maanantai 3. elokuuta 2015

Blasieholmen


Kungsträdgårdenin metroasema


Blasieholmen sijaitsee keskellä kaupunkia ja on osa Norrmalmin kaupunginosasta. Kuvassa Norrströmmin puolelta nähtynä. Blasieholmen sijaitsee Norrströmmin (kuvassa vasemmalla) ja Nybrovikenin (kuvassa taustalla) merialueiden välissä.


Blasieholmen oli vielä 1700-luvulle saakka oma saarensa, ja siksi sen nimi on nykyään -holm, luoto. Mistä blasie tulee niin sitä on vain arvoiteltu. Blasieholmin luonnollisena rajoina toimii Kungsträdgårdsgatan, Hamngatan ja Strandvägen.


Norrmalmin ja Blasieholmen'in välissä sijaitsi Näckströmmen. Tuo silta kuvassa kulkee pienelle Skeppsholmenin saarelle, josta enempi myöhemmin. Blasieholmen on myös ollut nimeltään Käpplingeholmen saari.

Stockholm - Tunnelbana - Kungsträdgården (10860862245) .jpg

Lähin metroasema on Kungsträdgården, Arsenalgatan

Kungsträdgården (15338702616) .jpg

Kungsträdgården'in metroasema on pääteasema linjoille 10 ja 11 sinisellä linjalla. Asema avattiin käyttöön vuonna 1977. Itäisin alaskulku asemalle sijaitsee Arsemnalgatan'illa Blasieholmen'illa ja eteläisin Gallerian ostoskeskuksessa Hamngatan'illa. 

Kuva asemalta

Kungsträdgården'in metroasema


Kungsträdgården'in metroasema



Arsenalgatanin alkupää Kungsträdgården'ilta ja oikealla häämöttää metron sisääkäynti. Kuvassa oleva rakennus on nimeltään Jernkontoret, jossa nykyään sijaitsee SEB pankki. Arkkitehti Axel Kumlien sunnitteli tämän kauniin rensanssirakennuksen 1800-luvun lopulla. Johan Frithiof Kjellberg suunnitteli kaikki rakennuksen reliefit, joissa on kuvattu 1800-luvun suurmiehiä.

Gamla Jernkontoret.JPG

Jernkontoret



Katonrajassa sijaitsee 57 metriä pitkä reliefi joka kuvaa raudankäsittelyä ja josta rakennus on saanut nimensäkin,  Jernkontoret, rautakonttori. Rautakonttorina se siihen aikana toimikin. Vaikkakin sana rauta kirjotetaan nykyään gärn, ei jern.



Jernkontoret sisäänkäynti



Arsenalgatan 7, Blasieholmstorget,  sijaitsee Sällskapet, nimien herraklubi

Herraklubi perustettiin vuonna 1800. Perustajina toimi aateliset ja rikkaat tukkukapuppiaat, joista suurin osa oli ulkomaalaista alkuperää. Siis sen ajan maahanmuttajia. Ruosti oli jo keksiajalla monikansallien valtio. Ruostiin muutti porukkaa esim. Hollannista, Saksasta ja Skottlannista. Kuinkaalliset jopa hakivat koulutettua väkeä Tukholmaan, esimerkiksi arkkitehtejä ja varsinkin hollantialaisia puutarhureita. Monen eri alan osaajista oli suuri pula.

Ruotsin nykyinen kuningas Carl XVI Gustav on herraklubin suojelija. Herraklubin puheenjohtajana toimii Anders Björk, joka on toiminut kansanedustajana, ulkomnisterinä ja Uppsalan läänin maaherrana. Prinssi Carl Philip on herraklubin kunniajäsen.

Blasieholmstorg bronshast norr.jpg

Arsenalgatan kuten useimmat muutkin kadut Blasieholmen'illa ovat kävelykatuja. Erittäin siistejä ja rauhallisia katuja. Aresnalgatan'in poikkikatu, oikeastaan tori niemltä Blasieholmstorg. Sen molemmissa päissä seisoo pronssiinvaleuttu hevospatsas, ns Bysanttilaiset hevoset, jotka on valmistanut Sivert Lindblom.

Blasieholms torg 2009.jpg


Douglaska palatset, Blasieholmstorg

Arkkitehti Nicodemus Tessin vanhempi sunnitteli tämän palatsin 1670-luvulla. Douglas'in aatelissuku on alunperin Skottlannista. Douglas suku on numero 19 kreivien listalla ruotsalaisessa aateliskalenterissa. Ei aavistustakaan mitä tässä rakennuksessa touhutaan nykyään, mutta rakennuksen ehkä omistaa vieläkin Douglaksen suku. 

Nimittän Douglaksen suku kuuluu 15. erittäin rikkaan ruotsalaisen suvun joukkoon. Wallenbergit kuuluvat aivan omaan kastiinsa rikkaitten joukossa, eikä heidän omaisuuttaan voi edes arvioida, koska Wallenbergit investoivat varansa lukuisiinruotsalaisiin suurfirmoihin ja yhteiskunnallisiin tarkoituksiin, yliopistollisiin tutkimuksiin jne. Wallenbergien sijoitusyritys Invest'iin  kuuluu mm Atlas Copco, SEB, ABB, Astra Seneca, Ericson, Wärtsilä, Elektorlux, Sobi, Nasdaq, Saab, Husquarna. Muita Wallenbergin omistuksessa olevia firmoja ovat Mölnlycke, Permobil, Aleris (sairaaloita, terveyskeskuksia ja vanhainkoteja), Grand Hotel, Vectura, 3 Skandinavien ja EQT.

Gustav Douglas oli 1970-luvulla Dagens Nyheter lehden pomo. Sittemmin hänestä tuli yksityisyrittäjä ja nykyään heillä on enemmistöomistus kolmessa isossa yrityksessä, jotka kaikki kolme sisältävät useita muita pienempiä yrityksiä. Turvallisuustarvikkeet, seuranta - ja valvontalaitteet ja valvonta firmat ovat tehneet Douglas suvun rikkaaksi. Kaiken kaikkian heillä on 270 000 työläistä yhteensä. Gustav Douglas on kreivi ja kasvanut  herraskartanossa, mutta hän asuu nykyään vaimonsa omistamssa Rydbyholmin linnassa, Danderydissä. Wallenbergien jälkeen on Douglaksen suku Ruotsin toseksi rikkain suku. Tietysti Ikean omistajalla ja hänen pojillaan on myös omaisuutta mutta he ei silti yllä Douglaksen ja Wallenbergien tasolle. He tulevat Rausingin ja Perssonin suvun rinnalla rikkaimpien listalla.

Gustav Douglas istuu myös kookoomuspuolueen johtoportaassa ja näin ollen hänellä onmahdollisuus vaikuttaa poliisi- ja vartiolaitoksiin. Douglas on onnistunut privatisoimaan paljon polisielle aikaisemmin kuuluneita tehtäviä vartijoille, jotka kuuluvat Douglas'in omaan firmaan. Gustav Douglasilla on siis ollut varsinkin "kahdeksen kokoomuslaisen" vuoden aikana suuri mahdollisuus vaikuttaa suoraan hallitukseen ja eduskuntaan,  jossa kokoomus on hallinnut yksin, koska muut porvaripuolueet yhdessä on pienepi ryhmä kuin kokoomus yksikseen.

Blasieholmstorg juli 2011b.jpg

Investor AB:n talo (takimmaisena) Arsenalgatan 8, Blasieholmen

Wallenbergin suvun toimistotalo. Tämän torin ympärille on kasaantunut paljon valtaa jo varhaisessa vaiheessa. Torin reunalla sijaitsee Wallenbergien imperiumin lisäksi ns Utrikesministerhotellet, Fersenin suvun palatsi, Herraklubi Stora Sällskapet ja Douglas suvun palatsi. 


Bältesspännarna

Bältspännarna, Johan Peter Molin, Museiparken


Utrikesministerhotellet/Amrilatiteshuset, ulkoministerihotelli, Blasieholmstorget

Tässä rakennuksessa on ollut paljon erilaista toimintaa ja palatsissa on asunut myös suomalaista alkuperää oleva Hornin suku. Nykyään rakennuksessa sijaitsee Kungliga Musikaliska Akademin

Kuningatar Kristina omisti rakennusken alunperin ja se oli kuningatar joka  jakoi oikeuden asua rakennuskessa. Täällä on asunut mm Carl Gyllenstierna perheineen, Gustaf Horn, Hans von Fersen ja Carl Reinhold von Fersen. 

1700-luvulla rakennuksessa on asunut Ranskan, Habsburgin ja Tanskan suurlähettiläät. Lopulta rakennukseen muutti Ruotsin ulkominsiterit kukin vuorollaan ja heidän edustushuoneisto sijaisti myös rakennsuekssa. 

1960-luvulla vietiin huonekalut ja taideteokset Hagan linnaan. Hallitus oli saanut kuinkaalta luvan käyttääHagan linnaa omiin tarkoituksiinsa. Siihen aikaan vierailevat presidentit ja kuinkaalliset saivat yöpyä Hagan linnassa sijaitsevassa residensisssä.


Kuinkaallisen Musiikki Akatemian Konserttisali sijaitsee viereisessä rakennuksessa, Nybrokajen 11. Rakennukset seisovat seinäkkäin. Konserttisalin uusissa avajaisissa, korjausten jälkeen, olin minäkin mukana. Akatemiaa nimitetään nimellä Ackis. 

KMA kupolkronan.jpg

Konserttisalissa jaettiin ensimmäiset Nobelinpalkinnot vuonna 1901. Konserttisali on Ruotsin vanhin konserttisali. Ses sali on akustiikaltaan paras joten täällä tehdään usein levytyksiä.

Stockholm 2009 PD 174.JPG

Skeppsholmsbron johtaa Blasieholmenilta Skeppsholmen'illa ja siitä edelleen Kastellholmsbron'ia pitkin Katellholmen'ille. Molemmista pikkusaarista lisää myöhemmin.


Blasieholmen nähtynä Nybrovikenin puolelta

1600-luvulla muutti laivaston telakka tänne kuinkaanlinnan edustalta. Vasa laiva, joka painui meren pohjaan netstytmatkallaan heti noin 300 metrin päässä satamsta, rakennettiin Blasieholmnein telakall. Kauaa ei telakka saanut olla täällä vaan se siirrettiin melko pian seuraavalle saarelle, Skeppsholmen'iin. 


Tältä näytti Blasieholmen'illa vuonna 1700. Kungsträdgårdsgatan joka kulkee Kungsträdgården'in puistoalueen itäistä sivua sijaitsi aivan Näckströmmen'in vieressä. 1600 - luvulla ja sen jälkeen nousi maanpinta niin paljon että Näckstörmmen liejuuntui ja alkoi kuivua.

Kuvassa vasemmalla puolella seisoo Wahtmeisterska huset tai palatsi. Kreivi Axel Wahtmeister rakennutti suvulle tämän promean rakennuksen 1600-luvulla ja sen ajan suuri arkkitehti Nicodemus Tessin  nuorempi suunnitteli sen. Kreivi Jakob Essen Hamilton rakennutti palatsin uudestaan 1800-luvulla oman perheensä kodiksi. Noin kolmekymmentä vuotta myöhemmin muutti rakennukseen vakuutusyhtiö Lifförsäkrings AB Thule.   

Rikkaat aatelissuvut alkoivat ranetaa palatseja Blasieholmen'ille 1600-luvulla ja 1700-luvulla muutti sinne rikkiata kauppiaita ja muita porvareita. Nykyään Blasieholmen'illa asui vuonna 2005 vain yksitoista asukasta, mutta päivittäin alueella käy töissä yli 5000 henkeä. 


Kungsträdgårdsgatan, oikealla Sven Palmen omistama rakennus, entinen Wachtmeisterska huset ja vasenmmalla Handelsbanken'in ensimmäinen konttoritalo.


Svenska Handelsbanken oli ensin nimeltään Stockholms Handelsbanken. Kuvassa silloinen pankkisali. Rakennuksen oli rakennuttanut Skanssenilla sijaitsevan ravintola Hasselbacken'in omistaja kondiittori Wilhelm Davidsson. Ravintolan yhteydessä sijaitsee myös hotelli nykyään.

Thule oli Ruotsin ensimmäinen henkivakuutusyhtiö, jonka perusti vuonna 1888 Sven Palme, joka oli Olof Palmen isosisä. Isoäiti oli suomalista aateisisukua von Born. Thule firma osti 1900-luvun alulla useita muita pienempiä vakuutusyhtiöitä ja näin firmasta tuli hyvin varakas. Thulefirmalla oli varaa korjata toimistotalonsa ja rakennuttaa toinen vielä isompi Sveavägenin varrelle.

Sven Plame oli vakuutusyhtiön pomo, tuksin hän sitä omisti, mutta häenlläoli varmasti varoja liossa yhtiössä. Vuonna 1963 Thule möi rakennukset Skandia nimiselle vakuutusyhtiölle. Kohtalon ivaa Olof Plame murhattiin juuri tämän rakennuksen kulmalla jossa hänen isänsä oli toiminut vakuutusyhtiön perustajana ja tirehtöörinä.


Thulen virastotalo Sveavägenillä. Tuossa rakennuksen kulmalla Olof Palme murhattiin. Isänsä kuoltua Olof Palme myi isänsä osuuden vakuutusyhtiöstä veljensä kanssa yhteistuumin.

National November 2011.jpg
Nationalmuseum, Kansallismuseo, sijaitsee Blasieholmilla

National trappa 2008a.jpg

Carl Larssonin maalaus Gustav Vasan paluusta Tukholmaan


Carl Larssonin Midvinterblot

Nationalmuseum sal renässans.jpg


Grand Hotel, Bolinderska palatset ja Bumanska palatset

Grand Hotel on viisitähtinen luksushotelli. Tukholmasta löytyy toinenkin sisarhotelli Grand Hotel Saltsjöbadet. Hotellin vieressä seisovat Bolinderska  ja Bumanska palatsit kuuluvat nykyään yhteen Grand Hotellin kanssa. 

Hotelli avattiin vuonna 1874. Hotellin on omistanut Marcus Wallenberg, ja nykyään sen omistaa Wallenbergin omistama sijoitusyhtiö Investor AB. Voi sanoa että ilman Wallenberg'ejä ei Tukholma olisi Tukholma sillä niin paljon Wallenbergin suku omistaa  Tukholmassa ja myös koko Ruotsissa. Sitä on aivan mahdotonta edes tajuta. Wallenbergin vaikutus melkein kaikkeen Ruotsissa on päätä huimaava. Kaiken sen lisäksi he lahjoittavat suuria summia erilaisiin hyväntekeväisyyskohteisiin, kuten terveydenhuoltoon ja vanhustenkoteihin ja ties mihin.


Bolinderska huset (osa Grand Hotellia) ja Burmanska palatset ( Grand Hotellin sviitti ja huoneistohotelli)

Bolinderska huset Stockholm the Mårten Eskil Winge room..JPG

Bolinderska huset Stockholm; view into the Mårten Eskils Winge room.JPG


Entrance, restaurant Mathias Dahlgren Matbaren, Stockholm, Sweden (13707306785).jpg

Mathias Dalgrenin omistama ravintola Matbaren, Bolinderska huset
Matias Dalgreniä pidetään Ruotsin parhaana kokkina.



Strand Hotel, Nybrokajen, Blasieholmen

Hotellin omisti alkuun 1900-luvulla svenska Frimurare Orden, vapaamuurarijärjestö, jotka möivät sen, mutta ostivat sen pian takaisin. Hotellin ravintola Herr Julius on suosittu korkeatasoinen ravintola, jonka perusti Julius Grönlund, joka toimi Grand Hotellissa hovimestarina. Hän oli myös mukana avaamassa hotellia.


Fersenska palatset, Grevgränd, Blasieholmstorg


Fersenska palatset 03.JPG

Fersenska palatset 04.JPG


Farsenin palatsin sipiha

Palatsi on valtavan suuri ja promea. Sen tiloissa sijaitsi aikoinaan myös Kruunun amiralitetshuset, siis kuinkaallisen merivoimien päämaja. Alkuunsa palatsissa asui myös kuningatar Kristinan tallimestari Hans Wachtmester af Björkö, jolloin palatsia kutsuttiin nimellä Wachtmeisterska palatset.

Sen jälkeen palatsia muokattiin enempi barokin tyyliseksi.  Palatsi sijaitsi 1600-luvun upeimman palatsin, de la Gardien Makalös nimisen palatsin vieressä, joka hajoitettiin vuonna 1825. Viimeinen von Fersen suvun jäsen joka asui palatsissa oli Louse von Fersen, joka eli avioliitossa kreivi August Gyldenstolpen kanssa.


Upporikas teollisuusmies Nils Georg Sörensen osti palastin 1800-luvun lopulla ja hän antoi arkkitehtien uuskorjata palatsin uusrenessansin tyyliseksi. Sörensenin palatissa oli 206 huonetta, hevostallit, vaunuhalli ja pesutupa, joka oli uusinta uutta. Paltsissa oli kaikki mahdolliset modernit uutuudet joista ei muut Tukholamssa ollut edes kuulleet puhuttavan. 

Walther ja Wilhelmina Hallvyl asui palatsissa odotellessaan että heidän oma palatsinsa valmistuisi Hamngatanilla. Kreivipari oli kovasti närkästyneitä siitä ettei Sörensen sallinut asentaa sähköjohtoja palatsiin. Sörensen ei sallinut mysökään paperitapetteja palatsinsa seinille, joten Hallvyl'in kreivipariskunta päätti rakentaa ihan oman palatsinsa ja vielä modernimman kuin Sörnesenin.

Sörensen möi palatsinsa omalle firmalleen Söäfeån AB ja osoite mutettiin kuuluvaksi Fersens terassen 1. Pian sen jälkeen palatsin osti vakuutusyhtiö Skandia Freija AB ja lopulta Handelsbanken osti rakennuksen vuonna 1966.   Rakennus on nykyään kulttuurisuojattu joten mitään suurempia muutoksia ei Handelsbanken voi tehdä rakennuksessa. 

N. 21300000016012.jpg


Von Fersen oli saksalaista aatelissukua. Tunnetuin suvun henkilö on Axel von Fersen  nuorempi. Jos Wallenbergin suku on modernin Ruotsin tärkein ja vaikutusvaltaisin suku niin von Fersen'in suku oli sitä omalla ajallaan.

Axel von Fersenillä oli suhde Ranskan kuingattaren Marie-Antoinetten kanssa. Siitä on tehty elokuvakin.

Fersenska palatset 14.JPG

Blasieholmen'illa on paljon silmänruokaa tai ögongodis, niin kuin ruotsalaiset sanovat.



Palmeska Huset, Grevgränd/Strömgatan

Tämän renessanssi rakennuksen rakennutti 1800-luvulla pankijohtaja Henrik Palme. Arkkitehti Helge Zettervall suunnitteli rakennuksen kuten myös lähettyvillä sijaitsevat Fersenska Terassen ja Bolinderska palatset. Aluksi rakennuksessa sijaitsi Sudsvallbanken mutta melko pian muutti rakennukseen Stockholms Handelsbanken.

Olof Palmen isoisä oli tämän pankkiiri Henrik Palmen veli. Olof Palmen isä Gunnar Palme syntyi Porvoossa ja hänellä oli veli jonka nimi oli myös Olof. Joten heitä ei pidä sotkea keskenään. 

Olof Plamen isoäiti Hanna Maria von Born oli suomalaista aatelissukua.



Palmen suvun  palatsista löytyy kauniita yksityispiirteitä



Bååtska palatset, Blasieholmsgatan  6

Tässä rakennuksessa  Blasieholmen'illa sijaitsee Ruotsin Vapaamuurarijärjestö SFMO, joka perustettiin vuonna 1735. Vapaamuurarit muuttivat tähän rakennukseen vuonna  1874. Kuningas Carl XVI Gustav on järjestön suojelija. Tämä järjestö ei kuulu mihinkään kansaiväliseen vapaamuurarijärjestöön vaan toimii ruotsalaisen systeemien mukaan, Swedich rite. 



Bååtska palatset

Alunperin palatsni suunnitteli Nicodemus Tessin vanhempi valtionveromestarille ja hovioikeuden presidentille Seved Bååth'ille. Kuningatar Kristina lahjoitti tontin Bååth'ille.Tästä rakennuksesta tuli malliesimerkki monille Tukholman aatelisille. 

Id - 21300000015421.jpg

Kungliga Operan ei sijaitse Blasieholmenilla, mutta ei kaukanakaan siitä, Kungsträdgårdenin puiston toisella reunalla.

Kungliga Operan Oscar IIs entré.jpg

Kuninkaallinen sisäänkäynti Oopperaan

Operan 2009b.jpg

Ei uskoisi että näinkin pienellä alueella ja alueella jossa ei edes asu ihmisiä sijaitsee niinkin monta ruokapaikkaa, kuin täältä Blasieholmen'ilta löytyy. Selitys löytyy siitä että alueella työssäkäyvät käyvät ulkona syömässä lounaansa sillä heillä on siihen varaa. Alueella liikku myös turisteja ja matkustavaisia, koska täällä sijaitsee useita suurhotelleja.

Blasieholmen Restaurang

Blasieholmen Restaurang, Blasieholmsgatan 4

Tämä on oiva esimerkki tavallisesta lounasravintolasta. Täällä on lounasbuffe tarjolla  normaaliin tukholmalaiseen lounasravintolan hintaan. Ei mikään luksusravintola mutta ihan tavallinen lounasruokala, josta löytyy jokaiselle jotain. He järjestävät myös juhlia ja päivällisiä konferenssivierailleen.

Blasieholmen Restaurang

Blasieholmen Restauranag

Cadierbaren

Cadierbaren sijaitsee Grand Hotellissa, Södra Blasieholmhamnen  8

Täällä on aika pysähtynyt. Tämä  baari on rauhallinen baari, trendikäs ja nostalginen samalla kertaa, joka avattiin jo 80-luvulla ja sai nimensä Grand Hotellin perustajan nimen Regis Gadierin mukaan. Tämä on kuin toinen koti monelle. Tukholman parhaita baareja jossa viihtyy. Henkilökunta on erittäin ammattitaitoista. Kaikki on viimeisen päälle, paitsi hinnat. Mutta joskus elämssään voi sallia hieman kansainvälistä luksusta arkipäivään. 

Avoinna kello 7.00-02.00. Juotavaa  on saatavana ympäri maapallon. Täällä voi syödä aamiaisen, brunchin, lounaan tai päivällisen taikka vaan välipalaa. Lapsille löytyy oma ruokalista. Aftonoon Tea tarjoillaan luonnollisestikin. 

Koska tämä kuuluu Grand Hotelliin niin voi olla varma että täällä saa ihan mitä ikinä toivoo. Kaiken kukkuraksi näköala on suoraan  kuninkaan linnaan. Ja sitten se tärkeä seikka. Tämä on sen luokan ruokapaikka että tänne ei tulla työhaalareissa. Siisti yksinekertainen puku on paikallaan.

Cadierbaren

Cadierbaren

Cadierbaren

Sankt Jacobskyrkan.jpg

Jakobs kyrka, Jaakoboin kirkko, ei myöskään sijaitse Blasieholmen'illa, vaan siinä aivan lähellä, Kungsträdgårdenin toisella reunalla.

Sankt Jacobs kyrka's portal.JPG

Jakobs-Church-Interior-Summer-2010.jpg

St Jacobs Kyrka - Pulpit C DSC06492.JPG

Jakobs kyrka altar.jpg

Pieter de Monchy Jussi Björling Jakobs kyrka.JPG

Opperalaulaja Jussi Björling oli Ruotsin tunnetuin tenorilaulaja ja erittäin rakastettu ja kuunneltu vieläkin.


Arkiv: Stockholms synagoga 2010.JPG

Tukholman suuri Synagoga, Warendorffsgatan 3

Stora synagogan i Stockholm 15.JPG

Stora synagogan i Stockholm 03.JPG




Museikajen on katu joka kulkee Blasieholme'in pohjoista rantaa pitkin ja jatkuu Nybrokajeninnimellä Blasieholmen'in itäiseillä rannalla. Katu ohittaa museiparken nimisen pienen puistoalueen. Nationalmuseum, Kansallismuseo, sijaitsee tämän kadun varrella, joten siitä nimi Museikajen. Kajen tarkoittaa rantaa johon voi ankkuroida veneensä tai laivansa, eräänlainen rantakatu silti.


Museiparken, Museopuisto, sijaitsee Kansallismuseon takana, Våghusgränd'illä

Fosterbröderna

 Fosterbröderna, Teodor Lundberg, Museiparken




Vingarna

Kansallismuseon edustalla, vastapäätä Gamla Stania ja Tukholman linnaa, seisoo tämä patsas, jonka nimi on siivet ja sen on valmistanut Carl Milles.


Nybrokajen, jossa saaristolaivat ankkuroivat ja ykistyiset jahdit

John Ericsson

John Ericsson, John Börjesonin veistämä patsas


Kirsten Ortwed'in suunnittelema,  Raoul Wallenbergin kunniaksi, Raoul Wallenbergin tori, Nybroviken

minnesmärke över Raoul Wallenberg

Samalla  Raoul Wallenbergin torilla, Aleksander Wolodarskin ja Gabriel Herdevallin suunnnittelema muistomerkki Raoul Wallenbergin muistoksi

Arkiv: Ladugårdsbron1.JPG

Tämä käytävä Ladugårdsbron yhdistää Nybrokajen ja Blasieholmstoget




Hotel Lydmar, Södra Blasieholmhamnen 2, on elegantti hotelli, jota voin suositella lämpimästi. Erittäin leppoisa hotelli ja sopii aivan mainiosti romanttiselle pariskunnalle. Sijaintikin on paras mahdollinen.



Hotel Lydmarin ulkoterassi on yksi Tukholman suosituimmista deijting kohteista. Romanttinen, rauhallinen, kauni sja viihtyisä. Terassi sijaitsee kerrosta ylenpänä josta on kauniit näköalat. Terassillakin voi ruokailla, mutta varsinainen ruokasali sijaitssee pohjakerroksessa, jossa on mukava ruokailla kylmenpinä syysiltoina. Monien ehdoton suosikki.

Kesäilatsin livemusiikkia hotellin edustalla useanpana iltana viikosta. Niin terassi kuin pihakahvilakin ovat todellakin helmiä jopa Tukholman ilta-ja yöelämässä, jolla on paljon tarjolla yhtä ja toista.


 Nuorukainen kilpikonnan kanssa,  John Börjesonin luomus, Museiparken



Berns Salonger

Berns Salonger  Näckströmsgatan 8, on ravintola, yökerho ja hotelli keskellä kaupunkia.



Berns Salonger



Blasieholmen'ille on suunniteilla Nobelcenter, joka tulee seisomaan Nybrokajen'illa, aivan perimmäisenä Blaseiholmen'illa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti