Karlsbergsvägen'in, Sant Eriksgatan'in ja Gävlegatan'in katujen välisen alueen.

Jos minun on valittava mieleisin alue Tukholmasta niin tämä Röda Berget yhdessä Östermalmilla sijaitsevan Lärkstaden'in kanssa ovat ehdottomat suosikkini. Molemmat ovat rauhallisia ja kauniita asuinalueita, korkeatasoista kaunista arkkitehtuuria. Täältä puuttuu myymälät ja butiikit melkein kokonaan. Ainoa haittapuoli on  asuntojen kalleus. 

Arkkitehti ja kaupunkisuunnittelija Per Olof Hallman oli yksi Röda Berget'in sunnittelijoista. Hallman itse asui Lärkstaden'issa, rakennuksessa, jonka hän itse oli suunnitellut. Hän ehti suunnitella rakennuksia noin parissakymmenessä ruotsalaisessa kapungissa. Tukholmassa hän suunnitteli Röda Berget'in ja Lärkstaden'in lisäksi Hagalund'in, Eriksberg'in, Diplomatstaden'in, Blecktornsparken'in, Gamla Enskede'n ja Aspudden'in. Hallman sai inspirationsa itävaltalaiselta arkitehdiltä Gamillo Site'ltä, joka suunnitteli moderneja rakennuksia keskiaikaiseen tyyliin.


Röda Berget


 Röda Berget


 Röda Berget


Röda Berget on ihastuttava ja rauhallinen asuinalue.


Matteuskyrkan, Vanadisvägen'in ja Dalagatan'in kulmauksessa

Kirkon vieressä sijaitsee ns Matteus Lillkyrka, Matteuksen pikkukirkko, tuosta portista kuvassa vasemmalla.

Vanadisvägen/vanadistie, on suunniteltu osittain ikään kuin esplanadiksi. Tämä alue on erittäin kaunista ja siistiä aluetta. Rauhallinen alue asua. Ei ole juuri myymälöitä eikä ravintoloitakaan mutta erittäin kauniita ja korkeatasoisia kerrostaloja. Kaukana alueesta ei sijaitse ravintolat, kahvilat ja myymälätkään. Sankt Eriksplan'ilta, Odenplan'ilta ja Vanadisplan'ilta saa kaikkea mitä tarvitsee. Lähimmät tunnelbana-asemat (metroasemat) sijaitsee Odenplan'illa, Sankt Eiksplanilla, eikä Rådmannsgatan'in tunnelbana-asemakaan ole kaukana.


Arkkitehti Erik Larrestedt suunnitteli Matteuksen kirkon vuosina 1901-1903.Kirkkorakennus on kulttuurisuojattu rakennus. Kirkko rakennettin tälle alueelle jossa asui enimmäkseen köyhenpää työväkeä siihen aikaan, joten kirkon yhteyteen rakennettiin erilaisia tiloja, joissa alueen asukkaat saivat käydä syömässä, lukemassa kirjoja ja lehtiä kirkon kirjastossa. 

Kirkon tiloissa oli leikki-ja askartelutilat lapsille, kokoontumistiloja eri-ikäisille. Lallersted suunnitteli myös Tukholmaan Sankt Peterskyrkan, Pyhän Pietarin kirkon, jonka sai metodistit haltuunsa. Kirkot muistuttavat paljon toisiaan. Molemmissa kirkoissa on kirkontorni rakennuksen sivussa ja kirkon yleiset tilat pohjakerroksessa ja itse kirkkosali kerrosta ylenpänä.


Sabbatsbergs Sjukhus, Sabbatsbergin sairaala, Dalagatan

 Nykyinen Sabbatsbergin sairaala on arkkitehti Kim Gyllenpalmin suunnittelema.

Tämä sairaalla on avattu vuonna viimeisimmän täysremontin jälkeen vuonna 1972. Arkkitehri Ernst Jacobsson suunniiteli sairaalan ja teki hoito-osastot siipirakennuksiin paviljonkityyliin. 

Alkuun ei sairaalassa ollut edes sähköjä ja röntgenlaitteetkin hankittiin myöhemmin. Sairaalarakennus on uuskorjattu ja modernisoitu useampaan kertaan. Osa sairaalasta purettiin 1960-luvulla ja tilalle rakennettiin uusia rakennuksia. Koko sairaala-alue on erittäin siisti ja tavallista viihtyisämpi. Alue ei edes muistuta sairaalan olemassaolosta eikä edes rakennusten sisällä ole lasaretti tunnelmaa. Sairaalassa sijaitsee nykyään ensiapuasema ja erikoissairaanhodollisia klinikoita sekä lääkärikeskus.


 Sabbatsbergin sairaalan kirkkorakennus

Sairaalan luota lähtee kolme pitkää katua, Rådmansgatan, Tegnérgatan ja Kammargatan (Norrmalmin puolella) suoraan idästä länteen, läntisiltä rautatiekiskoilta itäisille, voisi sanoa. Dalagatan kulkee alkupäässään Kammargatanin ylitse, sen yläpuolella. Alue on kumpareista ja Tukholmassa on aina otettava huomioon että kadut saattavat kulkea eri tasoilla, joten karttaan ei aina voi luottaa kirjaimellisesti.



Sabbatsberg, Brunnsparken/kaivopuisto,

Josapet Sjöbergin maalaus vuodelta 1856

Sabbatsbergin alue käsittää Torsgatan'in, Odengatan'in, Dalagatan'in ja Tegnérgatan'in välisen alueen. Ravintoloitsija ja kellarimestari Valentin Sabbath omisti tämän alueen 1700-luvulla. Alueesta tuli eräänlainen brunnsort, terveyslähde, jossa käytiin virkistäytymässä ja toivottiin parantumista. Ennen kuin sairaala rakennettiin alueelle niin paikalla sijaitsi vanhainkoti. Rakennus on vieläkin jäljellä uuskorjattuna ja sen vieressä oleva kirkkokin on uuskorjattu ja käytössä. 


 Eastman Instituutti, lasten hammaslääkärikeskus

Hammasklinikan perusti amerikkalainen George Eastman, joka omisti Eastman Kodak Company'n, siis lyhyesti sanottuna jokaisen tuntema Kodak.


Hällsobrunnen/terveyslähde, Sabbatsberg, Eastmansvägen 29

Tämä lähde sijiatsee  Sabbatsbergin alueen päiväkoti ja esikoulu alueella. Huom! päiväkodit on lakkautettu ja kaikista niistä on tehty esikouluja. Lähiympäristössä sijaitsee myös muutamia vanhainkoteja. Esikouluissa toimitaan italialaisen Reggio-Emilia pedakogiikan mukaan, kuten monissa muissakin Tukholman päiväkodeissa ja esikouluissa. Vuodesta 1992 lähtien on Tukholmassa sijainnut Reggio Emilia Instituutti, jossa koulutetaan esikouluopettajia ja pidetään kursseja.

Tämän terveyslähteen luona sijaitsi aikoinaan rakkennuksia, joita kutsuttiin nimellä fattighus, köyhientalo.

Entinen köyhientalo, nykyään kaiketi vanhustenkoti tai sairaskoti, en ole aivan varma.


Tämäkin rakennus on ollut entinen köyhientalo, nykyinen eläkeläisten asuntola. Nyt näkyy vanhukset istuvan puistossa talon edustalla. Tässä on ns Sinnernas trädgård, kaikkien aistien puutarha, jossa vanhukset ja hoitajat ja kuka vaan voi istuskella tai kävellä ja nauttia puutarhan rauhasta. Täällä olen kertonut aikaisemmin tästä.


Sinnernas Trädgård, Sabbatsberg


Katarina huset, Sabbastberg

Sabbatin vuori, nimi joka tulee omistajan Valentin Sabbath'in nimestä. Sabbat holi juutalaista alkuperää. Kuten moni muukin Ruotsiin muuttanut juutalainen toi "säkillisen" rahaa mukanaan ja he sijoittivat melko pian varojaan erilaisiin tarkoituksiin. He perustivat lastensaiaraalan, tavarataloja, tehtaita, teattareita, kustansivat kaupungintalon kullatut mosaikkiseinät ja ties mitä.

Tässä yllä kuvassa olevassa rakennuksessa sai terveyslähteellä vierailleet yöpyä. Terveyslähteellä vierailevien varoilla pidettiin yllä köyhientaloja.

Vuonna 1834 tuli kolera Tukholmaan ja koleraan sairastuneet saivat asua täällä Sabbatsberg'issä. Vuonna 1850 rakennettiin likaviemäri joka johti likavedet Klarasjö'hön. Vuonna 1900 oli vuosi jolloin köyhäintalot saivat kahvikeittiön. Kukin sai keittää keittiössä itselleen kahvit, mutta vain aamulla ja kello kaksi iltapäivällä. Se oli sellaista luksusta että siitä piti erikseen maksaa 5 kruunua kuukaudessa, joten kaikilla ei siihen ollut varaa.



Terveyslähdevieraat alkoivat hävitä muualle, kun lähdevesi alkoi loppumaan, sillä aluelle rakennetiin Tukholman ensimmäinen kaasulaitos, Klarabergin kaasulaitos ja Sabbatsbergiin kaasukello (kuvassa). Tämä kuvassa oleva kaasukello toimi vuoteen 1953 saakka ja se hajoitettiin vuonna 1970. 



 Bonnierin taidehalli, Torsgatan 19

Takana häämöttää Bonnierin konsernin pääkonttori

Tottumaton löytää helpoiten tälle alueelle kun ajaa metrolla Sankt Eriksplan'ille. Siitä voi sitten mennä Vasaparken'iin tai kävellä sata metriä Sankt Eriksplan'in eteläistä reunaa Torsgatan'ille ja sitä pitkin parisataa metriä kunnes Sabbatbergisvägen alkaa vasemmalta puolelta. Se on vain kapea puistotie, ei mikään katu oikeastaan. Tuota kujaa vastapäätä sijaitsee upea ultramoderni Bonniers Konsthall, Bonnierin taidehalli. Bonnierin suvun tuntee varmasti kaikki, joten he ei vaadi sen kummenpaa esittelyä. 

He jotka eivät tiedä niin voin kertoa että Bonnierin suvun viestintäkonserni toimii 16 eri maassa ja heillä on 175 eri firmaa. Bonnierit ovat yksi monista rikkaista suvuista, jotka ovat maahanmuuttajia, ja jotka tulivat Ruotsin turvaan isot säkit arhaa mukanaan. Bonnierin firmaan kuuluu suurin osa ruotsalaisia päivä- ja viikkolehtiä sekä jokunen tv-kanavakin. Heillä on oma kirjakustantamo ja tämä taidegalleria. Bonnierit kustantavat suurelta osin myös kauppakorkeakoulun toiminnan Tukholmassa ja paljon muutakin.

Suomessa Bonnierit omistavat useat viikkolehdet ja kuukausijulkaisut,  Tammen kirjakustantamon ja suuren osan myös WSOY:stä. Bonnierit omaistavat Suomessa myös MTV Oy:n.

Torsgatanilta voi nousta ylös Sabbatsbergin alueelle Torgränd'iä pitkin jonka varrella on mordeneja rakennuksia. Torsgränd yhtyy Hälsobrunnsgatan'iin, joka kulkee kukkulan ylimmällä korkeudella, melkein viereisten rakkenusten kattotasolla. Hälsoburnsvägenillä sijaitsee hsotelli nimeltä Crafoord Place, jonka sijainti keskustaan on vain 1 kilometri. Saanut erinomaiset arvostelut! Torsgatanilla, 


Stefanskyrkan, Frejgatan

Tämä on upea näkemisen arvoinen kirkko.  Täällä olen aikaisemmin kertonut kirkosta. Kirkko on avoinna tiistaista-sunnuntaihin kello 11-16 ja sunnuntaisin kello 17.00-19.30 Stefanmessun ajan.

Vanadisbadet, Vanadisvägenin ja Sveavägenin risteyksestä pääsee portaat ylös Vanadipuistoon, jossa sijaitsee ulkoilmauimala. Siellä uimalan vieressä sijaitsee myös hotelli Vanadis. Halpa hotelli erittäin keskeisellä paikkaa ja kesäkuuumalla voi pulahtaa altaaseen uimaan. Halvenpaa ja keskeisenpää hotellia saa Tukholmasta etsiä. Erinomainen aamiainen sisältyy hintaan.


Vanadislundens vattenreservoar, vesitornin sijasta on rakenenttu valtava resarvuaari.


Vanadislunden/Vanadislehto


Åhlinska Skolan/Åhlinin koulu, oli yksityinen tyttökoulu, joka suljettiin vuonna 1939, jolloin kaikki lapset alkoivat käymään koulua samoissa valtion ylläpitämissä kouluissa. Nykyään on taas yksityisiä kouluja mielin määrin.


Vasa Real oli valtiollinen realskola, joka vastasi suomalaista lukiota siinä vanhassa koulusysteemissä.


Cafe Pascal, Norrtullsgatan 4, Odenplan

 Taitaapa olla yksi Tukholman parhaista kahviloista...ihana kahvila!



Sankt Peterskyrkan/Pyhän Pietarin kirkko, Upplandsgatan

Upplandsgatan on melko pitkä ja melko rauhallien katu, jonka varrella on siellä täällä jokunen liike ja muutamia ruokapaikkojakin. Vilkkainta on Upplandsgatanin, Odengatanin ja Karlsbergsvägenin kulmauksessa, joka on melko suuri liikenneristeys. Odenplanilla on sähköjuna- ja metroasema. Siinä seisoo myös kirkko, joka on nimeltään Gustav Vasa kyrkan.


Odenplan on suuri aukio, mikä on osittain ollut remontin alla. Tänne on rakennettu uusi metron alaskulku ja täältä ollaan vetämässä uutta metrolinjaa Arenastaden'iin Solna'an. Täältä ollaan myös rakentamassa uutta liikennetunnelia nimeltä Vasatunneln, mikä kulkee Odenplanilta Tukholman päärautatieaseman luokse. Tämä tunneli on iso työmaa niin maan alla kuin maan päälläkin. Tunneli on aivan välttämättömyys sillä juuri Tukholman päärautatieaseman luona on niin valtava ruuhka maan alla. Junia ja metroja kulkee suuntaan jos toiseen ja maan alla tunneleissa. Tämä uuden tunnelin rata on kaksiraiteinen. Nykyään  kulkee noin 250 000 henkeä asema-alueen alla tunneleissa päivittäin.




 Gustav Vasan kirkko, Odenplan

Keskeisenpää paikkaa ei kirkolle olisi voinut löytää kuin tämä katujen risteys joka on yksi Tukholman suurimmista liikenneristeyksistä. Moni vaihtaa bussia, tai bussia metroon tai paikalliseen sähköjunnaan tai  päinvastoin juuri Odenplan'illa. Tässä Odengatanin ja Karlabergsvägenin välisellä alueella on paljon liikkeitä ja myymälöitä. Åhlensin tavaratalo, ravintoloita ja kahviloita ja lukuisia baareja.

Linna-arkkkitehti Agi Lindegren on suunnitellut tämän keskeisrakennuskirkon italialaisen uusbarokin tyyliseksi. Kirkkoon mahtuu noin 1500 henkilöä yhtäaikaa istumaan, joten kirkkosali on isompi miltä se ensialkuun näyttää. Täällä on kaksi sakristiaa ja ns asehuone, vaikka nykyään ei kaiketi ole tarvetta asehuoneelle, vaikka mitäpä minä siitä tiedän. 


Kirkon alla sijaitsee myös krypta, missä on Ruotsin ensimmäinen ja suurin kolumbarium ja jossa on tilaa 35 000 uurnalle. Tukholmassa ei enää ole juuri lainkaan hautapaikkoja hautausmailla, joten useimmat vainajat polttohaudataan ja siksi kirkkojen yhteydessä on usein uurnahuone. Ruotsissahan ei synnytä enää seurakuntiin vaan väestörekinnöinnistä vastaa verovirasto. Kunta omistaa ja huoltaa hautausmaat ja jakaa/myy hautapaikat


Pääsisäänkäynnin yllä on kuvaus siitä kuinka Kustaa Vaasa sai ruotsinkielisen Raamatun mm. Laurentius Petriltä vuonna 1541. Ylhäällä päätypäällys, jossa on christogrammi IHS, joka on latinaksi 'Iesus Hominum Salvator' tai ruotsiksi 'Jeesus ihmiskunnan Vapahtaja'. 



Laatan yläpuolella on hahmo, joka symboloi rakkautta. Figuurikohtauksen kummallakin puolella, rikkoutuneilla päällystyksellä, lepää kaksi perinteistä naishahmoa, Valtaituismen vasemmalla puolella risti ja oikealla Hope.



Kupoli  ja maalaukset ovat Vicke Andrén


Pääalttariin on suunnitellut Burchardt Precht. Hän otti mallia  Il Gesú kirkosta Roomasta. Alunperin alttariasetelma tehtiin Uppsalan tuomiokirkkoa varten. Tämä GustavVasan kirkko on vastikään peruskorjattu ja kirkko on  ehdottomasti yksi Tukholman uepeimpia kirkkoja. Arkkitehtuuri ja jokainen ykistyikohta  on harkittu huolella.




johan&nyström on baristashop, mikä on kahvila ja kahvimyymälä. Täältä voi myös netin kautta tilata kahvia ja tarvikkeita.

Atlas niminen alue Vasastanissa sijaitsee Sankt Eriksgatan'in ja Torsgatan'in välissä, toisin sanoen Vasaparken'in länsipuolella ja Klarasstrandleden ja rautatiet sen kolmantena ja luonnollisena rajana. Alue sai nimensä Atlas AB nimisestä firmasta jossa valmistettiin koneita, kuten dieselmoottoreita ja josta sittemmin syntyi nykyinen Atlas Copco'n firma. Atlas Copco muutti vuonna 1927 Sicklaan, joka sijaitsee Nacka'n kunnassa, Tukholman itäisellä alueella. Atlas AB:n perustajia olivat Eduard Fränckel, David Otto Francke ja André Oskar Wallenberg.



Rörstrandin keramiikkatehdas tunnettiin jo 1200-luvulla ja 1500-luvulla kuningas Gustav Vasa otti Rörstrand'in kruunun omistukseen. Silloin aluetta nimitettiin nimellä Rörstrand. Sankt Eriksplan'ilta lähtee vieläkin katu nimeltä Rörstrandsgatan. 

Se oli Rörtrandin porsliinitehdas joka avasi Arabian porsliinitehtaan Suomessa vuonna 1874 ja näin Rörstrand siirrettiin Arabian omistukseen. Rörstrand on ollut monien omistuksessa, mm Uppsala-Ekebyn, Wärtsilän, Hackmannin ja Gustavsberg'in porsliinitehtaan. Nykyään Iittala omistaaRörstrandin. Heillä on upea Iittala Outlet myymälä mm Gustavsbergissä, Tukholmassa.

Rörstrandin keramiikkatehdas omisti alueen alunperin johon Atlas AB rakensi oman tehtaansa. Kuningas Oskar II kävi vihkimässä tehtaan. Tehtaassa rakennettiin ensisijaisesti junanvaunuja ja vetureita. Vuonna 1917 otti Wallenberg omistukseensa Atlas AB:n ja uuden Atlas Diesel AB:n. Ensimmäinen maailmansota tuli siihen väliin. 

Vuonna 1956 firmasta tuli Atlas Copco AB ja toiminta siirtyi Sicklaan ja siellä se sijaitsee vieläkin. Vielä tänäkin päivänä Wallenbergien osuus firmasta on huimaava. Wallenbergien rahat ovat toki liossa monessa kymmenessä muussakin firmassa. Wallenbergit omistaa nykyään noin 35 miljardin kruunun edestä osakkeita yksistään Atals Copco'ssa. Ruotsi pysähtysi tyystin jos Wallenbergit veisivät kaiken omistuksensa pois Ruotsista.  He työllistää valtavan suuren osan ruotsalaisia.


Atlas tehdas 1876

Eduard Fränckel perusti Atlas tehtaan A O Wallenberg'in ja Otto Franche'n tukemilla varoilla. Tehdas purettiin vuonna 1927 ja tilalle rakennttiin asuintaloja. Per Olof Hellman sai aluesuunnitelman tehtävkseen. Hellman ei vetänyt suoria katuja vaan suunniitteli esipihoja ja porttivalveja rakennusten edustoille ja väleihin. Tyyliltään tämä arkkitetuuri on nimeltään 1920-luvun klassisismia. Rakennukset maalattiin lämpimin värein ja rakennsufirmat kilpailivat saada olla mukana.





Sankt Eriksplanilla on metroasema ja siitä lähtee Rörstrandsgatan kohti Karlbergiä. Rörstrandsgatanin varrella sijaitsee useita erittäin suosittuja kahviloita ja ravintoloita. 


Cajsa Wargin herkkukuappa Sankt Eriksplanilla  on suosittu mutta kallis.Cajsa Warg oli aikoinaan 1700-luvulla oli ruotsalainen taulundhoitaja ja keittokirjailija.  Hän keittokirja ilmestyi vuonna 1755 ja sitä lukee vieläkin moni tukholmalainen opaskirjanaan. 


  Karlbergsvägen on yksi Tukhoman kauneimpia katuja


  Karlbergsvägen


 Karlbergsvägen 



Rörstrandsgatanin pohjoisella puolella sijaitsee Birkastan niminen intiimi asuinalue. Suurin osa asuinrakennuksista tällä alueella on rakennttu vuosina 1902-1912. Alueen keskeltä kulkee Birkagatan. Tämä on erittän rauhallista aluetta. Kukapa ei täällä viihtyisi.


Birkagården on rakennus jonka rakennuttivat saksalaista alkuperää oleva Natanael Beskow ja kirjailija  Ebba Pauli, hänkin saksalaista alkuperää.

Birkagården oli eräänlainen aktiviteettitalo, jossa opastettiin ns sosiaalista kristinuskoa, kaventaa sosiaaliluokkien eroa. Rakennuksessa opetettiin uskontoa ja kulttuuria, ehkä voisi käyttää nimitystä kansalaisia "sivistettiin". 

Birkagården oli ensimmäinen tällainen aktiviteettitalo Ruotsissa. Eikä ihme että Ruotsissa ei juuri voida puhua kulttuurista etteikö se herätä tunteita. Sana kulttuuri on kytkeytynyt vahvasti rikkaiden yläluokan kansalaisten tarpeeseen sivistää työläisiä. Joten ei ihme ettei kulttuuri kiinnosta tavallisia työläisiä ei edes keskiluokkaa. Tästä on kirjoitettu hyllymetreittäin kirjoja ja tehty tutkielmia.

Nykyään kirjoitetaan hyllymetreittäin kirjoja siitä kuinka oma lapsuuden kasvuolosuhteet ovat vaikuttaneet kuhunkin henkilöön. Julkiset henkilötkin kirjoittaa omista kasvuympäristöistään ja kertovat kuinka se on vaikuttanut heidän luonteeseensa ja asenteisiinsa.

Ymmärrän hyvin että suomalaisten on vaikea tätä ymmärtää, sillä Suomi on nuori valtio, jolla on lyhyt menneisyys. Pitää muistaa että Ruotsi on noin tuhatvuotta vanha kuningaskunta, jossa ei ole ainoatakaan puhtaasti ruotsalaista asukasta. 

Ruotsalaiset ja suomalaiset ovat monessa suhteessa täysin vastakohtia. Eikä ihme sillä olosuhteet ja ympäristö on tehneet tehtävänsä. Suomalaiset yrittävät kaikessa olla samanlaisia, olla samaa mieltä, jottei vaan tee mokaa. Suomalaiset vaativat että osaa pukeutua etikettien mukaan, mitä ne etiketit sitten lieneekin. Ruotsissa ei ole edes sanaa moka, joten  täällä ei voi kukaan tehdä mokaa, eikä kukaan vaadi mitään toisilta. Ei ole sääntöjä eikä etikettejä, ei edes yläluokan kansalaisillakaan. Kaikki näyttää ulkoapäin olevan yhtä samaa tummaan pukeutunutta massaa, mutta yksityiselämäänsä he varjelevat.

Ruotsalaiset ovat indvidualisteja kantapäitään myöten, joten täällä ollaan omalaatuisia ja hyväksytään erilaisuudet, jotka ei juuri ketään rasita, eikä niihin edes kiinnitetä huomiotakaan. Melkein kaikki kulkevat samanlaisissa yksinkertaisissa kuteissa, tummissa väreissä, jottei vaan erotu massasta. Pukeutumisella suojellaan ja merkataan yksityisyyttä. Ruotsissahan on tabu ettei missään nimessä saa luulla olevansa mitään. Vaatimattomuus on suurin hyve, arvosteleminen suuri synti. Elämä on helppoa Ruotsissa kun ei tarvitse asettua muottiin, ei tarvitse olla mitään, ei tarvitse näkyä joukossa, vaan on vapaa kuin taivaan lintu. Ei tarvitse pelätä että joku tulisi moittimaan tai arvostelemaan.

Ruotsi on myös aina ollut vahvasti kahtiajakautunut valtio, erittäin upporikkaat ja keskiluokkaiset ja työläiset, jotka ei juuri eroa toisistaan noin ulkonaisesti nähtynä. Ruotsalaiset ovat rauhallista ja maltillista kansaa, jotka ei valita vaan tyytyy osaansa ja luottaa toisiin ja myös politikkoihinsa, joita ei moitita. Erittäin rikkaita on noin 20-30 % ehkä, mutta heidän lukumäärä nousee jokaisessa sukupolvessa. Rikkaimmat heistä maksaa jo yksistsään vuodessa noin puoli miljardia kruunua veroja. Rikkaimmat saa palkkaa noin miljardin vuodessa ja sen päälle heillä on paljon omaisuuttakin ja siitäkin he maksavat veroja.  

Mutta Ruotsissa ei silti ole koskaan ollut sisällissotaa tai tehty vallankumousta. Täällä ymmärretään että kansalaisilla ja valtiolla on suuri hyöty rikkaistaan, eikä rikkaat (ja rikkaat aatelisetkaan) tee minkäänalaista numeroa itsestään. Heitä ei juuri huomata yhteiskunnassa, joten he saavat olla rauhassa. Heistä on valtavan suuri yhteiskunnalinen hyöty. 

Meillä on myös varaa auttaa pakolaisia ja sairaita ja muita apua tarvitsevia, myös ulkomailla. Rikkaat palkkaavat mielellään maahanmuuttajia, aivan kuten Ruotsi ja Ruotsin kuninkaatkin ovat aina tehneet. Kuninkaat ovat sitten aatteloineet nämä maahanmuutajat, joista tuli ruotsalainen aatelisto. Valtiolla on ylijäämää pahan päivän varaksikin ja valtio on maksanut melkein kaikki velkansa pois. Mikä hätä tässä...kunhan vaan ei ala puhua kulttuurista.

Birkagården on vieläkin toiminnassa mutta se toimii aivan eri periaatteilla nykyään. Birkagården huolehtii enimmäkseen lapsista ja nuorista.

Mälarkartan Rörstrand.jpg

Entisessä Rörstrandin linnassa sijaitsee Filadelfiaseurakunta ja heidän kirkkosalinsa.


 Filadelfiakyrkan

Tuosssa seinällä lukee Gud älskar STHLM, siis Jumala rakastaa Tukholmaa.


Kirkon vieressä sijaitsee kirkon omistama kahvila nimeltä Rörstrands slottscafé.



Nyt siirrytään sitten Vasastan'in pohjoisimpaan kolkkaan, Nortulliin alueelle. Norrtull oli se paikka jossa maksettiin tullimaksu keskiajalta lähtien kun saavuttiin pohjoisesta päin Tukholmaan.


Monika Zetterlunds park, Fredrik Wretmans'in puistonpenkki, Surbrunnsgatan 

Monika Zetterlund oli hyvin suosittu ruostalainen artisti, joka kuoli traagisesti kotonaan sängyssä tulipalossa. Hän asui tässä puiston lähellä. Kun istuu tuohon penkille niin alkaa kuulua Monikan laulu.



Norrtulls Sjukhus, Norrtullsgatan 14, oli alunperin Allmänna Barnbördshuset, yleinen synnytyssairaala. Myöhemmin se toimi lastensairaalana, sen jälkeen vanhustenkotina ja mielisairaalana ja nykyyään siinä sijaitsee Victor Rydbergs Gymnasium ja Lilla Akademi niminen musiikkikoulu. Rakennus on kulttuurisuojattu.



Messiaskapellet, Idungatan 4

Tämän kirkon tai kappelin on viimeksi omistanut Svenska Israelmissionen, Ruotsin Israelinkäännytys, jotka pitävät tehtävään käännyttää juutalaisia kristinuskoon. Tämä ei ole mikään uusi järjestö vaan on toiminut jo vuodesta 1875 lähtien, mutta toisella nimellä. 

Tämä kirkko on kuulunut tätä ennen Pyhän Johanneksen kreikkalais-ortodoksiselle kirkolle. Vuonna 2010 uuskorjattiin kirkko ja sen tiloissa sijaitsee nykyään Entreprenörskyrkan, "tarjouspyyntö" kirkko, joka toimii niin että sieltä voi vuokarata työtiloja, konttoritiloja, saa oman työpöydän, internettiyhteydet, lampun ja tuolin sekä muuta vastaavaa.

Tukholmassa on kymmeniä kirkkoja joissa on kirkollinen toiminta lopetettu ja jokin muu muuttaa tiloihin. Eikä ihme, sillä Ruotsissa on uskonto täysin henkiökohtainen asia, eikä se kuuluu kenellekään. Ruotsissa ei eden tehdä minkäänlaista tilastoa uskontojen mukaan. Vastikään tehtiin yhdestä kirkosta tukholmalainen julkkisklubi, yöklubi, mihin pitää ostaa jäsenyysja joka kuukausi maksaa jäsenmaksua.


Karlabergsvägen on vilkas katu varsinkin sen alkupäässä Odenplanilta lähdettäessa. Karlabergsvägen muuttuu kauniimmaksi ja kauniimmaksi mitä pitemmälle mennään kohti Norra Statiosngatan'ia. Kun ylitetään Torsgatan niin katu on aivan hurmaava kesäaikaan. Isot vanhat puistolehmukset reunustavat molemmin puolin katua. Aukea jossa Karlabergsgatan, Birkagatan ja Torsgatan yhtyvät on kappale kauneinta Tukholmaa. Rakennukset Birkagatanilla ovat kaikki ihailtavan kauniita. Suosittelen kävellä kesällä juhannuksen aikoihin katujen risteyksestä pitkin Karlsberginkatua kohti länttä. Tämä on vain niin kaunis katu. Kauniimmaksi ei kaupunki enää voi tulla.



Karlabergsvägen





Dansande ungdomar


Wenner-Gren Center, Norrtull

Axel Wenner-Gren oli aikoinaan Electroluxin pomo ja hankki sievoisen omaisuuden myydessään pölynimureita ja jääkaappeja ennen kaikkea USA:han. Varoillaan hän perusti kansainvälisen tiedemieskeskuksen. Hallitus antoi tontin ilamiseksi mutta rakennuksen hän kustansi itse. Rakennuksen paikka oli harkittu sillä siitä oli mukava ja suora yhteys Arlandan lentokentälle. Siitä lähtien on lentokentälle kulkevat bussit pysähtyneet Wenner-Gren Centerin luona. Pysäkki sijaitsee Haga Forumin kohdalla.



Borgerskapets Änkehus

Tukholman porvarit menivät yhteen ja perustivat porvarivanhuksille oman vanhainkodin,  joka alkuun toimi hyväntekeväisyys periaatteen mukaan, mutta nykyään se on osakeyhtiö. Heillä on useammanlaisia vanhustenkoteja samalla alueella ns Enkelhusparken'in, Enkelhuspuiston alueella. Siinä sijaitsee esimerkiksi Gubbhus, ukkojentalo.

Enkelhus tarkoitti 1800-luvulla määrätynlaista rakennsutyyppiä, jossa huonet sijaitsivat käytävän varrella vieri vieressä ja eteinen tai sisäänkäyntyi saattoi sijaita rakennuksen päädyssä. Tämän saman mallin mukaanhan sitten rakennettiin useimmat sairaalaosastot. Tukholmassa käytetään vieläkin sairaalan huoneista nimitystä sali.



Filadelfia kirkko, Helluntaiseurakunnan pääkirkko, Rörstarandgatan 7

Tämän kauniin funktionalistisen rakennuksen suunnitteli arkkitehti Birger Jonson vuonna 1929. Kirkko rakennettiin entisen Rörstrandin porsliinitehtaan tontille ja on rakennettu yhteen Rörstrandin linnan kanssa. Rörstrandien jälkeen kuninagtar Kristina omisti linnan, mutta hän lahjoitti sen Karl X Gustav'ille. Kuningatar Kristian perusti linnaan Riddarakademin, jossa ritariperheiden nuoret miehet saivat opiskella sivistystä, kuten Pariisissa konsanaan. Täällä opiskeltiin ratsastusta, kieliä, tanssia, miekkailua, sun muuta porvarisnuorten huveja.

Suuren Pohjan sodan aikana 1700-luvun ensimmäisinä vuosia linna toimi venäläisten sotilaiden vankilana. Ruotsi on muuten sotinut kymmenen kertaa Venäjän kanssa. Sen jälkeen täällä valmistettiin porsliinia Rörstandin lukuun. Linna on rakennettu yhteen kirkon kanssa.

Kirkko sijaitsee lähellä Sankt Eriksplan'ia ja sen metroasemaa. Tällä alueella on mukava liikkua. Täällä saa helposti puheseuraa. Mukavia myymäöitä ja kahvilota sekä ravintoloita on runsaasti. Tällä alueella yhtyy useampia kivoja katuja hieman eri tasoilla.



Vasastanin koillinen nurkkaus on nimeltään Siberien/Siperia. Alueella rakennettiin 1800-luvun lopulla kun väkiluku kaupungissa kasvoi. He jotka joutuivat muuttamaan Siberiaan tykkäsivät että heidät karkoitettiin sinne. 

Alueelle rakennettiin suuria vuokrakasarmeja, joihin lapsiperheet pääsivät asumaan. Nykyään ei kasarmeja enää ole ja alueesta on tullut hyvin suosittu asuinalue. Cederdalsgatanin varrella sijaitsee vieläkin joitakn punaisia puutaloja joissa asutaan vieläkin.



Cederdalsgatan




Cerderlunds Malmgård

Suuren osan Sibirien asuinalueesta vie Vnadislunden kaunis puisto. Täällä puistossa sijaistee Waldorfskola/Waldorf koulu, leikkipakka ja ulkoilma voimistelu paikka. Ensimmäinen rakennus tässä lehdossa oli Stefanskyrkan/Stefanin kirkko.



Vanadisbadet/Vanadis uimala


Vasastadeniin rakennetaan uutta rakennusprosessia Hagastaden, mikä on vienyt jo monet vuodet. Nämä kaksi korkeaa asuinrakennustornia ovat Tukholman uusi portti pohjoisesta päin tultaessa kaupunkiin.