torstai 8. syyskuuta 2016

Norra begravningsplatsen/Pohjoinen hautausmaa


Norra begravningsplatsen/pohjoinen hautausmaa on yksi suurimmista hautausmaista Ruotsissa. Se sijaitseee Karoliinisen sairaalaan ja Solnan kirkon kupeessaa, Solnan kunnassa, vain reilu kilometri Tukholman keskustasta. Tukholmassa on 11 hautausmaata joista kuuluisin on Skogskyrkogården, mikä on Unescon kulttuuriperimäkohde.

Norra begravningsplatsen hautausmaalle haudataan kenet tahaansa uskonnosta riippumatta. Mutta paikkapula on suuri koko Tukholmassa. Tällä hetkellä ei ole muuta mahdollisuutta kuin polttohautaus.


Kolmas hautausmaan portti, mikä sijaitsee Karoliinisen sairaalan parkkipaikan luona, Solna Kyrkvägenin varrella. Tämä on omasta mielestäni kätevin portti, jos halua kävellä hautausmaalla. Bussi numero 3 käy kääntymässä Karoliinisen sairaalan edustalla ja siitä on hyvin lyhyt matka portille. 

Katollinen hautausmaaosio perustettiin jo vuonna 1847 ja se on hautausmaan vanhin ja alkuperäisin osuus. Katolinen uskonto ja perinne säilyi kauan Tukholmassa. Luteraaneilla, katollisilla ja juutalaisilla on oma hautauskappelinsa hautausmaalla. Musliimit, hindut, buddistit jne haudataan samoille hautausmaille, mutta heillä ei ole täällä omaa hautauskappelia, ainakaan vielä. Saahan he käyttää niitä kappeleita jotka jo ovat hautausmaalla. Ne ovat neutraaleja, ei niissä ole mitään kristillistä merkkiä. Voi olla ettei kappeleista ole tarvettakaan.

Hautausmaa perustettiin Karlbergin kuninkaankartanon tiluksille. Hautausmaan eteläinen puoli, missä sijaitsee Karolininen sairaala ja Karolininen Instituutti, sijaitsee Karlbergin linna ja sen upea puistoalue, Karlbergin linna on nykyään armeijan sotakorkeakoulu.

Täällä on alueen kartta, josta voi etsiä hautoja ja niitten sijaintia hautausmaalla.



E4/Uppsalavägen erottaa Hagan linnan ja Haganpuistoalueen ja Norra Begravningsplatsen/Pohjoisen hautausmaan toisistaan ja kaunis ja rauhallinen Solna kyrkoväg/Solna kirkkotie jakaa pohjoisen hautausmaan ja Solnan kirkkomaan ja Solnan kirkon toisistaan. Solnasta ja sen kirkosta olen kertonut täällä aikaisemmin. Solnan kirkko ja sen ihana kirkkomaa on jo yksistään tutustumisen arvoinen


Helpoiten tänne löytää kun ottaa bussin 3 mikä kulkee pitkin Sveavägeniä tänne sairaalan edustalle. Sairaalaa vastapäätä sijaitsee hautausmaa. Bussilla 507 Odenplanilta pääsee Solnan kirkon luokse, Solna Kyrkovägenille,  ja sitä vastapäätä on hautausmaa.

Solnan kirkko ja sen kirkkomaa sijaitsevat Solna Kyrkovägenin varressa. Siinä kulkee bussikin, joka kiertää lenkin isolla hautausmaallakin, mutta ei kaiketi joka päivä. Hautausmaalle on useita muitakin portteja, mutta portti 3 on tavallisin sisäänmeno portti tässä Karolinisen sairaalan edustalla.

Bussilinja 58:n pitäisi tehdä lenkki hautausmaalla. Bussi kulkee S:t Eriksplanilta Torsgatnilta  Krematorioon 15 minuutin välein.


Minneslunden, kartalla vasemmassa alakulmassa


Hautakappeli, arkkitehti Carl Gustav Blom

H.T.Cedergerenin hautakammio








Oscar Bernadotten perheen hautakammio. Oscar oli kuningas Oscar II:n ja kuingatar Sofian toinen poika. Hän oli ennen avioliittoaan Ruotsin ja Norjan prinssi ja Gotlandin herttuas. Sen jälkeen hän oli Ruotsissa ei-kuninkaallinen prinssi Oscar Bernadotte. Vuodesta 1892 lähtien aatelisarvoltaan Wisborgin kreivi Luxemburgin aatelistossa. Luxenburgin suurherttuas Adolf af Luxenburg keksi hyvää hyvyyttään jakaa aatelistittelin ruotsalaisille prinsseille, jotka menettivät avioliiton myötä paikan hovissa. 

Nykyinen Ruotsin kuningas Carl XVI Gustav sai ongelman kun prinsessa Madeleine avioitui 'tavallisen' miehen kanssa. Luxemburgilaiset ei voineet antaa Madeleinelle aatelistitteliä eikä Wisborgin kreivittären arvonimeä, sillä prinsessa Madeleine on nainen, eikä ole edes aviossa Wisborgin kreivin kanssa. Kuningas antoi Madeleinen pitää prinsessan tittelinsä, koska se on kansainvälinen perinne kaikissa monarkioissa. Hän sai säilyttää myös Hälsinglandin ja Gästrikslandin herttuattaren tittelit.
 
Ongelma syntyi myös kun kruununprinsessa Victoria meni naimisiin, mutta kuninags selvitti sen sillä eteä hän antoi Danieleilel prinssin tittein. Sama ksoki myös Carl Philipin avioliittoa. Mutta senkin kuningas selvitti antamalla Sofialle prinsessan tittelin. 

Mutta Madeleinen aviopuolisolle ei kuningas halunnut antaa prinssin titteliä. Julkisesti se kerrotaan niin ettei herra Christopher O'Neill itse sitä halunnut. Olisihan se ollut noloa kertoa ettei kuningas halunnut antaa prinssin titteliä ja päästää herraa hoviin. 

Mutta pitkän harkinnan jälkeen Madeleine sai jäädä hovin jäseneksi, vaikka nimitys hovi poistettiin ja sitä kutsutaan nykyään nimellä kuningashuohuone. 

Hovstaterna on nimeltään se firma mikä hoitaa hovin tehtäviä. Neljä eduskunnan asettamaa miestä hoitaa talouden ja huolehtii henkilökunnasta. Hovimarsalkka Fredrik Wärsell on hovin korkein virkamies ja pomo Hovstaterna, joka pitää yhteyksiä eduskuntaan ja hallitukseen. 

Kuningas ja Victoriia istuu aina mukana ulkoministeriön kokouksissa. Kuningashan on armeijan päämises joten hänellä on oikeus olla selvillä suhteista ulkomaihin. PS. Kuningas ei enää ole armaeijan päämies vaan  hän on Micael Bydén

Madeleinen lapset ovat kuningasperheen jäseniä ja hänen aviopolisonsa on vain herr/herra Christopher O'Neill. Madeleine on ulkomailla rouva O'Neill ja kotimaassa prinsessa, koska hän kuuluu kuningasperheeseen. Lapset saivat pitää prinssin ja prinsessan tittelit hekin.  






 Taustalla näkyy Karoliininen sairaala.










August Strindbergin hauta