maanantai 3. huhtikuuta 2017

Västerås



Tukholmasta on Västeråsiin noin 100 kilometriä. Autolla tai junalla matka kestää noin reilun tunnin. Pitkänlinjan bussillakin pääsee. Näkyy olevan 50 % alennus paluumatkasta juuri tällä hetkellä. Västeråsissa on myös lentokenttä.Västeråsista olisi vaikka kuinka paljon kerrottavaa, mutta en millään voi kuin hipaista pintaa. Västeråsin kunta kutsuu kotipaikkakuntaansa kaupungiksi, vaikka kaupunki nimitystä ei enää ole Ruotsissa virallisesti sitten vuoden 1971. Mutta kukapa sen kieltääkään. 

Västerås on siis Västeråsin kunnan keskustaajama. Västeråsissa asuu noin 146 000 asukasta ja noista noin 13 % on suomalaistaustaisia. Västerås kuuluu siis niitten 59. kunnnan joukkoon Ruotsissa, joilla on suomenkielinen hallintoalue. Suomenruotsalaisilla on myös oma järjestönsä Västeråsissa.


 

Kyrkbackenin keskiaikainen mukulakivikuja 

Västerås täyttää 1017 vuotta tänä vuonna. Västerås on siis yksi Ruotsin vanhmimmista kaupungeista mutta myös modernein. Västeråsissa voi siis kävellä läpi koko Ruotsin historian. Birger Magnusson/Birger jarl, joka toimi oman poikansa Valdemarin sijaisena kunnes Valdemarista tuli täysi-ikäinen. 

Mutta Birger jarl piti valtaa myös Valdemarin kaudella. Brger  päättii vuonna 1250 että valtioon tarvitaan perustaa kaupunkeja. Vuonna 1252 mainittiin Tukholma ensi kertaa kirjallisesti. Seuraavien sadan vuoden aikana perustettiin pitkä liuta kaupunkeja Sveariket'iin, joista Sigtuna on vanhin.


Mästermannen, kaupungin pyöveli, oli pelätty henkilö keskiajalla. Hän asui myös täällä Kyrkbackenissa lähteen luona. Lähde on vieläkin jäljellä, mutta se on peitetty. Pyövelillä oli siis oma vesilähde koska hän ei saanut käyttää samaa lähdettä muitten asukkaiden kanssa. 




Museot sijaitsevat samassa rakennuksessa. Ilmainen sisäänpääsy. Museon kahvila/ravintola näkyy olevan suosittu paikka.


Västeråsilla on tuhatvuotinen perinne. Esimerkiksi Kirkonmäki/Kyrkbacken oli aikoinaan slummialuetta. Kirkon vieressä sijaitseva kasvitieteellinen puutarha on Ruotsin vanhin koulupuutarha 1700-luvulta. 



Anundshög on suurin muinaishautakumpu ja- kenttä Ruotsissa. Se on 9 metriä korkea ja 64 metriä leveä. Kumpu on peräisin luultavasti noin 500-700 eaa. Tällä alueella on sijainnut rautakaudella mahtikeskus, ehkä paikallinen kuningas on pitänyt valtaa täällä. Se näyttää siltä kuin keskiajalla on joku yrittänyt hajoittaa mahticentrumia. Alueella on monia erilaisia muinaismuistoja eri aikakausilta.Tällä alueella on toinenkin iso hautakumpu nimeltä Grytahögen, joka on 6 metriä korkea ja 41 metriä leveä. 


Anundshög on melkoinen muinainen hautakumpu. Anundshög sijaitsee noin neljä kilometriä Västeråsista koilliseen. Bussi 24 Västeråsin rautatieasemalta kulkee tänne. Tämä on aina avoinna oleva kiintoisa kohde, mutta lähettyvillä asuu väkeä, joten heidät kanattaa ottaa huomioon. Täällä on kahvilakin nimeltä Anund, jossa voi ruokaillakin.










Bengt Inge Lundgvist

Västerås on ollut kaupunki sitten vuodesta 990 lähtien, jolloin sen nimi oli Västra Aros. Uppasalan alkuperäinen nimi oli Östra Aros. Viikingit asettuivat asumaan tänne jo ennen kuin he tulivat Tukholman alueelle. Jo tuhatluvulla Västerås oli vilkas kaupantekopaikka jo sijaintinsakin puolesta Mälaren järven rannalla. Kaupungin linnassa asusti piispa. Tänne rakennettiin tuomiokirkko ja avattiin luostari. Kustaa Vasan ajalla Västerås oli valtion hallinollinen keskus, jossa pidettiin valtiopäiviä ja tehtiin tärkeitä päätöksiä. 


Johannes Rudbeckius perusti ensimmäisen lukion Västeråsin joka sai nimekseen Rudbeckianska Gymnasium, joka on toiminnassa vieläkin. Hän perusti myös Västeråsiin Ruotsin ensimmäisen tyttökoulun vuonna 1632. Rudbeckius oli alunperin pappi. Hän johti Raamatun kääntämistyötä.

Hän opsikeli papiksi ensin Ruotsissa ja sen jälkeen Wittenbergissä Saksassa. Rudbeckius oli syntyään Holsteinista, joka sijaitsi nykyisen Tanskan eteläisen rajan eteläpuolella. Hosteinin alueella sijaitsi Hamburi. Holsteinin kreivisuku Oldenburg pitää vieläkin halussaan Tanskan kruunua. Tanskan ensimmäinen Oldenburgilainen kuninags oli Kristian I, joka oli kotoisin Holsteinista. Hän oli Tanskan, Norjan ja Ruotsin kuningas sekä Sleswigin ja Holsteinin herttuas. Nykyien Tanskan valtaapitävä kuningatar kuuluu suorassa sukulinajssa hosteinilaiseen Oldenurgin kreivisuvun sivuhaaraan nimeltä Glucksburg. Kuningatar Margarethe syntyi Glucksburgin linnassa, joka sijaitsee juuri ja juuri Saksan puolella. Paljon kauniimmalla paikalla ja kauniimmassa linnassa ei hän olisi voinut syntyä ja kasvaa. Linnassa saa käydä, joten jos sattuu kulkemaan matka ohitse...

Rudbeckius toimi Uppsalan yliopiston pofessorina useissa aineissa kuten matematiikka, hebrean kieli, teologia ja hän väitteli  myös teologian tohtoriksi ja lopulta hänestä tuli Västeråsin piispa. Hän teki matkan silloisen Ruotsin kuninkaan Gustav II Adolfin kanssa Venäjälle. 

File:Västerås Domkyrka Rudbeckius 2.jpg

Kuuluisa ruotsalainen kuvanveistäjä Carl Milles veisti vuonna 1923 Rydbeckiuksen patsaan, joka sijoitettiin Västeråsin kirkon edustalle. Olkapäällä istuvan enkelin kädessä on ollut kullattu aurinko, mutta se on varastettu kaksi kertaa.


Tässä muistopaalussa lukee "Svenska odliningens välgörare"/"Ruotsalaisen viljelyn hyväntekijä". Arvoitus? Kuka tämä John Söderberg nyt sitten oli?

Västerås on myös yksi modernin ajan tärkeimmistä ruotsalaisista kaupungeista. Tänne perustettiin jo vuonna 1900 kaksi siihen aikaan Euroopan suurinta firmaa Asea (nykyään ABB)  ja Svenska Metallverken (nykyään Saba, Gränges, SSAB). Västeråsissa avattiin ensimmäinen ICA:n myymälä (elintarvikemyymäläketju) ja täällä avattiin myös ensimmäinen Hennes & Mauriz myymälä. Västeråsissa tarjoiltiin Ruotsin ensimmäinen pizza vuonna 1947, syystä että Västeråsiin muutti runsaasti työväkeä Italiasta. 

Vuonna 1906 muutti myös armeija tänne ja perusti Västmanlands Regemente/Västmanlandin rykmentin, joka on nykyään Västmanlandin varuskunta.

Västerås on aivan valtavan ihana kaupunki. Tämä on vilkas ja monipuolinen kaupunki jossa on paljon aktiivista toimintaa. Västerås on myös tunnettu kulttuuri- ja taidekaupunki. Eipä taida mistään muusta Ruotsin kaupungista löytyvän niin paljon julkista taidetta kuin Västeråsista. Niin sisä- kuin ulkotiloistakin löytyy kaikkialta taidetta. Eikä vaan taidetta vaan myös isoja kauniita lasiseiniä, mosaiikkia rakennusten ulkoseinillä, ulko-ovien vierustoilla, ja isoja seinämaalauksia. 


 Einar Luterkortin teos

Einar Luterkort oli tunnettu kuvanveistäjä ja keraamikko Uppsala-Ekebyn porsliini- ja lasitehtaalla Uppsalassa. Hän toimi myös opettajana Viggbyholmin koulussa Täbyssä.

Västeråsin taidemuseo on myös käymisen arvoinen paikka,  jonne on ilmainen sisäänpääsy.

Mälaren järveen kuuluu myös Hjälmaren järvi (vasemalla) sillä Mälaren järven ja Hjälmaren järven välillä kulkee vesiväylä. Mälaren alue siis on Tukholmasta Örebrohon saakka. Se oli täällä Mälaren järven ympäristössä kun Svearike syntyi ja josta sitten myöhemmin tuli Ruotsi. Tukholmaa kutsutaan lempinimellä Mälarens drottning/Mälarin kuningatar.


Väster-ås/länsi-harju oli alunperin nimeltään Västra Aros, jossa Västra tarkoittaa länttä ja Aros tarkoittaa Svartån joensuuta. Kuvassa Svartån, joka juoksuttaa vetensä Mälaren järveen.Uppsala oli puolestaan nimeltään Östra Aros aikoinaan.


Tämän kanavan reunalla sijaitsevan ravintola/kahvilan nimi on NOM, Storgatan 42. Avoinna kello 11-14 ja 17-23. Ravintolan alakerta on luolamainen, Rakennuksessa on nimittäin aikoinaan sijainnut tupakkatehdas. Kadun varrella on kesäaikaan pöytiä ja pienellä terassilla kanavan puolella voi myös istuskella kesäaikaan. Täällä on myös erillinen coctail baari. Muuten ravintola on tunnettu liharuuistaan.


Panorama kuvaus Apotekarens bron/apteekkarin sillalta 

Västerås sijaitsee hieman kauenpana Tukholmasta, noin 100 kilometriä, mutta silti Mälaren järven rannalla.  Mutta Tukholmasta tahtoo olla hieman pitkä matka joka paikkaan, kun aina törmää veteen. Västerås ei edes sijaitse Tukholman läänissä vaan Västmanlandin läänissä, tai toisin sanoen Västmanlandin maakunnassa, joka on osa Svealandia/Sveanmaata. Vuoteen 1634 oli maakunnat Ruotsin halinnollisia alueita, mutta siitä lähtien läänit ottivat sen viran.


Brasseria Stadsparken

Tässä lasitalossa sijaitsee kahvila/baari/ravintola Storgatanin varrella. Tämä moderni ravintola sijaitsee kadun toisella puolella, vastapäätä NOM ravintolaa. Ravintolan takana on terassi ja alemmalta tasoltakin löytyy pöytiä. Taustaalla on Stadsparken/kaupunginpuisto, joka myötäilee kanavaa. Puiston toisessa päädyssä sijaitsee Västeråsin linna ja sitä vastapäätä kanavan toisella puolella Vasaparkenin iso ja ihana puistoalue. 

Vasaparkenin toisella reunalla sijaitsee Västeråsin rautatieasema. Västeråsin kapungintalo, KonsettitaloAros Kongresscenter, Västeråsiin Turistikeskus, Maahanmuuttovirasto, Ruotsin Televsion paikallistoimitus ja ties mitä sijaitsee Vasaparkenin puiston ympärillä.


  Konserthusets Terrass on nimeltään konserttitalon ravintola

Ravintolassa tarjotaan ruotsalaista husmanskost/ruotsalaista perinneruokaa salaattibuffen kera lounaaksi ja päivälliseksi.


 Kesällä käy päinsä syödä myös konserttitalon pihalla


Edellisessä kuvassa näkyy taustalla tämä 65 metriä korkea kellotorni. Tornissa on kellopeli, jossa on 47 kelloa. Torni valmistui jo vuonna 1958 kun uusi kaupungintalo rakennettiin. Torni kuuluu kaupungintaloon.

Västeråsin aluetta kutsuttiin västmännens land/lännen miesten maaksi. Nimitys tulee siitä että he asuivat Uppsalan länsipuolella. Rautakaudella tämä alue oli keskeisin Svealandin alueista. Rautakausi oli 500 eaa - 1000 jaa. Rautakauden lopulla oli vieläkin merenpinta noin viisi metriä korkeammalla kuin nykyään. Jääkauden jälkeisestä maannoususta johtuen alue kansoittui lännestä käsin ensin. Aluella on runsaasti muinaismuistoja, joista voi nähdä yhteydet Skåneen ja Tanskaan. Alueelta on löydetty kokonaista 45:n linnavuoren rauniota. Valtavia hautakenttiä ja viikinkien aikaisia laivalatomuksia. Täältä on myös löydetty venehautausmaa.


Axel Wallenberg, Alma Mater


Mikael Genberg, Café Koala

Tämä on taideteos mutta samalla aivan toimiva kahvilakin, vaikka ei ole tullut kokeiltua kuinka se toimii. Tämä sijaitsee Västeråsin edustalla sijaitsevalla pienellä saarella. Genberg on valmistanut samanlaisen kahvilan myös  Rio de Janeiroon.


Mikael Genberg on valmistanut myös tämän taideteoksen nimeltä Hotel Hackspett/Hotelli Tikka, joka sijaitsee Vasaparkenissa. Hotelli sijaitsee 13 metrin korkeudella, Vasaparkenin korkeimmassa puussa. Täällä voi yöpyä kunhan ottaa oman vastuun siitä ettei putoa.


Utter In, Mikeal Genbergin teos. Tämä hotelli kelluu Västeråsin edustalla Mälaren järvessä. Täällä voi myös yöpyä.


Munkholmenille on rakennettu korkeita rakennuksia, joissa on ravintoloita, konttoreita, liikkeitä ja asutoja. Munkholmen on perinteisesti Västeråsin vanhinta aluetta. Täällä sijaitsi aikoinaan Västeråsin luostari. Täällä sijaitsi myös lasaretti/parantola ja dårhus/hullujenhuone. Luonnollisestikin täällä sijaitsi torin keskellä yleinen kaivo ja huvimaja.



Västerås kehittyi entisestä markkinapaikasta. Ennen vanhaan kuljettiin täällä Mälaren järven laaksossa vain vesiteitä pitkin, joten kauppaakin käytiin Mälaren järven rannoilla. Västerås sai kaupunkioikeudet jo 1200-luvulla ja näin ollen se on yksi Ruotsin vanhimmista kaupungeista. Vain Skara on pari vuotta vanhempi ja yhdessä Lundin ja Sigtunan kanssa on Västerås samanikäinen. Västerås on siis täyttänyt  jo 1000 vuotta, 26 vuotta sitten. Tukholma on nuori kaupunki verrattuna näihin muihin Mälaren järven alueella sijaitseviin kaupunkeihin.


 Västeråsin kapungintalo, Munkholemen

Kaupungintalon rakentamisen aikana löydettiin vanhan dominikaaniluostarin rauniot. Kaupungintalo sijaitsee histroiallisella Munkholmen/munkkiniemi niemisellä niemellä. Se oli tunnettua että niemellä on sijainnut Västerås konvent/Västersårin luostari keskiajalla. Luostari hajoitettiin 1500-luvulla kun kuningas Gustav Vasa reformoi valtion ja päätti kieltää katollisen kirkon Ruotsissa. Päätös tehtiin juuri täällä Munkholmenin niemellä. Täällä pidettiin edustajain kokous, jossa päätös tehtiin vuonna 1527. Juuri tästä syystä saapui Paavi Fransiscus viimeinen päivä lokakuuta Lundiin reformation 500-vuotispäivän johdosta. Tänne Västeråsiin ei paavi ehtinyt, mutta hän piti suuren messun Malmössä.Lundin kunnalle paavin vierailu tulee maksamaan 8 miljoonaa kruunua.


Västeråsin historiaan kuuluu Sten Gustavsson Sture, siis Sten Sture, joka hallitsi Västeråsin linnasta käsin Västeråsia. Sten Sture hallitsi kuollessaan vuonna 1503 suurin piirtein koko Ruotsia. Tanskan kuningas Kristian marssi sotilaittensa kanssa Länsigötanmaalle, joka ei kuulunut Tanskalle kuten Skåne kuului. Piispa Otto Olavi Svinhuvud sai toimia sovinnonvälittäjänä, mutta piispaa pidettiin puolueellisena ja hänet suljettiin lukkojen taakse Västeråsin linnaan. Tanskalaiset valloittivat linnan ja ottivat Oton mukaansa Tukholmaan. Kristian II kruunautti itsensä Ruotsin kuninkaaksi, mutta se sai aikaan verilöylyn. Kuningas Gustav Vasa oli pakomatkalla Västeråsiin taalainmaalaisten joukkojensa kanssa kun tanskalaiset ottivat hänet ja taalainmaalaiset kiinni. Västeråsin taistelussa Gustav Vasa sai dominikaaniluostarin ja  Västeråsin linnan haltuunsa. Tästä alkoi ns Vasatiden Ruotsissa ja Gustav Vasa piti edukuntakokouksen Västeråsissa. Samalla Ruotsista tuli vuonna 1544 perinöllinen monarkia.

Västerås on historiallisesti yksi tärkeimmistä Mälaren alueen kaupungeista, ja myös yksi merkittävimmistä koko Ruotsissa. Västerås on kunta kuten useimmat entiset kaupungit ovat Ruotsissa. Västerås on samalla kertaa vanha ja moderni. Erittäin viihtyisä pikku kaupunki, kuten monet muutkin Mälaren järven pikku kaupungit.


Västeråsin linna oli kuninkaallinen residenssi Vasa-kuninkaiden ajalla 1600-luvulla. Jo 1100-luvulla tuli Västeråsista hiippakunta, jolloin piispa asui linnassa. Västerås oli Tukholman rinnalla Mälaren järven tärkein satamakapupunki  1200-luvulla. Kun kuningas Gustav Vasan pojan Karl X:n tytär Katarina Karlsdotter Vasa kuoli linnassa, niin sen jäkeen linna jäi pitkäksi aikaa autioksi.  

Linnan on kunnostanut valtion kiinteistölaitos ja sen jälkeen linnaan muutti Lääninmuseo. Viime kesänä 2016 oli museo pantava kiinni sillä linnassa oli tehtävä vesijohto- ja viemäri remontti. Remontin aikana löydettiin mielenkiintosia löytöjä. Mutta linna on taas avoinna vierailijoille. Linnassa on myös kahvila ja ravintola.

Västerås slott September 2014 04.jpg

Linnaan oli aikoinaan vain tämä sisäänkäynti

Västerås slott innerdörr.jpg

 Rikssalens dörr/valtionsalin ovi

 Tämän oven takana on tehty useita Ruotsin valtion tärkeimpiä päätöksiä.





  Västeråsin Kaupunginhotelli

Ennen vanhaan oli kaikissa kaupungeissa kaupunginhotelli. Tämä Västeråsin kaunis jugendtyylinen kaupunginhotelli on suosittu hotelli. Hotelli on kuitenkin erittäin moderni vaikkakin sillä on vanhat puitteet.


Botaaninen puutarha perustettiin Johannes Rydbeckiuksen pyynnöstä. Carl von Linnéen oppilaat laittoivat tänne ns Hortus Botanicus/botaanisen puutarhan, jossa sitä ennen viljeltiin kaalia. 



 "Västeråsin Manhattan"






Kyrkbacken, Västerås1001.jpg

 Kyrkbacken/Kirkonmäki

Kyrkbacken, Västerås1002.jpg

Svartån Domkyrkan.jpeg

Västerås Biskopsgård från Biskopsbron3.jpg

Biskopsgården/piispanasunto

Västerås Biskopsgård4.jpg

Västerås domkapitelhuset.jpg

Lehtorin asunto vasemalla, Tuomiokapituli oikealla

Annexet 1.jpg

Annexet 2.jpg

Lektorsgården baksida 2.jpg

 Västeråsin tuomiokirkko on jäänyt melko ahtaalle talojen väliin.

Lektorsgården plank.jpg




Botaanien puutarha sijaitsee aivan tuomiokirkon kupeessa

Västerås botaniska trädgård-IMG 8524.jpg

  Botaaninen puutarha

Patsaan on suunitellut Anders Zorn. Hän on yksi Ruotsin kuuluisimmista kuvanveistäjistä ja taidemaalareista. Hän on veistänyt patsaita ja maalannut portretteja ruotsalaisista kuninkaallisista ja myös USA:ssa jopa amerikkalaisten presidenttien pystyjä. Hän oleskeli myös aikansa Venäjällä. Zorn taidemuseo löytyy pohjois Ruotsista, Mora'sta, josta Zorn on syntyjään.


Västeråsin tuomiokirkko

Kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1271, mutta kirkkoa alettiin rakentamaan jo noin 1164. Tuomiokirkkoseurakunnalla on siis keskiaikaiset perinteet. Kirkkoa kutsuttiin 1700-luvulla Pyhän Marian kirkoksi. Västeråsin kunnassa on runsaasti seurakuntia ja paljon 1200-luvulla rakennettuja kirkkoja, joista useimmat ihme ja kumma sijaitsevat erittäin lähellä toisiaan. Pohjolan apostoli Ansgar käännytti ruotsalaiset kristinuskoon. Ansgar liikkui enimmäkseen Björkön saarella nykyisessä Ekerön kunnassa, Tukholman ja Västeråsin välissä. 

Västeråissa sijaitsee Ansgarseurakunta, jonka jäsenet kuuluvat Egumeniakirkkoon. Liekkö Ansgar käynyt Västeråsissa, mutta hänen patsaansa ainakin löytyy täältä.


Ansgar, joka käännytti ruotsalaiset kristinuskoon. Häntä kutsutaan nimellä Pohjolan apostoli.

Kirkon spiira on 91,8 metriä korkea. Kirkko on palanut kolme kertaa joten sitä on jouduttu uuskorjaamaan moneen kertaan ja muuttelemaan alkuperäisiä rakennelmia.



Tuomiokirkko on "napakka" tiilikivirakennus, joka rakennettiin 1200-luvulla ja vihittiin käyttöön vuonna 1271. Tuomiokirkko on 91,8 metriä korkea rakennus. Kirkko oli keskiajalla pyhitetty Pyhälle Marialle ja Johannes Kastajalle.

Luultavasti kirkon paikalla seisoi puukirkko jo vuonna 1164. Ruotsissa opittiin jo 1200-luvulla rakentamaan rakannuksia tiilestä, sillä Ruotsiin maahanmuuttaneet munkit opettivat tämän tavan ruotsalaisille.

Vaikuttaa siltä kuin useammista Västeråsin kirkoista on tehty vapaakirkkoja ja sellaisia ns vapaakirkkoja on paljon Ruotsissa. Täällä on myös kaksi Syyrialais-otodoksista kirkkoa ja yksi katollinen kirkko.


Tuomiokirkon absidipääty


Kasteastiat ovat yleensä ruotsalaisissa kirkoissa vanhimmat esineet. Tämä on kuitenkin hieman nuorempi kuin monet muut kasteastiat. Tämä on vamistettu Lybekissä vuonna 1391. Puiset Maria patsaat ovat tavallisin kirkonkoriste Ruotsissa. Useimmissa kirkoissa oli useampiakin Marioita. Melkein kaikki Mariat on kerätty talteen Tukholmaan Historiallisen museon kokoelmiin ja varastoon.


Kuningas Erik XIV hauta tuomiokirkossa

Erik XIV syntyi Tre Kronor linnassa (entisessä Tukholman linnassa) vuonna 1533 ja kuoli vuonna 1577 Örbyhus nimisessä linnassa, Upplannissa. Linnaa kutsutaan Vasan suvun linnaksi. Erik oli kuningas Gustav Vasan vanhin poika hänen ensimmäisestä avioliitostaan erittäin korkea-arvoisen Katarina Sachsen-Lauenburgin kanssa. Kuninkaana Erik toimi vain kahdeksan vuotta. 

Erikin vaimo oli  Kaarina Maununtytär, jota ei hyväksytty kuningattareksi hänen talonpoikaisen taustansa takia. Joten Katarina, Erik ja heidän lapsensa lähetettiin ensin Gripsholmin linnaan ja myöhemmin Turun linnaan. Erik muutti yksin Örbyhus'in sukulinnaan ja siellä hän söi hernesoppaa, johon oli seikoitettu arseniikkia. Luultavasti kaksi hänen velipuoltaan halusivat päästä eroon Erikistä. Hänen sijalleen nousi Erikin velipuoli Johan/Juhana III, joka lahjoitti Katarinalle Liuksialan kartanon Suomesta asuttavakseen. Juhanan kolmetoista vuotta nuorempi veli Karl sai myös kuninkaan kruunun päähänsä. Mutta siinä välissä oli Juhanan poika Sigismund seitsemän vuotta Ruotsin ja Puolan kuningas. Karl herttua keinotteli itselleen kuninkaan kruunun ja taisteli Sigismundia vastaan. Karl voitti taistelun ja hänestä tuli Ruotsin kuningas Karl IX.



Tuomiokirkosta löytyy kolme alttariasetelmaa







Tuomiokirkko tarjoaa koululaisille tietoa reformatiosta otsikolla Reformation pågår/Uskonpuhdistus on käynnissä vieläkin. Västeråsista tuli nimittäin reformation vuosijuhlan 2017 keskuspaikka.  Juhlavuoden kunniaksi kävi Paavi Franciskus Lundissa ja Malmössä.

Kirkon tiloihin on koottu näyttely jossa vanhat esineet saavat kertoa menneistä ajoista. Täällä keskustellan siitäkin kuinka 1500-luvulla ihmiset selvittivät ristiriitoja. Täällä keskitytään myös siihen kun 500 vuotta  sitten Martin Luther naulasi teesinsä kirkon oveen ja kuinka uskonpudistus Ruotsissa pantiin käyntiin juuri täällä Västeråsissa. 

Siihen aikaan Ruotsin eduskunta kokoontui täällä Västeråsissa. Västeråsilaiset saivat muutkin ruotsalaiset taipumaan ja näin reilut 500 vuotinen katollinen aika oli ohitse. Vaikka sen huomaa että Ruotsin luterilainen kirkko on  ykyään lähestynyt katolilaista kirkkoa. Useimmissa luterilaisissa kirkoissa  on nykyään ainakin yksi Maria ikooni. 

Nykyään kun Ruotsissa kirkko ja valtio on erossa toisistaan niin luterilaiset kirkot ovat aktivoituneet aivan huomattavasti. Kirkoissa pidetään meditatiopäiviä, hiljentymispäiviä, teineille pidetään omia kokoontumisia, joissa esimerkiksi käsitellään sitä tosiasiaa, että kaikki tarvitsevat tuntea tulevansa hyväksytyiksi.

Kirjailijat, taiteilijat, filosofit ja historioitsijat vierailevat kirkoissa pitämässä luentoja. Nykyään jokainen evankelisluterilainen kirkko Ruotsissa saa tehdä ihan niin kuin he itse haluavat. Tämä on odotettu kehitys. Näin kirkot lähentyvät toisiaan ja saavat piirteitä toisistaan, jopa eri uskontokuntiin kuuluvat kirkotkin. Ekumenia alkaa saada suuret ja leveät puitteet, avoimin sylein otetaan ja hyväksytään toisemme.





Djäkneberget on puistoalue josta on hienot näköalat kaupungille.


 Djäkneberget


Puistoalueella on runsaasti muistokiviä tai kutsuisinko näitä taideteoksiksi. Joka tapauksessa nämä evät ole hautakiviä.




Björkstan kirkon kirkkomaalla riimukivi

Björksta ja sen kirkko sijaitsee Anundshögiä kauenpana, Västeråsin ja Enköpingin välimaastossa. Pitäjässä asuu noin tuhat henkeä. Målhammarin herraskartano sijaitsee täällä, mutta kartanon päärakennuksesta ei enää ole mitään jäljellä. 

Täälläkin on runsaasti muinaismuistoja, varsinkin kalliopiirroksia ja kuppikiviä pronssikaudelta.


Björkstan kirkko

Björkstan kirkko on hieman omalaatuisensa. Kirkko on peräisin 1200-luvulta, mutta kirkossa on ollut tulipalo useammankin kerran, joten kirkkoa on pitänyt korjailla moneen kertaan. Kirkon torniin iski salama ja se paloi joten tämä korjattu torni on siitä syytä hieman erikoinen.





Kalkkimaalaukset ovat 1400-luvulta. Maalaaja on tuntematon.




Pyhän Olavin puupatsas 1300-luvulta. Luultavasti veistetty jossain Reinin joen laaksossa Saksassa.


Björkstan kirkon kasteastia on erikoinen. Sen on valmistanut paikallinen Petrus André vuonna 1529.


Tämä on Björkstan kirkon vanha ovi joka on Historiallisessa museossa Tukholmassa. Ovi on 1300-luvun alkupuoliskolta. Noihin rautaisiin osiin on kirjoitettu riimukivikirjoitusta.


Irstan kirkko

Irstan kirkko sijaitsee Västeråsista noin 10 kilometriä kaakkoon. Irsta on Västeråsin esikaupunkialuetta, vaikka tämä onkin maaseutua. Täällä asuu noin 300 asukasta. Tämäkin kirkko on 1200-luvulta. Samalla paikalla on luultavasti sijainnut ensin puukirkko.





Lorens Pasch vanhempi on valmistanut alttarikaapin vuonna 1747. Vasemmalla seinustalla oleva kalkkimaalaus on putsattu ja muistakin seinistä on putsattu esille alkuperäinen väri.


Tämä vanha alttarikaappi on 1400-luvulta.


Gäddeholm, Gäddeholmin kartano, Västerås

Kartanon alaue sijaitsee noin 7 kilometriä etelään päin Västeråsin keskustasta, Mälaren järven rannalla. Tontti on ollut suuri alun alkaen, mutta nyt on Västeråsin kunta myynyt tontteja ja alueella on rakennettu moderneja asuintaloja, koulu ja lasten päiväkoti.

