maanantai 12. heinäkuuta 2021

Kesäloma Ruotsissa


Tukholma on kesäkaupunki ennen kaikkea

Visit Stockholm!

Koronatilanne Ruotsissa on erinomaisen hyvä. Tartuntoja ei ole lainkaan noin puolessa Ruotsin kunnista. Muissa kunnissa on noin 1-3 tartuntaa ja Suomen rajalla on eniten tartuntoja Pajalassa. Suur-Tukholmassa on 0-2 tartuntaa, joissakin osissa 3 tartuntaa. Deltavariantti on ollut Ruotsissa jo reilun kuukauden mutta se ei ole nostanut tartunojen määrää. 

Mikään muu ei selitä tilannetta kuin se seikka että meillä oli julmetun paljon tartuntoja jo ensimmäisen aallon aikana varsinkin nuoremman väen keskuudessa. Ei edes pystytty testaamaan muita kuin sairaalaan joutuneet. Toisen ja kolmannenkin aallon aikana on ollut paljon tartuntoja, mutta huomattavasti vähemmän kuolintapauksia kuin ensimmäisen aallon aikana.

Joten voidaan olla melko rauhallisia ja viettää kesälomaa. Meidän kansanterveyslaitos kertoo että junalla matkustamien on erittäin turvallista eikä edes maskeja tarvita. Ruotsalaisten asiantuntijoiden mukaan maskit ei suojaa maskin käyttäjää, vaan muita vastaantulijoita, jos maskin käyttäjällä on itsellään sattuu olemaan virustartunta. Eniten tartuntoja syntyy aivan selvästi ravintoloissa ja kahviloissa kuulema.


Minhmat, Odengatan 94

Vietnamesilainen ravintola. Tykkään kovasti aasialaisesta ruuasta.

Ruotsalaiset ovat varustautuneet korviaan myöten tänä kesänä viettämään lomaa kotimaassa. Talvella voi lähteä jonnekin erittäin eksoottiseen paikkaan toiselle puolelle maapalloa. Mutta kesä on parasta aika jäädä kotimaahan. Ruotsissa on mahdoton määrä, aivan mielin määrin, nähtävää ja koettavaa. Luonto on Ruotsissa erittäin vaihtelevaa. 

Ruotsissa on tarjolla paljon kohteita, mistä on vaikea valita. Ruotsi poikkeaa suuresti paikkakunnasta tai alueesta toiseen. On oltava ajoissa että saa ylipäätään varattua mökkejä tai hotelleja. Mökkien vuokrauksessa on oltava todellakin ajoissa. Ruotsalaiset asuu mielellään luonnon helmassa tai primitiivisesti lomallaan. Ruotsalaiset ei ehkä ole niin innostuneta kesämökeistä kuin suomalaiset. Haluavat liikkua vapaammin,eikä jäädä kiinni mökkiin. Ruotsalaisissa asunnoissa ja mökeissä ei yleensä ole saunojakaan.

Monet Tukholmaan muuttaneet norrlantilaiset ovat perineet mökin Norrlannista ja he lähtee mielellään koko keäsäksi kotikonnuilleen. Ruotsin länsirannikko on niin paratiisimainen ettei siellä asuvat halua lähteä sieltä mihinkään. Monella Tukholmassa asuvilla on kesäasunto Tukholman saaristossa tai Mallorcalla tai Marbellassa.

Hotellilomat ovat kaikista vanhimmille tarpeen. Eläkeläiset tarvitsee mukavuuksia ja hyvää palvelua. He varaavat mielellään viikon tai parin pakettimatkan etelään.  


Yläluokan matkailjat usein kasaantuvat määrätyille alueille ja Ruotsin länsirannikko on heidän loma-aluettaan, eikä ihme, sillä Marstrand ja Smögen ovat aivan ihania paikkoja viettää lomaa. Alueella on melko kallista. Mutta siellä saa aikansa kulumaan. Marstrand ja Smögen ennen kaikkea ovat idyllisiä alueita. Siellä järjestetään suuria purjehduskilpailuja joka kesä. Marstrandin leirialue on koko perheen leirialue, mitä voin suositella.

Ruotsalaiset julkkikset omistaa toisen asunnon Andalusiassa, missä Marbellan alue on ehdottomasti suosittuin kohde. Osalla julkkiksia on kesäasunto Gotlannin saarella. 

Mallorcalla moni 'keskiluokkainen' omistaa toisen asunnon. Mekin oleskeltiin 70-luvun lopulla ja 80-luvun alussa monesti Marbellassa. Me vuokrattiin erään suomalaisen lääkärin asuntoa siellä. Siihen aikaan siellä oli rauhallista ja erittäin halpaa. Marbella on aivan eri paikkakunta nykyään, missä jet set-väki tapaa toisiaan. Ei ole enää sinne pienintäkään kaipuuta. Liian moderni  turistirysä minun makuuni. Marbellassa on nykyään 113 kansainvälistä päihderikollisjengiä 59 eri maasta. Muuttama vuosi sitten joutui useimmat kunnanvaltuuston jäsenet vankilaan korruptiosta ja päihderikoksista. Paljon pahemmin on asiat siellä kuin Ruotsissa.

Minä viihdyn parhaiten kaupunkioloissa, miellelään vanhoissa historiallisissa kaupungeissa, tai sitten hotelleissa missä on kaikki mukavuudet uima-altaineen kaikkineen. Hotelleissa voin lojua varjossa, levätä, rentoutua ja lukea kirjoja. Aktiivilomat ovat erikseen ja ne teen mieluiten talvikaudella. Silloin varustaudun kohteeseen etukäteen lukemalla paikasta ja paikan päällä sitten maleksin päivät pitkät paikasta toiseen.

Gotlanti on ehdoton suurtukholmalaisten suosikki kohde. Ehdottomasti numero yksi. Syyskesä on parasta aikaa saarella, ja se on etenkin rauhallisinta aikaa. Kesä tulee myöhemmin saaristoon ja pysyy siellä kauemmin kuin mantereella. 

Gotlannissa on erittäin paljon vanhan tavaran myyntiliikkeitä, loppisar. Täällä jos missä voi tehdä löytöjä. Suosittelen!

Gotlannin 100 keskiaikaista kirkkoa ovat suuria nähtävyyksiä, joten kirkkokierros on ehdottomasti suositeltava. Kirkot sijaitsevat melko lähekkäin, mutta oma auto tai polkypyörä ovat suosituimmat kulkuvälineet. Säästyy jatkuvasti odottelemasta busseja.

Täällä on kaksi omaa postausta Gotlannista, osa I ja osa II (Gotlannin kirkot) sekä Gotska Sandön yhdessä Nynäshamnin kanssa, mistä laivat lähtee Gotlannin saarelle.

Ruotsissa on mahdoton määrä herraskartanoita ja linnoja, jotka toivottaa yövieraat tervetulleiksi. Monet maatilatkin vuokraa yöpymis- ja ruokailupaikkaa. 

Ruotsissa on aivan mahdoton määrä vanhoja ruukkikyliä, ehkä jotain lähemmäksi sata, jos ei enmmänkin. Ruotsista ei puutu pitkäaikaista historiaa. On lukemattomia linnoja, mitkä pitää ovensa avoinna kesäkaudella. Niin sanotut kesäkirkot/tiekirkot pitävät myös ovensa avoinna ohikulkijoille.

Tässä on ehdotuksia kiertoajeluille omalla autolla. 

Tässä esitellään patikkaretkiä ja tässä laivamatkoja Ruotsin sisävesillä. 

Ja lopuksi ehdotuksia teemamatkailuun!

Tukholman, Norrtäljen ja Haningen saaristot Ruotsin itärannikolla tarjoaa mukavaa ja rattoisaa lomaa ja yöpymismahdollisuuksia sekä upeita uimarantoja. Juhannuksesta heinäkuun loppuun voi olla mahdotonta löytää vapaita mökkejä. Mutta syyskuussakin on saaritossa ihanan lämmintä ja ennen kaikkea rauhallisenpaa, sen jälkeen kun koulut  on avattu.


Ölannin silta

Leirialueetkin tulevat olemaan täynnä sillä leirialuematkailu on erittäin suosittua Ruotsissa, mutta myös Italiassa, missä on aivan mahtavan mukavia leirialueita ympäri maata.  Ruotsissa on jopa pyörinyt TV-sarja vuosi vuoden perään koskien yhtä suosituimmista leirialueista Böda Camping Ölannin saarella. Suosittelen leireilystä kiinnostuneita käymään ainakin kerran elämässään Bödan leirialueella. Se on elämys! Ölannin saarelle pääsee mukavasti omalla autolla Kalmarista hieman yli 6 kilomteriä pitkää Ölannin siltaa pitkin.

Ullared on paikkakunta missä kaikki leirialuematkailijat ja kesmökkiläiset ensin käyvät kesäisin shoppailemassa Gegån julmetun suuressa tavaratalossa, kuulema Euroopan suurin tavaratalo.Täällä käy norjalaiset, tanskalaiset ja saksalaisetkin shoppailemassa. Ruotsi on halpa maa shoppailijoille, kruunun arvosta riippuen! 

Gegå on rakentanut shoppailijoille hotellinkin ja ravintoloita on joka lähtöön. Taitaa sielläkin olla leirialuekkin lähellä. Gegån myyntiennätys on tähän mennessä 41,7 miljoonaa kruunua yhdessä päivässä, siis yli 4 miljoonaa € ! Gegå:ssa on ainakin kerran elämässään käytävä! Varaa yksi kokonainen päivä Gegå:lle!

Ullarediin pääsee myös Tukholmasta shoppailubussilla, ja kaikista suuremmista taajamista Ruotsissa. Se on sitten toinen kysymys kuinka paljon jaksaa kantaa tai kärrätä tavaraa, sillä Ullaredissä on houkutuksia. Parasta tänne Ullarediin on ajaa tyhjällä autolla ja varata kokonaien päivä shoppailuun.

Itse olen jo käyttänyt tunteja suunnitellessa matkoja. Ikä ja terveyskin alkaa jo painamaan ja pandemia vuosi on vienyt viimeisetkin voimat, eikä ulkomaille tee yhtään mieli lähteä tällä kertaa.

Ei pandemia tähän lopu. Se kestää kauan ennen kuin saadaan sen verran rokotettua väkeä maapallolla, että moniin maihin voi ylipäätään lähteä lomailemaan. Korona-aallot tulee kiertämään useamman kerran ympäri maapallon aina uudessa mutatiomuodossaan. Ei pandemian keskellä oleminen ole lomaa, vaikka itse olisikin rokotettu. Useimmissa maissa tämä on ollut valtava rasitus.

Patikointi on ollut myös suosittu harrastus Ruotsissa. Täällä patikoidaan määrättyjä merkattuja reittejä pitkin. Tukholmassa voi patikoida vuodet ympäri ja merkattuja ja kunnostettuja reittejä on todellakin paljon. Sauvapatiokoijia ei juuri täällä näe, vaan ihan tavallisia tallaajia. Matkatoimistot kertoo että ulkomaanmatkailun sijasta on patikkaretket suosituin kysyntä tällä haavaa. Varsinkin  Norrlanti ja Lappi ovat kysytyimpiä.


Sörmlandsleden 

Sörmlandsleden on Suur-Tukholman alueen pisin kävelyreitti, noin 1000 kilometriä pitkä. Siinä on monta etappia, ja useiden etappien lähtökohtaan pääsee junalla tai bussilla. Etappien varrella on yöpymiskatoksia ja jopa matkustajamajoja tai-koteja.

Skåne on erittäin suosittua aluetta lomailla, mutta varatkaa siihen käyntiin aikaa ja perehtykää alueeseen ja kohteisiin etukäteen. Paratiisi maan päällä! Varsinkin Österlen, Skånen itäistä osaa pideteään erityisen paratiisimaisena.

Skånehan kuului aikoinaan Tanskalle, ja sen huomaa. Ruotsi ja Tanska on sotinut noin kymmenisen sotaa keskenään ja Ruotsi on sotinut yhtä monta sotaa myös Venäjän kanssa. Skånessa on paljon vanhaa kulttuuria, ikivanhoja kirkkoja, linnoituksia ja yksityisten omistamia valtavan suuria linnoja. Puhumattakaan ihastuttvasta luonnosta.

Karl Johans torg


Karl Johans torg, Slussen

Karl Johanin toreja on useissa ruotsalaisissa kaupungeissa.

Karl Johan XIV oli ensimmäinen Bernadotte suvun kuningas. Hän toimi Ruotsin ja Norjan kuninkaana vuosina 1818-1844. Nykyinen kuningas Carl XVI Gustav on seitsemäs Bernadotten suvun kuningas. Carl XVi Gustav on Ruotsin kuninkaista se, joka on kauimmin istunut virassaan, nimittäin 48 vuotta.


Karl Johanin kunnaiksi avattiin tori Gamla Stanin ja Södermalmin väliselle alueelle, Slussenille. Tori sai nimensä katutasolla seisovan patsaan mukaan. Patsas esittää kuningas Karl XIV Johania hevosen selässä.

Nils Ericsonin suunnitelema slussen/sulku vihittiin vuonna 1850. Erikssonin slussen oli jo kolmas Slussen tässä kohtaa. Ericsonin slussen on vieläkin käytössä. Upplannin ja Södermanlandin maakuntien raja kulkee Slussenilla. Tukholman pohjoiset osat kuuluu Upplantiin ja eteläiset osat Sädermanlandiin


Karl Johans torg/tori 

Slussplan on nimeltään katu joka kulkee ylemmällä tasolla Räntmestarhusetin ohitse Gamla Stanin puolella Slussenia. Räntmestrahusetissä asui räntmästare, jolla oli vastuu valtion taloudesta. Räntmästare toimi kamarikollegion alaisena. Kammarkollegio on kanslian ohella Ruotsin vanhin virasto. 


Kuningas Karl Johan XIV:n patsas on seisonut 145 vuotta Slussenilla, mutta kun Karl Johanin toria alettiin muokkaamaan, niin patsas poistettiin siksi aikaa pois paikaltaan. Patsaan sokkeli oli valmistettu Carrara marmorista, joka oli alkanut murenemaan, joten patsaalle tehtiin uusi sokkeli graniitista. Kun patsas tuotiin takaisin niin pastas käännettiin niin että kunings katsoo etelään päin, pois päin kaupungin keskustasta.



Tämmöinen ruma monttu se Karl Johanin tori on ollut viimeiset vuodet. Saas nähdä tuleeko uuteen Slusseniin lainkaan Karl Johanin toria. Patsasta ei ainakaan enää koskaaan siirrellä mihinkään. Nyt patsas on 'kotonaan', kuninkaan linnan pihalla.

Vuonna 1995 kuskattiin patsas taas pois paikaltaan, koska Slussenia alettiin rakentaman uudestaan. Itse slussenin sulkuja ei muuteta, mutta liikenne mullistetaan kokonaan. Slussenista on jo kauan sitten kehittynyt pullonsuu, johon on syntynyt liikenneruuhkia. Slusssenin uusrakentamisesta on puhuttu Tukholmassa ikuiset ajat ja nyt vihdoin siitä tulee todelisuutta. Rakennustyöt ovat olleet meneillään jo muutama vuoden ajan.


Koko kartalla merkattu alue tullaan muokkaamaan täydellisesti uudestaan.

Patsas ei tule enää entiselle paikalleen, vaan se seisoo nyt Tukholman linnan nurmikolla Slotstbackenilla. Nyt kuninkan kasvot ovat itään päin, aivan kuten patsaan tekijä Fogelberg halusi alun perin. Kun patsas vihittiin uudestaan Slottsbackenille niin tilaisuudessa soitettiin samaa musikkia joka oli sävelleytty patsaan alkuperäistä vihkimistilaisuutta varten vuonna 1854.


Kuningas Karl XIV Gustav vihki patsaan uuteen paikkaansa 16. jolukuuta 2018.


Bernadotten suku on nyt istunut 200 vuotta kuninkaan istuimella. Nykyinen Ruotsin kuningas Karl XIV Gustav on se Ruotsin kuninkaista, joka on ollut kauimman ajan kuninkaana, 45 vuotta. Ruotsin valtiossa on ollut kuningas 1025 vuotta, jos ei lueta mukaan niitä maakunnallisia kuninkaita, joita oli siellä täällä ammoisina aikoina. Siihen aikaan osasi vain ani harva kirjoittaa joten niistä kuinkaista ei tidetä paljoakaan.

Ruotsin kirjallisuuden historia alkaa riimukivistä. Vanhimmat ruotsiksi kirjoitetut tekstit ovat keskiaikaiset maakuntalait, jotka kirjoitettiin 1200-luvulla ja 1300-luvun alussa. Keskiajalla lähes kaikki kirjallisuus liittyi uskontoon ja oli kirjoitettu latinaksi. Ruotsin vanhin lähdeteos on Eerikinkronikka 1200-luvulta.







Mitään selitystä ei ole annettu siitä miten torille tulee käymän. Ainao mikä on kerroottu on että Slussen vihdoinkin korjaan ja uusitaan. Tori nähtävästi tuleehäviämään koska tori on joutunut katutyömaaksi. Ja kuninags Karl Johanin patsaskin on jo viety kuninkaalllisen linnan tontille.