sunnuntai 8. tammikuuta 2017

Sankt Peters metodistikirkko



Upplandsgatan 12, Norrmalm

Arkkitehti Erik Lallerstedt suunniiteli Sankt Peterin/Pyhän Pietarin kirkkorakennuksen metodistikirkolle. Kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1901. Tämä oli metodistien kolmas kirkko Tukholmassa. Aikaisemmat metodistikirkot Sankt Paulskyrkan Södermalmilla ja Trefaldighetskyrkan Östermalmilla, jotka valmistuivat jo 1875-1890-lukujen välillä. Olen  molemmista jo aikaisemmin kertonut. Matodistit halusivat että heidän kirkkonsa täytyy näyttää "oikeilta kirkoilta". 

Nykyään metodistit kuuluvat Ekumeenisen kirkon yhteisöön kuten monet muutkin ns vaapaakirkot Ruotsissa. Ekumeeninen kirkkoyhteisö perustettiin vuonna 2011,  jolloin Metodistit, Babtistit ja Lähetyskirkko jne yhtyivät saman katon alle. Ekumeeninen kirkkoyhteisö käsittää 720 seurakuntaa. 

Ekumeenisellä kirkolla on oma teologinen korkeakoulunsa. Sitä ennen oli Tukholmassa kolmella vapaakirkolla oma seminaarinsa, jotka suljettiin ja niitten tominta siirrettiin vasta perustettuun yhteiseen Ekumeeniseen korkeakouluun. Korkeakoululla on yhteistoimintaa Amsterdamin, Atlantan, Chigagon, Manilan, New Yorkin, Waschingtonin ja Yangonin ekumeenisten kirkkokuntien kanssa.



Kirkon sisäänkäynti on kirkkorakennuksen kulmasta suoraan jalkakäytävältä.

Kansainvälinsen metoditikirkko syntyi anglikaanisen kirkon uudistusideana Iso-Britannaissa. Metodistikirkko tuli Ruotsiin merimiesten mukana 1830-luvulla Englannista, missä kirkkokunta perustettiin 1700-luvulla. Saksassa 1600-luvulla vallalla ollut pietistiliike antoi vaikutteita metodisteille Englannissa. 

Pietismi kritisoi luterilaisen kirkon konservatiivistä ajattelutapaa, joka oli pietistien mielestä liian puhdasoppinen. Pietismi suosi enempi keskittymistä henkilökohtaiseen uskonnolliseen elämään kuin kirkon johtaamaan tyyliin. Pietismin asenteesta syntyi herätysliike, mikä on melkein kaikkien vapaakirkkkojen taustatekijänä. Pietismi idea sopii erittäin hyvin ruotsalaisten elämänkatsomukseen, heidän erittäin vahvaan individualistiseen elämänasenteeseen. Siis päinvastoin kuin suomalaiset, jotka ovat kollektiivisia ja melkein vaativat toisiltaan yhteisöllisyyttä. 

Metodistikirkko oli suurimmillaan Ruotsissa 1900-luvun alussa jonka jälkeen suosio on laimentunut. Yksin ei metodisti kirkko  enää olisi selvinnyt joten liittyminen yhteiseen ekumeeniseen kirkkoyhteisöön oli välttämättömyys. Mutta kaikki metodistit eivät halunneet liittyä Ekumeeniseen yhteisöön, joten noin 500 metodistia jäi ilman kattoa pään päälleen. He saivat luvan liittyä Suomen metodistikirkkoon.

Ensimmäinen vapaakirkko Tukholmassa oli Betlehemskyrkan, joka valmistui vuonna 1840 ja sen omisti Evangeliska Fosterlandsstiftelsen/Evangelinen Isänmaasäätiö. Kirkko hajoitettiin kun Norrmalmin keskusta hajoitettiin ja alettiin rakentamaan uutta. Tässä valokuva viimeisestä Jumalanpalveluksesta ennen kuin kirkkoa alettiin hajoittamaan. Tilalle rakennttiin uusi kirkko Luntmakagatanin varteen. Uusi kirkko sai nimekseen Betlehemskyrkan entisen kirkon mukaan.


Jumalanpalvelus sunnuntaisin kello 11.00.

 Keskiviikkoisin kokoonnutaan kello 9.30.


Sankt Peters metodistkyrka

Sisäänkäynnin yläpuolella on hiekkakivestä veistetty patsasryhmä, jossa Jeesus on kuvattu Lohduttajana. Muuten kirkko on yhdistelmä juugendia ja uusgoottista rakkennustyyliä.

Sankt Peters metodistkyrka

Alttaritaulun on maalannut tunnettu taidemaalari Olle Hjortzberg. Kuten metodistikirkoissa on tapana niin saarnastuoli sijaitsee keskellä kuoria ja saarnastuolin edessä sijaitsee ehtoollispöytä.

Sankt Peterin kirkon pastori Linus Brengesjö on aktivoinut nuoria mukaan seurakuntaan. Kirkossa kävijöiden määrä on noussut puolella. Pastori on ottanut ohjelmaan uusia keinoja. Kirkon yhteistiloissa tarjoillaan kevyt lounas ja sen jälkeen keskitytään elämän täkeisiin aiheisiin. Kirkon alla kellarikerroksessa on nuorille omat tilat.


Sankt Peters metodistkyrka

Sankt Peters metodistkyrka

Sankt Peters metodistkyrka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti