sunnuntai 8. syyskuuta 2024

Kuninkaallinen katsaus


Kungliga huset

Kungliga huset kuuluvat kuningas ja kuningatar sekä ne, jotka ovat niin lähellä valtaistuinta ja joilla on sellainen asema, että heidät pitäisi kutsua kuninkaalliseksi korkeudeksi, eli kruununprinsessaperhe, prinsessapari, prinsessa Madeleine ja prinsessa Birgitta, joka puuttuu valokuvasta. Prinsessa Sofia, prinsi Daniel eikä kuningatar Silvia voi koskaan nousta valtaistuimelle.

Kuninkaalliseen  perheeseen lasketaan, paitsi Kungliga husetin jäsenet,  kuninkaan muut lapsenlapset, kuninkaan muut sisaret ja kuninkaan edesmenneen sedän prinssi Bertilin vaimo prinsessa Lilian.

HUOM! Ketä tämä ei kinnosta niin jättäköön väliin!

Tukholma on Ruotsin pääkaupunki ja kungahuset/kuningashuone sijaitsee Tukhomassa, niin laitanpahan tähän lyhyen kuninkaallisen katsauksen. Koska Ruotsissa kutsutaan kuninkaallista hovia nimityksellä Kungahuset, niin minäkin käytän samaa nimitystä. Täällä suomeksi. Kuninkaallisista olisi vaikka kuinka paljon kertomista, joten ne tiedä miten onnistun supistamaan postauksen? 

'Ruotsin kuningas Carl XVI Gustav on jakanut työnsä kruununprienssan kanssa jo parikymmentä vuotta. Kuningas ja Victoria osallistuuu ulkoministeriön kokoukisin, sillä heillä on oikeus tietää kaikki ulkopolitiikasta. Joskus ulkoministteriö kutsuu kuninkaan ja Victorian ulkoministeriöön pikakäynnille. He kokoontuvat myös silloin tällöin hallituksen kanssa.


Mediassa tämän valokuvan alla luki "svenska huliganerna"/ruotsalaiset huligaanit

Kuningas ja Silvia ovat juuri nyt kun tätä kirjoitan Pariisissa Olympialaisissa ja samalla pitävät kahdenkeskeistä lomaa romanttisessa Pariisissa. Victoria on Tukholmassa hoitamssa kuninkaan virkaa. Victoria on armeijassa jatkokoultuksessa, mutta sieltä hän sai hieman permistä.


Tytöt vauhdissa: Victoria, Estelle ja Silvia

Sivian luona tuossa kuvan ulkopuolella on prinssi Edward Englannista tervehtimässä Silviaa.


Kuinnkaalliset neitokaiset läksivät Paraolympialaisiin kannustamaan ruotsalaisia. Silvia näkyy taustalla. Silvia ei tyrkytä itseään esille vaan antaa aina Victorialle tilaa.

Kruununprinsessa Victoria on Kansainvälisen paralympiakomitean (IPC) kunniajäsen ja on pitkään ollut mukana ruotsalaisessa paraurheilussa. Hän tukee myös vammaisia ruotsalaisia.

Ulkomaan virkamatkat tekee Victoria (valtionvierailuilla on mukana myös Daniel) Ruotsissa me ei käytetä titteleitä, joten Victoriakin on vain Victoria puhekielessä. Victoriaa puhuteltaessa käytetään usein kruununprinsessa sanaa sinä sanan sijasta. Ruotsissahan me ollaan sinuja kaikki keskenämme, paitsi kuninkaallisia ei kukaan kehtaa sinutella, vaikka ei he siitä närkästyisi.

Kuningas on hyvin tvallinen ja luonnonläheinen ihminen pohjimmiltaan, joten hän ei halua että hänet nostetaan korokkeelle. Kuningasta puhutellaan yksikertaisesti useinmiten vain konungen nimellä. 

(Madeleine  on niin naivi että hän kysyi muutamia vuosia sitten julkisesti TV:ssä Victorialta että miksi hän kutsuu pääministeriä pääministeriksi. Victoria sanoi ettei hän voi kutsua pääministeriä Göraniksi. Vaikuttaa siltä kuin kuningas kielsi Madeleinen puhumasta tämän jälkeen julkisesti. Ei häntä ole muutenkaan juuri näkynyt missään). Madeleine on saanut aikaan niin monta suurta skandaalia, että kuningas sai tarpeekseen.  

Kerronpahan samalla että nyt hovi on tunnustanut että Madeleine ja Chris tulevat elämään erillään, eikä se ollut mikään yllätys kenellekään. Hovin sivulla oli aikaisemmin Madeleinen kohdalla maininta, että hän on naimissisa Chrisin kanssa. Nyt sieltä poistettiin noin vuosi sitten Chrisin nimi kokonaan. Madeleinen kohdalle on tullut maininta että hän on evankelisluteraani. Tämä siksi että Madeleine vaihtoi uskontoa avioliiton myötä katolliseen uskoon. Kerrotaan että kuningas olisi nuhdellut herra O'Neiliä hänen naisseikkailuistaan. Joten eihän se ole ihme että he eroavat.

Hyvin varmalta taholta kerrotan että Chris O'Neil ei hallunut erota. Hän pani vastaan viimeiseen saakka. Heidän piti muuttaa Tukholmaan jo vuosi sitten mutta Chris vetkutteli talon myynnissä ja teki kaikkensa että  Madeleine ei halua muuttaa Tukholmaan, vaan jää hänen kanssaan asumaan taloon ja jatkamaan yhteiselämää. 

Chris ei tykkää olla Tukholmassa, koska hänet tunnistetaan ja häntä häiritään. Hän on tottunut käymään usein kaljoilla, mutta Tukholmassa hän ei sitä voi tehdä. Hänen äitinsä ja siskonsa seisoivat Östermalmilla jalkakäytävällä ja joivat shampanjaa häitä edeltäneenä iltana. Saattoi kuningas siitä ärähtää ja kieltää Crisin äidin tulemasta Tukholmaan. Mutta totta kai Chris tulee tapaamaan lapsiaan.

Kuningas istuu linnassaan päivisin ja ottaa vastaan suuren määrän ihmisiä. Hän käy siinä välissä jossein päin Ruotsia vierailulla vihkimässä milloin mitäkin pytinkiä. Diplomaattiset audienssit ovat kuninkaan tärkein tehtävä ja ne vie paljon aikaa päivittäin.

Useimmat audienssit pidetään kuin eri maiden suurlähettiläät/lähettiläät jättää Ruotsin ja kun uusi suurlähettiläs/lähettiläs tulee Tukholmaan. Näitä audinesseja saattaa olla kaksikin päivässä. Jokainen suurlähettiläs voi toki varata virkansa nimissä ajan koska vaan kuninkaan luokse, jos he haluaa keskustella kahden kesken jostain aaiasta. Näin audienssit voivat myös venähtää... 


Högtidliga audienser på Kungliga slottet' löytyy hyvin lyhyt videon pätkä  siitä kuinka diplomaattsiet audienssit pidetään perinteiden mukaan. Jokainen audienssi käydään protokollan mukaan, vain yhteinen keskustelu voi olla hyivnkin henkilökohtaine, jolloin ei saa olla kukkaan ulkopuolinen paikalla. You Tubessa on paljon videoita Kungahuset.

Kuningasperheessä Victoria aloitti roskien keruun tien varsilla. Victoria kerää myös sieniä ja marjoja. Nyt ovat prinssit ja prinsessatkin mukana keräämässä roskia ja sieniä ja marjoja. Nyt kun Victoria muutti perheineen Fågelbrolandetiin niin siellä voi aivan hvyin kerätä kaikessa rauahassa marjoa. Fågelbrolandet on suuri saari Tukholmann saaristossa, Värmdön kunnassa. Hagan linnaa tule Victori varmasti käyttämään yösijana silloin tällöin, koska Fågelbrolandetiin on matkaa Tukholman linnasta.


Kuningas on pannut suut lukkoon perheenjäseniltä. Kuningas on saanut tarpeekseen Madeleinen oikutteluista ja skandaaleista. Kuningas poisti Madeleinen jo kauan sitten kuningasperheen agendasta. Madeleine ja hänen lapsensa luonnollisestikin kuuluvat kuningasperheseen, mutta heillä ei ole muuta virkaa.

Mitä tulee kuningasperheen tapoihin niin he ei ikinä arvostele ketään tai mitään. Mutta kuningas on velvollien sanomaan jos joku tai jokin seikka poikkeaa hovin tavoista. Arvostelu ei kuulu ruotsalaiseen kulttuuriin.
 
Kuningas joutuu miettimään miten käyttäytyä Norjan prinsessa Mette Maritin häitä ajatellen. Hän lähettää sinne Victorian, Danielin, Carl Philipin ja Sofian. He ovat hyviä ystäviä Mette Marintin kanssa ja siksi heidän läsnäolo häissä on tärkeeä. Kuningas ei missään nimessä olisi kokonaan boikotoinut häitä. Taskan kuningas ja kuningatar läksiviät häihin, mutta heillä ei ollut ketään jota lähettää sinne. Kunikaalliset eivät oallistuneet iltajuhliin.


Kuningas on näköjään pakottanut Herra O'Neilin olemaan mukana avajaisissa. Madleinellekin tämä oli yllätys joutua olemaan mukana avajaisissa. Sofiakaan ei ole kiinnostunut näistä julkisista esiintymisistä. Tällä tavalla kuningas yrittää peittää juorut. Victoria ja Sivlia olivat vilustuneita, mutta mukana oli vaan oltava. Silvia jäi kuitenkin pois iltakonsertista.

Chris ja Sofia ei mielellään esiinny yhtä aikaa missään, sillä he pyörivät samoissa piireissä Sofian New Yorkin aikoina. Varsinkin Sofia kärsii tästä tuttavuudesta.


Pariskunta ei vaikuttanut olevan kovin onnellinen. Tuskin kumpikaan halusi olla mukana julkisuudessa, mutta kuningas käski...näin sai herra O'Neil maistaa kuninkaan määräysvaltaa, kun kerta tuli Tukholmaan. Kun nai prinsessan niin  käytös koskee myös aviopuolisoa, ainkain Ruotsissa on elettävä kuninkaan säänntöjen mukaan. Eikä kuningas ole ollut erityisen vaativa omille lapsilleenkaan.


Kuningas järjesti 'festrait' omalla maatilallaan Stenhammarissa.