lauantai 9. kesäkuuta 2018

Hornstull



Hornstull on kaupunginosa Södermalmin saarella. Alue kuuluu siis Tukholman kuntaan ja luetaan kuuluvaksi Tukholman keskustaajamaan. Aikoinaan oli Hornsplan Tukholman suurin bussi- ja raitiovaunuristeys. Alueella oli siihen aikaan melkoista hässäkkää. Aluetta alettiinkin kutsumaan nimellä knivsöder/puukko-sööderi. Nykyään tämä alue on  ehkä Tukholman trendikkäin alue. Trendikkyys on osittain alueen asukkaiden aikaansaamaa, sillä täällä asuu paljon yksineläjiä, joilla on hyvä koulutus ja hyvvät palkat. Heillä on varaa syödä aamiainen kahvilassa ja päivällinen jossain suosikkiravintolassa.Täällä olen kertonut Södermalmin itäisestä puolesta. Täällä olen kertonut lisää  Södermalmista.

Kaikki tiet vievät Roomaan, kuten sanonta kuuluu, mutta nyt ne viekin Hornstulliin. Ennen mentiin Götgantanilta itään päin kohti Nytorget, niin nyt mennäänkin Götgatanilta länteen päin kohti Hornstullia. No jaa, kyllä siellä Nytorgetin alueellakin on menoa ja vilinää, varsinkin kesäaikaan, toukokuun alusta syyskuun loppuun. Nytorgetin ympärillä liikkuu paikalliset vakioasiakkaat. Tukholmassa ei mennä toisten kotiin kovinkaan usein, vaan tavataan kaupungilla.



Loopen Marina, Hornstulls strad 6, Liljeholmin sillan kupeessa

Hornstulls Strand rantakatu on noin 300 mteriä pitkä rantakadunpätkä, joka sijaitsee vain sadan metrin päässä Hornstullin metroasemalta. Katu jatkuu sitten länteenpäin nimellä Bergsunds Strand, joka päättyy seuraavan sillan luokse, Reimersholmsbro.

Suuri osa on puistoaluetta nimeltä Tantolunden/Tantonlehto, josta olen jo aikaisemmin kertonut täällä. Sillan länsipuolella on liikkeitä, asuinrakennuksia, ravintoloita, iso kuntosali nimeltään Sats ja Högalidin peruskoulu. Kaiken keskellä, Hornsgatanin ja Långholmsgatanin risteyksessä sijatsee Hornstullin metroasema. Ympäristössä sijaitsee useampikin kuntosali, ravintiloita ja kahviloita mielin määrin, mielenkiintoisia butiikkja ja Högalidin kaunis kirkko, minkä ympärillä sijaitsee ihana puistoalue.


Täällä voi joko ruokailla, juoda, kahvit tai oluet. 
Avoinna vain kesäaikaan kello 11-21.

Kesäaikaan tänne Hornstulliin vaeltaa paljon väkeä muualta päin Tukholmaa, varsinkin viikonloppuisin. Lauantaina ja sunnuntaina täällä pidetään kirpputoria huhtikuun alusta lokakuun loppuun kello 11-17. Alueella tapahtuu paljon varsinkin kesäkuukausina.



 Loopen Marina




Katkarapusalaatista ja katkarapuvoileivästä on tullut ajan mittaan perinneruoka. Jokainen ravintola tai kahvila tarjoaa katkarapuja, joko voileivän tai salaatin muodossa tai tarjoilee molempia. Katkaravut oli suuri villitys jo 70-luvulla.

Muistan kun joka kerta Silja Linjan laivoilla kulkeiessa nautin katkarapuvoileivän. Se oli valtavan suuri ja erittäin 'freesi'. En unohda ikinä! Nykyään en ole käynyt enäää Suomessa, en edes muista koska viimeksi.


Hornstulls Strand. Tässä on pidetty loppista/kirpputoria, mutta harvemmin nykyään, koska tarjontaa on aivan liikaa nykyään.


 Hornstulls Strand


 Drakensbergsparken on tavllaan osa Tanton puistoaluetta

Drakenbergin alueelle on rakennettu paljon uusia asuintaloja ja alueesta on tullutkin melko kaunis ja viihtyisä siitäkin huolimatta että korkeat asuintalot seisovat melko lähekkäin. Alue on erittäin  suosittu asuinpaikka, eikä ihme, kuten koko Hornstull, mutta tällä alueella Drakensbergissä asuu paljon lapsiperheitä.






Drakensbergissä pitää tietysti löytyä myös draken, lohikäärme

Talojen paikalta purettiin pois entinen Högalidis Vårdhem, joka oli köyhien hoitokoti, joka käsitti useita rakennuksia puistoalueen sisällä. Tämä oli samalla Tukholman kaupungin arbetsinrättning, siis instituutti, jossa työterapialla yritettiin kuntouttaa fattighjon, kuten siihen aikaan kutsuttiin kaikista köyhimpiä, jotka usein elivät ns siveetöntä tai laitonta elämää. Fattighjon nimellä kutsuttiin henkilöitä, jotka fyysisistä tai psyykisistä syistä olivat työkyvyttömiä tai nuoria joilla ei ollut vanhempia tai sukulaisia, jotka olisivat pystyneet  ottamaan heidät huostaansa. 

Täällä Högalidissä oli miehiä ja naisia, fyysisesti sairaita tai liikuntavammaisia, alkoholisteja ja mielisairaita. Täällä asui ja kävi työterapiassa miehiä ja naisia vielä 1960-luvulle saakka. Monet heistä valmisti jotain käsillään sängyssä maaten. Tukholman kaupungin Museossa on valokuvia Högalidissä. Ei siis ihme että Tukholmassa on häveliästä olla työtön tai saamaton. Pitkälle 1900-luvun aluelle oli työttmyys rikos. Työttömät laitettiin pakkotöihin. 

Vielä tänäkin päivänä käyteään työterapiaa keinona saada aktivoitua työttömiä, sairaita tai vammaisia, mutta se kulkee muulla nimellä nykyään. Ruotsissa on pakko osallistua tai muuten menettää tuet, eikä sosiaalistakaan saa apua, jos ei toimi sääntöjen mukaan. Ruotsissa ei laki takaa perustoimeentuloa muuta kuin ehdoilla. Pakolaisille on säädetty omat aktiviteettisäännöt. Ensi alkuun kyse on opiskelusta. Jos ei niitä noudata niin silloin menettää tilapäisen oleskeluluvan maassa ja henkilö lähetetään takaisin sinne mistä hän on tullut.


Drakensbergin alueen itäisessä päässä sijaitsee hyvä yöpymispaikka nimeltä Zinkendammin hotelli ja matkustajakoti,  jota suosittelen. Tästä on yhtä pitkä matka Horsntullin kuin Zinkensdammin metroasemille, mutta busseja  kulkee ja polkuja ja kujia kulkee joka suuntaan. Tanton uimarantaakin on lyhyt matka polkua pitkin.




Tanton uimaranta on paljon isompi kuin mitä kuvasta voisi päätellä






7-eleven myymälöitä on Tukholmassa ollut 1980-luvulta lähtien ja nykyään niitä on jotain 200 koko Ruotsissa. 7-eleven myymlöissä myydään pikaruokia ja juomia, lehtiä, leipää, kahvileipää ja kahvia ja sun muuta mukavaa. Ideana on se että ne ovat aina avoinna, ympäri vuorokaudet. Noh ainakin useimmat.


 Bio Rio on kahvila, ravintola ja elokuvateatteri Horstulls Strandin varrella

Sanotaan että Hornstullisita on tullut "Stockholms Brooklyn" New Yorkin mallin mukaan. Turkholmassa ei oikeastan ole enää varsinaista keskustaa, vaan useita keskustoja. Tukholman kaupunginosiin on syntynyt suuria omia kaupunkikeskustoja ja Suur-Tukholman alueelle on aivan muutaman vuoden sisällä syntynyt kuusi uutta kaupunkia, vaikka kaupunki nimitystä ei enää ole. Tukholmaan muuttaa noin 33000 uutta asukasta joka vuosi.

Hornstull on siis yksi Tukholman kunnanosista, mikä käsittää Södermalmin saaren läntisen puolen. Alue on keskikaupunkia ja tänne on helppo tulla metrolla 13 ja 14, sekä useilla keskikaupungin busseilla, kuten muun muassa bussilla 4. Hornstullin metroaseman lähettyvillä pysähtyy reilut kymmenen bussia. Myös Liljeholmenin metroasemalta lähtevät Arlandan lentokenttäbussit pysähtyvät Hornstullin metroaseman luona. Arlandaan lähtee myös bussi keskusrautatieaseman edustalta ja Kistasta.


Liljeholmenin lauttasilta

Tätä aluetta Södermalmilla kutsuttiin jo keskiajalla nimellä Horn/sarvi. Vuodesta 1622 lähtien alettiin kuninkaan käskystä ottamaan tullimaksu kaikilta, jotka kuskasivat tavaroitaan ja tuotteitaan kaupunkiin toreille myytäväksi. Horn sai siis oman tullinsa vuonna 1702 ja näin syntyi Horn-s-tull/sarventulli. Siihen aikaan ei ollut Liljeholmenin siltaa vaan ns flottbro/lauttasilta. Vuonna 1820 lopettiin ottamasta tullimaksu.


Hornsgatan syksyllä

Tullimaksu maksettiin tuolla Hornstullin (Södermalmin) puolella siltaa. Hornstull sijaitsee siis aivan tuossa sillan päässä ja siitä lähtee myös Hornsgatanin katu, mikä on 3,2 kilomeriä pitkä ja se päätyy Slussenille. Hornsgatania pitkin kulkivat raitiovaunut ennen vanhaan. Katu oli jo siihen aikaan yksi Tukholman tärkeimmistä kulkuväylistä. Tukholman kunta istutti muutama vuosi sitten kiinalaisia temppelipuita, Ginkgo bilobaa Hornsgatanin reunoille Ringvägenin ja Rosenlundsgatanin välille. Googletin ja sain tietää että tämä puu on suomeksi nimelään Neidonhiuspuu. 



Eteläinen köyhäintalo, nykyinen Rosenlundin sairaala ja terveyskeskus, Rosenlund

 Bussit 5557  sekä  3 ja 4 kulkevat tällä alueella.

Rosenlund oli kortteliston nimitys Ringvägenin, Magnus Lagulåsgatanin ja Götgatanin välisellä alueella. Alueen keskellä sijaitsee Rosenlundin puisto. Rosenlundia vastapäätä sijaitsee yksi Tukholman suurimmista sairaaloista Södersjukhuset. 

Rosenlundin pohjoispuolella sijaitsee vastikään uusrakennettu Stockholms södra niminen juna-asema, josta kulkee paikalliset etelään päin ajavat sähköjunat. Tässä pysähtyy myös useat pitkänmatkan junatkin.  Tai noh, ne samat junat kulkevat keskustan lävitse ja jatkavat sitten matkaansa myös Tukholman pohjoisiin osiin. 

Uusrakennetun Södra Sationen aseman ympäristöstä tuli erittäin viihtyisä. Aseman itäisen ja läntisen sisäänkäynnin välimatka on yli 400 metriä. Aseman päälle ja sen sivuihin rakennettiin erittäin kauniita moderneja asuinrakennuksia. Fatburs Kvarngatanin kadulla käyn silloin tällöin niitä ihailemassa ja käyn myös mielelläni Fatbursparkenin puistoalueella. 



 Bultten tai Hornhuset, ihan miten vaan, Hornstullin metroasema ja ostosgalleria

Hornstullin metroaseman alueesta on kehittynyt Hornstullin keskeisimmäksi alueeksi. Kuvassa Bultten tai Hornhuset, Långholmsgatan 15, Hornstullin metroasema.



 Bulttenin rakennuksssa sijaitsee useampikin terassikahvila/baari/ruokapaikka

Tämä alue taitaa olla nykyään Tukholman kohtauspaikka numero yksi. Tässä Hornstullin metroaseman luona on tehty mullistuksia ja rakennettu muun muassa tämä yllä kuvassa oleva rakennus nimeltä Bultten. Rakennus sai nimensä korttelista jonka nimi on juuri Bulten. 

Vuonna 2013 tämä alue valmistui uuteen uskoonsa ja sen kupeeseen saatiin uusi ostoskeskus, jossa on noin 40 myymälää. Ihan kun ei Tukholmassa olisi jo tarpeeksi ostoskeskuksia tai ostosgallerioita kuten näitä kutsutaan Tukholmassa. Ostoskeskuksen omistaa Bonnier Fastigheter.


