tiistai 21. toukokuuta 2024

Kesä tuli Tukholmaan


Kungsträdgården, Sankt Jakobs kyrka ja Kuninkaallinen Opera

Toukokuu (ja myös kesäkuu) ovat parssta aikaa tulla Tukholmaan. Kesä tulee joka vuosi kerta rysäyksellä Tukholmaan.Tukholman kunta on istuttanut luultavasti miljoonia erilaisia kukkia ympäri kaupunkia. Ne kukkivat eri aikoihin, joten koko kesä on kaupungissa kukkaloistoa. 

Kunta on satsannut pitää kaupunkia kauniina ja viihtyisänä. Kunnalla on varaa istuksiin, eikä Ruotsin valtiollakaan ole taloudellista ahdinkoa, velkaakin hyvin vähän.

Tänä vuonna kuulema ei kesäkaudella niin moni lähde ulkomaille kuin menneinä vuosia. Lähtevät vasta sitten syyslomalla.

Täällä kerroin aikaisemmin Tukholman kunnan kukkaistutuksista!



Ja miksi läksisivät kesällä muualla kun Tukholma on vihdoinkin saanut kauan odotetun kesän. On uimrantoja keskikaupungillakin, polskuttelu altaita melkein kaikissa kaupunginoissa ja lähiöissä.  On noin 30000 pienempää ja suurenmpaa saarta Tukholman saaristossa ja lisää Mälaren järven puolella. Täältä ei puutu mitään.

Perinteisesti koulujen loputtua kaupunki tyhjenee kun perheet lähtevät saarille viettämään kesää. Menneinä aikoina herrasväen rouvat läksivät saaristoon lasten kensaa heti kun koulut loppuivat. Miehet jäivät kesäleskiksi ja saapuivat saaristoon ehkä juhannukseksi.


Hypätkää laivaan ja suunnatkaa matka Tukholmaan! Tulkaa nauttimaan ihanasta kesästä sillä toukokuussa ei yleensä edes sada Tukholmassa. Täällä voi aivan hyvin kävellä ilatamyöhäänkin, vaikka eräs suomalainen puolue  mustamaalaa Tukholman mainetta. Mutta ei heidän tarvitse lähteä ulkomaille, koska muu maailma on kerta niin vaaralinen ja rikollisuutta esiintyy paljon ulkomailla, mutta ei mukamas Suomessa. Propgandaa ja äänien haalimista, ja ennakkoluuloja, ei mitään muuta.



'On tulppaaneita tulvillaan iloinen Amsterdam' lauletaan laulussa, mutta tänä vuonna on Tukholmakin tulvillaan tulppaneita, miljoonia tulppaaneita.



Tämä on tunnettu ja kuuluisa Jasminipuu Vitabergin puistossa



Ja portaita niitä on myös paljon Tukholmassa.







Tukholmassa on 400 puistoaluetta ja Tukholman läänissä 330 luonnonsuojelualutta. 

Tänä vuonna Tukholmn kunnassa on kukkia istutettu 600 uurnaan ja kukkapenkkeihin, 135 paikkaan ympäri kaupunkia. Taimet ja kukkasipulit istutetaan kolmeen vuodenaikaan: kevääksi, kesäksi ja syksyksi. Tällä tavalla kukat kukkii omalla ajallaan kesän lävitse.


Tulppaneja on istutettu siminnäkemätömiin alueisiin, katsoipa mihin suuntaan tahaansa.


Talvet ovat  sen verran leutoja, että joutsenet viihtyvät täällä ympäri vuodet.


Gamla stanin kahvila nimeltä Under Kastanjen, Brända tomten 111, Själavårdsgatanin varrella. Avoinna kaikian viikonpäivinä kello 8.00-23.00.

Täällä voi nauttiiá  aamiaisen, lounaan ja päivällisen tau vaikka vaan kahvitella. Lapsille sopiva paikka, missä on lapsille löytyy sopivia ruokia. Viihtyisä paikka missä voi istua kaikessa rauhassa.