sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Medelhavsmuseet/Välimerenmuseo



Medelhavsmuseet, Välimerenmuseo, Fredsgatan 2

 Avoinna:
 tiistaista torstaihin kello 12-20
perjantaista sunnuntaihin kello 12-17
maanantaisin suljettu

Bagdad Café avoinna:
maanantaina kello 11.30-14
tiistaista torstaihin kello 11.30-20
perjantaista sunnuntaihin kello 12-17

Myymälä avoinna:
tiistaista torstaihin kello 12-20
perjantaista sunnuntaihin kello 12-17 
maanantaisin suljettu

Huom! Tästä myymälästä kannattaa ostaa tuliaisia ja esineitä omaan kotiinkin. Myymälä on todellinen aarreaitta.

Sisäänpääsymaksu on 80 kr
lapset alle 18v ilmainen sisäänpääsy
Kulttuuriperinnekortilla sisäänpääsy 40 kr
Vapaa sisäänkäynti Stokholmskortet ja Stockholm à la Carte

Kirjastossa on noin 10000 kirjaa jotka käsittele arkeologiaa, egyptologiaa, taidetta ja kulttuurihistoriaa, islamin uskontoa koskien Välimerenmaita ja läntistä Aasiaa. Kotilainaus mahdllista vain erikoistapauksissa. Kirjastossa voi siis istua ja lueskella päivät pitkät silloin kun museo on avonna. Kirjoja voi varata niin että ne on saatavilla märättyinä aikoina.

Muita vastaavanlaatuisia kirjastoja Tukholmassa ovat Östasiatiskamuseet ja Etnografiskamuseet kirjastot.


Museorakennus oli sotamarsalkka Gustav Hornin yksityispalatsi 1600-luvulla. Osassa rakkennusta sijaitsee nykyään Ruotsin hallituksen kanslia.  Hornin suvun jälkeen palatsissa on asunut useita muita sukuja. 

Tirehtööri Henrik Palme perusti rakennukseen hypoteekkipankin 1800-luvulla. Henrik Palme oli se herra joka perusti Djursholmin huvilakaupunginosa Tukholman koilliseen nurkkaukseen. Djursholm on vielä nykyäänkin rikkaiden asuinalue. 


 Museon aula


 Kaunis jugendtyylinen lasi-ikkunamaalaus portaikossa

Arkiv: Häst statyett - Medelhavsmuseet - MM 1986 1.JPG

Herää ehkä kysymys että ei kai Ruotsi sijaitse Välimeren rannalla. Kuinka on voinut rantautua niin paljon Välimeren kulttuuriesineitä Tukholmaan. 

Kuningas Gustav VI Adolf (1882-1973), nykyisen Ruotsin kuinkaan isosisä, tuli minulle rakkaaksi henkilöksi. Muistan kuinka suosittu ja rakastettu hän oli ruotsalaistenkin parissa. Muistan myös sen synkän ja surullisen päivän kun kuninkaan hevostenvetämä hautauskulkue kulki ohitseni kun seisoskelin jalkakäytävällä, kauan ja odotin ja palelin.





Arkiv: Lebes gamikos med lock - Medelhavsmuseet - MM 1974 19.jpg


Kruununprinssi Gustav VI Adolf ja kruununprinsessa Margareta, lapset vasemmalta prinssi Gustav Adolf=nykyisen Ruotsin kuninkaan Carl XIV Gustavin isä, prinssi Sigvard, prinssi Bertil äitinsä sylissä ja oikealla prinsessa Ingrid, josta tuli Tanskan kuningatar, ja joka on nykyisen Tanskan kuningattaren Margrethen äiti. Toisin sanoen Tanskan nykyisen kuningattaren äti ja Carl Gustavin isä olivat sisaruksia. Niin läheisiä sukulaisia he ovat toisilleen. Kun Margrehte oli vielä lapsi niin hän kävi joka kesä Tukholmassa sukulaisten luona äitinsä Ingridin kanssa. He kulkivat aina junalla Köpenhaminan ja Tukholman väliä.

Gustav VI Adolf opiskeli paljon nuorena ja hän oli kilelimiehiä. Hän osaisi sujuvasti kuutta kieltä.  Hän eli hyvin yksinkertaista elämää. Matkusteli paljon ja oli erittäin kiinnostunut arkeologiasta. Hän osallistui jopa Roomassa Foro Romanon kaivauksiin yhdessä ruostalaisten, saksalaisten ja jokusen suomalaisen arkeologin kanssa. Hän kaiveli myös etruskien alueilla Viterbossa.

Hän kävi Egyptissä useat kerrat. Hän jopa kilhlautui Kairossa englantilaisen prinsessa Margharetin kanssa. He avioituivat Englannissa Windsor Castlessa. He saivat viisi lasta joista vanhin oli nykyisen Ruotsin kuninkaan isä. Mutta kuningatar Marghareta kuoli lapsivuoteeseen ja kuningas avioitui uudestaan. Myös ällä kertaa englantilaisen naishenkilön Louise Montbattenin kanssa. Niin Margherita kuin Louse olivat läheistä sukua Englannin kuningashuoneelle. 

Näillä matkoillaan ympäri Eurooppaa ja Lähi Itää hän osti mahdottomat määrät arkeologisia esineitä. Siihen aikaan tätä ei pidetty mitenkään sopimattomana tekona. Sitä paitsi olihan hän sentään kruununprinssi ja tuleva kuningas, jonka odotettiin vaalivan aarteitaan.


Tämä museo syntyi niin että kaksi muuta museota lyötiin yhteen, Egyptiläinen museo ja Kyproskokoelmat.

Kuningas itse teki paljon sen eteen että tämä museo saatiin pystyyn ja kasaan. Egyptiläiseen museoon Kairossa oli Gustav Adolf jättänyt paljon esineitä jotka sitten luovutettiin Ruotsiin. Kyproskokoelman oli ruotsalaiset arkeologit kaivaneet ja koonneet yhteen. Osa näistä löydöistä on tässä museossa ja osa Kyproksella Cyprus Museum'issa, Nicosiassa.

Monet ruotsalaiset diplomaatit, matkailijat ja ykistyishenkilöt ovat lahjoitaaneet esineitä museolle. Esíneitä ostettiin 30-luvulla myös Egyptin valtiolta ja yksityiskokoelmista. Yllättävän paljon on saatu tavaraa kasattua tähän musoeon, suorastaan järkyttävän paljon, ja museo on todellakin mielenkiintoinen ja milelikuvitusta herättävä.


Myymälätavaraa
Kokreatasoista ja hieman kallista.  Mutta erinomaisen hyvä paikka etsiä hyviä tuliaisia tai syntymäpäivälahjoja.


Museotiloissa ei ole mitään valittamista. Marmorilattiat ja renessanssityylinen rakennus, kuin suoraan Firenzestä, vaikka arkkitehti Arborelius otti mallia bolognalaisesta Palazzo Bevilaquasta. 


 Johan Henrik Palmen pysty museon julkisivussa

Rakkennus on entinen Intekningspanken, jonka perusti Johan Henrik Palme. Museomuutti pankkiluukaaleihin vuoann 1954. Vuonna 1967 valtio osti rakennuksen ja samaan rakennsukeen muutti myös Hallituksen kanslia. Nykyään rakennus on rakennusmuistomerkki.

Aikaisemmin kanslian paikalla sijaitsi Kuinkaallisen Majesteetin kanslia vuoteen 1974 saakka, kanslai oli eprua Gustav Vsaan ajoilta.
Palatsia on nimietty myös nimellä Gustav Hornin palatsi, sillä sotamarsalkka Gustav Horn asui palatsissa.

Gustav Adolfin torin ympärille rakennettiin kaiken  kaikkiaan 15 valtavan isoa pankkia. Muuten... Gustav Adolfin tori on Ruotsin keskipiste.



 Tämä egyptiläinen hauska tyyppi vei sydämeni



















Aito muumio










 Kafe Bagdad 

Kahvila tarjoaa turkkilaisia, italialaisia ja kreikkalaisia aterioita. En maistanut joten en tiedä laadusta mutta kehuttu ruokapaikka tämä on. Hieman liian tyyris meikäläiselle, joka syö pieniä annoksia. Liikaa ehkä mainostettu kahvila, mutta ympäristö, itse kahvilahan on todellinen oaasi.

Seinillä on valkuvia ruotsalaisten argelogien kaivauksista joissa Ruotsin kuningas KUstav VI Adolf oli useunb mukana. Kruununprinsessa Victoria, prinssi Danielin ja prinsessa Estelle ovat kahvilan ja museon vakioasiakkaita.


Galleriakäyutävä toisessa kerroskessa on osa kahvilaa.