maanantai 6. kesäkuuta 2022

Tukholman kuninkaanlinna osa I ja osa II

Ikävä kyllä en tiedä mitenkä nämä videot  voisi linkittää tänne,  mutta klikkaamalla sanaa 'spela' avautuu linkit.

Linkitän tähän myös tämän päiväisen kansallispäivän juhlinnan Skansenilla.

Ruotsin kansallispäivä tänään


Tukholmassa Sollentunassa asuva hollantilainen on filmannut kasallispäivän tapuhtumia Sollentunassa. 

Tänään on Ruotsin kansallispäivä, mutta moni sanoo että 'vem bryr sig'/kukapa siitä välittää. Ja todellakin, ruotsalaiset eivät ole sitten tippaakaan kiinnostuneet kansallisaattesta. Kansallisuudella ylpeilyä  pideteään lähes  suuruunden-hulluutena.

Tämä päivä ei ollut aikaisemmin vapaapäivä, mutta päivä muutettiin vapaapäiväksi heille, jotka voi ottaa vapaata. Tanskassa ei ole kansallispäivää lainkaan, vaan siellä vietetään Tanskan perustuslakipäivää Tanskan ensimmäisen perustuslain muistoksi. Päviä ei ole vapaa päivä,  eikä sitä juhlita mitenkään. Tanskalaisetkaan ei halua ylpeillä kansallisuudellaan, sillä heilläkin on vahva kansallinen itsetunto. Tanska ja Ruotsi ovat ikivanhoja kuningaskuntia Euroopassa. Kansallinen selkäranka on kasvanut aivan itsestään vuosien saatossa molemmille kansalaisuuksille.

Kello 20.00 näytetään Skanssenilta pieni ohjelma, mihin saapuu pieni joukko ruotsalaisia, ja osa kuninkaallisesta perheestä on myös mukana. Ei se sen kummempi ohjelma ole. Yleensä maahanmuutajat/uudet ruotsalaiset laulaa lurauttavat joitakin lauluja ja kuninags jakaa perinteisetsi Ruotsin lippuja joillekin yhdistyksille. Joillakin paikkakunnilla on järjestetty jonkinlaista ohjelmaa, lähinnä pucknik toimintaa,  mutta suurin osa lähtee ulkoilmaan kävelylle, jos sää sen sallii. Siinä se.