tiistai 24. helmikuuta 2015

Tukholman katolinen tuomiokirkko, Sankt Erik


 Sankt Erikin kirkko,
 Tukholman katollisen seurakunnan tuomiokirkko,
Folkungagatan, Södermalm


Sankt Erik oli Ruotsin kuningas 1100-luvulla, kuten jo aikaisemmin kerroinkin. Erikin nimi oli Erik Jedvadsson. Hänestä tehtiin Ruotsin kansallispyhimys ja Tukholman suojeluspyhimys. 

Ruotsi oli nimittäin katollinen maa ensi alkuun. Kristinusko tuli Ruotsiin 900-luvulla. Se kesti 1500-luvulle saakka, reformaation ajalle, kunnes kuningas Kustaa Vaasa pani poikki välit paavin kanssa Roomassa. Kuningas Gustav III päästi katollisen kirkon Ruotsissa "pannasta" vuonna 1781, mutta vuosina 1500-1781 oli nimittäin rikos olla katollinen. 


Tukholman roomalaiskatollinen hiippakunta perustettiin vuonna 1953. Jäseniä on noin 150 000. Katollisen kirkon jäsenmäärä on Ruotsissa suuressa kasvussa, johtuen maahnmuutosta. Katollisia seurakuntia on 44. Messuja pidetään noin parillakymmenellä eri kielellä. Tämä Sankt Erikin kirkko on Tukholman katollisen hiippakunnan tuomiokirkko. Anders Arborelius toimii piispana, mutta Paavi vihki Arboreliuksen kardinaaliski Roomassa. Hän sai omaksi titulaarikirkokseen Roomassa Santa Maria degli Angeli e dei Martirin kirkon. 

Tuomiokirkkoseurakuntaan kuuluu noin yhdeksäntuhatta seurakuntalaista. Uppasalassa sijaitsee Sankt Sigridin pappiseminaari, jossa katolliset papit koulutetaan ja akateemista koulutusta he voivat saada Newmannin instituutissa, Upasalassa sekin. 

Sankt Erkin katollinen peruskoulu sijaitsee Enskedessä, Tukholmassa. Muitakin katollisia kouluja löytyy Tukholmasta.

Tukholmasta löytyy useita katollisia kirkkoja.


Tämä ensimmäinen sali on alkuperäinen kirkkosali. Pääalttarin kohdalta on seinä avattu ja sen taakse on rakennettu uusi suurempi kirkkosali. Tämä uusi sali vihittiin käyttöön vuonna 1063.

Vielä tämänkin kirkkosalin takana sijaitsee pienempi rukoushuone jossa voi pinempiä ryhmiänkastaa lapsia tai vihkiytyä. 


 Saarnastuoli jäi vanhan kirkkoslain puolelle.

Stockholms katolska domkyrka interior.JPG

Stockholms Katolska Domkyrka


Alkuperäinen pääalttari alkuperäisessä kirkkosalissa on nyt siirretty uuden kirkkosalin sivulaivaaan.


Uusi kirkkosali

Stockholms Katolska Domkyrka

Tämän pääalttarin sisällä on Pyhän Erikin, Pyhän Anskarin,  Bartolomeuksen ja autuaaksi julistetun Elisabet Hesselbladin reliikkilaatikot.

Stockholms Katolska Domkyrka

Stockholms Katolska Domkyrka

Katolska domkyrkan 2014f.jpg



Kellotapuli kirkon ukopuolella


Paulis malmgård 2009.jpg

Paulis Malmgård
Tämän rakennuksen viereesä sijaitsi aikoinaan järvi nimeltä Fatburen. Ensimmäien herra joka rakensi järven rannalle oli saksalainen Johan von Bejer, postimestari ja hovineuvos. Hän oli ensimmäinen asukas Paulis  Malmgårdenissa. Beijer möi sitten rakennuksen Nicklas Pauli'lle, joka oli saksalaisen maahnmuuttaja perheen jälkikasvua. Pauleilla oli värjäämö ja villakehräämö tiluksillaan ja palatsi Skeppsbron varrella Gamla Stanissa. Useampi sukupolvi Pauleja asui rakennuksessa ja jatkoi työtä villakehräämössä ja rikastui niin että he 1700-luvun lopulla rakennuttivat uudestaan rakennuksen. Samalla he laitattivat barokkipuutarhan ja rakennus sai myös sisäpihan.

Fatburen järvi kuivatettiin ja uusia rakennuksia alkoi nousta naapuritonteille ja vuonna 1892 rakennettiin barokkipuutarhan paikalle katollinen kirkko. Se ensimmäinen kirkkorakennus oli todellakin pieni ja sen huomaa kun astuu sisälle kirkkoon.

Paulis malmgård 2014.jpg

Paulis Malmport 2010.jpg

Tämä ovi on alkuperäinen 1680-luvulta.