tiistai 18. heinäkuuta 2017

Kungsträdgården


Kungsträdgården tai Kungsan kuten tukholmalaiset kutsuvat rakasta puistoaan sijaitsee keskellä Cityä. Puisto on yli 700 vuotta vanha! Puisto on aina ollut suosituin kohtaamispaikka Tukholmassa, alue jonne aina tulee palattua ja jossa aina voi löytää seuraa, tai vain istuskella ja levätä. 

Puistossa on usein ohjelmaa, varsinkin kesäaikaan ja talvella täällä on luistelurata ja joulumyyjäiset. Keväällä kirsikkapuiden kukkiessa siinä noin 20.pv maaliskuuta on koko Tukholma puistossa ottamassa kevään vastaan.


Kungsan ja Humlegården puistot ovat kaksi Tukholman vanhinta yleistä puistoaluetta, jotka ovat vieläkin olemassa. Aluneprin Kungsanin ja Humlegårdenin puistot olivat vain hovin käytössä, jonne ei kansalaisilla ollut asiaa. Vasta 1700-luvun lopulla tuli puistoista julkisia. 


Karl XII

Puistossa on kahden kuninkaan patsaat, Karl XII:n ja Karl XIII:n, muistuttamassa menneistä ajoista.


Karl XIII

Suurin remontti puistossa tehtiin kun puisto täytti 700 vuotta vuonna 1953.Kaupunkisuunnittelija Erik Glemms suunnitteli puitoalueen uudellen ja hän säilytti sen alkupeäräisen tunnelman, mutta kuvaan tuli mukan moderneja elementtejä, kuten esiintymislava, teehuone ja ravintola/kahvila paviljonki Hamngatanin päätyyn. Joitakin kioskeja ja oluthallikin sai sijaa tässä melko suuressa puistossa. Puisito sai myös kukkaistutuksia, pensaita, puistosohvia, lipputankoja.. Mutta vielä kerran sen jälkeen kunnostettiin puistoa kaupunkisuunnittelija Alexander Wolodarskin toimesta. Hän rakennutti suuren vesialtaan keskelle puistoa ja runsaasti krisikkapuita molemmin puolin allasta. 

Nykyään Kungsan vaihtaa väria vuodenaikojen mukaan kun erilaiset puut kukkivat tai vaihtavat lehtiensä värejä syksyllä. Kungsträdgårdenin molemmin puolin pituussunnassa kulkee pitkät puiden varjostamat kadut, joiden varrella on kahviloita ja ravintoloja joka lähtöön. Tavaratalo NK:ssa Hamngatanin varrella on myös herkkusuille 13 ravintolaa ja kahvilaa

Samassa kadunkulmauksessa on McDonnalds ja Max hamuprilasravintolat toisiaan vastapäätä. Aivan Kungsträdgårdenin vieressä sijaitsee ostoskeskus Galleria, josta löytyy ruokapaikkoja.

Puiston ympäristössä sijaitsee suuria pankkipalatseja, Ooppera, Sverigehuset, tavaratalo NK, kuningatar Kirstinan huvimaja, taidegallerioita, katollinen kirkko, Sankt Jakobin luteraanikirkko, Operakällaren ja Opera Baren ja ties mitä. 

Kulmikkain Kungsanin kanssa sijaitsee myös Normalmstorget niminen tori, jonka ympäristössä sijaitsee kaikki Tukholman luksusluokan asuste- ja disagnemyymälät. Biblioteksgatanin varella sijaitsee suuret muotihuoneet. Kulmikkain Norrmalmin torin kanssa sijaitsee Berzelii'n puisto, josta alkaa Standvägenin katu, ekslusiivisin asuinkatu koko Tukholmassa.

Hamngatanilla pysähtyy bussit mm 2 (erittäin kätevä bussi), 54, 55, 69, 76  (tällä bussilla pääsee mm Silja Linjan satamaan96,  ja raitiovaunu numero S7.


Kungsträdgårdenilla on oma metroasemansa. Metroaseman kanssa samassa korttelistossa sijaitsee Sankta Eugenian katollinen kirkko, Viinakaupan pääkonttori, Juutalainen Stora Synagoga ja Bernsin klassinen hotelli, yökerho, ravintola, tilat konsertteja ja muita tapahtumia varten. 

Siinä rysyssä sijaitsee Pyhän Birgitan Kansankorkeakoulu ja Bukowskin huutokauppa, Knut ja Alice Wallenebrgin säätiön toimisto, Ivenstor AB (Wallenbergin suvun sijoitusfirma) ja Juutalaisen seurakunnan tilat.


Tunnettu kahvila aikoinaan Kungsträdgårdenissa Hamngatanin varrella. Ei näköjään tainnut olla huolta huomisesta. Ravintolan nimeltä Operakällaren entinen omistaja Theodor Blanch avasi kahvilan vuonna 1868, ja siitä tuli nopeasti menestys. 

Kahvila oli ensimmäinen Ruotsissa, jossa tarjoilijat tarjoilivat fracki päällään ja pöydät oli katettu valkoisilla pöytäliinoilla. Vuoteen 1981 asti kävijät saattoivat nauttia taiteesta, elävästä musiikista, teatterista ja kahvista. Elävää musiikkia soitettiin joka iltapäivä ja ruokasalissa oli esillä kotimaisia ​​ja ulkomaisia ​​sanomalehtiä


Kahvila Blanch sijaitsi tässä taideyhdistyksen talossa. Yli-intendentti sveitsiläistä alkuperää oleva Friz von Dardel puhui silloisen pääministerin ympäri että ateljeerakennuksen rakentamiseen saisi varoja valtiolta. Yli-intendentin virkaan kuului pitää huoli valtion rakennuksista. Mutta Dardell oli myös taitava taidemaalari, ja piirtäjä ja hän toimi myös sotilaana. Arkkitehti Albert Törnquist suunitteli tämän uusrenesanssin tyylisen rakennuksen, joka valmistui vuonna 1868.

Blanchs café i Kungsträdgården i Stockholm.jpg

Blanch café ja taideateljé

Pohjakerrokseen avasi Teodor Blanch kuuluisan kahvilansa josta tuli erittäin suosittu sosieteetin ja taiteiloijoiden keskuudessa. Teodor Blansch oli saksalainen alunperin. Hän perusti hotellin Jönköpingiin ja Operakällaren ravintolan Tukholmaan. Blanchsin kahvilassa oli usein itaisin iltakonsertteja. Hän avasi myös teatterin nimeltä Blanch Teatern Västra Trädgårdsgatanin varrelle. Teatteri sijaitsi  siis Ateljérakennuksen takana. Myöhemmin teatterista tuli Blanchin taidesalonki. 


Taidesalonki Blanch


Blanch rakennutti promean "kesämökin" Villa Skogsborg Ulriksdalin linnan alueelle. Rakennus on nykyään yksityisessä käytössä.


Blanchin kahvilatalo purettiin vuonna 1965 ja tilalle rakennettiin Sverigehuset. Tornitalo on Sverigehuset ja samassa rakennuksessa sijaitsee suuresti arvostettu tanskalainen huonekalufirma Illum Bolinghus. Jos satutte käymään Tukholmassa niin käykää ihmeessä täällä katsastamassa, sillä tanskalaiset osaa. Tanskalainen arkkitehtuuri ja  suunnittelu on korkeatasoista.

Huom! Illum Bolinghus on muuttanut Klarabergsgatanin varrelle numeroon 62. Entisissä tiloissa sijaistee nykyään Swedbank AB ja useita butiikkeja. Hamngatanin kadun puolella sijaitsee Tukholman suurin Strabucksin kahvila. Strabucks ei toki ole Tukholman suosituin kahvilaketju, sillä kilpailu on kovaa. Tukholmassa on varmaan ainakin  sata kahvilaa. Baareja ei ole Ruotsissa, tai jos on jokunen, niin ne ovat hotellien baaritiskejä. 

Vete-Katten esimerkiksi on suositeltava kahvilaketju, joita on kymmeniä Tukholamssa.Heidän kahvila Kungastan 55 avattiin jo vuonna 1928. He leipovat kahvi-ja ruokaleivät iste. Paremmaksi ei enää tarjoudet voi tulla!

Espresso-House on kuitenkin oma suosikini sillä heiltä saa parasta kahvilaa! Tukholman keskustaajamasta löytyy 40 Espresso-House kavilaa!!!

Sverigehuset 2012.jpg

Meipä minne taahaansa maapallola, pinimpään kyläpahaseenkin, niin eikös sieltä löydy jokin tanskalainen firma. Tanskalaiset osaa ennen kaikkea valmistaa olutta ja huonekaluja ja paljon muutakin. Tanskalla on myös rihkama myymälöitä jokaisessa maapallon kolkassa. 

Esimerkiksi Flying Tiger. Ja myynyi käy kuumille kiville! Yhteensä Flying Tiger Copenhagenilla on 842 myymälää 27 maassa Euroopassa (40 myymälää Ruotsissa) ja Aasiassa. Vuoden 2022 aikana konserni kasvatti myyntiään 25 prosenttia 4,75 miljardiin Tanskan kruunuun.


Suecia 1-032 ; Kungsträdgården-Dahlberg.jpg

Makalösbrand.jpg

Palatset Makalös tulipalo

Kuninkaan valtakunnan marski Jakob Pontusson de la Gardie rakennutti 1600-luvulla kaikkien aikojen upeimman tukholmalaisen palatsin Kungsträdgården merenpuoleiseen päätyyn. Jakobin päässä hieman kihahti...Palatsin nimeksi tuli Makalös, joka vastaa lähinnä suomalaista sanaa verraton, tai vertaansa vaille olisi ehkä parempi käännös.

Palatsi paloi ja se hajoitetiin tyystin 1800-luuvlla. Joitakin jäljelle jääneitä pilareja ja patsaita on kopiotu ja ne on laitettu Kungsträdgårdenin metroaseman koristeeksi.

Derkert Sverigeväggen 2012a.jpg

Sverige Huset, Sverigeväggen

Nyt ei Sverigetalosta ole enää muuta jäljellä kuin Sverigeseinä. Tanskalaiset muuttivat taloon...

Stockholm - Tunnelbana - Kungsträdgården (10860862245) .jpg

 Kungsträdgårdenin metroasema, Arsenalgatan

Stockholm - Tunnelbana - Kungsträdgården (10860906143).jpg

 Metron rullaportaat

Stockholm - Tunnelbana - Kungsträdgården (10860916664) .jpg

Kungsträdgården T-bana tunnelbanestationen i Stockholm Sweden.png

Sth-Metro-Kungsträdgården-2-Sommar-2010.jpg

Stockholm Tunnelbana Kungstradsgarden.jpg

Kungsträdgården maj 2014 03.jpg

Kungsträdgården maj 2014 05.jpg

Kungsträdgården maj 2014 07.jpg


Birgit Nilssons Allé

 Kuvassa Piccolino Bar.

 







  
Cafe Söderberg Jakobin kirkon seinustalla on yksi Tukholman suosituimmista kahviloista. Täällä käy myös kruununprinsessa Victoria pullaostoksilla.


Cafe Söderberg




  Puistokahvila on levinyt näitten isojen puitten ympärille



Alueen ehkä suosituin ruokapaikka on Amerikanbaari TGI Freday Hamngatanin kadun päässä. Täällä siis syödään jättiläismäisiä hampurilaisia ja pommes frites/ranskalaisia perunoita. Mutta ruokalistalla näkyy olevan valinnan varaa. Mutta minä lupaan että melkein kaikissa tukholmalaisissa ravintoloissa saa hampurilaisia ja pommes frites. Melkein jokaisessa kadunkulmassa on kaiken lisäksi hamburilaisravintola. Tässä baarissa kohtaa koko maailma ja kaiken ikäiset.



Puistoalue on iso, noin reilut 300m x 100m



Stockholm 048.JPG



20130525 Stockholm Kungsträdgården 4296.jpg

Varuhuset NK-2.jpg

Kungsträdgårdenin toisessa päädyssä Hamngatanin varrella sijaitsee tavaratalo NK, joka on tunnettu korkeasta tasostaan. Tukholman luxustavartalo, joka avattiin jo vuonna 1915. NK on lyhennys nimestä Nordiska Kompaniet. 

Tavaratalon omistaa Hufudstaden AB, jonka perusti Ivar Kreuger vuonna 1915. Tavaratalosta pitää kuitenkin huolen L.E.Lundbegin firma AB. kaksi vähittäiskauppaa pantiin yhteen ja näin syntyi NK vuonna 1902. Idean kehitteli Josef Sachs, joka omisti Leija&Sachs nimisen firman. Josef Sachs oli upporikasta juutalaista alkuperää, mutta syntyään tukholmalainen. Hänen vanhempansa ja isosisänsä olivat saksalaisjuutalaisia pakolaisia. Josef Sachs perusti NK:n tavaratalon ja oli sen ensimmäinen johtaja monet vuodet. Hän perusti myös Sachskan lastensairaalan joka toimii vieläkin. Hän kustansi myös Tukholman kaupungintalon mosaiikkiseinän kultauksen

Molins fontän juli 2012.jpg

Molin'in suihkulähde

Johan Peter Molin valmisti tämän kauniin suhkulähteen Tukholman näyttelyä varten. Stockholmsutställningen/ Tukholman näyttely pidettiin vuonna 1866, ja se oli sen ajan suurinpia tapahtumia koko Euroopassa.



Molin valoi sihkulähteen myös kipsiin ja se kipsitä valmistettu suihkulähdepatsas asetettiin näyttelyhallin keskelle. 

Molins fontän juli 2012E.jpg

Sankt Jacobs kyrka i juli 2007

 Sankt Jakobs kyrka



Kungliga Operans Strömkafé

Kungliga Operan/Kuninkaallisen Oopperan kesäkahvila, Strömmcafet

Arsenals 2009a.jpg

Gamla Jernkontoret 2009a.jpg

Jernkontoret November 2011.jpg

Wetter galleri November 2011.jpg

Kungliga Trädgården 3.JPG

Palmerska huset september 2011a.jpg

Kungsträdgårdsgatan 12.jpg

Sankta Eufemian katollinen kirkko ja katollinen kirjakauppa

Sankta Eugenia Stockholm.jpg

Thulehuset 2009a.jpg

Thule huset oli Thule nimisen vakuutusyhtiön päämaja. Sven Palme perusti vakuutusyhtiön vuonna 1888. Vakuutusyhtiöt olivat jotain aivan uutta. Nyt tästä lähtien sai kuka tahaansa vakuuttaa omaisuuttaaan. Sven Palme oli politiikko ja mm pääministeri Olof Palmen isosiä. Sven Palme avioitui suomalais en aatelisneidin Hanna Maria von Bornin kanssa. Myöhemmin vakuutusyhtiöt fuusioituivat ja uusi vakuutusyhtiö sai niemkseen Scandia. Se on kohtalon ivaa että Olof Palme murhattiin Scandian vakuutysyhtiön pääkonttorin kulmalla. Olof Palmen isä oli ollut Scandian tirehtööri aikoinaan.


Talvella on luistelurata kuninkaan patsaan ympärillä. Jää ei kestä kauaa sillä Tukholman talvet ovat lyhyitä ja lauhoja.


 Joulumyyjäiset pidetään joka vuosi Kungsträdgårdenissa


 Syksyistä väriloistoa


Kesä parhaimmillaan. Tykkään noista Malvan kukista erittäin paljon (kuvassa vasemmalla).


Kuninkaalliset hevostallit sijaitsee melko lähellä Väpnargatanin varrella. Hevosia ulkoilutetaan ja kävellytetään joka päivä, osittain Djurgårdenin saarella luonnossa, mutta myös kaupungilla, jotta hevoset tottuvat ihmisiin ja liikenteeseen. Tuo keskimmäinen hevonen voi olla shire-rotuinen Mary, jonka kuningatar Elisabeth lahjoitti hovin talleille, kun vanha shire-rotuinen Harry läksi hevosten taivaaseen. Shire hevoset ovat erittäin rauhallisia ja kärsivällisiä hevosia, jotka sopivat hyvin kulkemaan musiikihevosten etunenässä ja kantamaan rumpuja ja rumpalia selässään. Mary on vielä treenaus vaiheessa, eikä ole vielä saanut olla mukana Kuninkaan linnan vahdinvaihdossa. 




Ruotsinsuomalainen Timo Räisänen esiintyy joka kesä Kungsanilla.