sunnuntai 18. syyskuuta 2016

Stokcholms Waterfront ja Cityterminalen



Stockholms Waterfront/Waterfront kongressikeskus, 
sisäänkäynti Klarabergsviaduktilta

Radison Waterfront sijaitsee Tukholman rautatieaseman kyljessä, korkemmalla katutasolla. Vastapäätä sijaitsee World Trade Center ja Tukholman bussiterminaali, josta pääsee lentokentille ja laivasatamiin kulkeviin busseihin ja pitkänmatkan bussitkin lähtevät täältä, joilla pääsee muualle Ruotsiin ja Eurooppaankin.


Stokcholms Waterfront

Tukholmassa pidettiin aikoinaan joka kesä ns vesifestivaaleja, mutta ne lopetttiin, koska kaupunki roskaantui niin paljon että se tuli maksamaan siivota ja korjata jälkiä. Sen jälkeen on Tukholman kaupunki miettinyt millä tavalla tehdä Tukholmaa tunnetuksi juuri "vetisenä kaupunkina".

Joten lentoyhtiö SAS sai idean rakentaa kongressikeskuksensa ja hotellin erittäin keskeiselle paikalle, entisen postiterminaalin paikalle. Arlandan ja Bromman lentokentiltä vain noin 20 minuutin matka. Skavstasta noin reilu tunti. Nyt on kerrottu että norjalainen vakuutusyhtiö KLP olisi ostanut Waterfrontin. KLP omistaa jo entisestään seitsemän rakennuskompleksia Ruotsissa, joista kuusi sijaitsee Tukholmassa. 

Radisson Hotels & Resorts on kansainvälinen hotelliketju, joka omistaa reilut 400 hotellia. Osa Radisson hotelleista on nimeltään Radisson Blue (aikaisemmin Radisson SAS) joissa siis lentoyhtiä SAS on osa omistajana "siivellä". Stockholms Waterfront hotelli on siis Radisson Blue Waterfront Hotel. Vieressä seisoo Stockholm Waterfront Congress Centre.


Cityterminalen ja World Trade Center, konttorihotelli

Vasemmalla ns Cityterminaali, josta lähtee bussit lentokentille ja laivasatamiin sekä pitkänmatkan bussit. Tässä on lisäinfoa. Jos sinulla on jo matkalippu lentokenttä- tai laivasatamabussiin valmiiksi, niin silloin ei tarvitse mennä sisään rakennukseen lainkaan vaan mennä suoraan rakennuksen vasemman kulman ympäri. Rakennuksen seinustalla seisoo bussit peräkkäin.

Cityterminaalin rakennuksessa on lipunmyyntiä, lippuautomaatteja, kahviloita ja myymälöitä, autovuokraamoja, tavaroiden säilöntäluukkuja, bankomaatteja joista saa myös eruoja ja penkkejä joissa voi istua, jos joutuu odottamaan. Alakerrassa ei ole vessaa joten joutuu menemään rullaprtaat ylös.


Waterfrontia vastapäätä Klarabergsviaduktin kadulta pääsee pääarautatieasemalle kuvassa tästä ovesta.


Tässä kohtaa yhtyy kaikki kulkuvälineet Tukholmassa. Tästä pääsee myös alas metroon, paikallisiin sähköjuniin ja pitkänmatkanjuniin. Tästä pääsee myös rullarappua alas rautatieaseman suureen halliin ja sieltä lähtee raiteilta 1 ja 2 Arlanda Express juna Arlandan lentokentälle. Lippuja Arlanda Expressiin myydään junan luona ja siinä on myös taksitolppa. Mutta netistähän senkin lipun saa helpoiten. Pitää muistaa että keskusrautatieseman tunneli on suljettu yöaikaan, joten Arlanda Expressenin laituriin pääsee myös asemarakennuksen ulkopuoleta Vasagatanilta Vasaplania pitkin. Sisäänkäynti näkyy heti kun kääntyy Vasgatanilta vasemmalle, Vasapanille. Tämä rakennus on osa Cityterminalia.


Mutta tämä ei ole ainoa hotelli Rautatieaseman ympärllä. Tästä löytyy ainakin kolmetoista hotellia. Vain kivenheiton päässä seisoo toinen Radisson hotelli nimeltä Radisson Blue Royal Viking Hotel, joka on vielä tätä Waterfrontiakin tasokkaampi. 

Ja kaikista upein Radisson hotelli Tukholmassa on Radisson Blue Strand Hotel, Blasieholmen'illa. Radisson Blue Royal Park Hotel, lähellä Hagan linnaa Solnassa, on suljettu tai tullaan sulkemaan.

Radisson on ostanut Park In hotellin Hammarby Sjöstaden'ista. Arlandan lentokentän yhteydessä on kulemma myös Radisson hotelli tai kaksikin. Nämä Tukholman Radisson hotellit ei oikein voi vetää vertojaan monen muun maan Radisson hotelleihin. Mistä sitten johtunee. Toisaalta tämmöisten isojen hotelliketjujen hotellit ovat usein kliinisiä ja antavat hieman kolkon kylmän vaikutuksen. Eloisuus ja luonnollisuus puuttuu.

Modernistisk bygning i Stockholm.JPG

Tukholman rautatieaseman ympäristöllä ei ole huonoa mainetta kuin monissa muissa suurkaupungeissa, sillä prostitutio on laissa ehdottomasti kielletty. Prostitutiota tuskin psytytään poistamaan kokonaan, mutta Tukholmassa sitä ei esiinny tuskin juuri lainkaan kaduilla eikä rautatieasemien ympäritössä. Se on siirtynyt suur-hotellien lobby-tiloihin.


Waterfrontin suunittelivat White arkitekter, arkkitehtitoimisto, jonka omistaa työntekijät yhdessä. 


Oma henkilökohtainen mielipiteeni Waterfrontista on se etten oikein ymmärrä miksi tämän rakennuksen sijainti ei aiheuttanut kinaa kun Nobelcenterin paikan takia syntyi melkein sota. Omasta mielestäni Waterfront on tungettu liian ahtaalle ja väärään paikkaan. Mutta tarkoitus oli sijoittaa hotelli niin lähelle kaikkia liikenneyhteyksiä kuin mahdollista. Hotellihan toimii ennen kaikkea konferenssi hotellina.













Tässä se Waterfront nyt sitten on...



 Aivan mahtava aamiaisbuffe




 Aula


 Brian Ferry on esiintynyt 


Samoin Bob Dylan

Ja monet muut tunnetut artistit...