maanantai 30. heinäkuuta 2018

Marieberg



Marieberg on alue Kungsholmenin saarella. Alue kuuluu Tukholman ydinkeskustaan. Mariebergin alue tullaan muokkamaan uudestaan. Kymmenen vuoden sisällä tulee Tukholmaan muuttamaan noin 200 000 uutta asukasta. 2000-luvun alussa oli valtava pula opiskelija-asunnoista Tukholmassa joten tänne rakennettiin uusia opiskelijaasuntoja Opettajakorkeakoulun luokse, joka sijaitsee entisen Konradsbergin sairaalan tontilla. Tänne tarvitaan rakentaa niin asuntoja, palveluja kuin virkistysalueitakin. Osa Mariebergiä on jo ennestään viheraluetta, johon ei varmasti tulla rakentamaan.

Nykyinen Marieberg koostuu puistoalueesta, kerrostaloasutuksesta ja konttoreista. Suurin osa asutuksesta rakennettiin 1960-luvulla. Rålamabshovin ja Kronobergin puistoalueet ovat aina olleet suosittuja vapaa-ajan virkistyskohteita. Alueella sijaitsee myös Dagens Nyheter päivälehden pilvenpiirtäjä. Riddarfjärdenin lahden rannalla sijaitsee Smedsuddsbadetin uimaranta


Mariebergin tiluksista on vain Tierwaldin kartano jäljellä.

Marieberg sai niemensä Mariebergin malmgårdenin/malminkartanon mukaan,mikä rakennettiin Mälaren-järven rannalle 1640-luvulla valtioneuvos Bengt Skytte'lle. Hän antoi tilalle nimen tyttärensä Marian, kansallistallimestarin Gustaf Adam Banén vaimon mukaan. 

Valtioneuvos nimitystä ei virallisetsi ole Ruotsissa, sillä Ruotsissa luovuttiin titteleiden käytöstä noin 60-70 vuotta sitten. Valtioneuvoksen tilalle tuli ministeri nimitys, vaikka ketään ei juuri koskaan kutsusta ministeri tittelillä, vaan käytetään pelkkää nimeä. Täällä ei ketään kutsuta rouvaksi tai herraksikaan. Kaikkia sinutellaan, paitsi ei kuninkaallisia, mutta kukapa heidän kanssaan tarvitsee keskustella.


Mielisairaala  Konradsberg, Konradsbergsgatan 12-24, on nykyinen kansainvälinen Montesorikoulu. 

Mariebergin varhaisempi historia on ollut suuresti riippuvainen Konradsbergin mielisairaalan sijainnista alueella. Harva halusi asua mielisairaalan naapurina. Konradsbergia kutsuttiin nimellä Dårarnas slott/hullujen linna. Sairaalan nimi ei ollut oikeastaan Konradsberg vaan se oli itse tiluksen nimi. Sairaalan nimi oli Danvikens Dårhus, siis Danvikin hullujenhuone. Siihen aikaan käytettiin nimitystä hullujenhuone. 

Pyhän Hengen ritarikunta/Ordine degli Ospedalieri di Santo Spirito on alunperin hoitanut köyhiä, sairaita ja moraalitonta elämää eläviä näissä Helgeandshusen /Domus Sankti Spiriti, joista olen jo kertonut Rooman blogissani.

Helgeandsholmen/Pyhän Hengen luoto on saari Tukholman keskustassa jossa Ruotsin eduskunta sijaitsee. Helgeandshuset/Pyhän Hengen talo perustettiin 1200-luvulla juuri tälle saarelle. Se oli kaupungin ensimmäinen laitos joka piti huolta sairaista ja köyhistä. Talon yhteydessä oli sairaala, kappeli ja hautausmaa. 

Vasta 1900-luvun alkupuoliskolla alettiin hullujenhuonetta kutsumaan nimellä hospital tai sairaala. Danvikenin hullujenhuone sijaitsi alunperin Södermalmilla, joten sieltä muutti potilaat tänne uuteen upeaan linnaansa vuonna 1861. Silloinen kuningaspari Ruotsin ja Norjan kuningas ja kuningatar Karl XV ja Lovisa, joka oli hollantilainen prinseessa alunperin olivat vihkimässä ja avaamassa hospitalia. Aikaisemmin oli mielisairaat ja köyhät ja prostituoidut/moraalittomat asuneet yhdessä. Nyt sairaat, köyhät ja moraalittomat asutettiin erilleen. Konradsbergistä tuli Ruotsin ensimmäinen mielisairaala. Danvikenistä olen kertonut aikaisemmin täällä. Mielisairaalat lakkautettiin Ruotsissa vuonna 1980.

Professori Bror Gadelius kehitti psykiatriaa Ruotsissa ja hän toimi Konradsbergissä kolmekymmentä vuotta. Gadenius oli erittäin rakasteettu henkilö joka toimi myös taiteijana. Se oli sitä aikaa kun ylioppilastutkintoa nimitettiin Mogenhetsexamen nimellä, siis kypsyystutkinto. Vuonna 1968 lopetettiin ylioppilaskokeet Ruotsissa.

Konradsberg oli ensimmäinen hospitali, jossa oli sairaanhoitajia töissä. Professori Gadelius laati myös kirjalliset säännöt mielisairaaloille ja henkilökunnalle. Hoidon oli oltava lempeää ja huolehtivaa. Myös fyysinen huolenpito ja tervys oli Gadeniuksen mielestä elintärkeää. Hän kirjoitti myös että naiset olivat parempia sairaanhoitajia kuin miehet, joten mielisairaaloihinkin piti saada naisia töihin. 



Konradsbergin alue on laaja. Alue sijaitsee valtavan isolla puitoaleueella, Mielisairaalan ajalla täällä asui myös henkilökunta ja heidän perheensä, vaikkakin eri rakennuksissa. Kaikki elivät ikään kuin suuressa kolektiivissa. Kustannukset tulivat paljon kalliimmaksi kuin muissa sairaaloissa. Täällä valmistettiin erinomaisen hyvää ruokaa. Kasvatettiin omia vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja jopa herkkusieniä. 

Alueella sijaitsee nykyään useampiakin opinahjoja, päiväkoteja, jokunen ravintolakin ja joidenkin frimojen konttoreita ja urheiluhalleja. Manillaskolan, Kungsholmens Västra Gymnasium, Reggio Emilia Institutet, mutta Opettajakorkeakoulu on muuttanut pois ja tilalle tuli Montesorikoulu.



Kondradsbergin kappeli

Tämä oli ensialkuun huone, jossa tehtiin ruumiinavauksia.


Konradsberg uuskorjattiin ja kunnostettiin yhdellä miljardilla kruunulla

Thorildsplanin metroasemalta pääsee hissillä alas ja siitä maanteiden altse Konradsbergiin. Konradsbergin ympärillä sijaitsee kaunis Konradsbergin puisto.


Dagens Nyheter lehden pilvenpiirtäjä vasemmalla, Svenska Dagbladet lehden rakennus seuravana, Bacon-Hill rakennus ja Erlanderhuset. Etualalla rannassa seisoo Triewalds malmgård.