lauantai 23. huhtikuuta 2016

Millesgården



Carl ja Olga Milles vuonna 1908

Carl Emil Willhelm Milles, oikealta sukunimeltään Andersson, syntyi 23. kesäkuuta 1875 Knivsta'ssa lähellä Uppasalaa. Hän kuoli Lidingön saarella Tukholmassa, omassa kodissaan ja galleriassan 19. syyskuuta 1955. Tämä Ruotsin kuuluisin kuvanveistäjä teki myös paljon töitä muualla Euroopassa sekä USA:ssa. Milles on ennen kaikkea kuuluisa suihkulähteistään. 

Milles opiskeli anatomiaa kuuluisassa pariisilaisessa taidekoulussa École nationale supérieure des Beaux-Arts. Hän ihali suuresti kuvanveistäjä Auguste Rodinia. Carl Milles sai olla mukana töittensa kanssa niin Pariisin taidesalongissa kuin Pariisin Maailmannäyttelyssä vuonna 1900. Pariisissa hän muutti sukunimensä Anderssonista Millekseksi. Hän isäänsä kutsuttiin lempinimellä Mille, joten siitä Carl muokkasi itselleen uuden sukunimen.


Sten Sture monumentti, Uppsala

Pariisin opintojen jälkeen hän opiskeli Saksassa, Hollannissa ja Belgiassa. Hän sai tarjouksen veistää Sten Sture monumentin Uppsalaan.


Sten Sture monumentti, Uppsala

Sen jälkeen hän sai pienempiä hommia siellä täällä Tukholmassa koristella julkisivuja, kuten Kungliga Dramatiska Teatterin julkisivua. Vuonna 1904 muutti Miller joksikin aikaa Muncheniin ja tapasi siellä tulevan vaimonsa Olgan. 


Millesgården, K.M. Bengtsson

Pari vuotta myöhemmin pariskunta muutti Tukholmaan ja he päättivät rakennuttaa Lidingön saarelle asunnon jossa olisi myös ateljé. Arkkitehti Carl M. Bengtsson sai tehtäväkseen suunnitella rakennuksen. Millesin velipuoli auttoi myöhemmin laajentmaan rakennusta. 

Carl sai hengitysvaikeuksia kivenhakkuussa syntyvästä kivipölystä ja hän halusi verannan tyyppisen siipirakennuksen, jossa hän voisi ikään kuin veistää ulkotiloissa.


Millesgården, Herserudvägen 32, Lidingö

Millesgården on  parasta mitä Tukholmalla on tarjottavana!

 Avoinna:
  vuoden ympäri kello 11-17 joka päivä, paitsi ei maanantaisin.

Sisäänpääsymaksu:
 100 kr
lapset alle 18 v ilmainen sisäänpääsy

Metrolla ensin Ropsten'iin ja siitä bussit 201, 204, 206, 211, 212, 221 Torsvikstorgetille. Siitä on muutaman minuutin kävelymatka Millesgårdeniin. Ropstenin mertoasema sijaitse hyvin lähellä Silja linjan satamaa.

Torsvikstorg'etilta voi kävellä ajotiesillan ylitse ja ottaa bussi 238. Jää pois kyydistä Millesgårdenin pysäkillä, joka on kolmas pysäkki. Sergels Torget'ilta matka kestää noin 20 minuuttia.

Kätevin tapa on ehkä sittenkin aluetta tuntemattomalle ottaa Ropstenin metro asemalta Lidingön saaren raitiovaunu, linja 21,  ja ajaa sillä yhden psyäkin väli Torsvikin pysäkille. Pysäkiltä on portaat alas ihanalle rantatielle. Millesgården sijaitsee pysäkiltä itään päin noin 10 minuutin kävelymatkan päässä. Siellä on selvä viitta mikä opastaan Millesgårdeniin. 

Millesgårdenin vierailu vaati hyvää kuntoa sillä täällä on paljon portiata ja terasseja. Millesgården on ehdottomasti yksi Tukholman suosituimmista paikoista, ainakin kesäaikaan. Millesgårdenia ylläpitää  privaatti säätiö, joten tänne on sisäänpääsy maksu 150 kr. Alle 18-vuotiaille ilmainen sisäänpääsy.

Pariskunta muutti melkein pariksikymmeneksi vuodeksi USA:an. Vain muutama vuosi heidän muuttonsa jäkeen tehtiin Millesgården säätiöksi. Millesgårdenin antoi valtio  Ruotsin kansalle lahjaksi.

Milles Annas hus.jpg

Annas hus, Carl ja Olga Millesin koti Millesgårdenissa

Carl ja Olga palasivat takaisin Tukholmaan vuonna 1950. Millesgårdeniin rakennettiin alempi terassi, jonne rakennettiin heille tuli koti nimeltä Annes hus. Viisi vuotta myöhemmin Carl Milles kuoli.

Olga Milles oli taitava taidemaalari, mutta hän jäi miehensä varjoon siitäkin huolimatta, vaikka he eivät koskaan saaneet lapsia. Olga oli luonteeltaan epävarma ja itsekriittinen kun taas sen sijaan hänen miehensä Carl oli itsevarma.


 Nordiska Museet, Gustav Vasa

Olga auttoi silloin tällöin miestään työssään, kuten kun Carl valmisteli Gustav Vasan suurta patsasta, joka asettiin Nordiska Muséet/Pohjolan Museon aulaan. Olga ei vaikuttanut viihtyvän Tukholmassa mutta sen sijaan USA:ssa asuessa hän maalasi ahkerasti. Ennen Carlin kuolemaa he asuivat jonkin aikaa Roomassa jossa Olga viihtyi. He asuivat talvet Roomassa ja kesät Millesgårdenissa Lidingössä. 

File:Millesgården kapell 2007.jpg

Millesgården Pieni metsäkappeli, jossa Carl'in ja Olga'n tuhka sijaitsee

Carl'in kuoltua jäi Olga kahdeksi vuodeksi Tukholmaan mutta muutti sen jälkeen lopullisestsi Itävaltaan. Olga oli osa miehensä elämää. Hän eli  kuitenkin 93 vuotiaaksi. Hänen tuhkansa tuotiin Tukholmaan ja molempien tuhkat ovat nyt Millesgårdenin  Lilla Skogskapellet/Millesgårdenin pienessä metsäkappelissa.

Milles Garten.jpg

Ateljeesiipi ja puutarha


Milleksen antiikkikokoelma


Ateljéen


Asunnon olohuone

Millesgården interiör 2007.jpg


Ruokasalin pöytä 

Astiatja kalusteet eivät ole Milleksien ajalta, vaan museo on käyttänyt tilaisuutta hyvväkseen ja laittanut tunnettujen ruotsalaisten suunnittelijoiden töitä esille. Millesgårdenissa on myös ns museomyymälä jossa myydään paljon laatutavaraa kuten kukkaruukkuja sun muuta. Myymälään niin kuin lanthandeliin pääsee ilman pääsymaksua.


Asunnon keittiön pöydällä kukkii upea Mårbacka pelargonia ja Millesgårdenin nimikko kukkaruukku ja tuo tyypillinen messinkinen Skultuna valmistama kynttilänjalka joka löytyy joka toisesta ruotsalaisesta kodista. Juuri tätä kynttilänjalkaa on valmisettu aika ajoittain sitten vuodesta 1607 lähtien.


Tänne on jälkeenpäin valtio rakennuttanut Johan Celsingin taidehallin. Halli sai nimensä arkkitehti Johan Celsingin mukaan, sillä hän sai kunnian suunnitella taidehallin. Johan Celsius on erittäin tunnettu arkkitehti jolla ei ikääkään ole vileä kovin paljoa. Yhdessä Gert Wingårdhin kanssa on Johan Celsing nykyajan arvotetuimmat ruotsalaiset arkkitehdit. 





Millesgårdin Aganippefontänen on kopia alkuperäisestä patsasryhmästä

Tämän patsasryhmän asetti Carl Milles esille vuonna 1953 New York'issa Metropolitan Museum of Art. Museo möi myöhemmin patasaryhmän South Carolinaan. Siellä jostain puistosta löytyy  tämä Millesin alkuperäinen patsasryhmä. New Yorkissa patsasryhmä seisoi museon suuressa ravintolahallissa. Patsasryhmä on yksi Milleksen viimeisimmistä töistä. 


Vesi Millesgårdenin suihkulhäteisiin ja altaisiin tullee man alla sijaitsevasta järvestä. Tämä on totta, vaikka kuullostaakin uskomattomalta.






Romulus ja Reemus


Millesgårdenin ravintola/kahvila on oikeastaan lanthandel, siis maalaistyyppinen kauppa, jossa myydään omia viljeltyjä tuotteita, leivotaan leivät ja kahvileivät itse, valmistetaan mehuja ja hilloja ja toivotaan että asiakkaita tulee tekemään ostoksia. Täällä jopa keitetään kahvit itsepaahdetuista pavuista. Aivan hyvin täällä voi juoda kahvilt ja syödä lounaan, vaikkakin kalliiseen hintaan. Päivällinen onkin sitten aivan kamalan kallis. Samanlainen Lanthandel löytyy myös Taideakatemiasta, Fredsgatan 12, joka se on omasta mielestäni paljon mukavampi paikka kahvitella. Tänne pääsee suoraan  ilman sisäänpääsymaksua ja siksi täällä tarjoilaan myös päivällistä.

Kallista on myymälänkin puolellakin, josta voi ostaa lihaa, leikkeleitä, juustoja, kahvia, valmiita ruokalajeja, juomia ja vaikkapa kananmunia ja kamalan kalliita veitsiä. Mutta Lidingössä asuvilla on varaa...

















Tämä kuvassa näkyvä Milleksen suunnittelema suihkulähde ei sijaitse Millesgården'issa vaan Hammarbyn laivalaiturin kupeessa.












Fil:Skogskyrkogården Skogskapellet 2011b.jpg

Skogskapellet, Skogskyrkogården

Olen aikaisemmin kertonut hautausmaasta nimeltä Skogskyrkogården. Hautausmaalla sijaitseva Skogskapellet/Metsäkappeli, jonka sisäänkäynnin yllä on kullattu enkeli, jonka on Carl Milles valmistanut. Enkeli on varastettu monta kertaa. Tilalla laitetaan vain kopioita.

Fil:Skogskapellet april 2015a.jpg

Skogskapellet, Skogskyrkogården



Ei kommentteja: