maanantai 9. toukokuuta 2016

Markus kyrkan/ Markuksen kirkko


  Markuskyrkan/Markuksen kirkko, Björkhagen, Malmövägen 51

Björkhageniin pääsee Skarpnäckiin kulkevalla metrolla parissa minuutissa keskustasta. Tämä on ihana oaasi luonnon keskellä.

Viime sunnuntaina oli kirkko viimeisen kerran avoinna ennen korjaustöitä. Kirkon tiloissa on ilmastointi toiminut erittäin huonsoti ja koko ilmastointisysteemi on uusittava. Samalla kaiketi korjailaan ja kunnostetaan muitakin epäkohtia.

Kirkko on erittäin suosittu joten kauaa ei seurakunta halua pitää kirkkoa suljettuna. Jos sää sallii niin aiotaan pitää jumalanpalveluksia ulkotiloissa. Kirkon piha ja sen ympäristö onkin otoollinen kokoontumispaikka. Markuksen kirkon kelloja tullaan soittamaan joka sunnuntai siitäkin huolimatta että kirkko on sulejttu. Markusken kirkko on ainao kirkko Tukholmassa jossa vieläkin soitetaan kirkonkelloja käsin manuaalisesti.

Arkkitehti Sigurd Lewerentz voitti arkkitehtikilpailun ja kirkko valmistui vuonna 1960. Tänne vaeltaa paikallisia ja turisteja jotka ovat kiinnostuneita arkkitehtuurista. Kirkkoa pidetään parhaana esimerkkinä ns bruttaalsisesta arkkitehtuurista ja Lewerentz voittikin vuonna 1962 Kasper-Salinin palkinnon tästä luomuksestaan.


Sigud Lewerentz tuli tunnetuksi kun Skogskyrkogårdenin hautasumaata alettiin suunnittelemaan. Gunnar Asplund suunniiteli kaiken muun mutta Sigurd sai oman suunnittelemansa Uppenbarelse kappelin pystyttää hautausmaalle. Vaikka Lewerentz ei ole suunitellut kovinkaan monta rakennusta niin hän on ollut silti eniten tunnettu ruotsalainen arkkitehti ulkomailla Gunnar Asplundin rinnalla.










Tästä kirkosta löytyy useita mielenkiintoisia ykistyiskohtia kuten tuo ikkuna seinän alaosassa sisäänkäynnissä.









Urut








Lewerentz-resu15.jpg

Skogskyrkogården/Skogskyrkogårdenin hautuasmaa, Uppenbarelsekapellet

Skogskyrkogarden ResurrectionChapel3.jpg

Skogskyrkogarden Uppstandelsekapellet Kristi uppstandelse.jpg

Skogskyrkogarden Uppstandelsekapellet Kapitaler.jpg

Uppståndelsekapellet 2009.jpg


Sankt Petri, Klippan
Täällä on hienoja valokuvia kirkosta.

Sankta Gertud, kapell, Malmön itäinen hautausmaa/Östra kyrkogården

Tämä hautausmaa on tunnettu myös Ruotsin ulkopuolella kauneutensa takia. Kannattaa käydä hatuasmaalla jos sattuu olemaan matkan varrella. Ehdottomasti näkemisen arvoinen!

Sigurd Lewerentzin suunnitellut koko hautausmaan ja hän paneutui tähän hautaumaahan vuodesta 1916 lähtien kuolemaansa saakka vuoteen 1975. Tämä oli Lewerentzin elämäntyö. Hän voitti arkkitehtikilpailun. Hatustausmaasta on tullut Malmön suurin. 

Täällä sijaitsee Ruotsin ensimmäein muistolehto. Täällä on eri uskonnon edutajille oma osionsa, luteraanit, katolliset, ortodoksit, juutalaiset ja muslimit kaikki sulassa sovussa. Lewernetz suunnitteli tänne useita kappeleita, Sankta Gerturd, Sankt Knut, Sankta Birgitta ja Hoppetes kapell, sekä krematorio, joka ei enää ole käytössä. Sigurd suunnitelli jopa kukkamyymälän hautsuamalle.

Hautausmaa sijaitsee harjun päällä ja harjun päällä on käyty useampikin sota Tanskaa vastaan.


Vantör kyrka


 Vantör'in kirkko, Högdalen

 Avoinna kello 9-16, sunnuntasin kello 10.45-12.30

Tämä kirkko on rakennettu ahtaalle. Eikö mitään parenpaa paikkaa sille  löytynyt? Kaunis tori sijaitsee kuitenkin kirkon edustalla. 





Alfreds & Larsénin arkkitehtitoimiston suunnittelema kirkko on rakennettu yhteen kaksikerroksisten seurakuntasalien kanssa. Yläkerrassa on itse kirkkohuone. Rakennus koostuu eri tilavuuksista ja korkeuksista, ja se on rakennettu punaisista suurista tiilistä. Suora sisäänkäynti tapahtuu länteen sijaitsevan pääportin, Önskehemsgatanin kautta. 

Kirkko on ihme kyllä kirkollinen kulttuurimonumentti,  kulttuuriperintölautakunnan vuonna 2001 tekemän päätöksen mukaan. 


Vantörin seurakunnassa on toinenkin kirkko, Hagsätra kyrkan, mikä on Tukholmassa asuvien saamelaisten kirkko.

Vantör kuului aikaisemmin osana Tukholman kunnan vanhemman hallinollisen jaottelun mukaan yhteen Bandhagenin, Högdalenin, Örbyn, Rågsvedin, Fagersjön ja Hagsätran kanssa yhteen. Vuodesta 2007 Vantör kuuluu Enskede-Årsta-Vantör nimiseen hallintoalueeseen Tukholman kunnan sisällä. Vantöriä ei edes enää löydy itsenäisenä alueena kartalta.  Bandhagenin pideteään alueen keskustana ja sieltä löytyy Vantrörin seurakunnan kirkkokin.


Vantörin asuinalue rakennettiin metrolinjan varteen 50-60-luvuilla ja tänne muutti enimmäkseen lapsiperheitä. 


Metropysäkin nimi on Högdalen. Suurin osa Vantörin alueen koostuu kerrostaloista, jotka rakennettiin 1950- ja 1960-luvuilla metroverkon laajentuessa, poikkeuksena on huvila-alue Örby. Örbyn alueella sijaitsee huvila-asutusta, sekä jonkin veraan myös Fagersjössä. 

Tukholman kunta kertoo että aikaisemmin suositut asuinalueet Vasastan ja Hornstull ovat 'pois huudosta' ja nyt haetaan asuntoja täältä Enskedestä ja vieressä sijaitsevalta alueelta, Skaprnäck. Luonnollisesti myös asuntojen hinnat vaikuttavat alueiden suosioon. Osakesuntoja ei ole Ruotsissa, vain asumis-oikeusasuntoja.

Vuoden 2015 tilastojen mukaan asunnot olivat kalleimmat Östermalmilla, jossa 80 neliömetrin asunto maksoi keskimäärin 6,5 miljoonaa kruunua. Kun taas halvimmat asuntojen hinnat Tukholman kunnassa oli Spånga-Kistan alueella, jossa vastaavan kokoinen asunto maksoi 1,7 miljoonaa kruunua. 

Hinnat ovat kuitenkin nousseet eniten ja esikaupunkialueilla "söder om söder" (Vantör, Bandhagen, Högdalen, Hagsätra ja Örby) ja keskikaupungilla hinnat ovat laskeneet. Hinnat ovat olleet korkeita  jo ennestään Vasastanissa ja Östermalmilla, joten se olisi kohtuutonta nostaa niitä lisää. Tukholman kunta ennustaa ,että jatkossa tulee sellaiset alueet kauenpana keskustasta sijaitsevat asunnot, olemaan atraktiivejä asuinalueita kuten Uppland Väsby, Vallentuna ja Södertälje.

Vantör on vanha keskiaikainen nimi, jolla on oma keskiaikainen historiansakin. Nimittäin koko alue Södermalmin eteläpuolella, söder om söder, kuten tukholmalaiset sanovat, on ollut nimeltään Vantör. Ja sen ymmärtää nykyään koska Vantör nimistä aluetta enää löydy kartalta.

Vanha Vantörin kirkko paloi tuusknannuuskaksi 1400-luvulla joten aluetta alettiin nimittämään nimellä Brännkyrka, mikä tarkoittaa juuri palanutta kirkkoa. Brännkyrka sijaitsee lähenpänä Södertäljevägeniä ja siellä seisoo vanha kirkko nimeltä Brännkyrka/palanut kirkko. Brännkyrka nimistä taajaamakaan ei enää ole olemassa, vain seurakuntana.

Vantörin seurakunnan alueella asuu noin reilut 20 000 asukasta, mutta koska mitään valtionkirkkoa ei ole. niin jokainen voi kuulua mihinkä tahaansa seurakuntaan haluaa, tai ei mihinkään. Täällä ei synnytä seurakuntaan. Henkikirjoituksesta huolehtii Verovirasto.

Ennen vuotta 1953 asui Badhagenissa vain noin 600 hekeä ja vain vuosi sen jäkeen asukkaiden määrä  viisikertaistui. Vuonna 2014  asui täällä reilut 50000 asukasta ja näistä noin 20000 kuuluu Vantörin seurakunnan alueelle.

Alue joka oli maaseutua muuttui yhtäkkiä moderniksi kaupunkialueeksi, jossa oli ostoskeksus, metrojuna-asema, kirkko ja autoteitä pitkin ja poikin joka suuntaan. Ajat muuttuivat mutta nimi Vantör pysyi entisellään, vaikka kirkko sijaitseekin Högdalenin keskustassa. Siis mitään Vantörin asuinaluetta ja keskustaa ei oikeasti ole olemassakaan muuta kuin puhekielessä.


Vantörin kirkon pohjakerros uuskorjattiin vuonna 2000 



 Orreforsin lasitehdas on valmistanut kasteastian


Pääalttarin seinä on tehty mosaiikista, jonka on valmistanut Gert Marcus. Ison puukrusifiksin on valmistanut Arne Jones, jota hän itse kutsuu nimellä Kristustecken.

Vuonna 2009 kirkko sai uusia tekstiilejä, joista kaksi ripustettiin alttripäätyyn tiiliseinälle. Ulla Prakdal on kutonut tekstiilit. Matto alttarin edustalla tuotiin kirkkoon vasta vuonna 1999. Maria Silverhielm on valmistanut maton. 



Hagsätra, Påsbodagränd 3

Tämä etiopialaisten ortodoksinen kirkko on ollut tekeillä. Kirkko ei kaiketi ole vielä valmis, mutta ensin olisi hajoitettava entinen kirkkorakennus pois tieltä. Sitä paitsi etiopialaisten on keksittävä sponsori jostain.