lauantai 18. helmikuuta 2023

Vinterviken

Vinterviken

Tuo järvi tuossa on nimeltään Trekanten, Sen pohjoispuolella sijaitsee erittäin viihtyisä asuintaajama nimeltä Gröndalen. Täällä on kauniita kartanoita, villoja ja torppia, joita voi käydä katsastamassa. Gröndalsvägenillä kulkee tvärbanan juna, mikä on metron ja raitiovaunun välimuoto. 

Kartta alueesta 1800-luvulta. Varsinainen Vinterviken oli suoperäistä aluetta missä sijaitsi pieni järvikin, Långsjö. Alunperin Vinterviken oli vesiväylä. Mörtviken on lahti Vintervikenin pohjoispuolella, minkä sydänalue on vieläkin suoperäistä, mikä on aikaisemmin ollut järvi nimeltä Ormsjö/käärmejärvi.

Vinterviken on niemi ja puutarha Mälaren järven rannalla. Alue kuuluu Aspuddenin asuintaajamaan ja rajoittuu Gröndalin asuintaajamaan. Siis melko lähellä keskustaa. Vinterviken tunnetaan Alfred Nobelin tiloista, missä harjoitettiin erilaista teollista toimintaa 1980-luvulle asti. Historialliset rakennukset on nyt K-merkittyjä ja niitä käytetään muun muassa ravintolatoimintaan.

Oikealla kulkee Essingeleden moottoritie ja S.t Sigfridin kirkko, mistä olen aikaisemmin kertonut täällä. Varsinainen Vintereviken on Mälaren järven lahti. Varsinaista Vintervikenin asuintaajamaa ei ole olemassa, sillä vähäinen asutus alueella on levinnyt laajalle alueelle.

Tukholman maiseman monet kalliosiirrokset ulottuvat itä-länsisuunnassa kauas saaristoon ja Mälaren-järveen. Vinterviken on osa tällaista laaksoa, jossa on tyypilliset jääkauden aikaiset siirrostörmät sijaitsee aina pohjoispuolella, jotka voi olla muutamasta metristä jopa satoihin metreihin korkeita. 

Tukholmahan on noussut ylös merestä pikku hiljaa ja nousu jatkuu vieläkin. 


Vinterviken ravintola ja kahvila, tehdas mistä on tehty juhlahuoneisto

Nimi Winterviken on tunnettu 1600-luvulta lähtien. Se oli myös asunnon nimi nimeltä Wintertorpet. Täällä oli majatalo, mikä  saattoi sijaita kartano rakennuksessa 1700-luvulta tai erillisessä rakennuksessa. 

Varsinaisia maanetitä ei vielä silloin ollut, vaan kuljettiin hevoskärryillä ja vesiteitä pitkin. Talvitie johti nykyisestä Fittjan asuintaajamsta ja Mälarensaarilta Vintervikeniin ja jatkui Trehörningen-järven (nykyisen Trekanten) yli kaupunkiin Hornstullin kohdalla. Kesällä kuljettiin veneillä vesiteitä pitkin ja talvella hevosreillä jäätä pitkin.1930-luvulla Vintervikenin laaksossa oli pieni järvi nimeltä Långsjön. Se sijaitsi Blommensbergin koulun ja Nobelin dynamiittitehtaan välissä.

Alfred Nobel on yksi Ruotsin tunnetuimpia merkkihenkilöitä. Hän oli ruotsalainen kemisti, insinoori ja dynamiitin keksijä. Hän määräsi testamentissaan omaisuutensa käytettäväksi Nobel-palkintoja jakavan säätiön perustamiseksi.

Vuonna 1865 osti Alfred Nobel koko Vintervikenin alueen. Hän muutti tänne Södermalmilta Heleneborgista, koska siellä toiminnasta tuli liian vaarallista. Vintervikeniin hän perusti tehtaan ennen kaikkea dynamiitin valmistukseen. Paikka valittiin huolella, kapeassa laaksossa, jota ympäröivät korkeat vuoret ja metsät ja suora yhteys Mälaren-järveen.

Vintervikenin, Aspuddenin, Blommensbergin, Mörtvikenin ja Örnsbergin ympäristön omistajilla ei ollut vastalausetta räjähdetehtaan rakentamiselle. Kun hankinta oli tehty, laitteet siirrettiin talliin, kasvihuoneesta tuli laboratorio jne. Alfred Nobel itse oli alussa toimitusjohtaja, insinööri, kirjeenvaihtaja, rahastonhoitaja ja mainosagentti. 

Kesäkuussa 1868 laboratoriossa tapahtui suuri räjähdys, mikä tappoi 14 työntekijää. Onnettomuus oli Vintervikenin historian suurin. Vuonna 1874 tehdas räjähti uudelleen ja 12 ihmistä kuoli. 1800-luvun lopulla päätettiin onnettomuusriskin vuoksi siirtää dynamiittivarastot nykyisen Botkyrkan kunnan metsäalueelle. se oli nimeltään Vinterskogen ja oli käytössä aina 1970-luvulle asti. Räjähteiden valmistus jatkui Vintervikenissä vuoteen 1921, mutta Nitro Nobel AB:lla oli toimintaa 1980-luvulle asti.


Tämä on taideteos nimeltä Bargskatedral/kalliokatedraali, mikä on louhittu kallion kupeeseen Vintervikenillä, Rävudden 117. Bergskatedral on muistomerkki työntekijöille, jotka kuolivat Nobelin dynamiittitehtaan laboratorion räjähdyksessä.


Rävuddenin niemi on suosittu kohde varsinkin kesä-aikaan. Siellä on grillipaikka ja matkan varrella on uimaranta nimeltä Vinterviksbadetja jooga-laituri. Täällä kävellään ja juostaan ja kohotetaan kuntoa. Joutsenet viihtyvät myös täällä Rävuddenissa. Rävudden tarkoittaa kettuniemeä, mutta kettuja siellä ei enää tuskin ole.


Rävudden


Ekensbergin laituriin pääsee Mälaren järven sisävesialuksella numero 89. Tukholmn keskustasta Klara Mälarstrandin laiturista, Tukholman päärautatieaseman eteläpuolelta,  voi hypätä alukseen numero 89, mikä ajelehtii kohti Ekerön saaria. Matkan varrella tämä laiva käy Ekensbergin laiturissa, Ekensbergin pohjoisella rannalla. 


Tvärbanan (Metron ja paikalllisen sähköjunan välimuoto) pysähtyy Gröndalissa, mutta sieltä on pitempi matka kävellä Vintervikeniin, joten parsta on otta bussi 133.

Bussilla 133 pääsee Mörtvikeninpsyäkille. Bussi 161 Fågelsångenin bussipysäkille, ja siitä sitten kävellen kohti Vintervikeniä. Molempiin busseihin voi nousta Liljeholmenin metoasemalta. Polkupyörä on paras kulkuväline Vintervikenissä. 


Bergskatedral/vuorikatedraali, Stina Ekmanin luomus

Nimitys berg tarkoittaa ruostinkielessä vuorta ja mäkeä, myös kallionkielekettä. Berg on myös sukunimi tai usean sukuniemen jatke tai lisä.

Mörtvikenin lahti

Vintervikenin pohjoispuolella sijaitseva Mörtvikenin laakso hankittiin 1870-luvullu työntekijöiden asuintaloja varten. Tämä paikka valittiin turvallisuussyistä, asuntojen ja Nobelin vaarallisen toiminnan välissä on suojaava vuorenharju. Asuinrakennuksia oli korkeintaan kolme, kauppavaja, varasto, puuvaja, useita ulkorakennuksia ja muutama ulkorakennus.



Dynamiittitehdas on nykyään ravintola, kahvila ja juhlahuoneisto, mitkä sijaitsee Vinterviksvägen 60. Tänne ei kulje busseja, mutta lähin bussiysäkki sijaitsee Eriks Segersällin tiellä, missä pysähtyy bussi 161.  

Bussi 133 pysähtyy Mörtvikenin tiellä, mistä on noin puoli kilometrä Vintervikenin ravintolaan ja kahvilaan polkuja pitkin. Lähimmät metroasemat sijaitsee Örnsbergissä ja Aspuddenissa. Kesällä tänne kulkee melko lähelle  saaristolaiva.


Lähellä ravintola/kahvilaa sijaitsee Vintervikenin siirtolapuutarha, ja sen kupeessa Vintervikenin puistoalue, missä on kesäkahvila. Koko tämä alue on suosittu virkitymisalue. Täällä on ulko-ilmakuntopaikka, koirien ulkoiluttamis alue, ateljé, pari uimarantaa.

Vintervikens Trädgård/Vintervikenin puutarha, Vinterviskvägen 30, on monen tukholmalaisen kohde kesällä. Mutta kahvila on avoinna talvellakin kello 9.00-17.00, lauantaina ja sunnnuntaina suljettu. Ruokalista vaihtuu yhtenään.  Livemusiikkia esiteään esiintymislavalla.



Tätä idyllisempää paikkaa tuskin löytyy. Vintervikenin kahvila on rehevän puutarhan ympäröimä ja siellä on myös keittiöpuutarha marjapensaineen, hedelmäpuineen ja yrtteineen. Valikoima on luomua ja sisältää muun muassa kotitekoisia leivonnaisia, ruokaa, olutta ja viiniä.  Voi ottaa piknikin nurmikolla tai nauttia ilta-auringosta lähellä sijiastevta hokuttelvat korkeat uimakalliot, mikä on erittäin suosittuja.



  
 Täällä on iso siirtolapuutarhakin Vinterviksvägenin varrella



Entinen Nobelin tehdas on nykyään kahvila/ravintla/juhlahuoneisto



Entinen Nobelin laboratorio



Myymälä



Vintervikenin eteläpuolella sijaitsee Aspuddenin asuintaajama, missä sijaitsee lähin metroasema. Aspsuddenissa sijaitsee melko iso puisto-alue, mikä on erittäin suosittu paikka tappaa aikaa kesäaikaan.


Lasten polkkuttelu-allas on melkein kaikissa tukholmalaisissa asuintaajamissa.


Polskuttelu-allas on iso


Aspuddenin puistolalue on monipuolinen ja viihtyisä 









Kahvilakin löytyy puistoalueelta