Irstan kirkkosalin kauniit kattokyntteliköt on lahjoittanut kreivi Gustav Erik Lewenhaupt, joka omisti Geddeholmin kartanon siinä aivan kirkon vierestä. Kreivi Gösta Lewenhaupt toimi nykyisen Ruotsin kuninkaan Carl Gustavin äidin Sibyllan kamariherrana, sen jälkeen kun hänen miehensä perintöprinssi Gustav Adolf kuoli lento-onnettomuudessa. 

Tästä aiheesta olisi paljonkin kerrottavaa, mutta siitä toisten. Nimittäin keivi Gösta Lewenhauptin ainoa elossa oleva poika Carl Adam, jota kutsutaan nimellä Noppe, oli kaiket päivät kuninkaallisessa linnassa ja leikki pikkuprinssi Carl Gustavin kanssa. Carl Adamista tuli ikään kuin prinssi Carl Gustavin veli. He ovat olleet hyvin läheisiä ystäviä, voisi sanoa veljeksiä, noin 70 vuotta. Luultavasti Carl Adam oli ainoa henkilö jolle Carl Gustav on pystynyt avautumaan yksityisasioistaan. Pinrssi Carl Gustav oli usein kesäisin Geddeholmissa. Carl Adamin isä Gösta toimi nimittäin kuningas Carl XIV Gustavin äidin kuningatar Sibyllan kamariherrana kun hänen miehensä kuningas Gustav Adolf kuoli lento-onnettomuudessa. Nykyinen kuningas Carl Gustav oli silloin 9 kuukauden vanha. Göstalla ja Sibyllalla oli rakkausuhde. Sibylla eli omassa huoneistossaan Tukholman linnassa ja tapasi lapsiaan hyvin harvoin. Prinsessa Birgitta on kirjoittanut kirjan äidistään ja omasta lapsuuden ajastaan. Myös prinsessa Christina on kertonut avoimesti lapsuudestaan.

Pari viikkoa sitten Carl "Noppe" Adam löydettiin merestä hukkuneena. Poliisit olivat varmoja ettei kyseessä ollut rikos. Hänen hautajaisensa pidetään tänään. Minä satuin aivan yllättäen tapamaan toissa viikolla kuninkaan, ja kuninkaan ja Adamin lapsuuden ystävän Anders "Aje" Philipsonin "eräässä melko autiossa paikassa" Tukholman ulkolaidalla. En ollut uskoa näkemääni. Kuinkas sattuikin. Samalla alueella olen aikaisemmin useita vuosia sitten tavannut kuninkaan ja Aje Philpssonin, mutta kummankin erikseen eri kerroilla. Olen jo kauan sitten ymmärtänyt että tämä on paikka, jossa kuninkaalla on ollut tapana tavata hyvin läheisiä miesystäviään, niitä samoja herroja, joilla on tapana kokoontua Noppen omistamaan Gubbhyllan nimiseen ravintolaan (herraklubiin), jonne ei ole muilla asiaa. Voin kertoa että alueella on suuri metsäalue jossa voi puhua vaikka mitä ilman että korvat kuulevat ja silmät näkevät. Alue jossa tämä kaikki tapahtui ei kuulu hoville, eikä muillekaan herroille. Täällä liikkuu "ulkoilmaa harrastavia" ihmisiä, mutta mitään sen suurenpaa tungosta ei ainakaan arkipäivinä ole alueella.

Kaksi viikkoa takaperin satuin aivan sattumalta olemaan tällä syrjäisellä paikalla kaupungin ulkoreunalla. Paikalle saapui erittäin hiljaa ajaen kolme autoa. Ensimmäisenä ajoi Aje pientä punaista avoautoaan. Sattui olemaan aurinkoein ilatpäivä ja + 15 astetta lämmintä. Hänen vierellään istui mies, jota en ehtinyt katsastamaan. Aje omistaa noin 320 autoa, mutta eihän se ole ihme sillä hänen vanhenpansa olivat eläessään Ruotsin rikkain pariskunta. (Ruotsissa on henkilökohtaiset tiedot julkisia, löytyy heti paikalla netistä, osoitteet, puhelinumerot, omaisuudet, firmat ja sun muut. Vain määrätyissä tapauksissa voi saada oikeduen pitää osoitteen ja puhelinnumeron salassa. Andersin isää kutsuttiin autokuninkaaksi. Ajen veli Thomas, joka on vastuussa isänsä firmasta, yritettiin "kidnapata" vuonna 1980 Östermalmilla. Ruotsissa on monta erittäin rikasta henkilöä joita on yritetty siepata. Thomas Philipson omistaa vain yhden auton.

Viimeksi kun näin Ajen tässä samassa paikassa, niin silloinkin hän ajoi tätä samaa punaista avoautoa. Rekisterilaatassa lukee Aje ja muutama numero. Tällä kertaa Aijen jäljessä ajoi vanha kuninkaallinen kullalla koristeltu hautausauto ja viimeisenä ajoi kuningas Volvoaan ja hänen vieressään istui mies, jota en ehtinyt katsomaan sen tarkemmin, koska tuijotin kuningasta. Saattue ajoi erittäin hitaasti. Luultavasti kuningas ja Aje ja kaksi muuta herraa, joita en tunnistanut, toivat Noppen viimeisen kerran tähän heidän yhteiseen kohtaamispaikkaan. Ne kaksi muuta herraa saattoivat olla turvallisuuspoliiseja. Voi aavistaa että mistä mahdollisesti oli kyse. Alueella on enimmäkseen vain metsää ja useita kävelypolkuja. Heillä täytyy olla jokin erikoinen paikka, jossa he käyvät juttelemassa syviä. Muuten...kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel olivat joulun aikoihin lastensa kanssa tällä samalla alueella. Olen myös nähnyt kuninkaan ja Victorian täällä samassa paikassa useita vuosia sitten. Mutta sen enepää ei siitä... Mietin kauan että kerronko lainkaan.


 Carl Adamin isosiän hauta Irstan kirkossa

Täällä Irstan kirkossa lepää myös Carl Adamnin isä ja äiti, kreivi Gösta Lewnhaupt ja hänen vaimonsa, sekä veli joka kuoli jo nuorena, ja tänne tullaan hautaamaan myös Carl Adam. Olen melko varma että kuningas tulee saattamaan parhaan ystävänsä Irstan kirkkoon, ehkä samalla vanhalla kuninkaallisella hautausautolla, jonka näin pari viikkoa sitten. 


Carl "Noppe" Adam tervehtii hyvää ystäväänsä ja "veljeään" kuningas Carl Gustavia Gubbhyllanin edustalla. Noppella on kaksi ravintolaa Noppes ja Gubbhyllan/ukkojenhylly. Noppes'issa saa käydä he jotka maksavat jäsenmaksun ja Gubbhyllan on avoinna vain Noppen lähimmille kymmenelle miesystävälle, joista yksi on ollut kunniajäsen, siis kuningas Carl Gustav. 


 Noppe vaimonsa kanssa kuninkanlinnassa 


Noppen vaimon poika Leonard Johansson ottaa kuulema ravintolat huostaansa, sillä Nopella ei ole omia lapsia.


  Kärrbon kirkko 1200-luvulta

Kärrbo on entinen kirkonkylä jossa ei koskaan ole asunut  montakaan henkilöä. Koko pitäjässä asuu reilut 400 henkeä. Itse entisessä kirkonkylässä on kirkon vieressä vanha hautausmaa ja pappilassa asuu maanviljelijä, jolla on ekologinen viljemä siinä kirkon ympärillä. Kirkon vieressä on lehmät laitumella. Alueella sijaistee muutama isompi maalaiskartano. 

Frösåkerin kartanon omisti aikoinaan ritari Magnus Johansson Ängel joka lahjoitti kartanon Skon luostarille. Hän oli mukana laatimassa Alsnön säännöt kuningas Maunu Ladonlukon ajalla. Hän perusti Ruotsin ensimmäisen Helgeandshuset/Pyhän Hengen talon vuonna 1303 Uppasalaan. Tämä oli siis ensimmäinen köyhäinkoti Ruotsissa. 

Mutta kuningas Gustav Vasa veti Frösåkersin kartanon kruunulle 1500-luuvlla ja seuraavalla vuoisadalla kartanon sai hlatuunsa suomalais-ruotsalainen aatelissuku Cruusin suku. Cruusit omistivat Suur Tukholman alueella myös Aggarön ja Sollentunaholmin.

Kärrbyn pitäjässä sijaitsee myös Lindön herraskartano. Täällä sijaitsee myös kaksi linnavuorta ja useita hautakumpuja. Tämä alue on tyypillistä Mälaren maaseutua. Nykyään Kärrbyn alueella on kesäastusta, mutta toisen maailmansodan aikaan tänne tuli pakolaisia Virosta, Saksasta ja Latviasta. He ovat sittemmin muuttaneet muualle.


 Kärrbon omalaatuinen kellotapuli on 1700-luvulta



Tykkään kovasti juuri tämän tyylisistä vahoista kirkoista. Vanha kirkkomaa kirkon luona on idyllinen. Sen takana sijaitsee uudempi. 


Ikivanha kirkon asehuoneen ovi on ollut alunperin kirkon pääovi, joka on otettu parenpaan talteen kirkon eteiseen ja kirkkoon on hankittuu uusi ulko-ovi. Kirkkosaliin pääsee asehuoneen kautta.




 Alttarikaappi on 1400-luvulta ja valmistettu Saksassa




 Saarnastuoliin pääsee muuriin rakennettuja kapeita portaita pitkin.




Romfartunan kirkko

Kirkko sijaitsee samannimisessä kylässä, noin 10 kilometriä Västeråsista pohjoiseen päin. Romafartuna kuuluu Skultunaan. Tässä kylässä asuu vain 19 asukasta, joten ei tule tungosta kirkossa.

Tällä kylällä ja kirkolla on todellakin erikoinen nimi. Täällä asui ja eli Pyhä Romfar av Tuna niminen pyhimys. Hän oli paikallinen pyhimys, jota ei juuri tunnettu muualla. Se oli luultavasti hän joka kustansi kirkon rakentamisen 1200-luvulla. Romfar teki luonnollisestikin pyhiinvaellusmatkan Roomaan josta hän sai nimensä. Luultavasti niin kylä kuin kirkkokin on saanut nimensä pappilasta, jolla oli latinakielinen nimi Rumfaratunum, yksinkertaisesati Roomanmatkaajan kartano. 
Bild: 9310735 (9310735.jpg). Motiv: heliga tre kungars tillbedjan. Foto: Lennart Karlsson

 Alttarikaappi 1400-luvulta, Jordan Målaren valmistama


Bild: 9310707 (9310707.jpg). Motiv: oidentifierad scen. Foto: Lennart Karlsson

 Kalkkimaalaus 1200-luvulta


  Tämä puuveistos kuvaa mahdollisesti Pyhää Romfaria




 Maria ja Jeesuslapsi 1300-luvulta, veistetty Mälarenjärven laaksossa 







  Skeriken kirkko on luultavasti 1100-luvulta

Skerike sijaitsee noin viisi kilometriä Västeråsista luoteeseen. Skeriken seurakuntaan kuuluu reilut 7000 jäsentä. Kirkkoa on uusrakennettu useammankin kerran.




Vanhan alttarikaapin sijasta on laitettu ikkuna ja kullattu risti. Saarnasstuolikin on ahdettu nurkkaan. Noh miksipä ei.

Bild: 9329235 (9329235.jpg). Motiv: helhet. Foto: Lennart Karlsson

Vanha alttarikaappi 1400-luvulta jota säilytetään sakristiassa


 Nämä pienet puuveistokset ovat kuuluneet saaranstuoliin

Bild: 9329315 (9329315.jpg). Motiv: ornamentik. Foto: Lennart Karlsson

 Kalkkimaalaus 1500-luvulta



 Tortunan kirkko sijaitsee  noin 15 kilometriä Västeråsista  koilliseen

Tortunan kylä ja pitäjä on maaviljelyaluetta kuten suurin osa maa-alueista Västeråsin ympäristössä. Täällä asuu noin vajaat 500 henkeä. Muinaismuistoja kuten kalliomaalauksia ja riimukiviä sekä rautakauden hautakumpuja löytyy täältäkin. Täällä on rautatiesemakin. Vanha kirkonkylä on vieläkin laidunmaata. Pappila ja vanha koulurakennus seisoo myös kylässä. Vanha punaiseksi maalattu timmerrakennus on ruumisvaunuhuone. Kylästä löyttyy myös punaiseksi maalattu mökki, joka on ollut kylän kätilön asunto, jossa moni kylän lapsista on syntynyt. Haustumaa sijaitsee aivan pappilan tontin kupeessa. 
Bild: 9324212 (9324212.jpg). Motiv: helhet. Foto: Lennart Karlsson

Tortunan kirkon entinen alttarikaappi 1400-luvulta on nykyään Historiallisessa museossa Tukholmassa. Tämä kaappi on valmistettu Mälaren järven laaksossa. Kaappi on hyvässä kunnossa, mutta Jeesuslapsi on kadonnut kehdostaan.

Bild: 9303821 (9303821.jpg). Motiv: Salemos dom. Foto: Lennart Karlsson

Kalkkimaalaus 1500-luvulta
Maalaus on kaarivalvista jonka kalkkimaalauksia ei ole koskaan peitetty valkoisella kalkilla. Maalaustyyli on myös uniikkia eikä vastaavaa löydy muualta Ruotsista.


Göran hevosen selässä, puuveistos 1500-luvulta. Veistos on Historiallisessa museossa Tukholmassa. Näitä Göran ja Drake patsaita on Ruotsissa ties kuinka monta ja kaikki erilaisia. Se hienoin ja arvostetuin löytyy Tukholman Suurkirkosta Gamla Stanista. 

Göranhan on Pyhä Yrjö, San Giorgio, Saint George... joka oli roomalainen sotilas. Pyhä Yrjä tapettiin uskonsa takia Turkissa Nicomediassa roomalaisen kesari Diocletianuksen käskystä. Pyhään Yrjöön liitetään ihmetekoja joista kerrotaan Acta Sanctorum kokoelmassa. 

Ruotsissa nuo Göran ja ihmetarinat liitettiin suurelta osin maalliseen kansallisaatteeseen, ei uskontoon. Siksi Göran ja Draken patsas Suurkirkossa kuvaakin symboolisesti Sten Suren vanhemman voittoa taistelussa Tanskan kuningasta Kristian II:ta vastaan Tukholmassa Brunkebergin torilla. Sten Sture vanhempi voitti taistelun. Muussa tapauksessa ehkä tässä vieläkin oltaisiin tanskalaisia. Köpmannatorgetilla Gamla Stanissa seisoo samanlainen patsas. Tukholmassa on Pyhän Yrjön/Sankt Göran kirkko ja sairaalakin, oma katu ja paljon muutakin Pyhään Göraniin viittaavaa.

Bild: 9303929 (9303929.jpg). Motiv: krucifix. Foto: Lennart Karlsson

 Krusifiksi  1500-luvulta, veistetty Mälarenlaaksossa

Bild: 9403711 (9403711.jpg). Motiv: Getsemane. Foto: Lennart Karlsson

Puupinnalle maalattu maalaus 1500-luvulta ja maalattu Mälarenlaaksossa.Näitä pienmaalauksia, kooltaan noin 4x5 dm, on kaiken kaikkiaan ollut viisitoista. Jäljellä on  vain kymmenen.


Bild: 9403627 (9403627.jpg). Motiv: begråtandet. Foto: Lennart Karlsson


Kirkkosalin katossa on jopa kolme ristivalvia, joihin on maalattu kalkkimaalauksia. Maalauksien päälle ei ole koskaan maalattu, joten ne ovat hyvässä kunnossa vieläkin. 



Ängsön kirkko, Ängsön linnan tiluksilla, Mälaren järven rannalla

Kirkko on 1300-luvulta. Kirkon rakentamisen kustansi silloinen Ängsön linnan omistaja Nils Ambjörnsson. Kirkon on melko hyvässä kunnossa koska kirkkoa on enimmäkseen käyttäneet linnan asukkaat. Kirkossa on luonnollisestikin useita aatelisvaakunoita.




Pääalttarin takana on joitakin arkkuja. Luultavasti Nils Ambjörnsson ja häen vaimonsa ovat saaneet viimeisen leposijansa täältä.


Aatelivaakunoita




 Kalkkimaalaus 1300-luvulta


Alttarikaappi on 1400-luvulta



Olavi Lanu, Yhteenkasvaneet puut

Västerås stadsbibliotek September 2014 06.jpg

Kirjasto

Västerås stadsbibliotek.jpg

 Birger Halling seinämaalus 


Kaupungin kirjaston Lusthuset/huvimaja, Lena Hultmanin sommittelu


Mosaiikkia, Emmauskoulun seinällä, Göran Strååt

Taisto Kaasinen, koulunseinällä



Vasaparken/Vasapuisto

Tuossa kivenpäällä kuvassa vasemalla on pieni patsas, jonka nimi on Dårarnas båt/Hullujen vene.  

Vasaparken Västerås skulptur 04.JPG

Sture Collin, Dårarnas båt

Tukholmassa on toinen versio  tästä samasta aiheesta, siis "hullujen vene".


Mats Åberg, Sovande



 Vasaparken, Mats Åberg, Våga


 Aseaströmmen, Bengt Göran Brorström
Asea, nykyinen ABB, on ollut Västeråsin suurin tulonlähde. ABB:n pääkonttori sijaitsee vieläkin Västeråsissa.


Gustav Vasa, kukapas muu


Västreåsin kunnassa sijaitsee useita linnoja ja sitäkin useampia kartanoita. Ängsön linna on ehkä suurin linnoista, joten teen siitä oman postauksen. Ängsön linna on todellakin käymisen arvoinen. Linnan alueella sijaitsee myös kirkko. Kauniimpi ei ympristö voi olla kuin se on täällä linnan alueella. Täältä löytyy aukiolojat ja sisäänpääsymaksut ja muu info. Linnan on omistanut Piperin aatelissuku, mutta nykyään linnassa ei asu enää ketään, vaan se on linnamuseo. Westmannastiftelsen pitää huolen linnasta.

Täältä löytyy yöpymismahdollisuuksia ja ravintoloita ja kahviloia ja muuta tietoa alueesta.

Muista linnoista kerron tässä hyvin lyhyesti. Voi sanoa että Mälaren järven rannoilla sijaitsee lukuisia linnoja. 


Fullerön linna, Västerås, Barkarö

Fullerön linna sijaitsee Fullerön luonnonreservaatin ja Fullerön golfklubin vieressä, Västeråsin eteläpuolella. Västeråsin tuomiokirkko omisti linnan ja tilukset 1200-luvulla. Monet suvut ovat vuoron perään omistaneet linnan. Gustav Vasa, Bååth, Oxenstierna ja nyt linna on Cronstedtin aatelissuvun omistuksessa jo kahdeksannessa sukupolvessa. Fullerön linna on nykyään  ns säteri/rälssitalo, jota ei saa myydä, vaan sen on kuljettava sukupolvesta toiseen saman suvun omistuksessa. Tämä on ihana alue ja linna sijaitsee kauniilla paikalla Mälaren järven rannalla. Cronstedtin perhe hoitaa maa- ja karjatilaa ja vuokraa torppia ja huoneita turisteillekin. 


Tänne on vaikea löytää mutta Fullerön linna sijaitsee vain noin vajaat kymmenen kilometriä Västeråsin kekustasta etelään päin Johannisbergsvägeniä pitkin. Johannisbergsvägeniltä käännytään vasemalle. Kyltissä lukee Fulerö 1, ihme kyllä, sillä linna tunnetaan nimellä Fullerö.


Västeråsin Leirialue

Ennen Fullerön tienristeystä sijaitsee iso ja hyvä leirialue nimeltä Västerås Mälarcamping aivan siinä Mälaren rannalla. Tie jatkuu etelään päin ja päätyy kauniille niemelle nimeltä Tidö-Lindö, joka an jo kauan ollut kesäasuntoalue. Nykyään täällä on alettu asumaan vuodet ympäri. Eikä ihme, sillä kukapa ei täällä haluaisi asua. Tidön linna sijaitsee vastarannalla länteen päin. Siitä edelleen länteen päin tullaan sitten kapeaan Kviksundin salmeen joka erottaa Mälaren järven pohjoisen rannan eteläisestä rannasta. Salmen ylitse kulkee valttaie 56. Tämä on ainoa kohta josta pääsee Mälaren toiselle puolelle joutumatta ajamaan koko suurta Mälaren järveä ympäri. 

Ennen salmea valtatie 56:n läntisellä puolella sijaitsee aivan ihana alue joka on erittäin suosittu turistien parissa. Täällä sijaitsee Stora Ekeby ja Strömsholms slott, joka kuuluu hoville. 


 Strömsholms slott, Slottsvägen 32, Strömsholm

Linna kuuluu Ruotsin hoville. Tukholmasta tänne on noin 128 kilometriä. Västeråsista 22 kilometriä. Talviaikaan ei linna ole avoinna. Kannattaa tarkistaa aukioloajat etukäteen täältä. Kahvila ja myymälä ovat avoinna samaan aikaan kuin linnakin. Puistossa saa toki kävellä silloinkin kun linna on suljettu. Pitää myös huomioida ettei linnassa ole hissiä eikä ramppeja rullatuoleille. Muuten täällä on kaikki muut mukavuudet. 

Linnassa pidetään myös erikoisnäyttelyitä Nyt on lähinnä tarjolla 14-16 huhtikuuta linnassa oppaan kanssa taidekierros. Linna on silloin avonna kello 10-16, jolloin voi vappasti kierrellä katselmaasa taidetta. Linnassa tehdään kello 11, 13 ja 15  kierros, jossa keskitytään 1600-luvun symboliikkaan.

Tämä linna vaatii aivan oman postauksen, joten linnasta enempi myöhemmin. Mutta jos teidän tiet kulkevat ohitse niin suosittelen käymään täällä, mieluiten keäsaikaan, sillä linnan pusito onsilloin kauneimmillaan ja pusito on ihana paikka jaloitella. Eipä silti, Västerås ja sen ympäristö on ehdottomasti kappale kauneinta Ruotsia.

Valtatie 56:lta käännytään oikealle 252 tielle ja heti kohta on kyltti St Ekeby vasemalle. Tämä kartano sijaitsee vain noin kolme kilometriä Fullerön linnasta. Siinä näkyy olevan bussipysäkkikin, jossa pysähtyy Västeråsista tuleva bussi 32. Vaikka ei tänne turistin kanata lähteä bussilla, mutta monet paikalliset västeråsilaiset käyvät varmasti täällä ostoksilla.

Stora Ekeby on myös rälssikartano, joka on suuri maanviljelys- ja karjatila, jonka omistaa Susanna ja Fredrik Essen. Heillä on maatilapuoti jossa on mukava piipahtaa.Täällä myydään kaikkea maan ja taivaan väliltä, lihasta ja makkaroista omaan olutsorttiin ja makeisiin sekä purkkeihin, joissa lukee Kärlek/rakkaus, ja kaikki on luomua ja ensiluokkaista. Kahvilakin löytyy jossa saa kahvin kanssa kotileivottua tai nauttia vaikka lounaan. 

