maanantai 10. lokakuuta 2022

Lennart Jirlow



Lennart Jirlow syntyi vuonna 1936 Tukholmassa ja kuoli pari vuotta sitten Tukholmassa.  Vuonna 1952 Lennart Jirlow haki Konstfackiin, mikä on valtiollinen taiteen, suunnittelun ja käistyötaitojen korkeakoulu, jonne Lennart hyväksyttiin vuoden nuorimmaksi opiskelijaksi. 

Konstfackin jälkeen Jirlow lähti ulkomaanmatkalle ja vieraili muun muassa Hollannissa, Ranskassa ja Italiassa. Italiaan hän tuli jäämään useiksi vuosiksi asettuakseen Firenzeen, missä hänet hyväksyttiin Accademia di Belle Artiin.



Lennart Jirlow tunnetaan pääasiassa värikkäistä ja naivistisista teoksistaan, joissa on motiiveja ravintolaympäristöistä, usein pariisilaisista, ja kukkivista puutarhoista. Hän on myös maalannut useita muotokuvia kuuluisista ruotsalaisista, kuten Jan Malmsjöstä, Jarl Kullesta, Evert Taubesta, Povel Ramelista ja Karl Gerhardista.


Lennart Jirlow asui suurimman osan elämästään Pariisissa, mutta muutti viimeisimmillä vuosillaan takaisin Tukholmaan. Häntä jäi kaipaamaan vaimo Flavia Jirlow, pariskunnan kaksi lasta ja kolme lastenlasta.

Aiemmin Lennart Jirlow'n studio sijaitsi Rue de la Pompella Pariisin 16. kaupunginosassa. Seinät peitettiin näyttelyjulisteilla Nizzasta, Höganäsistä, Lyonista, Sofierosta, Chicagosta, Visbystä ja New Yorkista. Mukana oli kehystettyjä muotokuvia, joissa oli lämpimiä terveisiä muun muassa Povel Ramelilta, Karl Gerhardilta, Paul Bocuselta, kuningas Carl Gustavilta  ja kuningatar Silvialta sekä sotkuisia kehyksiä ja litografioita.














Lennart kävi melkein joka päivä syömässä päivällistä asuntonsa läheisessä ravitolassa, Brasserie le Stellassa, mikä on nykyään peruskorjattu uuteen uskoon. Lennartilla oli vaikiopaikka ravintolassa ja hän suunnitteli maalamillaan kuvilla ravintolan Menun. Tämä Brasseria le Stella sijaitsee osoitteessa Avenue Victor-Hugo 133. Käykää ihmeessä jos satutte käymään Pariisissa.