Tukholmaan saapui 1600-luvulla Firenzestä renessanssin ideoita. Sen ajan kuuluisa italialainen arkkitehti Andrea Palladio sanoi:" kaupungissa ei voi olla mitään kauniinpaa kuin suora, tasainen ja leveä katu, jota reunustaa upeat rakennukset." En ole samaa mieltä Palladion kanssa.

Joten Hornsgatanin kadun rakentaminen sai Palladiolta ideansa. Tehtiin kaupunkisuunnittelu kaava, alue ruudutettiin, korttelistoista tehtiin suoraviivaisia ja kaiken keskelle vedettiin suora 2,3 kilometriä pitkä linja, minkä paikalle rakennettiin Hornsgatan. Katu lähtee Hornstull strandista/Hornstullin rannasta ja päätyy Slussenille. Sitä ennen kadut syntyivät Tukholmassa sinne missä ihmiset olivat tallaneet maata. Mikään helppo juttu ei Hornsagatanin rakentaminen ollut koska Tukholma on tunnetusti erittäin mäkistä ja kumpareista aluetta. 




 Makkarakioski


Myöhemmin 1800-luvun lopulla oli Hornsgatania levennettävä jolloin noin 10 metriä Pyhän Maria Magdalenan hautausmaasta jäi kadun alle, kuvassa vasemmalla. Jälkeenjäännökset siirrettiin toisille hautausmaille. Siihen saakka oli kuljettu hevoskärryillä, mutta nyt tehtiin raitiovaunulinjoja ympäri Tukholmaa. Hornstull tuli olemaan suurin raitiovaunujen kohtauspaikka. Aivan ensimmäiset raitiovaunut kulkivat Slussenin ja Hornstullin väliä pitkin Hornsgatania.

Hornstullin alue pääsi rähjistymään ja vielä 1990-luvulla alueella oli hieman huono maine. Alueellahan aikoinaan oli teollisuutta ja täällä asui vain työläisiä ahtaissa epämukavissa asunnoissa. Hornstullista kehittyi 1800-luvulla myös varkaitten alue.

Tukholman kaupunginmuseossa on valokuvia ja kertomuksia Horsntullin alueen rikollisuudesta. Siihen aikaan piti maksaa tullimaksu jos halusi tuoda tuotteita kaupunkiin myytäväksi. Horns- tull, tuossa tuo sanan loppu jo kertoo että tullipaikasta oli kyse. Silkkikangas ja -liinat olivat kysyttyä ja kallista tavaraa siihen aikaan ja houkutteli salakuljettamaan.



 Stora Hornsberg

Voisi luulla että Hornstull olisi saanut nimensä Arvid Hornin mukaan, joka sai silloiselta kuninkaalta ison tontin täältä Hornstullin päädystä ja rakennutti sinne perheellen Stora Hornbergin malmgårdenin, kuten sen ajan kesäasuntoja kutsuttiin. Hänen virallinen nimensä Ruotsissa oli Arvid Bernhard Horn af Ekebyholm, joka syntyi Halikon kartanossa Suomessa ja kuoli Ekebyholmin linnassa Ruotsissa. Hän oli saanut aatelisarvokseen Ruotsin kuinkaalta kreivin arvovaltaisen tittelin. Hän toimi myös armeijassa ja valtion viroissa, kuten kansliapresidenttinä ja aatelisten puhemiehenä eduskunnan toisessa kammarissa. Ruotsin vapauden ajalla hän toimi valtion todellisena hallitsijana, koska kuninkaan valtaa vähennettiin. Juuri siitä tuli ajalle nimitykseksi vapaudenaika.

Hornbergin linnan alueen rakennukset hajoitettiin 1800-luvulla. Aluueesta tehtiin uusi huvilakaupunginsoa nimeltä Hornsberg. Ongelmana oli vain se ettei kukaan halunnut ostaa asuntoa täältä, eikä haluunnut muuttaa Hornsbergiin, koska sen maine oli huono. Nykyään tämä on erittäin suosittu asuinalue. Myynissä olevia asuntoja löytyy harvoin, jos ei koskaan.



Lilla Hornsberg on vieläkin jäljellä. Se sijaitsee Karlsbergin kanavan rannalla, alueella jossa sijaitsee siirtolapuutarha nimeltä Karlbergsbro. Lilla Hornsbergin kartanon omistaa valtion kiinteistövirasto, joka vuokraa rakennusta.


Karlbergsbron siirtolapuutarha ja Karlbergin kanava



Karlsbergsbron siirtolapuutrahalue on aivan ihana aulue


Siirtolapuutarha Hornsbergis Strnadin kadun varrella Karlbergsjön salmen rannalla. Bussi 66 kulkee tästä ohitse.

Lilla Hornsbergin omisti myös Gustav Horn. Lilla Hornsbergin ymprillä sijaitsi kaunis barokkipuutarha. Botaanikko Carl von Linné asui täällä aikansa  ja tutki kasveja puutarhassa. 1700-luvulla rakennettiin kartanon viereen tekstiili- ja sokeritehdas. Vuonna 1890 purettiin tehtaat ja tilalle rakennettiin Stora Bryggeriet, olutpanimo. 


Stora Bryggeriet/olutpanimo

Olutpanimoja oli 1800-luvun lopulla Tukholmassa vaikka kuinka monta ja kilpailu oli kovaa. Tehtaan rakentamiseen käytettiin tiiliskiviä, jotka otettiin purettavasta Stora Hornsbergin linnasta ja näin koko Hornsbergin linna hajoitettiin. Alkoholismi oli suuri ongelma siihen aikaan, jonka myötä väkivalta ja rikollisuus kukoisti.


Stora Bryggeriet rakennuskompleksissa sijaitsee mykyään lääketehdas KabiVitrumin tilat ja tiloihin muutti myös Pfitzer, josta tuli yhteistyökumppani. 


Emäntäkoulun lapset käyvät päiväunille, kuva vuodelta 1920

Kun tultiin 1900-luvulle niin tänne avattiin ns husmorsskola/emäntäkoulu, jonne köyhimmät laittoivat tyttärensä. Monissa köyhimmissä perheissä jätettiin pienimmätkin lapset yksin kotiin kun vanhemmat menivät töihin ja työpäivät olivat pitkiä. Emäntäkoulu avattiin vuonna 1909 ja koulun käyneet saivat alkaa huolehtimaan lapsista ensi alkuun. Rikkaat rouvat järjestivät ruokintaa köyhimpien perheiden lapsille. Myöhemmin lapset tuotiin emäntäkoulun käyneille hoidettavaksi.

Kaikki joilla ei ollut asuntoa tai töitä joutuivat ennemmin tai myöhemmin ns Asylen. Se oli paikka jonne vietiin ennen kaikkea naishenkilöitä, jotta saatiin prostitutio vähenemään ja aviottomien lasten luku laskemaan. Erikseen oli naisille, miehille ja lapsille asyylit, jotka kaikki sijaitsivat Södermalmin itäisellä puolella, joka oli melkoista ryteikköä sekin siihen aikaan. Ajatelkaa tämä oli 1900-alkua. 

Siihen tarvittiin maahanmuuttaja, jotta näille olosuhteille saatiin jotain tolkkua. Tukholmaan vuonna 1860 muuttanut liikemies Simon Sachs oli upporikas. Hän perusti tavaratalo NK:n, lasten sairaalan Sachska sjukhuset, hän kustansi upeat suuret kullatut mosaiikkityöt kaupungintalon juhlasalin seinille, hän rakennutti asuintaloja, hankki työpaikkoja ... lista on kuinka pitkä tahaansa. Se ei ole mikään salaisuus että Simon Sachs oli juutalaista alkuperää ja yhdessä muiden juutalaisten sukujen kanssa he ovat tukeneet Ruotsin taloutta kaiken aikaa nykypäivään saakka. 

Sen ajan juutalaisilla maahanmuuttajilla oli paljon rahaa mukanaan. Ruotsissa on kuitenin poliittisesti korrektia, ettei mainita kenenkään uskonnollista tai kansallista taustaa, samoin kuin ei ole sopivaa käyttää puhekielessä titteleitä. Sachsit ovat vieläkin tunnettua väkea Tukholmassa ja heillä on valtavan suuri taloudellinen merkitys Ruotsin yhteiskunnassa. Päämies on nimeltään Daniel Sachs. Daniel Sachs on yksi rikkaimmista ja vaikutusvaltaisimmista henkilöistä Ruotsissa yhdessä Wallenbergien, Bonnierin, Weilin ja muitten enempi tai vähempi juutalaisten sukujen kanssa. Puhutaan jopa Sachs'in suvun dynastiasta.

Osa Hornstullin alueen teollisuusrakennuksista on purettu ja jotkut rekennettu uudestaan asuinrakennuksiksi. Mutta uuskorjausten myötä  tänne muutti nuorta hyvin koulutettua väkeä ja se aiheutti että myös myymälöitä ja kahviloita ja palveluja avattiin samaan tahtiin.


 Bergsund
Aluella on ollut monelaista teollisuustta, kuten tiilitehdas. Tuunnetuin teollisuuslaitos oli ehkä Bergsundin mekaaninen verstas, joka on purettu. Bergsund oli ruukkiyhteiskunta 1700-luvulla. Ensi alkuun työstettiin rautamalmia, mutta myöhemmin täällä valmistettiin myös laivoja. 

Täällä sijaitsi myös Tukholman Kenkätedas, joka on viimeisimpiä jäljellä olevia teolisuusrakennuksia. Tehdasrakennukseen tehtiin myöhemmin jatke, jossa alettiin valmistamaan sikareja.  

Högalid on nimeltään tuo Södermalmin läntisin niemi. Se on ollut teollisuualuetta, joka sittemiin slummiutui, kun teollisuus muutti pois. Aluetta on rakennettu udestaan. Nykyään alue on erittäin viihtyisä ja suosittu asuinalue. Jonkin verran on entisiä asuinrakennuksia uuskorjattu. Nyt alueella sijaitsee myös moderneja asunto-oikeusasuntoja. Ruotsissahan ei ole osakeasuntoja lainkaan. 



Kaikki halusi käydä kokeilemassa uutta kelluvaa siltaa että kestääkö se. Tuo portti tuolla sillan päässä sijaitsi Liljeholmenin puolella. Nimittäin tuon portin toisella puolella sijaitsi tulli. Tukholmaan ei tultu siihen aikaan siltoja eikä vesiteitä pitkin myymään tavaraa, jos ei tullannut ensin ja maksanut tullimaksun. Kuningas oli niin määrännyt.

Suurin osa Hornstullin alueen pinta-alasta on viheraluetta. Långholmsgatanin länsipuolella on koko alue uusrakennttua. Hornstullista on tullut uusi kaupunkikeskus, jossa kohtaa ennen kaikkea hyvin toimeenetulevia yksineläjiä joilla on hyvä koulutus ja hyvä palkka. Tällä alueella on yksinasujien määrä melkein yhtä suuri kuin Kungsholmin saarella, nimittäin noin 80 % asukkaista elää yksi. Se ei tarkoita sitä ettäkö heillä ei olisi partneria, mutta nykyajan nuoret eivät halua muuttaa yhteen, vaan asuvat kukin omalla tahollaan ja tapaavat kun ehtivät ja haluavat, ja siihen heillä on varaa.

Tukholman kunnassa asuu noin puolet vuokra-asunnoissa ja toinen puoli asunto-oikeusasunnoissa. Vain noin 10 % asuu omakotitaloissa. Tukholma on yksi Eurooppan nopeimmin kasvavia alueita.

Hornstullin alue Södermalmin läntisellä laidalla on muuttunut asuin- ja oleskelutilaksi ns  Young Urban Creatives, Yccies, uudet modernimmat hipsterit. Ycciet ovat hyvin koulutettua väkeä, jotka tienaavat hyvin. Heillä on varaa moderniin asuntoon ja katuelämään.

Mutta Hornstull on myös houkutellut rikollisuutta alueelle. Södermlamilla asuu yhtä paljon ihmisiä kuin esimerksi Umeåssa. Södermalm ja varsinkin Hornstull on Tukholman Manhattan/Brooklyn/Östberlin, tykkää monet jotka asuvat alueella. Täällä juodaan aivan turhan kallista tuoremhua ja syödään hapantaikina leipää. Aikaisemmin se oli SOFO, Folkungagatanin eteläpuoli ja Nytorget, joka oli kaupungin suosituin kohtauspaikka. Nykyään elämä on siirtynyt Hornstulliin. Alue on ollut aivan turhan kauan rakennustyömaa. 


Enzo niminen italialainen jalkapallokahvila, joka sijaitsee Bulltenin rakennuksessa Hornstullin metroaseman luona. Enzosta on tullut suosittu ruokapaikka. Täällä menee pizzat kaupaksi.


 Enzo


Enzon kattoterassi


Tjoket, Hornbruksgatan 24

Tjoget on alueen ehkä suosituin after work/töitten jälkeinen baari/ravintola Hornstullissa. Alueen asukkaat käyvät aamulla juomassa aamukahvit kahvilassa, syömässä lounaan ja päivällisen ravintolassa tai hakemassa päivällisen kotiin. Parturikin löytyy samoista tiloista, joka voi vaikka ajaa parran ohi mennen.


Tjoket


Hornstull on ollut aina liikkennesolmu, jo siltä ajalta lähtien kun kuljettiin hevoskyydillä ja kuskattiin tavaraa hevoskärryissä. Valokuva on vuodelta 1962. Kuvassa liikennepoliisi kadulla ja tornissa liikennevalvoja. Hornstullissa kohtaa Hornsgatan ja Långholmsgatan sekä Hornsbruksgatan. Tämä likkennesolmu on uuskorjattu ja muokattu täydellisesti. Aikoinaan Slussenilta kulki Hornstulliin höyryllä toimiva raitiovaunu, mutta vuonna 1901 raitiovaunu alkoi kulkea sähköllä. 

Hornstullin metroasema avattiin vuonna 1964 ja silloin hävisi raitiovaunut tältä alueelta. Metroasemalle on kaksi sisäänkäyntiä ja Hornsgatanin pää rakennettiin uudestaan vastikään. Bonnierin kiinteistöfirma, Tukholman kunta ja Tukholman paikallisliikenne yhdessä toteutti koko asemaseudun uusrakentamisen


Tuossa ylhäällä roikkuu kyltti jossa lukee että tämä ei ole taidetta. Kun tuosta ovesta menee sisään, niin täältä löytyy vaikka kuinka monta myymälää. Rakennus jatkuu vielä kulman taaksekin mutta sieltä ei ole sisäänkäyntiä vaan korkea jyrkkä kallio. Maan päällä on useita kerroksia asuntoja.

Långholmsgatan on tämän kadun nimi joka kulkee Bulten/Hornhuset ohitse. Itse rakennuksessa sijaitsee useampikin ruokapaikka. Katujen risteyksestä jos lähtee mihinkä suuntaan tahaansa, niin löytyy paljon butiikkeja ja ruokapaikkoja useamman korttelin alueelta. Yksi erittäin suosituista ruokapaikoista on nimeltään KÄK, joka on Tukholman slangia, ja tarkoittaa syötävää. KÄK sijaitsee kulman takana Hornsgatanin puolella. Täällä myydään hampurilaisia ja muuta pikaruokaa. Tukholmalaiset eivät luovu hevillä hampurilaisista. Jokaisessa hienommassakin ravintolassa on listalla hampurilaiset.

Högalidspången on ylemmällä tasolla kulkeva kuja. Se kulkee Långholmsgatanin ylitse Bultenin takaa. Bultenilta pääsee ylös kujalle korkeita portaita pitkin. Högalidsspången niminen kuja lähtee Folkskolegatanilta itään päin kohti Högalidsparkenin puistoa, se kulkee puiston lävitse aina Brännkyrkogatanin ja Kristinebergsgatanin risteykseen. Tämä on mukava reitti kävellä ja näin säästyy vilkkaalta liikenteeltä. Borgargatanilla ja Varvsgatanilla spången kulkee suoraan katujen ylitse ja kerrostalojen lävitse.


Högalidsparkenin puistoalue sijaitsee Högalidin kirkon ympärillä, hyvin lähellä Hornstullin metroasemaa. Högalidin kirkosta olen kertonut aikaisemmin täällä


 Högalidsparken


 Högalidsparken


Högalidsgatan

Katu on noin kilometrin pituinen. Kadun varrella on kauniita kerrostaloja ja paljon puita ja pensaita. Asunnot ovat tämän kadun varrella melko kalliita. Kadun varrella ei sijaitse myymälöitä eikä ravintoloita, joten täällä on rauhallista asua. Autot ovat saanet parkin kallion sisässä.

Horsnbruksgatan lähtee metroaseman luota itään päin ja pätyy Vavsgatanille. Katu kulkee Högalidsparkenin puiston eteläistä kuvetta. Heti siinä kadun alkupässä on vasemalla ostosgalleria, josta jo manitsin. Hieman kauenpana  kadun varella numerossa 9 sijaitsee metron sisäänkäynti. Hornstullissa saattaa olla useita metron sisäänkäyntejä, ken ties. 

Numerossa 4 sijaitsee Táket/Katto niminen kesäterassi Högalidinpuiston laidalla metron sisäänäkäynnin päällä. Tänne ylös pääsee kadulta korkeita jyrkkiä portaita. Siihen viereen mäen sivuun rakennetaan kaupunkirivitaloja, joiden katoilla tulee sijaitsemaan puistot.



Vanha kenkätehdas


Kirjasto Hornstull, Hornbruksgatan


Ravintola Ramblas sijaitsee hieman kauenpana Långholmsgatanilla, numerossa 3. Täällä tarjotaan espanjalaista ruokaa. Viihtyisä pienehkö intiimi ravintola, jossa on hyvää ruokaa. Suosittelen!

Vastapäätä Ramblasia sijaitsee italiainen trattoria La Casa, Högalidsgatan 21. Tämäkin on erittäin viihtyisä, kodikas ja intiimi ruokapaikka. Täällä on pitkä lista erilaisia pizzoja ruokalistalla. Arkena avoinna kello 16-23 ja lauantaina ja sunnuntaina avataan jo kello 13. 


  Miraculum on nimeltään nämä taideteokset Horntulls strandissa


Täällä Hornstullstrandin rantakadulla pidetään Tukholman suurimmat loppikset kuten tukholmalaiset kutsuvat käytteyjen tavaroiden markkinoita. Kannattaa tarkistaa päivä je kelloaika etukäteen. Tukholmassa on valtava määrä käytettyjen tavaroiden myymälöitä, Second Hand, joten niistä ei ole pulaa. Melkein päinvastoin. Tarjontaa on enempi kuin kysyntää. Ja hekin jotka ei edes aio ostaa mitään tulee tänne vaan muuten mukavikseen. Tällä rantakdulla on pari mukavaa ja suosittua kahvilaa, joista Vurma on suosituin. Rantakadulla on myös pieni myymälä jonka nimi on MJ Retro. 


Loppis, jossa myydään jonkin verran uutta tavaraakin. 

Hornstulls strand 4 


Täällä myydään käytettyä tavaraa ja pidetään jolumyyjäisiä. Talviaikaan avoinna vain lauantaina ja sunnuntaina kello 11-17. Hornstullin metroasemalta noin 150 metriä. Metroaseman luona pysähtyy mahdoton määrä busseja, kuten bussit 454 ja 66. Tämä viimeksi mainittu bussi 66 on kätevä bussi jos haluaa lähemmin tutustua Södermalmiin. Eikä siinä yleensä ole tungostakaan.


Wurma Hornstull

Wurma löytyy myös Gästriksgatanilta, Vasastanista. Kerrotaan että Wurmia on nykyään useampiakin, jopa Nytorgetinkin varrella. Wurma on sopiva paikka minulle, joka haluaa syödä kevyesti tai vaan juoda kahvit ja levähtää. Wurmassa on aina rento tunnelma, kodikasta.


Kun jatkaa matkaa Hornstullstrandin rantakatua ja kävelee moottritien alitse niin joutuu isolle puistoalueelle, jonka nimi on Tanto tai Tantolunden. Tanto  on suuri puistoalue jossa on siirtolapuutarhamökkejä vaikka kuinka paljon. Olen aikaisemmin kertonut Tantosta täällä. Heti kun alittaa moottoritien, niin siinä on kaksi kesäkahavilaa joista toinen Loopen (mainistin siitä jo postauksen alussa) sijaitsee pinellä laituri-niemekkeellä. Tässä sijaitsee lähellä laillinen graffitiseinä, jossa saa maalailla. Ja pian siinä rannalla sitten onkin uimaranta.