Hesselby Slott, Hässelby gård
Vaikka tämä linna/kartano sijaitseekin Hässelbyssä niin silti omistajat haluavat että linnan nimi kirjoitetaan Hesselby, ei Hässelby. Täällä olen kertonut Hässelbystä ja Vällingbystä.
Linna 1880-luvulla
Näky Malltesholmsvägeniltä kohti linnaa
Linna sijaitsee Hässelby-Vällingbyn kunnaan osassa Tukholman keskustasta pohjoiseen päin noin 12 kilomteriä. Omalla autolla Bromman kautta muuten bussilla 198 Vasagatanilta Tukholman rauatatieasemaa vastapäätä. Jää pois pysäkillä Maltesholmvägeninillä, pysäkillä Hesselby slott. Bussipysäkkiä vastapäätä on linnan puisto ja muutaman metrin päästä lähtee suora tie puiston lävitse suoraan linnaan.
Bussi 198 kulkee Kungsholmenin saaren ja Bromman kautta. Brommaplanilta on hyvät yhteydet Drottningholmin linnaan ja Ekerön saarille. Täältä löytyy Tukholman alueen bussilinjakartat ja paljon muutakin liikenteeseen kuuluvaa. Sivuilta voi jopa ostaa matkalippuja.
Hässelby Gårdin metroasemalta on noin 700 metriä kujia ja kävelyteitä pitkin Hesselbyn linnaan. Voi olla aluetta tuntemattoman on hieman vaikea suunnistaa, mutta kartan avullla löyty kävelytiet.
Hässelbyn gårdin meroasema sijaitsee Hässelby gärdin/Hässelbyn kartanon luona. Täällä olen kertonut kartanosta.
Hässelby Gårdin metroasemalta on noin 700 metriä kujia ja kävelyteitä pitkin Hesselbyn linnaan. Voi olla aluetta tuntemattoman on hieman vaikea suunnistaa, mutta kartan avullla löyty kävelytiet.
Hässelbyn gårdin meroasema sijaitsee Hässelby gärdin/Hässelbyn kartanon luona. Täällä olen kertonut kartanosta.
Mälaren järven ja Hesselbyn linnan välissä sijaitsee suuri 270 hektaaria laaja Grimstaskogen ja sen kupeessa iso hautausmaa nimeltä Råcksta. Luontoa riittää kävellä mielin määrin. Grimsta on luonnonreservaatti jonka lävitse kulkee kävelytie Hässelbyn ja Vällingbyn asuinalueiden välillä. Myös Mälaren järven rannan puolella kulkee suosittu kävelytie. Grimstan luonnoneservaatissa saa poimia sieniä ja marjoja. Alueella sijaitsee runsaasti muinaismuistoja kuten riimukiviä ja vanhojen torppien ja kartanoiden raunioita.
Bonden aatelissuku rakennutti Hesselbyn linnan 1600-luvulla. Suku omisti linnan ja suuret maa-alueet linnan ympärillä vuoteen 1931 saakka, jolloin Tukholman kunta osti linnan. Kunnan tarkoitus oli ostaa tämä suuri tontti sille varalle, jos tarvitaan tontteja rakentaa asuinrakennuksia lisää. Hässelbyn ja Vällingbyn asuinalueet raknnettiinkin sitten 25 vuotta myöhemmin, mutta linnan tiluksiin ei tarvittu koskea.
Linnan SPA-osasto. Täällä voi saada kauneushoitoja ja rentoutusta. Linnassa tapahtuu paljon kaikenalaista kuten viinimaistajaisia, musiikki-iltoja, kesäjuhlia pihalla, jogaa ja paljon muutakin.
Linna oli 60-luvulta lähtien eräänalainen Pohjoismanen kulttuurikeskus. Linnasta löytyy esimerkiksi jokaisen Pohjoismaan pääkaupungin vaakunat. Pohjoismainen yhteistyö kuitenkin lakkautettiin melkein kokonaan vuonna 2000. Vuonna 2010 möi Tukholman kaupunki linnan ykisityisille omistajille, Thomas Ledin ja Tornbjörn Blomquist. Thomas Ledin on varmasti iskelmälaulajana tuttu Suomessakin.
Tukholman kunta antoi Fazerin hoitaa linnaa konferenssihotellina vuodesta 1995 lähtien. Vaikka linnan omistaa yksityiset henkilöt nykyään niin Fazer silti hoitaa vieläkin konferenssi- ja ruokailupuolen hotellissa.
Hesselbyn linna on ensisijaisesti konferenssilinna mutta täällä voi yöpyä kuka vaan. Erinomainen paikka heille joilla on oma auto käytössä. Auton voi jättää linnan parkkiin ja ottaa bussi suoraan Tukholman keskustaan.
Täällä on joitakin erikoissviittejä joilla on tunnettujen iskelmälaulajien nimet. Täällä voi yöpyä vaikka E-Typen sviitissä tai Arja Saionmaa sviitissä.
Kuvassa olevan Ulvsundan linnan omistaa samat herrat. Ulvsundan linna sijaitsee huomattavasti lähenpänä keskustaa. Ulvsundasta on ensin otettava bussi Alvikiin ja siinä vaihdettava joko metroon, tvärbana tai johonkin muuhun bussiin.
Hesselbyn linnan puistoaleue on avoinna kaikille vuorokaudet ympäri mutta barokkipuutarha linnan edustalla on avoin vain päiväsaikaan.
Barokkiuutarha ei ole mitenkään iso ja valtavan komea mutta siisti ja kaunis silti.
Paja
Täällä on myös siirtolapuutarha jossa innostuneet saavat käydä viljelemässä vihanneksia ja kukkasia omiin tarpeisiinsa. Mitään mökkejä tänne ei sentään ole sananut rakentaa.
Leif Bolter: Råd-Rum nimien taideteos
Riimukiviäkin löytyy linnan puistosta
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti