lauantai 18. heinäkuuta 2015

Kulturhuset/Kulttuuritalo


Kulturhuset/Kulttuuritalo sijaitsee Serges Torgetilla,
 aivan keskellä Tukholmaa

Rakennus valmistui vuonna 1974. Rakennuksen tieltä jouduttiin hajoittamaan vanhoja rakennuksia, jotta saatiin tilaa leveämmille ajoteille, torille ja torin ympärille rakennettaville rakennuksille. Tässä kohtaa kulkee kadut eri tasoilla ja maan alla on metrojunien lisäksi autotunnelikin.

Kulttuuritalon yhteydessä on sijainnut tilapäisesti Ruotsin eduskunta, kun vanhaa eduskuntarakennusta  peruskorjattiin. Nyt siitä on 30 vuotta kun eduskunta muutti takaisin vanhaan uuskorjattuun palatsiinsa. Edukuskunta muutti kulttuuritalaoon jo vuonna 1971.


Kulttuuritalo joulun aikaan

Kulttuuritalon nykyinen nimi on Kulturhuset Stadsteattern. Kulttuuritalon alakerrassa, Drottningatanin päädyssä on jo alusta asti sijainnut Stadsteattern, Kaupunginteatteri.

Kullttuuritalo on kaupungin kulltuurilautakunnan huostassa ja hoivassa. Vuonna 2013 yhdistettiin molemmat yhteisen kunnallisen bolagin vastuulle, Stockholms Stadshus AB. Rakennuksessa vierailee 3,7 miljonaa henkilöä vuoittain. Tämä on Tukholman suosituin rakennus ja kohde.

Kulttuuritalon nurkalta pääsee maanalaiseen ostosgalleriaan, isoon ostosparatiisiin. Galleria sijaitsee Sergels Torget'in ja Kungsträdgården'in välillä, maan alla enimmäkseen. 

Galleria on avoinna arkisin kello 10-20, lauantaisin kello 10-18 ja sunnuntaisin kello 11-18. Galleriassa on muotiliikkeitä, moneen lähtöön ravitoloita, kahviloita ja pikaruokapaikkoja. Kaiken kaikkiaan 73 butiikkia.


Tukholmassa on ainakin parikymmentä muutakin ostoskeskusta joista ehkä Skärholmens Centrum on suurin, jossa on 180 butiikkia. Farsta Centrum on myös suuri. Siellä on noin 150 butiikkia.

Uusin Galleria löytyy Solnasta, Mall of Scandinavia, jossa tulee olemaan 250 butiikkia, kun se on täsyin valmis. Virallinen avajaispäivä on 12. marraskuuta. Täby Centrum on myös suuri ostoskeskus ja se  myy eniten, noin 3,5 miljardia kruunun edestä vuosittain. Täbys Centrum sijaitsee alueella jossa ympäristön asukkailla on ostovoimaa. Sillä kulmauksella Tukholmaa asuu vain rikasta väkeä.


Sergers Torg tai plattan, kuten tukholmalaiset tätä paikkaa Kulttuuritalon edustalla nimittävät. Plattan on ollut ihmisten kohtauspaikka Tukholmassa, siitä lähtien, kun se rakennettiin.



Kulttuuritalo on rakennus jossa voi tapahtua mitä vaan koska vaan ja täällä voi tavata kenenkä tahaansa. Yllätyksesenä voi tulla että  kirjailijat keskustelevat kirjallisuudesta tai jostain muusta aiheesta. 


Metrolpolitan, maailmankuulut opperalaulajat mukana esiintymässä. Cabaret esitys, tyypillien berliiniläinen esitys. Den lycklige prinsen, Oscar Wilde, jossa Mark Leevengood on mukana. Barbara Streisand tyyppinen konsertti.  Karl Ove Knaustgårdin kirja  Min Kamp esitetään nyt ensimmäistä kertaa teatterissa. Ja paljon paljon muuta...

Täällä pelataan korttia ja shakkia. Täällä saa kuunnella musiikkia, lukea lehtiä ympäri maapallon, lukea kirjoja, lainata kirjoja ja lehtiä sekä musiikkia,  ja piirtää, kirjoittaa taikka vaan olla ja löhöä. 

Täällä voi tutustua taidenäyttelyyn. Valokuvanäyttlyyn. Näyttely Superbruden. Käsityöläsistaitoja esitellään. Diorin muotihuone esitellään. Camilla Thulinin korsetteja ja mutta intiimiä esitellään. Taiteilja Anna Odell instalatio "Okänd kvinna"

Norajalainen kirjailija Karl Ove Knaustgård on eritäin suosittu Ruotsissa. Hän jopa asuu Ruotsissa nykyään. Hänen kirjaasarjaansa Min Kamp tullaan lukemaan maratoniesityksenä 12-13 elokuuta. 

Osa kansallismuseon näyttelyistä on siirretty tänne koska Kansallismuseota korjatan tällä hetkellä.

Muotinäytöksiä on myös luvassa, Swedish Fashion Talents.

Rakennuksessa on ns Kilen, jonka voi kuka vaan varata omaan käyttöön ja esittää mitä ikinä haluaa. Tunnetut näyttelijät tai vapaat teatteriryhmät pitävät täällä omia esityksiään, lausuvat runoja tai laulaa lurauttavat. Samoissa tiloissa pdetään keskusteluja taiteesta, kulttuurista, uskonnoista ja ties mistä. Kaiken kaikkian rakennuksessa on kuusi tetterisalia. Esimerkiksi Kafé Klara, on soppatetteri jossa voi samalla kun syö soppaa ja leipää seurata teatteriesitystä. Sisäänkäynti Drottningatan 34.

Kaikki on mahdollista.


Serrgelfontänen, Sergelin suihkulähde, on autoliikenteen jakaja, rondell. Huonon suomenkieleni takia minun on googletettava jatkuvasti. Googlen mukaan se on suomeksi kiertoliittymä. 

Suihkulähde valmistui samaan aikaan kun ns Norrmalmsreglering tehtiin. Norrmalmsreglering, Norrmalmin uusraknnusprojekti, joka kesti 50-luvulta 70-luvulle. Vanha Klarakorttelisto pantiin uusiksi. Vain Klaran kirkko jäi jäljelle. Näin syntyi Stockholms City, vaikka tukholmalaiset eivät ole tottuneet käyttämään tuota nimitystä vaan sanovat vain stan, joka on lyhennys sanasta staden, kaupunki.

Joka kevät poistetaan vesi altaasta ennen kuin ylioppilasjuhlinnat alkaa kaupungissa. Tai noh mitään ylioppilaita ei Ruotsissa ole ollut sitten 60-luvun. Nykyään "tar man studenten", otetaan opinto, siis ilman ylioppilaskirjoituksia ja lakitusta. Koulun päätteksi saa ihan tavallisen koulutodistuksen. 

Mutta siitä huolimatta tapa ajaa kuorma-autoilla ympäri kaupunkia ja pitää meteliä ja hypätä suihkulähteeseen on kuulunt tapoihin vieläkin. Mutta Sergelin suihkulähteseen ei voi hypätä sillä vesi poistetaan hyvissä ajoin suihkulähteestä. Suihkulähde ei tuskin kestäisi siinä hyppimistäkään sillä lähteen alla on myymälöitä.

Sergels torg, vy mot syd. Vänstra bild utan Kulturhuset och glasobelisken är från 1968, högra bild är tagen från samma punkt sommaren 2010.

Suihkulähteen keskellä seisoo lasiobeliski.



Joulukoristelua Sergelin suihkulähteessä

Stockholm - Jun 09

P1030613.JPG

Windows on the word

Biblioteket i Kulturhuset i Stockholm

KulturHuset, Stockholm

Biblioteket i Kulturhuset i Stockholm från ovan.

Kulturhuset

Tuolla ylhäällä katollakin on kahvila kesäisin

Stockholm 16 november 2012

Studiereis Zweden 2012

Studiereis Zweden 2012
Studiereis Zweden 2012

kulturhuset

Lastenvaunut parkissa...

Äitiyslomalla olevia äitejä kutsutaan Tukholamssa lattemammoiksi, ikään kuin he joisivat vaan cafe-lattea pävät pitkät. Äitiysloma on lyhyt Ruotsissa, sillä täällä ei tunneta kotiäitiyttä lainakaan. Jotkut maahanmuuttaja naiset saattaa olla kotona ennen kuin he löytävät töitä. Ruotsissa on melko mahdotonta elää, jos ei käy töissä.

Suomen päämnisteri Alexander Stubb pyysi vuonna 2014 entistä Ruotsin talousministeriä Andres Borgia käymään Suomessa. Suomi tarvitsee neuvoja miten valtion talous saadaan kuntoon. Borg huomautti muun muassa kotiäitiydestä Suomessa, mikä tulee liian kalliiksi Suomen yhteiskunnalle. Se on luksustoimintaa olla lasten kanssa kotona. Tällä  koitiäitejä kutsuttaisiin Ruotsissa 'luksusmammoiksi'.

Minuakin on kutsui kerran tuntematon ruotsalaisen eläkeläisherra luksusmammaksi, kun hän tapasi minut keskellä päivää ostoksilla.

Kulturhuset, Stockholm

Pantons

kulturhuset - stockholm

Studiereis Zweden 2012
Studiereis Zweden 2012
Studiereis Zweden 2012
Studiereis Zweden 2012
Studiereis Zweden 2012

Esiintymisnurkkaus


Miriam Bryant on esiintynyt kulttuuritalolla. Hänen äiti on suomalainen  ja isä englantilainen. Miriam on yksi minun suosikki laulajistani.

Studiereis Zweden
Studiereis Zweden 2012

Tässä voi lukea päivälehdet netissä

Studiereis Zweden 2012

Serieteket på Kulturhuset i Stockholm

Rum för Barn på Kulturhuset i Stockholm

Rum för Barn på Kulturhuset i Stockholm

Tio Tretton på Kulturhuset i Stockholm

Tio Tretton på Kulturhuset i Stockholm

Tio Tretton på Kulturhuset i Stockholm