torstai 26. tammikuuta 2023

Bussi ilman kuskia


Bussi 549 ilman kuskia kulkee Barkarbyn ja Brakarbyn Ikean väliä.

Barkarbyhyn pääsee Tukholmasta parhaiten paikallisella Kungsängeniin kulkevalla sähköjunalla. Barkarbyssä sijaistee suosittuu ostoskeskus, Barkarby Handelsplats. Mistä löytyy melkein kaikki tunnetuimmat firmat, myös IKEA. 

Barkabyn juna-asemlata lähtevät bussit 550 ja 567 pysähtyvät ostoskeskuksen edessä. Tukholmasta ensin paikallisella sähkäjunalla/pendeltåg Barkarbyn asemalle ja siitä sitten busseilla loppumatka. Kävellen tulee matkaa noin vajaa kaksi kilometriä, ja tottumattoamell vaiek alöytää suorin reitti. 

Ostoskesukseen on melkein lyhempi matka Jakobsbergin juna-asemalta, vaikka sitä kautta on vielä vaikeampi löytää kävellen perille, joten suosittelen bussia! Jakobsberg on seuraaava juna-asema Barkarbyn jälkeen. Jakobsbergin bussiterminalista lähtee julmetun paljon busseja joka suuntaan. Muun muassa bussit 552H, 567, 552V, 267 kulkevat Jakobsbergista Barkarbyn ostoskeskukeen. Useimmat bussit taitaa kulkea Barkarbyn ja Jakobsbergin väliä ja siinä välimaatossa sijaitsee Barkarbyn Handelsplats.

Olen aikoinaan kauan sitten, noin 45 vuotta sitten, asunut tällä suunnalla, mutta alueet ovat muuttuneet niin paljon etten tunnista enää niitä. Suurtukholma on kasvanut vauhdilla.

Kuskittomia sähköjunia on ollut Euroopssa on ollut jo kauan, mutta nykyään on bussejakin mitkä kulkee ilman kulsettajaa. Ruotsissa on näitä busseja useamalla paikkakunnalla, mutta Suurtukholmassa sai Barkarby ensimmäisenä tällaiset bussit.

Bussifrima Nobina oli ensimmäinen bussifrima Skandinaviassa, mikä aloitti bussiliikenteen  ilman kuljettajia vuonna 2017. Mutta vielä on paljon kehitettävää jotta saadaan liikenne tomimaan tyydyttävällä tavalla, jota siitä olsi hyötyä useammallekin. Nyt bussi on tilattava koska se ei liiku aikataulun mukaan, ainakaan vielä, ja sillä  on vain yksi ainoa reitti, mitä se pystyy kulkemaan. 

Liikenne kulkee  Barkarbysta linjaa  Stora torget – Löjtnantsgränd –Korpralsvägen – Barkarbyn ostsokeskus itään päin ja päinvastoin. Siis melko lyhyen reitin.

Sen sijaan, että menee pysäkille ja nousee bussiin aikataulun mukaan, tilataan bussi Res i Barkarby-sovelluksen kautta. Tilauksessa valitaan, minkä osoitteiden välillä haluaa matkustaa, ja sovellus näyttää sitten mitkä nouto- ja palautuspaikat ovat lähimpänä osoitteita. Barkarbystadenissa on alusta alkaen noin 30 nouto- ja palautuspaikkaa, joista lähin on korkeintaan muutaman minuutin päässä antamastasi osoitteesta. Nouto- ja palautuspaikat näkyvät vain sovelluksessa, ja niitä tulee vähitellen enemmän ja ne kattavat suuremman alueen.

Bussit ovat liikenteessä arkisin noin klo 06.30-09.00 ja 12.30-19.00 ja lauantaisin noin klo 11.30-19.00. Bussiin mahtuu kerrallaan 11 matkustajaa. Nopeus on rajoitettu enintään 15 km/h.

Hyvää matkaa!