maanantai 16. syyskuuta 2019

Accelerator ja Tino Sehgal



Tukholman yliopistoola on halli nimeltä Accelerator, jonka tehvtävänä on yhdistää taide, luovuus ja tiede. Accelerator toimii opiskelijoille paikkana, joka herättää ajatuksia, ideoita, inspiratiota ja uusia perspektiivejä. Accelerator avattiin syksyllä 2016, jolloin ensimmäinen näyttely oli ulkoilmanäyttely. Näyttely sana tässä yhteydessä ehkä ei ole sopivin, mutta sana on käytännössä ollut ainoa nimitys luoville tapahtumille. Installaatio on parempi sana. Ensimmäinen näyttely oli multimedia installation, jonka järjesti Influence Machine & Antennae ja sen videotaidepionjääri Tony Oursler.


Lainaan Wikipediaa, koska en pysty omin sanoin selittämään: "Tony Oursler on yhdysvaltalainen video- ja mediataiteilija, joka tekee lähinnä projisoituja installaatiota.

Tony Oursler kirjoittaa amerikkalaisen persoonallisuusrakenteen psykomaisemaa, jossa yhdistyvät ”disneyfikaation” ruumillistama Mikki Hiiri ja sarjamurhaajan prototyyppi Freddy Krüger. Ourslerin taiteen perustyökaluja on amerikkalainen psykohistoria, kulttuurinen sairaus nimeltä dissosiatiivinen identiteettihäiriö, joka esiintyy erilaisina seksuaalisina ja väkivaltaisina traumoina ja syy-seuraussuhteeltaan usein käsittämättömänä draaman lakina.

Oursler tekee samaa työtä uudelleen ja uudelleen, nuket “dummies” toistuvat jatkuvasti eri muodoissa. Formaatti on usein niin sama, että itse asiassa teokset erottaa vain tekstien pohjalta. Oursler työskentelee useimmiten siten että hän kuuntelee yhdessä huoneessa samanaikaisesti samalla äänitasolla toimivia TV- ja radiokanavia ja nappaa tekstinpätkän tuutista silloin tällöin yhdistettynä omaan tajunnanvirtaansa.


Tukholmassa on Ouslerin taidetta/luovuutta esitelty aikeisemmin Magasin III:ssa, jonka omistaa juutalaisperäinen 'Tukholman taide-elämän kuningas' Robert Weil, joka on 60-vuotias monimiljönääri ja  suuri taiteen ja kulttuurin ystävä. Perheellä on oma säätiö, joka tukee ja kustantaa Ruotsin kultturi- ja taide-elämää. Magasinin johtajana tomi toinen juutalaisperäinen herra David Neuman. Tukholman kulttuurielämää on jo ikuiset ajat johtaneet maahanmuuttaja juutalaiset. Ruotsilla on ollut monella tapaa suuri hyöty maahanmuuttajistaan. Juutalaisten panos Tukholman kulttuurielämässä on aivan valtava. Juutalainen teatteri Tukholmassa on myös näitten herrojen johdossa. Teatteri on tunnettu kulttuuri-institutio Tuklholmassa.

Takaisin Acceleratoriin... paljon mahdollista, että Weil'sin perheen säätiö on kustantanut Tukholman Yliopiston Acceleratorin hallin ja kustantaa sen ylläpidonkin. Nyt tämän vuoden alusta Accelerator avasi ovensa kaikille, ei vaan yliopistolaisille. Accelerator sijaitsee entisessä maanalaisessa fsysiikan laboratoriossa Frescatissa. 

Rehtori Astrid Söderberg Widding perusti erityislaitoksen Accelerator 2015. Acceleratorin aloittajana ovat taideteollisuuden professori Margaretha Rossholm Lagerlöf ja Magasin III: n päällikkö David Neuman, apulaisprofessori ja kunniatohtori Tukholman yliopistossa.

David Neuman on syntynyt Tukholmassa ja opiskellut Tukholman ja New Yorkin yliopistoissa. Hänellä oli aikaisemmin taidegalleria New Yorkissa yhdessä taiteilija Amy Simon'in kanssa, joka on ruotsalais-amerikkalainen taidemaalari. (Hänen teoksiaan on juuri nyt näytteillä Tukholmassa Wetterlingin taidegalleriassa, Kungsträdgården 3). Neuman perusti yhdessä Robert Weilin kanssa Magasin III taidehallin vuonna 1987 ja toimii nyt sen toimintajohtajana. Hän kouluttaa ns taidekuraattoreja Tukholman yliopistossa. Hän on Tukholman yliopiston kunniatorhtori. Hän toimii myös yhteistyössä Jerusalemissa sijaitsevan taideakatemian, Bezalel Academy of Arts & Design kanssa. 

Magasin III on avannut filiaalin 1,5 vuotta sitten Tel Avivissa, Olei Zion 34, Jaffa. Neuman ja Weil kutsuvat Tel Avivia toiseksi kotikaupungikseen.  Galleria on avoinna vain kaksi kertaa viikossa,  ainakin näin alkuunsa, mutta suurten valaistujen ikkunoiden läpi voi ohikulkijat ihastella taidetta ympäri vuorokaudet.


Tino Sehgal

Accelaratorissa siis on avattu uusi instalaatio 6. syyskuuta 2019, joka on avoinna 20.lokakuuta saakka. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Robert Weil-säätiön ja Proventuksen kanssa. Instalaation järjestää Tino Sehgal, joka on nuori sakslais- englantilais-intialaien juuriltaan ja asuu Berliinissä. Missäpä muualla sillä Berliini on ollut jo monet kymmenet vuodet Euroopan taide- ja kulttuurikaupunki numero uno.

Shegal kutsuu taiteensa "konstruoituihin tilanteisiin", joissa usein mukana on yksi tai useampi ihminen, joka suorittaa Sehgalin luomia ohjeita. Sehgal opiskeli poliittista taloustiedettä ja tanssia ennen kuin työskenteli taiteilijana vuonna 2000.


Tino Sehgalin teoksesta on käyty monia keskusteluja siitä, mitä pidetään taiteena. Kun Sehgal myy taideteoksen, ostaja ei saa mitään, ei ohjeita, kuiteja, luetteloa eikä kuvia. Mitä myydään, on lupa "näyttää" hän työskentelee. Tämä tarkoittaa, että hänen taiteestaan ei ole dokumentoitu.

Yksi hänen teoksistaan on nimeltään "Tämä on uusi", mikä tarkoittaa, että teoksen esityspaikan henkilökunta kutsuu tämän päivän sanomalehden otsikoita kävijöille. Kohdassa "Tämä menestys/ epäonnistuminen" lapset leikkivät näyttelyhuoneessa.

Ruotsissa Tino Sehgalin taidetta on esitelty Way Out Westissä, Moderna museetissa, Magazine 3 Tukholmassa ja Göteborgin taidesalissa Göteborgin kansainvälisen taiteen biennaalin 2011 aikana.


Lokakuun 17. voi tavata Seghalin Acceleratorissa kello 18-20, jolloin hän pitää luennon. Ohjelmassa esiintyy myös Jenni White, joka on 'Turkin tiedon professori'. Ilmainen sisäänpääsy, mutta tilaisuuteen vaaditaan etukäteis ilmoittautumien.

Accelerator on avoinna tiistaisin kello 12-18, keskiviikkoisin kello 12-20, torstaista-sununtaihin kello 12-18. Aina ilmainen sisäänpääsy. Osoite: Frescativägen 26A, Tukholman Yliopisto. Metroasemalta Uninversitet on lyhyt kävelymatka kujaa pitkin Accelleratoriin. Bussi 50 ajaa ohitse.



Täällä on myös mukava kahvila, joka on avoinna kaikkina viikonpäivinä siinä noin kello 7.00-18.00.