maanantai 18. huhtikuuta 2016

Norrmalmskyrkan


 Norrmalmskyrkan, Norrtullsgatan 37, Vasastan

Tämä hieman kolkkoon betonirakennukseen rakennettu kirkko valmistui vuonna 1964. Kirkko rakennettin Tukholman baptistiseurakunnalle joka oli jo olemassa vuodesta 1854 lähtien. Baptistit pitivät jumalanpalveluksiaa Bethelin kappelissa Malmskillnadsgatan 48. Kappeli hajoitetteiin kun uusia rakennuksia alettiin rakentamaan. Sitä edellinen baptistikirkko, nimeltä Betlehemkyrkan, oli jo hajoitettu vuonna 1953.


Bethelkapellet/BethelkappeliVuonna 2009 tämä babtistiseurakunta oli ensimmäinen ns vapaakirkko joka hyväksyi homoavioliitot. Ja siitäkös se meteli syntyi. Seurakunnalla oli silloin vain 266 jäsentä ja noin 10 % heistä äänesti homoavioliittojen puolesta. Seurakunta hajosi ja kirkko luovutettiin vuonna 2011 Equmeniaseurakunnalle, nimeltä Gemensam Framtid. Vuonna 2013 vaihdettiin seurakunnalle viralliseksi nimeksi juuri Equmeniakyrkan.

Nykyisessä seurakunnassa on noin 80 aktiivia henkilöä. Seurakunta on eniten tunnettu musiikkikoulustaan, jossa käy melkein 400 lasta.Bert Helleberg on valmistanut tämän 47 kuutiometriä suuren lasi-ikkunan. Kirkkosali on sisältä päin paljon valoisampi kuin mitä uskoisi.


Kertin Ekengreniin valmistama alttarikudos nimeltä Livets ljus/Elämän valo

Valitettavasti minulla ei ole parenpaa valokuvaa kudoksesta, joka on kaksitoista metriä korkea.

Norrmalmskyrkan

Norrmalmskyrkan

Norrmalmskyrkan

Martin Luther King ja Harry Belafonte kävivät Tukholmassa 31. maaliskuuta 1966. Martin Luther King oli juuri sitä enne saanut Nobelin rauhanpalkinnon. Tämä videolla nähtävä konsertti pidettiin Tukholman opperassa. 

Mutta Martin Luther King kävi myös Norrmalmin kirkossa ja piti täällä puheen. Hän oli myös baptisti.  Kirkossa jaetaan joka vuosi Martin Luther King palkinto vuodesta 2004 lähtien.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti