maanantai 13. huhtikuuta 2015

Birka ja Adelsö


Björkö'n saari, Birka

Birkan saarella asui viikinkejä 700-900-luvuilla. Birkan saarta kutsutaan Ruotsin enimmäiseksi kaupungiksi, vaikka Skånessa Malmön ja Lundin kaupunkien välimaastossa, sijaitsi asuinalue nimeltä Uppåkra, jota voi pitää vielä Birkan kaupunkiakin vanhenpana. Birka syntyi tälle paikalle Björkön saarelle koska tässä kulki tärkeä kulkuväylä jota pitkin kuljetettiin tavaroita suuntaan ja toiseen, kaikkiin neljään ilmansuuntaan.Mälaren järven tärkemmät saaret

Lovön saarella sijaitsee Drottningholmin linna jossa nykyinen Ruotsin kuningas ja kuningatar asuvat. Saarelle on tieyhteys Brommasta Nockebyn siltaa pitkin. Lovön on ollut kruunun omistama puistoalue jo Gustav Vaasan ajoilta lähtien. Saarella on paljon muinaisjäännöksiä kivi-, pronssi- ja rautakaudelta. Tämä on vieläkin hyvin vanhaa kulttuurimaisemaa, vaikka täällä on asuttu jo kaun sitten. Täällä ei juuri ole mikään muuttunut miksikään. 

Lövön saaren ympäri kulkee 18 kilometriä pitkä Fornstigen, muinaispolku, jonka varrella sijaitsee esimerkiksi Edeby'n, Lunda'n, Backtorp'n ja Hemme'n hyvin vanhat asuinalueiden rauniot. 


Ekerövägen'in ja Färentunavägen'in varrelta löytyy useita vanhoja virstanpylväitä. Lovön saarella sijaitsee myös Puolustusvoimain radioasema FRA. Täällä sijaitsee myös Kuninkaallinen golfklubi.


Lovön saarelta löytyy myös arkkitehti Ralph Erskines'in ensimmäinen koti, ns Låda, laatikko.
Ralph Erskine porträtt av Sundahl.jpg

Ralph Erskines (1914-2005) oli erittäin kuuluisa ruotsalais-englantilainen arkkitehti. Hän syntyi Lontoossa mutta hän asui suurimman osan elämästään Tukholmassa. Erskines oli ihastunut funktionalismiin ja ruotsalaiseen hyvinvointiyhteiskuntaan, jossa ei olla edes yritetty säilytellä konservatiivisiä tapoja eikä perinteitä. 

Ruotsi voi olla se valtio Europpassa jossa on vähiten jäljellä perinteitä ja kansallisia tapoja ja kulttuuria. Ruotsalaisilla ei näytä olevan siihen tarvetta. Puhumattakaan kansallisuusaattesta. Pahin ideologia jonka he tietävät. Ruotsalaiset ovat paikallispatriootteja kuten italialaisetkin ja  universaaleja.

Ruotsalaiset ovat ennen kaikkea omassa yksityiselämässään suuria individualisteja, jotka vaalivat tarkkaan omia yksityisyytensä rajoja. Ja siitä huolimatta tai juuri sen takia he kaikista mieluiten tekevät yhteistyötä yhteiskunnassa ja työpaikoillaan. Individualismi kontra sosiaalinen yhteistyö, on aivan hyvä ja toimiva yhdistelmä. 


Erskines fåll 2008a.jpg

 Villa Erskines, Drottningholm

Ekerö kyrka och Asknäs herrgård.

 Ekerön kirkko ja Asknäsin herraskartano

Ekerön saari on historiallinen varhain asuttu saari Mälaren saaristossa. Vanhassa riimukivessä on Ekerön saaren nimi Akru. Saaren vanhimmat asuinalueet ovat Tappström ja Träkvista, jotka sijaitsevat Ekerön saaaren itäisessä osassa ja ovat nykyään kasvaneet yhteen. Ekerön saarella asuu noin 1000 henkeä.


Ekerön kunta

Ekerön kunta on ainoa kunta Ruotsissa jossa sijaitsee kaksi maailmanperinnekohdetta saman kunna alueella. Ekerön kunnassa on runsaasti turisteille nähtävää ja koettavaa. Kesällä on paljon luonnonvaraisia alueita joissa voi levähtää ja uimarantoja joissa voi pulahtaa veteen. Alue suorastaan uhkuu historiastaan ja paikallsita kulttuuria. Täällä voi pyöräillä, soutaa, kalastaa, pelata golfia, uida, käydä vanhoissa kirkoissa, tutustua Ruotsin historiaan, nauttia taiteesta ja kulttuurista, ratsastaa, vaeltaa, katsella herraskartanoita, katsella elokuvia ulkoilmaelokuvateatterissa, ja tuntustua linnoihin, sydäntalvella hiihtää ja käydä kahviloissa ja ravintoloissa ja tarvittaessa myös yöpyä.

Tämä on hyvin paljon vanhempaa asuinaluetta kuin Tukholma. Kaikesta huolimatta ei monetkaan tukholmalaiset edes muista Ekerön olemassaoloa. Useimmat tukholmalaiset viihtyvät hyvin omalla ausinalueellaan ja sen välittömässä ympäristössä. Ja miksi ei, sillä Tukholmassa on aina vesi ja luonto ja metsä lähellä. Runsaasti kartanoja, linnoja, torppia ja  muita historiallisia rakennuksia lähistöllä.


Kaggeholmin linna
Helgön saari, pyhäsaari, on pieni ja idyllinen. Täältä on löydetty paljon muinaisjäänteitä ja hautapaikkoja. Löytöjen mukaan täällä on liikkunut kauppamatkailijoita Intiasta, Kiinasta, Egyptistä, Arabiasta ja Italiasta. Kauppiailla on saattanut olla asiakkaina kuningasperheitä Vendelistä ja Uppsalasta. 

Tänne tuli myös Kaupang'ista Norjasta kauppiaita. Kaupang'in paikkakunnan nimestä tuli suomenkieleen sana kaupunki ja ruotsinkieleen köping, joka tarkoitti kauppalaa. Norjalainen Kaupangin nimi tarkoittaa kauppapaikkaa.

Helgö'n saarella on asuttuu jo 200-800-luvuilla. Saarella sijaitsee Kaggeholmin linna, jonka omistaa pingstkyrkan, hellutaiseurakunta. 

Kaggeholms 06.jpg

Kaggeholmin linnan puutarha

Kaggeholms brygga 2015d.jpg

Kaggeholmin laivalaituri


Adelsö on idyllien saari joka on ei juuri ole aikoihin muuttunut miksikään. Aldesön saarella sijaitsi Hovgården josta alunperin Tukholmaakin hallittiin. Tällä saarella sai myös kristisnusko alkunsa Ruotsissa. Siitä lisää hieman alenpana.

Munsön kirkko on näkemisen arvoinen. Teen siitä oman postauksen myöhemmin.

Munsö oli oma saarensa kunnes mannerjään sulettua maannousu yhdisti saaren Ekerön ja Kärsön saarien kanssa yhteen. Tämäkin saari on ikivanhaa historiallista asutusaluetta. Munsön saarella asui aikoinaan Uppsalan piispa. Ekerön-Munsön saarilla on yhteinen kotiseutuyhdistys joka neuvoo ja opastaa turisteja ja vierailijoita. He järjestävät myös näyttelyjä, joulumarkkinoita ja juhannuksen viettoa. 


Svartsjöslott, Färingsö


 Alkuperäinen Svartsjö slott näytti tältä Gustav Vasan ajalla

Färingsön saari on meko suuri ja se tunnetaan paremminkin nimellä Svartsjölandet, joka on saaren vanhmepi nimi. Se on ollut kauan sitten kuninkaallisessa omistuksessa. Kuningas Gustav Vasa rakennutti saarelle Svartsjön linnan 1500-luvulla ja näin saaresta tuli merkittävä paikkaunta kuninkaan valtiossa. Vielä tänäkin päivänä saari on melko primitiivinen. Mutta saaresta kerron myöhemmin erikseen. 

Kaikille näille saarille pääsee busseilla Bromma Plan'ilta, jonne pääsee keskustasta vihreän linjan metrolla. Bromma Planilla on  kaikki tarvittavat palvelut. Täällä on jopa Sacndic Bromma hotellikin. Parhaassa tapauksessa pääsee Tukholman kekustasta Sergels Torilta 30 minuutissa perille.

Björkön saari, Birka, on ainoa jonne ei kulje bussia, eikä sinne ole siltaakaan.

Kaupungista pääsee Brjörkön saarelle saaristolaivoilla. Brjörkön saari on Viikingkien asuttama saari 700-luvulla. Saarella oli asutusta 900-luvulle saakka. Björkö


Ansgarkorset i Birka

Ansgar oli pohjolan apostoli joka kulki paikasta toiseen ja saarnasi evankeliumia. Ansgar oli syntynyt Bremenissä vuonna 801. Hän oli saksalainen benediktiinimunkki, lähetyssaarnaaja ja arkkipiispa Hamburg-Bremenin hiippakunnassa, johon koko Pohjola kuului siihen aikaan. Ansgar julistettiin pyhimykseksi. Hän oleskeli 800-luvulla Ruotsissa ja luultavasti vuonna 870 hän oleskeli Birkassa. Ei tiedetä kuninkaan nimeä, joka perusti Birkan, mutta kuningas asui siihen aikaan naapurisaarella Aldesö'ssä, jossa kuninkaalla oli hovgården, kuninkaan kartano ja maatila.

Noin 700-1000 asukasta asui siihen aikaani Birkan kaupungissa. Intiasta saakka tuli tavaraa laivoilla Birkan saarelle, lasia, silkkiiä ja mausteita ja Birkasta lastattiin aluksiin rautaa, turkiksia, nahkaa, sarvia, hopeakolikoita ja paljon muutakin vietäväksi ulkomaille. 

Ansgar saapui kuninkaan luokse kysymään luvan käännytystyöhön. Luvan saatuaan hän perusti jopa seurakunnan Björkön saarelle.

Piispaksi svealaisten valta-aluuelle tuli Gautbert, joka rakennutti kirkon Birkan kaupunkiin. Hän oli Sveariket'in ensimmäinen katollinen piispa. Mutta Ansgarin vaiktus ei mennyt perille. Svealaiset palvelivat vanhoja jumaliaan jatkossakin.


 Birka, viikinkien asuinpaikka 700-900-luvuilla

Ei tiedetä että kuka oli se kuningas, joka perusti Birkan kaupungin noin vuonna 790. Lähellä sijaitsevalle Adelsön saarelle kuitenkin rakennettin kuninkaan kartano Hovgården. Noin 700-1000 henkilöä asui Birkassa. Saarelta on löydetty noin 3000 hautaa. 

Luultavasti väki väheni Birkan saarella 900-luvulla kun kaupanteko siirtyi Sigtunaan. Maanpinnan nousu voi olla osa syy siihen, ettei laivoilla enää päässyt lännestä päin Birkan saarelle. Ainakin maanpinnan nousu aiheutti sen että Statsholmenille, siis Gamla Stan'iin, voitiin aloittaa rakentamaan asuinrakennuksia. Kalastajaperheet olivat  900-luvulla ensimmäiset asukkaat, jotka muuttivat Gamla Staniin.

Arkeologien löytämät esineet ovat nykyään Statens Historiska Museum, Valtion histroriallisessa museossa, Narvavägen'illä. Birkan saarella sijaitsee nykyään myös museo. Birkan saarelle voi tulla omalla veneelläkin. Siellä on vierassatama, kahvila ja ravintola. Täällä opas kuinka Birkan saarelle löytää.
Birka Smycken.jpgFil:Birka Kapelle 2008.jpg

Ansgarskapellet, Anskarinkappeli, Birka

Arkkitehti Lars Israel Wahlman suunnitteli tämän kappelin Birkan saarelle 1100 vuotta sen jälkeen kun Ansgar saapui Birkan saarelle. Ansgar piti Ruotsin ensimmäisen kristillisen jumalanpalveluksen suurin piirtein juuri kappelin paikalla. 

Fil:Ansgarskapellet, flygfoto 2014-09-20.jpg

Ansgarskapellet på Birka (Björkö)

Ansgarskapellet på Birka (Björkö)

Ansgarskapellet på Birka (Björkö)

Ansgarskapellet på Birka (Björkö)

Ansgarskapellet på Birka (Björkö)

Ansgarskapellet på Birka (Björkö)Svealaisten valtakunta on merkattu keltaisella, gööttalaisten sinisellä  ja guuttien vihreällä. Pohjois Ruotsissa ei oltu tietääkseni lainkaan paikallisia kuninkaita joten siellä ei ole linnoja eikä herraskartanoitakaan. Skåne on aina kuulunut enempi tai vähempi Tanskaan. Viikinkien ajalla Skåne oli tanskalaisten viljelysaluetta. Tanska on muuten maailman vanhin kuningaskunta. Nykyinen kuningatar Margaretha on suorassa sukulinjassa Tanskan ensimmäisen kuininkaan Harald Blåtand'in, Harald Sinihammas, kanssa 900-luvulta saakka. Hän oli myös Norjan kuningas samalla.

Svea Rike'n syntypaikkana pidetään vanhaa Uppsalaa, Gamla Uppsala, joka sijaitsee pari kilometriä nykyisen Uppsalan pohjoispuolella. Svea ja svealaiset nimistä tulee Sverige nimitys. Ruotsi on saanut alkunsa siinä 500-1000-luvuilla.

Mutta se oli Adelsö tai Alsnu, tai Alsnö kuten saarta on myös kutsuttu, josta Tukholma ainakin sai alkunsa. Kaikki alkoi jo rautakaudella.

Luultavasti sen ajan kuninkaan nimi oli Björn. Seuraavat kuninkaat olivat nimeltään Ring ja sitä seuraavasta tiedetäänkin jo hieman enempi. Kuningas Rangvald Knaphövde oli kuninkaana 1100-luvulla. Hän lepää nykyään Vretan luostarikirkossa.

Hänen jälkeensä Svean Rikeä hallitsi liuta Sverker'eitä, josta syntyi Srverkerska ätten, Sverkereiden dynastia.

Birger Jarlin pojat  Magnus Ladulås ja Valdermar Birgersson rakennuttivat upean Alsnö Hus nimisen raknnuksen 1100-luvulla juuri tänne Adelsön saarelle. Birger Jarl ei syntynyt lähelläkään Tukholmaa vaikka häntä pidetään Tukholman perustajahahmona. 

Birger Magnusson jarl kuului mahtavaan Bjälbon dynastiaan ja hänen pojastaan Valdemrista tehtiin Svean Riken'in kuningas. Mutta koska poika oli alaikäinen niin isä Briger hoiti kuninkaan virkaa. Birger jarl oli Ruotsin viimeinen jaarli. Jaarliksi kutsuttiin paikallisia kuninkaita joita oli siellä täällä koska ei ollut minkäänlaisia valtioita eikä valtioiden rajoja. 

Birger jarl perusti Suomen puolella Hämeenlinnan vuonna 1250. Samana vuonna kun hänen pojastaan Valdemarista tuli Ruotsin kuningas. 


Hovgården, Adelsön saarella, Birkan naapurisaari

Hovgården oli  Sveariken, Svean valtakunnan, kuninkaan linna 700-luvulla

Adelsö, aatelisten  saari,  on noin 10 km pitkä ja 4 km leveä. Adelsön saarella on eletty jo ponssikaudella ja varsinkin viikinkien ajalla. Saari kuuluu Unescon maailmanperinenlistalle. Saarella on runsaasti eläimiä kuten hirviä, villisikoja, metsäkauriita, kettuja, jäniksiä ja minkkejä sekä paljon eri lintulajeja. 

Adlesön saarella asuu vakituisesti vain 750 henkeä. Jotkut käyvät Tukholmassa töissä saarelta käsin. Useimmat ova maanvilejlijöitä ja jokunen kalastajakin asuu joukossa. Kesäaikaan kolminkertaistuu asukasluku. Saarelta löytyy kirkko, ravintola, kahvila ja maalaiskauppa. Munsö'n saarelta käsin pääsee tänne autolautalla ilmaiseksi. Brommaplanilta Tukholmasta kulkee bussit 311 ja 312 Munsö'n lauttasatamaan. Munsö'stä Sjöängen'istä lautat kulkee Aldelsö'n Stenby'hyn. Bussi 312 kulkee lautan mukana ja ajaa lenkin Adelsö'ssä. Kesäaikaan pääsee Södertälje'stä laivalla Adelsö'hön S/S Ejdern nimisellä baatilla.


Tällä baatilla nimeltä S/S Eider voi matkustaa Adelsö'n ja Södertälje'n välillä kesäaikaan.Mälaren järvi on melko iso järvi


Skansberget'illä sijaitsi muinainen linna


 Stenby säteri, joka on toiminut myöhemmin sairaskotina
Säteri tai sätesgård oli keskiajalla rälssitalo. Säterin omistaja oli vapautettu asettumasta sotilaaksi sodan sattuessa ja siihen aikaan sodittiin usein. Sätesgården'it rakkennuksineen olivat usein aatelissukujen pääasuinpaikka. Aatelisethan olivat ennen vanhaan kuninkaan sotilaita. Heitä velvoitti osallistua sotaan jos heillä  ei ollut kuingkaan lupaa olla osallistumatta, kuten tällainen rälssitila.


Kungshögen Adelsö, hautapaikka


Alsnö hus  1200-luvulta

Birger jarlin poika Magnus Ladulås ja Valdemar Birgerson rakennuttivat tämän Alsnö hus'in rakennuksen Adelö'hön alunperin omaksi kesäasunnokseen. Tässä rakennuksessa sääti Magnus Ladulås Alsnön säännön. Säännöt laadittiin ns herrainpäivillä ja säännöissä esiteltiin esimerkiksi talonpoikien privilegiot. Käytännöllisesti katsoen tämän säännön mukaan Ruotsissa oli tästä lähtien aatelisto olemassa. Näistä säännöistä sai sääty-yhteiskunta alkunsa.  Ei siis ihme että Alsnön saari on nykyään nimeltään Adelsö, Aatelisten saari.


Håkansten

Alsnö hus September 2013 03.jpg

Adelsö kyrka September 2013 02.jpg

Adelsö kyrka on peräisin 1100-luvulta 
Tämä pieni söötti kivikirkko on tavallinen keskiaikainen salikirkko. Kirkkoa on korjailtu ja muokattu 1600-luvulla.  Kirkon kiviseinät kalkittiin, ikkunat uusittiin ja kirkon lattia vaihdettiin. Kirkko sai uudet penkitkin. 

Kirkon lähettyvillä on runsaasti hautoja ja riimukiviä, jotka ovat kuuluneet lähellä sijaineen Alsnöshusin folkungasuvulle, siis Bjälby kuningassuvulle.

Adelsön saarella asuu noin 700 henkeä ja osa heistä käy töissä Tukholmassa. Kesäaikaan täällä on moninkertaisesti enempi asukkaita. Autolautta kuljetta ilmaiseksi niin autoja kuin henkilöitäkin ja myös Tukholman kaupunginliikenteen busseja 311 ja 312 saarelle. Busseihin voi nousta Brommaplan'ilta.Munsö kyrka

Munsön kirkko

Jos lähtee Bromma planilta bussillla 311 tai 312 Adelön saarelle niin siinä voi välillä hypätä kyydistä Munsön saarella ja käydä katsomassa tätä Munsön kirkkoakin. Kirkko sinällään ei ole sen kummempi kuin keskiaikaiset kirkot yleensä, mutta tämä alue on niin luonnonkaunis ja idyllinen, joten kauniina keäspäivänä täällä oleskelee oikein mielellään.

Munsokyrka9.jpg

Munsön kirkolla on pyöreä kupolikatto. Uppsalan arkkipiispa asui siihen aikaan kun kirkko rakennettiin viereisessä rakennuksessa nimeltä  Bona Gård. Kirkon ympärillä sijaitsi useita muitakin kartanoita. Aatelisherra Karl Knutsson Bonde sai tämän Bona Gård'in kartanon haltuunsa 1400-luvulla. Myöhemmin sai Sten Sture vanhempi tilukset itseleen ja hänen kuoltuaan kruunu sai sen omistukseensa. Elisabet Adelsköld ja Johan Hiertta ostivat tilan ja se on vieläkin Hiertan suvun omistuksessa.

Bona gård i juni 2012

 Bona Gård

Vid infarten i juni 2012

 Bona Gårdin puutarhaaMunsön kirkon kellotapuli on rakennettu erilleen kuten monissa muisskain ruotsalaisissa kirkoissa.

Munsön kirkko on yksi Ruotsin kahdeksasta pyöreästä kirkosta. Väiteään että tämä kirkko olisi ollut ensimmäein kristitty kirkko Ruotsissa jonka Ansgar olisi perustanut ensimmäisellä Birkan matkallaan.

Munsö kyrka

Munsö kyrka

Munsö kyrka

Munsö kyrka

Munsö kyrka

Munsö kyrka

Munsö kyrka

Munsö kyrka

Munsö kyrka

Munsö kyrka

 Munsön kirkossa on useita aattelisvaakunoita ripustettu seinille.

Munsö kyrka

Munsö kyrka

Munsö kyrka

Hilles kyrka from luften.jpg

Hilleshögs kirkko sijaitsee myös Munsön saarella

Hilleshögs kyrka

Hilleshögs kyrka

Hilleshögs kyrka

Hilleshögs kyrka

Hilleshögs kyrka

Hilleshögs kyrka

Sånga kyrka

Sånga'n kirkko, Munsön saari

Sånga kyrka

Sånga kyrka

Sånga kyrka

Skå kyrka 2012 02.jpg

Skå'n kirkko, MunsöSkå kyrka
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti