torstai 4. elokuuta 2016

Svartsjön linna


Svartsjö slott västerfasad 05.jpg

 Svartsjön linna, Färingsön saarella, Ekerön kunnassa

 Kahvila avoinna:
Lauantaisin ja sunnuntaisin kello 12.00-16.00

Linnaa näytetään vain määrättyinä päivinä. Täällä infoa. Kiertokäynti oppaan kanssa kello 13.30 kestää noin 45 minuttia ja maksaa 100 kr.Linna sijaitsee Färinsgön saarella Mälaren järven hyvin kapeassa lahdessa. Olen aikaisemmin kirjoittanut Ekerön kunnasta täällä. Färingsö on hyvin harvaan asuttu saari. Färingsön saari on suurin pinta-aalaltaan Ekerön kunnan saarista. 

Saari oli kauan tunnettu kruunun saarena joten saari on saanut hieman salaperäisen maineen. Siihen aikaan ei saarella ollut herraskartanoita ja saari on tullutkin tunnetuksi kuninkaan kartanosta ja torpistaan. Ei saarella ole tänäkään päivänä kovin montaa isonpaa maalaistaloa, mutta useampi suurempi maatila silti. Omistajat asuvat jossain muualla. Saari on melko luonnonvaraista ja autiota aluetta.

Fiskartorpet 2013 03.jpg

Fiskartorpet 2014.jpg

Fiskartorpet 2013 07.jpg

Fiskartorpet 2013 01.jpg

Linna on valtion omistuksessa ja hallinnassa, mutta isot maa-alueet saarella ovat 
yksityisten omistuksessa. Täällä viljellään, kasvatetaan vihanneksia ja hedelmiä. Täällä on myös karjataloutta, lampaita, lehmiä ja hevosia. Julkiset liikenneyhteydet ovat heikommat kuin muille Ekerön kunnan saarille.Skå Edebyn kartanon omsiti aikoinaan "nuuska kuningas " Knut Ljunglöv. Tästä kartanosta tuli sitten myöhemmin eräänlainen kasvatuslaitos. Laitoksessa oli 7-15-vuotiaita tyttöjä ja poikia, joilla oli ns antisosiaalisia käyttäytymistapoja.


Mylly ja myllärin asuntoStenhyggarbyn October 2014 01.jpg

Stenhamra, kivenhakkaajien kylä

Stenhamra stenbrott October 2014 04.jpg

 Stenhmrasta on hakattu katukivet Tukholman mukulakivikaduille

Stenhamra stenbrott October 2014 10.jpg


Svartsjön avovankila

Sitä paitsi täällä Svartsjön kylässä linnan tiluksilla sijaitsee Svartsjö anstalten/Svartsjön vankila. Vankilan ympärillä ei ole aitausta.

Linnan kohdalla on bussipysäkki. Brommaplanin metroasemalta lähtee bussit 317 ja 338, mutta molemmista pitää vaihtaa toiseen bussiin Ekerössä. Bussista 317 vaihto bussiin 315 Svanhagenissa ja bussista 338 vaihto bussiin 316 Hammarlotten pysäkillä. Pyydä kuskin jättämään oikealle pysäkille. Molemmat bussit pysähtyy linnan luona. Matka kestää noin puoli tuntia.

Tämä on ns vapaavankila jossa vangit saa liikkua vapaasti päiväsaikaan ja heidät lukitaan vain yöksi. Päiväsaikaan he tekevät erilaisia maataloustöitä. Alunperin tämä oli pakkotyölaoitos, jonne suljettiin kaikki ne jota eivät sopeutuneet yhteiskuntaan. 

Valtion kiinteistövirasto pitää huolen tästä valtion omistamasta linnasta. Linnaa näytetään erityisinä viikonloppuina ja kahvila on avoinna sunnuntaisin. Linnan isossa puutarhassa saa kävellä aivan vapaasti.


Svartsjön linna, Pohjolan suurin rokokoo tyylinen linna

LX2005-1786

 Kuva vuodelta 1935

Pakkotyölaitoksia oli Ruotsissa vuonna 1885 säädetyn lain päätöksellä. Nimittäin kulkurina olo oli kiellettyä ja siitä joutui pakkotyölaitokseen. Täällä Svartsjön linnassa oli vain miehiä. Naiset vietiin Landskronan linnaan. Vanha linnaKuva silta ajalta kun Svartsjö linna oli pakkotyölaitos 

1. linna 2. kanslia joka on hajoitettu 3. verstas ja huoltorakennus, hajoitettu 4. koulu, kirkkosali ja keittiö, hajoitettu 5. sairaala, hajoittu

Siis jäljellä on vain itse linna.


Keskellä karttaa sijaitsee Svartsjö

Brommasta, Brommaplanilta busseilla 317 tai 338, vaihto busseihin 315 ja 316.Svartsjöviken 2015.jpg

 Svartsjöviken on osa Mälaren järveä

LX2005-1789

Svartsjö lindalle 02.jpg

Svartsjö slott lindalle.jpg


Svartsjö slott parterren med drottning Kristinas lind.jpgVanhan linnan raunioita tulipalon jäljiltäMarmoripatsas joka kuvaa kuningas Gustav II Adolfia istumassa ja Axel Oxenstirnaa seisomassa kuninkaan vieressä. Taustalla on ns kuningatar Kristinan lehmus.Kristinan lehmus on melkein 400 vuotta vanha. Tästä lehmuksesta kerrotaan monenlaisia tarinoita, joista yksikään ei tarvitse olla totta.

Svartsjö slott gångbro 01.jpg

Svartsjö slott slottsruinen 01.jpg

Svartsjö slott slottsruinen 02.jpg

Vanhan linnan raunioita

Svartsjö slott slottsruinen 03.jpg

Svartsjö slott rumsfil sydvästen trappa upp.jpgSvartsjö slott väggmålning.jpg

Svartsjö slott tapet 09.jpg

Svartsjö slott tapet 03.jpg

Svartsjö slott tapet 08.jpg

Svartsjö slott sal en trappa upp.jpgTirehtöörin huvilaKäräjätupaPuutarhamestarin asunto

Svartsjö kungsgård 2013.jpg

Kuninkaan kartano joka rakennettiin 1300-luvulla on vanhin kaikista Ruotsin kuninkaan kartanoista. Kuinkaan kartanon alueella sijaitsee vankilan maatila. Kartanoon kuuluu noin kymmenisen rakennusta ja 750 hektaaria maa-aluetta.


Kuingas Magnus Eriksson/Maunu Eerikinpoika
1316-1374
Ruotsin, Norjan ja Skånen kuningas, viimeinen folkungasuvun kuninkaista

Kuningas Magnus Eriksson rakennutti aluenperin kuinkaan kartanon 1300-luvulla. Kuninkaat Gustav Vasan pojat,  Erik XIV ja hänen poikansa Johan III kumpikin vuorollaan rakennutti lisää Svartsjön linnaa. Linna paloi 1600-luvulla ja raunioista haettiin kiviä Tukholman Tre Kornor linnan rakennustarvikkeiksi. 

Svartsjö kungsgård 2013a.jpg

Kuninkaan kartanon rakennus

Flickr - Per Ola Wiberg ~ mostly away - lonely but strong.jpg

Svartsjöviken fågeltorn 2015.jpg

 Taustalla pilkottaa  Sångan kirkon torni

Svartsjövikens fågeltorn 2016b.jpg


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti