lauantai 19. marraskuuta 2016

Täbyn kunta ja riimukivet



Täbyn kunta

Ihan ensimmäisenä on sanottava että Täbyn kunta herättää minussa sekavia tunteita. Minulla  ei ole aavistustakaan että mistä se johtuu. Ehkä se johtuu siitä että  Täbyn keskusta on uusrakennuksen alla.

Täbyn kunta sijaitsee noin 20 kilometriä Tukholmasta pohjoiseen. Alue kuuluu Suur Tukholmaan. Täällä asuu noin 68 000 asukasta, joista on noin vajaat 5000 ulkomaankansalaisia. Ulkomailla syntyneitä on reilut 10000, joista vaikuttaa suurin osa olevan iranilaista alkupeää. Tukholmassa on melko paljon iranilaisia lääkäreitä, hammslääkäreitä, sairaanhoitajia ja apteekkihenkilökuntaa. Useat heistä asuu juuri tällä alueella. 


Roslagsleden kävelyreitti kulkee Rinkebyskogen nimisessä metsässä. Rinkebyskogen on tuo alue Danderydin ja Täbyn välissä. Kävelyreitti alkaa Danderydin kirkon luota. Kävelyetiitti kulkee noin 120 kilometriä ja päätyy Grisslehamniin.


Roslagenin alue käsittää osan Itämeren rannikkoa Tukholman pohjoispuolella, Upplannin maakunnassa. Mitään varsinaista rajoitusta ei ole mutta Roslagen käsittää suurin piirtein alueen Danderydistä Österhammariin. Tällä alueella sijaitsee Vaxholmin, Österåkerin,  Norrtäljen  ja Östhammarin kunnat. Roslagen on erittäin suosittu alue kesällä. Suosittelen lomakohteeksi. Täällä on paljon kokemista ja näkemistä. Omalla autolla pääsee vaivattomasti paikasta paikkaan. Nimestä Roslagen sai Sverige suomalaisen nimensä Ruotsi. Roslagenista ehkä enempi toisten.




Täby on kasvanut kovasti viimeisten vuosikymmenten aikana. Maaseudusta on kasvamassa suurempi taajama. Täbyssä on suurin piirtein puolet asunnoista omakotitaloja ja toinen puolet kerrostalohuoneistoja. Tämä alue on luuultavasti aina olut porvarijohtoinen alue. 

Jalrlabanken riimukivi

Perinteisesti tämä alue on viikinkien asuinaluetta ja heistä tunnetuin oli Jarlabanke, joka sanoi omistaneen koko Täbyn. Jarlabankelle on nostettu oma riimukivi, jossa näin kerrotaan.

Vesialue Täbyn itäpuolella on Itämeren lahti, nimeltään Stora Värtan. Lahden ympärillä sijaitsee Täbyn lisäksi Danderyd, Bogesundslandet, Lidingö ja myös Vaxholm ja Österåker. Kaikki nämä kunnat ovat porvarillisia kuntia kaikki. Täbyn ja Danderydin rannat ovat asuttuja kun taas itäisellä rannalla ei ole juuri asutusta lainkaan. Rannalla sijaitsee Hägernäsissä  Roslagenin lennosto


Alueella on perinteisesti ollut maanviljelys- ja karjataloustiloja. Täbyn kunnan aluella on noin kymmenisen järveä. Mannerjäätikkö suli tällä alueella noin 10000 vuotta sitten ja jätti jälkeensä lukuisia järviä. Samalla kun jää suli, nousi maankuori hitaasti ylöspäin. Ensimmäiset asukkaat tulivat tälle alueelle noin 4000 vuotta sitten. He elivät metsästyksellä ja kalastuksella. 

Vielä noin 3000 vuotta sitten bronssikaudella oli merenpinta noin 15 metriä korkeammalla  kuin mitä se on nyt. Alue on siis  ollut saaristoa siihen aikaan ja täällä liikuttiin veneillä. Tuhat vuotta sitten viikinkien ajalla yhteiskunta muuttui merkittävällä tavalla. 

Moderni viikinkilaiva Täbyssä

Vielä 1200-luvulla maanviljelys kukoisti, mutta 1300-luvulla  ilmasto muuttui, ja 1700-luvulla tartuntataudit levisivät alueelle, kuten rutto, ja monet kuolivat sairauksiin ja nälkäään. Noin puolet tällä alueella eläneistä kuoli. 
Brahen aatelissuku on numero 1 Ritarihuoneen aatelislistalla. Tanskassa on oma Brahen aattelissukunsa ja Ruotsissa omansa. Ruotsalainen Brahen suku on Ruotsin ensimmäinen kreivillien aatelissuku. Tilanomistaja Magnus Laurentsson on suvun esi-isä. Hän eli 1400-luvulla ja asui Tärnön rälssitalossa Vrenassa, Södermanlandissa. Hän oli avioliitossa tanskalaisen Johanna Torkilsdotter Brahen kanssa, joka peri Tärnön (tai Tärna). Hän peri myös Hörningholmin linnan

Johannan pojan poika Joakim Brahe avioitui Gustav Vasan siskon Margareta Eriksdotter Vasan kanssa. Raha nai rahaa siihen aikaan. Joakimin poika Per Brahe nuorempi asusti Visingsön saarella keskellä Vätternin järveä, joka kuului Per Brahen omaan kreivikuntaan nimellä Visingsborg. Se oli  Per Brahe, joka sai Brahen suvusta ensimmäisenä aatelisarvon Ruotsissa. Brahet menivät naimisiin useitten saksalaisten ruhtinassukujen jäsenten kanssa. 

Brahen sukukartanoihin kuului Skokloster, Krageholm ja Täbyn kupeessa sijaitseva Rydbyholm, jonka suku peri Vasan suvulta. Brahen suku kuoli sukupuuttoon vuonna 1930, jolloin Magnus Per Brahe asui ja kuoli Täbyssä Rybyholmin linnassa. 

Rydbyholmin linnan omistaa nykyään Gustav Douglas, ruotsalainen kreivi ja finanssimies, joka on omistaa eniten maita ja mantuja kaikista ruotsalaisista aatelisherroista. Rybyholmin linna sijaitsee Östra Rydin distriktissä. Koko distrikti on oikastaan Douglaksen suvun omistuksessa, valtavan laajan Österåkersin kunnan puolella. Siis täbyn vastapäisellä rannalla.

Brahen suku omisti suurimman osan Rydbyholmin kartanon ympäriltä ja nykyisestä Täbyn kunnastakin. Mutta 1600-luvulla oli alueella jo useita rälssikartanoita sillä 1500-luvulla alkoi kuningas aateloida rälssiläisiä. Rälssimiehet olivat yleensä tavallisia sotilaita ja vain harvat heistä loppujen lopuksi sai ritarin arvon. Säteri oli ns rälssitalo, jonka omistaja vapautettiin ratsupalveluksesta. Säteristä tuli sukukartano, jollaisia on vieläkin paljon Ruotsissa.

Täbyssä oli 1700-luvulla 36 isonpaa kartanoa, joissa oli torppalaisia töissä. Alueen ensimmäinen myymälä Engbyn kartanon luona avattiin vasta vuonna 1885. Siihen aikaan oli Täbyssä enempi hevosia ja lehmiä kuin ihmisiä. 


Täällä on on aivan oma junalinjansa Roslagsbanan jonka junat lähtee Östra Stationen, siis Tukholman itäiseltä rautatieasemalta.

Ensta on nimeltään Täbyn huvila-asuinalue joka on melko laaja ja se sijaitsee Täbyn Centrumin pojoispuolella. Enstan alueen nimi tulee viikinkien ajalta. Täällä on enimmäkseen suurehkoja omakotitaloja ja joiden ympärillä on suuret tontit.


Täby on ollut historian varrella kirkonkylä, pitäjä, seurakunta, maalaiskunta, kauppala, kunta vuodesta 1971 lähtien ja nykyään myös distrikti Tukholman kunnassa. Alkuperäinen kirkonkylän nimi oli Tabu. Kuten useimmat kylät ovat syntyneet kirkon ympärille, niin Täbykin. Kauppalat ja kaupungit syntyivät kauppapaikoille, johon sitten vasta myöhemmin rakennettiin myös kirkko. Täbyn kirkon lisäksi alueella seisoi Näsbyn linna ja Viggbyholmin katano. 

Täby kommunhus i Roslags Näsby.

Täbyn vanha kunnantalo sijaitsee Roslag Näsby´ssä

Uusi kunnantalo


Paikallinen viikinkipäällikkö nimeltä Jarlabanke, jonka patsas seisoo Täbyn kunnantalon edustalla. Jarlabanke eli siinä noin vuonna 1000 jaa.


Täbyn kirkko, Kyrkvägen 7

Täbyn kirkko sijaitsee ns Runriket/Riimukivivaltakunnassa, joka sijaitsee Täbyn ja Vallentunan kuntien mailla, Vallentunan järven ympärillä. Kuten Ruotsissa on ollut tapana niin kristilliset kirkot rakennettiin usein miten ikivanhojen hautakumpujen päälle tai viikinkien aikaisille riimukivikentille. Täbyn kirkko sijaitsee viikinkien aikaisella asuinalueella, kuuluisan viikinki suurmiehen Jarlabanken kodin paikalla. Jarlabanke on luultavasti asunut tällä paikalla noin vuonna 1000 jaa.

Täbyn kirkko rakennttin 1200-luvun loppupuolella. Kirkko on melko pieni ja melko tavallinen seurakuntakirkko. Sakristia rakennettiin 1300-luvulla ja 1400-luvulla rakennettiin myös asehuone. Tulipalo syttyi kirkkosalissa ja sen jälkeen tuli Albertus Pictor kirkkoon koristelemaan kirkkosalia kalkkimaalauksilla. Myöhemmin kalkkimaalaukset kalkattiin valkoisksi ja kalkki putsattiin sitten myöhemmin pois, jotta saatiin kalkkimaalaukset esille. Tämä ei ole ainoa kirkko jossa näin on käynyt.

Täby kyrka

 Ns stigport/askelportti , "sisäänastumisportti"

Täby kyrka

 Kellotapuli


 Riimunkiviä joita on muurattu kirkon kivijalkaan



Täby kyrka


Bild: 9450820 (9450820.jpg). Motiv: helhet. Foto: Lennart Karlsson

Allttarikaappi on 1400-luvulta

Täby kyrka


Täby kyrka

Taby kyrka Death playing chess.jpg

Albert Pictoriuksen tunnetuin kalkkimaalaus "Kuolema pelaa schakkia"


 Albertus Pictoriuksen kalkkimaalaukset ovat vuodelta 1480-luvulta






Tästä riimukivivaltakunnasta on tarkoitus kirjoittaa enempi Vallentunan kunnan postauksessa. Uusi Täbyn keskus on syntynyt rautatien varteen Täbyn Centrumin ja Tibblen asemien välille. Vanha Täbyn keskus jossa seisoo Täbyn kirkko sijaitsee reilun neljän kilometrin päässä, lähenpänä Vallentunasjön järveä, tuossa kartalla numerossa 2.


Roslagsbanan paikallisjunan kapearaitainen rata lähtee Tukholmasta Östra stationen/itäiseltä asemalta. Junanrata jakautuu kolmeen osaan myöhemmin. Täbyssä rata jakautuu Tibblen asemalla.


Täby Centrum ostoskeskus valittiin vuonna 2015 Pohjoismaiden parhaaksi ostoskeskukseksi. Täällä on 260 myymälää, ravintolaa ja kahvilaa. Täby Centrum sijaitsee Tibblen kunnanosassa. Alueella sijaitsee pari koulua,  Täbyn hevoskilparata ja Tibblen kirkko. Täällä sijaitsee myös Täbyn pääkirjasto, poliisiasema ja pienempi sairaala. Täällä sijaitsee kaksi suurenpaa asuinaluetta Grindtorp ja Näsbydal. Juuri parhillaan täällä rakennetaan hurjaa vauhtia lisää asuintaloja ja uusi kunnantalokin on valmistumassa. Aivan uusi asuinaluekin on suunnitteilla Tibblen kupeesee, Täby Park nimeltään.


Tibblen kirkko, Attundavägen 3


Kirkko vihittiin köyttöön vuonna 1978. Arkkitehti Göran Kjessle loi kirkkorakennuksen ja koristelusta vastasivat Mogen Jörgensen ja Gudrun Stenberg. Itse kirkkosali on neljännessä kerroskessa. Se on iso ja avara neliönmuotoinen huone. Alemmissa kerroksissa on askarteluhuoneita, päiväkoti, ravintola, seurakunnan kanslia, kappeli ja fritidshem/vapaajankoti, jollainen pitää kolulain mukaan olla jokaisen koulun lähettyvillä. Vapaa-ajankodissa ovat lapset koulupäivän jälkeen kunnes vanhemmat tulee töistä kotiin. Ruotsissa ei saa jättää alle kymmenen vuotiaita lapsia yksin kotiin ilman aikuisten valvontaa. 

Mitään puistotätitoimintaa ei koskan ole ollut Ruotsissa, eikä tule olemaankaan. Aikaisemmin ikäraja oli kolmetoista vuotta. Vapaajankodissa voi olla myös aamusin ennen kouluun menoa. Vapaajankoti tarjoaa askartelua, pelejä, kirjoja ja muuta ajan kulua. Kouluteut pedakogit pitää huolen lapsista. Useimmissa asuintaajamissa on myös kunnallinen fritidsgården/vapaa-ajankoti isommille koululapsille, jossa he voivat oleskella vapaaehtoisesti aikuisten valvonnssa. Vapaajankodissa myydään myös juomia, kahvileipää, voiliepiä ja makeisiakin. Siis eräänalainen kioskikahvila samalla.

LX2004-1295

Täbyn seurakunta on Ruotsin suurin seurakunta ja tämä allaktivitethus/ kirkkorakennus on sen keskus. Kirkkosalin ainona koristena on nuo valtavan suuret lasimosaiikkiseinät.


LX2004-1339

LX2004-1337


Grindtorp sijaitsee aivan Täbyn Centrumin edustalla.


Näsbydal sijaitsee Kapellkäriin kulkevan E18 varressa. Tässä kohtaa E18 Centralvägenin ja teitten risteyksessä on likkenneympyrä jossa sijaitsee useampikin bensiasema, Scandic hotelli, hampurilasravintola MAX ja Seveen Eleven myymälä, joka ei koskaan sulje oviaan. 


 E18 tien itäisellä puolella sijaitsee Näsby slott Djursholmsvägen  30, Täby



Näsby slott, junapysäkki Näsby allé.

Kesäaikaan voi tulla Näsbyn linnan laituriin omalla veneellä tai venetaxilla.

Tämä linna on todellakin upea linna ja sen sijainti paras mahdollinen. Tukholman rikkaimpien asuinalue Djursholm sijaitsee linnan naapurina, linnan eteläpuolella. Näsbyn linna on konferenssihotelli mutta täällä saa luonnollisestikin yöpyä ja ruokailla kuka vaan. Linna on suosittu paikka juhlia häitä ja syntymäpäiviä ja pitää firmajuhlia. Tämä linna on todella hienossa kunnossa ja kalustettu viimeisen päälle.

Näsbyn linna kuului 1300-luvulla Uppsalan arkkipiispalle ja 1500-luvlla linnassa asui Kristina Nilsdotter Gyllenstierna, joka oli syntynyt Hörningsholmin linnassa, josta olen aikaisemmin kertonut täällä. Kristina Nilsdotter Gyllenstierna on Ruotsin histroian kuuluisimpia naishenkilöitä. Hän oli naimisissa Sten Sture nuoremman kanssa. Kristinalla oli suurempi vaiktusvalta kuin hänen miehellään koskaan. Kristina johti vapautusliikettä Tanskasta ja kansallista puoluetta. Tanskalaiset vangitsivat Kristinan, mutta päästivät hänet lopulta vapaaksi ja Kristina sen jäkeen pani vastaan itse Gustav Vasallekin, mutta lopulta he sopivat keskenään. 

Kristinan jälkeen linnassa asui valtioneuvos Gustav Axelsson Banér, ja sen jälkeen Sparret, Stenbockit ja monta muuta sukua kunnes vuonna 1902 osti insinööri Carl Robert Lamm Näsbyn linnan. Alunperin oli Nicodemus Tessin nuorempi suunnitellut linnarakennuksen, mutta nyt 1900-luvun alussa arkkitehti Erik Josephson sai lisärakentaa ja korjata linnaa. Linnaan kerättiin taidetta Italiasta asti.





Näsbypark on alue Näsbyn linnan pohjoispuoella ja tämä alue on ehdottomasti ekslusiivisin asuinalue Täbyn kunnassa. Näsbypark sijaitsee Itämeren lahden rannalla. Alue on kaunista, talot suuria ja tontit isoja.

Viggbyholms gård.jpg

Näsbyparkin pohjoispuolella sijaitsee Viggbyhoms gård niminen kartano ja maatila.

Viggbyholms gård väst.jpg

Viggbyholms marina.jpg



Vår Fru Katolska Församling, Konvaljevägen 4 a, Täby

Vår Fru tarkoittaa Pyhää Mariaa. Tämä kirkko toimii kaikkien Roslagenin alueella asuvien katolilaisten kirkkona. Heillä on myös toimintaa Djursholmissa, Åkersbergassa ja Norrtäljessä.

Ruotsissa käytetään ortodoksisesta kirkosta nimitystä Kreikkalais-katollinen kirkko ja varsinaisesta katollisesta kirkosta nimitystä Roomalais-katollinen kirkko.


Rönningesjön järven uimaranta

Rönninge by niminen kylä sijaitsee Rönningesjön järven itäisellä rannalla. Tänne löytää parhaiten Hägernäsin asemalta, josta on noin puolen kilometrin kävelymatka. Perillä on kahvila ja vessat sekä parkkipaikka,  joka on varattu liikuntavammisia varten. Täällä on maanviljelystä ja karjataoloutta. Lapset saa ratsastaa poneilla ja ruokkia eläimiä. Tämä kylä on ns näyttelykylä, kylä jossa asuttiin vielä sata vuotta sitten. Nykyään täällä käy koululuokat ja lapset voivat pitää täällä leiriä. Kartano on avoinna vain lauantaisin ja sunnuntaisin kello 11-15. Täällä pidetään leirejä eri-ikäisille, häitä, lastenkastajaisia, syntymäpäiviä ja juhannusjuhlia...


 Rönninge by





Arningessa sijaitsee toinen Täbyn kunnan ostoskeskuksista. Arningen alue sijaitsee Rönningesjön järven "takana", kun ajaa E18 tietä pohjoisen päin. Tänne ei kulje junia, mutta bussilla pääsee. Danderydin sairaalan metoasemalta lähtee bussi 629 tänne Arningeen. Hägernäsin asemalle tulee myös bussi 604 Danderydin sairaalan metroasemalta. Muuten Danderydin sairaalan metroasemalta lähtee noin 40 bussia moneen suuntaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti