tiistai 21. elokuuta 2018

Albertus Pictor



Albertus Pictor, kalkkimaalaus Lidsin kirkossa, jossa hän kirjoittaa latinaksi että "Muista minut, Albertus tämän kirkon maalari". Maalauksen hän on tehynt luultavasti vuonna 1445.

Tämä on ainoa oma portretti, jonka Albertus on maalannut itsestään. Hänellä oli toki tapana laitta puumekkinsä niitten kirkkojen seinille, joissa hän kävi maalaamassa kalkkimaaluksia.

Useimmat ruotsalaiset tuntevat nimen Albertus Pictor ja hänen kalkkimaalauksensa, mutta kukaan ei tiedä hänen taustaansa. Tiedetään että hänen oikea nimensä oli Albrekt Ymmenhusen, mutta häntä on kutsuttu monella nimellä kuten Albertus Pictor, Albert Målare, Albrekt Pärlstickare. Itse hän käytti nimeä Albertus Pictor, kun hän puumerkkasi maalauksensa. 

Hänen kerrotaan syntyneen Hessenissä vuonna 1445 ja kuolleen Saksassa vuonna 1509. Albertus oli saksalais-ruotsalainen maalarimestari, jolla oli verstas Tukholmassa.  Hänellä oli jopa oppipoikia verstaallan, jotka tomivat apumiehinä maalauksia valmistellessa, mutta oppilaat ovat maalanneet myös jonkin verran omin päin. Albertus oleskeli suurimman osan elämästään Suur-Tukholman alueella ja varsinkin Upplannin ja Mälaren järven alueella.

Albertus oli siihen aikaan Ruotsin tunnetuin malarimestari. Hän maalasi 36:n kirkon seinille ja sisäkattoihin kattavia kalkkimaalauksia, jotka ovat vieläkin jäljellä. Osa kalkkimaalauksista on peitetty valkoisella kalkilla kuningas Gustav Vasan käskystä, mutta ne on myöhemmin varovasisesti putsattu esiin. 


Suosittelen käydä Täbyn kirkossa tutustumassa Albertuksen maalauksiin. Albertuksen tunnetuin maalaus löytyy täältä Täbyn kirkosta. Se on nimeltään Döden spelar schack/Kuolema pelaa shakkia. Täbyn kirkko sijaitsee lähellä Tukholmaa ja Täbyn kirkko on usein avoinna. Täbyn maalauksia pidetäänkin Albertuksen parhaina esimerkkeinä hänen taitavuudestaan. Täbyn kirkko sijnaitsee melko kaukana Täbyn keskustasta, Täby-Kyrkby nimesessä taajamassa. Täby-Kyrkbyn juna-asemlaat on on noin 700 metriä Täbyn kirkon luokse, joka sijaitsee Kyrkvägen 7-9.


 Döden spelar shack/kuolema pelaa shakkia

Täbyn kirkko sijaitsee Täby Kyrkby nimisellä alueella, jossa on erittäin runsaasti riimukiviä ja muinasimuostoja. 

Tässä lista kirkoista, joissa Albertus on käynyt maalaamassa:

Almunge (Uppland)
Bromma (Stockholm)
Bälinge (Uppland)
Danmark (Uppland)
Dingtuna (Västmanland)
Ed (Uppland)
Floda (Sörmland)
Helga Trefaldighet (Uppsala)
Husby-Sjutolft (Uppland)
Håbo-Tibble (Uppland)
Härkeberga (Uppland)
Härnevi (Uppland)
Kalmar (Uppland)
Kumla (Västmanland)
Lid (Sörmland)
Nederluleå (Norrbotten)
Odensala (Uppland)
S Per (Uppsala) 
Sala (Västmanland)
Sollentuna (Uppland)
Solna (Uppland)
Storkyrkan (Stockholm)
Torshälla (Sörmland)
Täby (Uppland)
Uppsala domkyrka (Uppland)
Vadsbro (Sörmland)
Vaksala (Uppland)
Vansö (Sörmland)
Vittinge (Uppland)
Vårdinge (Sörmland)
Vänge (Uppland)
Västerås domkyrka (Västmanland)
Yttergran (Uppland)
Ösmo (Sörmland)
Österunda (Uppland)
Övergran (Uppland)



Jää pois junasta Täby Kyrkbyn asemalla ja kävele siitä noin 400 metriä radan vartta Skolhagsvägenin maalaistietä pitkin Prästgårdsvägenille ja edelleen oikealle kirkon luokse. Kellotapuli sijaitse hieman sivummalla Klockstapelvägenin varrella, kuten jo kujan nimikin sanoo. 

Lähistöllä sijaitsee myös kaunis Kyrkskola ja kirkkoherranvirasto ja vanha hautausmaa. Samalla reissulla voi tutustua Runriket/Riimukivivaltioon, kuten riimukivialuetta nimitetään. 

Sisäänkäynti riimukivialueelle sijaitsee Vikingavägenin ja Jarlabankes vägenin risteyksessä, noin vajaa kilometri kirkon luota ja noin 600 metriä Täby Kyrkbyn juna-asemalta. Historiallinen alue on niin valtava, noin 35 kilometriä Vallentunasjön järven ympäri, joten siihen on parasta varata kokonainen päivä aikaa ja tutustua alueeseen jo etukäteen netissä. Monelle ehkä riittää käydä Runriketin riimukiviä katselemessa sisäänkäynnin jälkeen. Siinäkin jo menee aikaa. Täällä siitä lisää infoa! Samalla sivulla esitellään myös lähemmin Täbyn kirkon ympäristökin

He joita tämä alue ja historia kiinnostaa voi vaikka kesäaikaan asettua Nygårdin leirialueelle, Sjöbergsvägen 36, ja siitä käsin sitten tehdä retkiä alueella. Leirialue sijaitsee Riimukivialueen kupeessa lähellä Vallentunan järveä. Erittäin rauhallisella alueella ja lähellä uimarantaa. Täällä ei ole mökkejä vuokralle, mutta teltta- ja asuntovaunupaikkoja halvalla. Täällä juhlitaan niin uuttavuotta kuin juhannustakin. Lähellä sijaitsee kunnantyöntekijäiden ammattiliiton omistama Semesterhemmet Nygård, josta saa vuokrata mökkejäkin. 

Juuri parhailllaan on meneillään juna-radan korjaustyöt, mutta luusin että junat jo kulkevat. Roslagsbana tulee saamaan tupla-raiteen, vaikka Täby Kykbyn kohdalla on jo valmis tuplaraide. 


Itä-Götanmaan Herrestadin kirkkoa voidaan pitää yhtenä Ruotsin vanhimmista edelleen käytössä olevista kirkoista. Ruotsin vanhin säilynyt kivikirkko sijaitsee virallisesti Skånessa. Se on Dalby Heligkorskyrka mikä valmistui vuonna 1060. 

HUOM! yritän kesittyä Suur-Tukholman alueeseen, Upplannin ja Södermanlandin alueille. En ole matkustanut lainkaan länsirannikolla. Skånessa, Hallandissa ja Blekingessä  on eniten vahoja kirkkoja. Tanska omisti nuo alueet vuoteen 1658, joloin Ruosti sai omaksen nuo edellä mianitut alueet. Tanska on ollut hieman edellä Ruotsia historian kulussa.