Samalla bussilla pääsee melko lähelle Strömsholmin linnaa. Pysäkin nimi on Borgåsund ja siitä sitten kävellen sillan ylitse.


Tidön linna sijaitsee myös Västeråsin eteläpuolella, noin 18 kilometriä Västeråsin keskustasta. Suoraa tietä Tidövägeniä, kunnes tulee linna ja Mälaren järvi vastaan. Bussi 32 Västeråsista kulkee Tidön linnan tienhaaraan ja siitä noin kolme kilometriä kävellen. HUOM! Tidö-Lindö nimien tie ei johda linnaan!

Tidön linna on yksi parhaiten säilyneistä linnoista suurvallan ajalta 1600-luvulta. Axel Oxenstierna rakennutti linnan 1600-luvulla. Ruotsin tunnetuimmat arkktehdit Simon de la Vallée ja Nicodemus Tessin vanhempi suunnittelivat tämän upean renssanssityylisen linnan.


Oxenstiernan suku omisti linnan 1200 vuotta!!! Vasta vuonna 1840 he möivät linnan ja sen jälkeen omistajat ehtivät vaihtua tiheään tahtiin kunnes Carl-David von Schinkel osti linnan ja se on nyt ollut von Schinkelien omistukseessa jo neljässä sukupolvessa. Vuodesta 1971 on linnaa näytetty vierailijoille. Täällä oli aikaisemmin leikkikalumuseo, mutta se on siirretty Tukholmaan. Tämä on linna joka olisi nähtävä. 

Saksalaista alkuperää oleva Von Schinkelin suku omisti Axmarin ruukin Gävlen pohjoispuolella. Sielläkin heillä oli oma linna. Nykyään Axmar Bruk on Kulttuurireservaatti. 

Von Schinkelin perhe antaa vierailijoiden nähdä osan linnan huoneista. Poiketkaa ihmeessä! Linnaa näytetään vain määrättyinä päivinä ja aikoina. Heinäkuun alusta elokuun puoleenväliin on linna avoinna tiistaista sunnuntaihin. Linnakierros kello 11.00. Täällä pidetään myös joulumarkkinoita ja muita tapahtumia, kuten veteraani autotapaamisia, metsästystä... Täältä löytyy myös Värdshus, jossa voi ruokailla tai juoda kahvit. Tämä on ehkä kaunein linna ja kaunein linnanpuisto Tukholman alueella. Facebook!





 Rytternen kirkko

Rytterne kyrka rakennettiin siksi että kaksi Rytternen kirkkoa, Lilla ja Stora raunioituivat.Molemmat rauniokirkot sijaitsevat kuuluisan Tidö Turistvägen/Tidön turistitien varrella. Molemmat ovat myös vanhimmat kristityt muinaismuistomerkit Västmanlandissa. Rytterneen pääsee ajamalla Västeråsista lounaseen suoraan Tidövägeniä pitkin noin 15 kilometriä. Täällä asuu noin 2000 henkeä. Useimmat saavat elantonsa maanvilelyksellä ja karjanhoidolla. 

Stora Rytternen kirkko on 1000-luvulta ja Lilla 1200-luvulta. Stora Ryttarenen kirkon kirkkomaahan haudattiin väkeä vielä 1800-luvun keskivälissä. Molemmat rauniokirkot sijaitsevat vain noin kilometrin päässä uudesta Rytternen kirkosta. Uuteen Rytternen kirkkoon koottiin kaikki ne esineet jotka jäi jäljelle alkuperäisistä kirkoista.

Rytternen alueella sijatsee Tidön linna ja Fiholmin herraskartano. Fiholmin rälssikartanossa asuivat alkuun Uppsalan piispat. 1600-luvulla Fiholmin kartanon sai kreivi Gustav Horn/Kustaa Horn av Björneborg (Pori). Myöhemmin kuningas Gustav II Adolf lahjoitti kartanon vaimolleen kuingatar Maria Eleonoralle. Kartano on nykyään Ridderstolpen aatelissuvun sukukartano.


Rytternen kirkko



 Alttarikaappi 1400-luvulta





Kummassakin vanhemmassa Rytternen kirkossa oli ns herrasväenpenkki. Linnan ja herraskartanon väki itse tilasivat ja kustansivat penkkinsä. Tukholman kirkoissa usein herrasväki merkkasi puumerkkinsä omiin penkkeihinsä. Täytyy vaan sanoa että onneksi ruotsalaiset ovat sen verran maltillista väkeä että säästyttiin sisällisodalta ja verilöylyltä. Ainoa verilöyly käytiin tanskalaisten kanssa, josta Ruotsi selvisi voittajana. Ruotsi sai itsenäisyytensä. Ruotsi kehittyi hitaasti mutta varmasti demokraattiseksi valtioksi.





 Lilla Rytternen rauniot



  Stora Rytternen rauniot






Skultuna messinkiruukki

 Täältä löytyy myös Iittala Outlet!

Skultuna sijaitsee noin kymmenisen kilometriä Västeråsista pojoiseen päin. Skultuna on yksi Ruotsin kuuluisimmista ruukkiyhteiskunnista. Siitä on jo yli 400 vuotta kun kuningas Karl IX perusti ruukin vuonna 1607. Skultunassa alettiin valmistamaan mässinkiesineitä ja valmistus jatkuu vieläkin. Skultunassa valmistetaan enimmäkseen käyttöesineitä, mutta myös koristeita. Viimeistä huutoa on kullan, hopean ja kuparin väriset kukkakruukut. 

Skultuna ei ole vain vanhin ruotsalainen ruukki, vaan vanhinpia koko maapallolla. Skultunassa on mielenkiintoinen museo, johon on koottuu viidensadan vuoden ajalla valmistettuja messinkiesineitä ja työkaluja. 

Skultuna tavaroita myydään toki kaikkialla Ruotsissa. Tukholmassa kaikki Cervera myymälät myyvät ainakin. Tukholman keskustassa esimerkiksi Regeringsgatanilla ja Sveavägenillä.


Skultunan kynttilänjalka, joka löytyy melkein jokaisesta ruotsalaisesta kodista.

  
Skultunan museo




Skultunan kirkko on 1100-luvulta, mutta se rakennettiin uudestaan suurelta osin 1300-luvulla.


Kirkossa on paljon oman ruukin valmistamia messinkiesineitä. Skultuna on luonnollisestikin valistanut esineitä muihinkin ruotsalaisiin kirkkoihin.






Tämä korkea sauva on kynttiläsauva 1400-luvulta. Enkeli pitelee kynttilää pystyssä.  Tämmöisiä sauvoja oli kirkoissa keskiajalla.


Piispan tuoli


Saarnastuolissakin on paljon messinkikoristeita



Vallbyn ulkoilmamuseonoin 2 kilometriä Västeråsista pohjoiseen päin

Museo on avoinna kello 10-17 joka päivä. Eläimet ovat ulkona vuodet ympäri. Täällä on noin 40 erilaista vanhaa rakennusta joihin voi tutustua.

 Täällä on videoita Valbystä!



Gaggeska gården. Tässä rakennuksessa on kahvila/ravintola.











The Stream Hotel

Facebook!

Lopuksi vielä joitakin valokuvia Västeråsin uudesta modernista hotellista The Stream Hotel, Ångkraftsvägen 14. Napsauttakaa kuvat suuremmiksi!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hello! Someone in my Facebook group shared this website with
us so I came to take a look. I'm definitely enjoying the information. I'm bookmarking and
will be tweeting this to my followers! Outstanding blog and wonderful design and style.

Donna Roomassa kirjoitti...

Tank you. You are very welcome!