tiistai 16. helmikuuta 2016

Tyresön linna ja linnan kirkko

Tyresö slott, fasad mot nordväst, juli 2013

Tyresön linna, Tyresö, noin 14 kilometriä Tukholmasta kaakkoon

Kahvila avoinna ympäri vuoden maanantaista sunnuntaihin kello11.00-16.00. Torstaisin avoinna kello 11.00-21.00.




Linna avoinna: 6.kesäkuuta-30.elokuuta kello 13-17 

Linnaan voi itse omin päin tutustua. Talviaikaan näytetään vain ryhmille ja silloin on varattava aika etukäteen. Sisäänpääsy 100 skr. Linnan omistaa valtio ja linnasta pitää huolen Nordiska museet. 

Noin 20 minuutin matka autolla tai linja-autolla Tukholmasta Tyresöön. Bussi 875 Gullmarsplanin metroasemalta Tyresön kirkon luokse. Linnalla on myös oma venelaituri.


Tyresön linna ja linnan kirkko


Linna sijaitsee kauniin Kalvfjärdenin lahden rannalla, mikä on osa Itämerta.


Perinteisesti tyresöläiset juhlivat juhannusta Tyresön linnan tiluksilla



Tyresön linnan perustaja Axel Oxenstierna on haudattu Tyresön kirkkoon. Kirkko sijaitsee linnan tontilla. Oxenstiernan poika peri linnan mutta hän kuoli 35-vuotiaana ja linna joutui vaimon Maria Sophia del la Gardien omistukseen. 

De La Gradiet olivat siihen aikaan Ruotsin rikkain suku. De La Gardiet olivat alunperin ranskalaista alkuperää ja suvun jäseniä asui niin Eestissä kuin Ruotsissakin. Rouva Oxenstierna, Maria Sophia De la Gradie joutui leskeksi jo 21 vuotiaana. Hänestä tuli Ruotsin ensimmäinen naispuolinen yksityisyrittelijä.

Jakob De La Gardie hyökkäsi Moskovaan vuonna 1609, mutta hänellä ei ollut joukkoja mukanaan, joten hän joutui vetäytymään Eestiin, joka siihen aikaan kuului Ruotsille. Muutama vuosi myöhemmin yritettiin asettaa ruotsalainen prinssi Venäjän tsaarin istuimelle, mutta sekin epäonnistui, mutta Ruotsi piti kuusi vuotta Novgorodia halussaan. 

Jakob meni naimisiin yhden sen ajan rikkaimman naishenkilön kanssa, Ebba Brahe. Avioliittonsa myötä Jakob De La Gardie pystyi hankimaan melkein kymmenen maatilaa ympäri Ruotsia ja Itämeren rannikkoa. Tukholmaan hän rakennutti kaikkien aikojen promeimman palatsin Makalös, joka on myöhemmin hajoitettu. Jakobsdalin linnan hän rakensi myös metsästysä silmällä pitäen. Jakobsdalin linna on nykyään nimeltään Ulriksdalin linna.

Jakob De La Gardeia ja Ebba Brahe syntyivät molemmat erittäin rikkaisiin ja mahtipontisiin sukuihin. Molemmat olivat ns korkea-atelisia. Heidän poikansa Magnus De La Gardeie eli Ruotsin suurvallan ajalla. Pariskunnalla oli myös tytär joka meni naimisiin arvovaltaisen Gustaf Oxenstirenan kanssa, joka kuoli kolmen avioliittovuoden jälkeen ja Maria peri miehensä suuret omaisuudet. Marian isän kuoltua hän peri myös isänsä valtavat omaisuudet.



Kreivitär Maria Sofia De La Gardie asettui asumaan tänne Tyresön linnaan. Linnasta käsin hän hoiti kaikkia lukuisia maatilojaan ympäri Itämeren. Hän myi maataloustuotteita, veneitä, viljaa, paperia ja pellavansiemnöljyä. Hän perusti Tyresö'hön tekstiilitehtaan, jossa valmistettiin myös sotilaille asusteita. Maria Sofia osallistui myös pankkitoimintaan. Ruotsin ensimmäinen pankki oli nimeltään Palmstruchska Banken, ja siitä pankista Maria Sofia lainasi rahaa ja lainasi sitä sitten eteenpäin. Pankin omisti kuningas Karl X Gustavin luvalla liivinmalainen Johan Palmstruchska. Tämä pankki laski liikeelle Euroopan ensimmäiset setelit.


Linnan tontilla sijaitsee monenlaisia lisäkennuksia

Maria Sofia ei mennyt uusin naimisiin. Hän oli Ruotsin ensimmäinen suuri yksityiyrittelijä. Lopulta aatelisten omaisuutta alettiin vetämään kruunulle ja näin Maria Sofiakin menetti suuren osan omaisuuttaan.

Linnna on uusrakennettu ja korjattu 1800-luvulla arkkitehti Isak Gustaf Claesonin avustuksella.



Axel Oxenstierna af Södermöre, 1583-1654

Hän oli linnan perurustaja kreivi Gabriel Gustafsson Oxenstierna  Södermöne och af Eka och Lindön nuorempi veli.

Hän oli kreivi ja yksi Ruotsin kaikkien aikojen merkittävimpiä valtionmiehiä. Ruotsin suurvallan aika lasketaan saaneen alkunsa vuonna 1611, joten Axel Oxenstirena oli suurelti vaikuttamassa sen syntyyn.

Södermöde oli hänen ikioma kreivikuntansa, mikä sijaitsee Smålannissa. Siellä on nykyään samanniminen kunta. Pitää vaan sanoa samalla, että ruotsalaiset onnistuivat kehittämään maansa demokratiaksi ilman sisällissotaa ja riitoja.Nykyään Ruotsi on maapallon vahvin demokratia. Suurimman ansion siitä voi antaa ylhäisaatelissukuun kuuluvalle kreivi Axel Oxenstiernalle (1583-1654), joka reformoi man hallinnon, minkä mukan emnnään vieläkin. Hän oli Ruostin histroan merkittävin valtiomies.


 Tyresön linna

















Tyresön kunta on valtavan laaja pinta-alaltaan ja aivan ihastuttavan kaunista luontoa löytyy kilometreittäin. Tyresön kunnalla on pitkä rantalinja Itämereen ja läntisellä puolella paljon järviä. Kunnassa asuu noin 46 000 asukasta. Tyresön kunta luetaan kuuluvaksi Tukholman taajamaan ja Suur Tukholmaan alueena.

Kunnan vaakunassa on Oxenstiernan aatelisuvun symboolit. Oxenstiernat olivat alunperin Smålantilaista alkuperää oleva aatelissuku, yksi Ruotsin vanhimmista aatelissuvuista. Oxenstiernan suku on jakautunut useanpaan sukuhaaraan kuten Oxenstierna af Croneborg, Oxenstierna af Eka och Lindö, Oxenstirerna af Korsholm och Wasa  sekä Oxenstirena af Södermöre.

Useita valtionneuvoksia ja valtinokanslereita on kuulunut sukuun, joista tunnetuin oli Axel Oxenstierna.



Valtiondrotsi, vapaaherra, Gabriel Gustafsson Oxenstierna af Eka och Lindö syntyi vuonna 1587 Revalissa, nykyisessä Tallinnassa ja kuoli täällä Tyresön linnassa vuonna 1640. Hän oli kuuluisan kreivin ja valtionkansleri Axel Oxenstiernan veli. Axel Oxenstienna oli yksi Ruotsin historian merkkihenkilöistä. Äitinsäkin puolelta Gabriel ja Axel olivat vähintäin yhtä korkeaarvoista ja vanhaa Bielken aatelissukua, kuin isänsäkin puolelta.

Gabriel avioitui kolme kertaa. Ensimmäinen vaimo oli hänen  serkkunsa. Toinen vaimo oli Brita de la Gardie, joka oli valtion rikkaimman ja juuri silloin arvovaltaisimman miehen sisko, Magnus Gabriel de la Gardie. Gabriel ja Brita asettuivat asumaan Tyresön linnaan. Siihen aikaan oli Tyresön linnan maa-alueet Tukholman suurimmat. Oxenstiernat omistivat suurin piirtein koko nykyisen Tyresön kunnan alueen.

Tyresö kyrka

Tyresön kirkko, avoinna kello 11-15 (ainakin lauantaina ja sunnuntaina)

Noin 8000 vuotta sitten maanpinta nousi veden pinnan yläpuolelle. Koko kunnan alue oli noin 10 000 vuotta sitten 150 metriä merenpinnan alapuolella. Bronssiajalla alueella oli karjataolutta. Nuoremalla rautakaudella noin 500 eaa alueella oli useita kartanoita, Grimmersta, Uddby, Alby, Kumla, Näsby, Raksta ja Åva. Näistä kartanoista on vain siellä täällä hautausmaat jäljellä. Paikkakunnat joiden nimi päättyy-by päätteeseen (joka tarkoittaa kylää), kertoo siitä että niillä alueilla on asunut viikinkejä. 



Gabriel ja hänen ensimmäinen vaimonsa Märta Bielke

Gabriel Oxenstiernan hautamuistomerkki Tyresön kirkossa. Gabriel Oxenstierna rakennutti kirkon ja alunperin suvulleen  hautakirkoksi, mutta kirkkoon on haudattu suvusta vain Gabriel ja hänen ensimmäinen vaimonsa.



Keskiajalla alettiin rakentamaan kartanoita, gårdar, tuonne vuoteen 1900 saakka. Gård tarkoittaa piha, pihapiiriä ruotsiksi, mutta gård sana liitetään moniin kymmeniin muihin nimityksiinkin. Gård on myös yleinen nimitys maatilalle. Kaupunkioloissa gården on kerrostalojen sisäpiha.

Kirkonkyliä alkoi syntymään 1100-luvulla. Tyresö kuului siihen aikaan Österhaningen pitäään. Vanhin Tyresön asukas josta on tietoa oli ritari Erengisle Nilsson Hammersta'ssa joka luovutti omaisuuteensa ja tilansa Nils Turesson Bielkelle. Siihen aikaan oli Tyresö suurin kartano koko Tukholman alueeella.

Linnan yhteydessä sijaitsee bistro, alueella on kaksi kahvilaa, myymälä, kauppapuutarha, matkustajakoti jne. Kauniilla säällä täällä voi viettää vaikka kokonaisen päivän.


 Café Notholmen







Tyresö6.jpg



Talvella


2011 05 11 Tyresö slott.jpg


Burspråk OCHj trappa.jpg

Portal i Tyresö slott.jpg

Rum i Tyresö slottsträdgård.jpg

Tyreso slott main entry1.jpg

Tyresö slott 1.jpg

Tyresö slott skogvaktarhuset 2013.jpg



Notholmen

Linna sijaitsee meren rannalla ja samalla myös meren lahdessa. Kalvfjärden on osa Itämerta mutta se on pitkä ja kapea lahti. Lahdessa sijaitsee pieni  saari niemltä Notholmen, jonne pääsee kapeaa puusiltaa pitkin. Saarella on vierasvenesatma, majatalo ja kahvila. Linnan lähellä sijaitsee Matkustajakoti, jonne pääsee autollakin. Tänne pääsee busilla 875 (Gullmarsplanilta Tukholmasta).



Notholmen 22.jpg

Brevik Tegelbruket 2013.jpg

Notholmen Kalvfjärden 2013.jpg

Prinsvillan Tyresö 2013x.jpg

Prinssivilla, prinssin huvila

Toimii nykyään matksutajakotina

Prinssi Eugen (1865-1947) kuningas Oscarin ja kuningatar Sofian nuorin poika, asui täällä usein kesäisin. Talviaikaan hän asui Tukholmassa Waldemarsudden'issa. Eugen'ista kehkeytyi yksi sen ajan suurista taidemaalareista. Hänen taulujaan myydään kovilla hinnoilla nykyään esim Bukowskin huutokaupassa.

Prinsvillan Eugen 1900b.jpg

Taiteilijaprinssi Eugen vietti usein kesänsä täällä luonnon keskellä. Lähettyvillä sijaistee myös Tyresta Nationalparken ja Tyesta Naturreservat. Mahtavan kaunista luontoa.


Tyresö Slottskyrka, Kyrkvägen1

Bussilla 875 Gulmasplanilta Tukholmasta perille saakka. Linna sijaitsee hieman kauempana, noin 400 metriä. Kirkko toimii saurakuntakirkkona ja myös linnan asukkaiden hautakirkkona. Bussipysäkin luona sijatsee myös pyhiinvaelluskeskus.



Gabriel Gustafsson Oxenstirena on luonnollisetstikin saanut oman portrettinsa kirkon seinällä sijaitsevaan epifatiumiin.  Hänhän oli kirkon 'rakennusmestari'.Kirkkoon on haudattu useimmat linnassa asuneet henkilöt, ja kunniapaikalla lepäävät herra ja rouva Gustafsson Oxenstiernat. Kirkkomaalle haudattiin henkilökunta.

Linnassa on asunut useammat aatelissuvut ennekuin linna otetiin valtion haltuun. Tyresön linna joutui Nordiska museon haltuun, kunlinna viimienen omistaja Markiisi Claes Lagergren kuoli vuonna 1930.