keskiviikko 20. syyskuuta 2017

Nåttarö


Nåttarö poikkeaa kahdella tavalla muista Suur-Tukholman saarista. Nåttarössä on ollut telttaleiri jo viisikymmentä vuotta. Täällä on yöpynyt kesäisin telttaleirissä niin rikkaat kuin köyhätkin. Toinen seikka josta Nåttarö poikkeaa toisista saarista on Nåttarön ihanat hiekkarannat. Monen mielestä Nåttarö on Suur-Tukholman hiekkalaatikko. Polku laivalaiturilta suoraan saaren toiselle puolelle Storsandiin on ahkerasti tallattu polku. 

Nåttarön saarella on kasvanut perinteiseti Euroopanpähkinä pensaita. Nåttarön rälssikartano mainitaan ensimmäisen kerran vuonna 1601. Östermar niminen torppa on myös sijainnut saarella jo 1600-luvulta lähtien. Venäläiset polttivat rälssikartanon vuonna 1719. Aatelissuku Reuterskiöld on omistanut saaren sittemmin jonkin aikaa.  



Mökkien vaihtopäivät on lauantait ja sunnuntait! Minimi vuokraus on kaksi vuorokautta.Viikkopakettia suositellaan!


 Nåttarö kirjoitetaan virallisesti kahdella t-kirjaimella.

Nåttarön saari kuuluu Haningen kuntaan ja Suur-Tukholman eteläiseen saaristoon. Nåttarön jälkeen itäänpäin aukeaa avomeri.


Täältä löytyy Waxholmin laivojen saaristoliikenne kartta


Useimmat Suur-Tukholman saaret ovat toisiinsa linkitetyn laivareitin varrella, mutta Nåttarön saarelle pääsee vain Nynäshamnista. Samalla laivalla pääsee myös naapurisaarille Aspö, Norrö, Rånö ja Ålö, josta on bussiyhteys Utön saaren satamiin. 

Norrön omistaa yksityishenkilö ja saarella on kesäasuntoja. Myös Aspön saari on yksityisen omistuksessa. Rånön saaren omisti vuonna 1910 yksityishenkilö joka toi saarelle erikoisia eläimiä kuten puhveleita ja jakeja. Tukholman kunta osti saaren vuonna 1949 ja vuodesta 1998 omistaa saaren Skärgårdstiftelsen. Yhdessä Turun yliopiston kanssa on rakennettu uusi vierassatama, lisää laituripaikkoja, missä on myös palvelurakennus.

Rånö, Nåttarö ja Ålö ovat luonnonreservaatteja vuodesta 2008 lähtien. Utön saarelle kulkee saaristolaivat 18, 20, 21 ja 40. Utön saari vaatii melkein oman postauksensa.

Joten mikään ei estä tekemästä lyhyttä lomamatkaa näille saarille keskikesällä. Bussi kulkee vain kesäaikaan, kun koululaiset ovat kesälaitunella ja kyyti on ilmaista.


 Nåttarön laituri



Nåttarö on lomaparatiisi, pienehkö saari, mutta täällä ei asu ketään vakituisesti, eikä täällä ole kesämökkejä. Nåttarön saari on tuennttu saarena jossa on mahdottomuus stressata. Täällä voi kokeilla elää yksinkertaista saarielämää. Lungin perhe kolmessa sukupolvessa on lupautuneet pitämään huolta kesävieraista ja he hoitavat puodin, kioskin, mökit, matkustajakodin ja saunan. Viime kesänä tänne avattiin ravintolakin, jossa on silloin tällöin joku esiintymässä ja viihdyttämässä vieraita. 


Nåttarön saarelle pääsee Nynäshamnista Waxholmin laivalla. Venetaksi on toinen kyyti mahdollisuus. Oman veneen voi ankkuroida Nåttarön saaren pohjoiseen päätyyn, Östermarsfladenin lahdessa. Saarella on neljässä paikassa vessat, roska-asemat ja kuusi nuotiopaikkaa, joissa voi grillata. Saarella on kolme isompa hiekkarantaa. 


Östermarsfladen

Koska saari on luonnonsuojelualuetta niin on hyvä että noudatta sääntöjä jotka voi lukea siellä täällä info tauluista. Ensimmäinen sääntö on että älä juokse, kävele hitaasti ja rauhallisesti. Yritä välttää merenaaltoja kun ajat satamaan. Ei vesiskoottereita eikä suksia eikä muitakaan kovaa ääntä päästäviä vehkeitä saa käyttää saarella ja sen ympäristössä.

Juomavedestä on pula saarella joten käytä sitä säästellen. Opastaulussa lukee ettei monellekaan läheiselle pienelle saarelle tai luodolle saa nousta 1. helmikuuta ja 15. elokuuta välisenä aikana. Nåttarön saarella ei saa kaataa puita, ei kaivaa kiviä eikä kasveja, katkoa oksia, ei rikkoa tai tuhota luontoa millään tavalla. Koira pitää pitää kiinni ja talutettava. Tulta ei saa sytyttää muualle kuin tulisijoihin grillipaikoilla. 

Teltan saa pystyttää melkein mihin tahaansa, mutta vain kaksi yötä peräjälkeen. Telttaleiriauleella saa leiriytyä vaikka koko kesän. Saarella ei saa soittaa musiikkia, eikä huudattaa radiota.


Tämä on matkustajakoti, jossa on 36 sänkypaikkaa ja Östermarin kartanossa on keittiö jossa voi keitellä ja kokata. Saarella on 40 mökkiä joita vuokrataan. Mökeissä on peti 2, 4 tai 6 hengelle. Suihku läheisessä suihkuhuoneessa.









Luonnollinen ankkurointipaikka




Drottninggrottan on nimeltään tämä luola. Luola sai nimensä siitä että Ruotsin kuningatar Maria Eleonora pakeni tänne luolaan, ennen kuin hän jätti Ruotsin. Tämä tapahtui sen jälkeen kun hänen aviomiehensä kuningas Gustav II Adolf kuoli. Maria Eleonora oli Brandenburgin ruhtinaan ja Preussin herttuattaren tytär. Äiti kuului siis von Hohenzollerin sukuun. Maria Eleonora oli kuningatar Kirstinan äiti. Kristinahan luopui kruunustaan ja mutti Rooman ja jäi sinne lopuksi ikäänsä. Hän on haudattu Pyhän Pietarin basilikan kryptaan. Maria Eleonora on haudattu Riddarholmin kirkkoon Tukholmassa. Kirkko kuuluu hoville.


 Ainoat perinteiset rakennukset saarella










Laivalaiturilta vain noin 300 metrin päässä on puoti, jossa myydään jonkun verran lääkkeitäkin. Kioskikin on siinä lähettyvillä. Östermarissa saaren pohjoisosissa on toinen kioski.


Toinen kioski löytyy saaaren pohjoisosista.

Nynäshamnista on noin viisi laivatuuria Nåttarön saarelle. Täällä on reittikartta Suur-Tukholman eteläiseen saaristoon. Täällä on infoa Nåttaröstä ja sivulta voi varata mökin tai sänkypaikan matkustajakodista. Samoilta sivuilta saa infoa muistakin Suur-Tukholman saarista, jopa suomeksi. Mökkien yhteydessä meren rannalla sijaitsee myös pieni saunarakennus.










 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti