perjantai 29. joulukuuta 2017

Dalarö


Aion kertoa klassisesta Dalarön kesänviettopaikasta Tukholman lähistöllä. Dalarö sijaitsee Itämeren rannalla, Tukholmasta etelään päin noin 40 kilometriä, linnuntietä vajaat 30 kilometriä. Ensin Handeniin 73 tietä pitkin ja Handenista itään päin 227 tietä pitkin. 



Dalarö on pitkulainen noin 5-6 kilometriä pitkä saari. Kapea noin kilometrin pituinen kanava erottaa saaren mantereesta. Saarella sijaitsee varsinainen Dalarön kylä ja saaren toisessa päässä Smådalarö niminen huvila-asutusalue. Saari on erittäin mäkistä.

Varoitan jo nyt heti alkuun että tästä postauksesta saattaa tulla pitkä. Joskus nuorenpana liikuttiin tällä alueella useina kesinä ja olen aikaisemmin maininnut Dalaröstä täällä Sandemarin linnan yhteydessä.



Dalarön satamaan kulkee saaristolaiva numero 19 Tukholmasta, 20 Ornön ja Dalarön välillä ja numero 40 pohjoisesta Tukholman saaristosta, lähinnä Nämdön saarelta. Autolautta on osa paikallisliikennettä ja se kuljettaa väkeä Dalaröstä Ornön ja Utön saarille. Paikallisbussi tulee Handenin paikallisjunan asemalta tänne satamaan saakka. 


Anders Zorn (1860-1920) on yksi Ruotsin kuuluisimmista taidemaalareista. Hän syntyi ja kuoli Morassa Taalainmaalla, mutta hän asui myös aikansa USA:ssa, jossa hän oli vähintäin yhtä tunnettu kuin kotimaassaan Ruotsissa. Zorn maalasi USA:ssa jopa presidenttien portretteja. Zornin teoksia on kaikissa suurimmissa ruotsaliaissa taidemuseoissa ja gallerioissa sekä New Yorkissa, Valkoisessa talossa Washingtonissa, Pariisissa... Hän sai kuninkaalta Vasaodrenin ja Nordentjärneordenin ritarikunniamerkit. 

Palattuaan takaisin USA:sta Zorn asettui asumaan anoppinsa kotiin Dalaröhön. Andres Zorn avioitui Emma Lamm'in kanssa joka oli juutalaista sukua. Emman ehdotuksesta Moraan perustettiin Zornmuseet vuonna 1939. Anders maalasi mielellään rantamaisema kuvauksia. Kukaan ei ehkä ole osannut maalata merivettä niin todellisuuden mukaisesti kuin Zorn. Katso malausta tässä alla!


Tämä on yksi Andres Zornin kuuluisimpia maalauksia

Kuva on osa siitä maalauksesta, joka myytiin aivan äskettäin hintaan 26 miljoonaa kruunua, noin 2,6 miljoonaa €.

Dalaröstä on maalattu paljon tauluja ja täällä on aikoinaan asunut useita kuuluisia taiteilijoita, kuten August Strindberg, joka ei ollut vain kirjailija vaan myös taidemaalari. Hän kutsui Dalarön kylää paratiisin portiksi. Kaksi Ruotsin ehkä kuuluisinta taidemaalaria Carl Larsson ja Anders Zorn rakastivat myös idyllistä Dalarön kylää. Myös mediakonserni Bonnierin suku rakennutti tänne kesähuvilan ja Eva Bonnierilla oli oma huvila keskellä kylää. Huvila on vieläkin jäljellä, mutta Eva on poissa.

Dalaröstä vielä eteenpäin niemen kärjessä sijaitsee alue nimeltä Smådalarö. Siellä on monella hieman vanhemmilla julkkiksilla kesäasunnot. Maailmankuululla näyttelijätär Britt Eklandilla on myös asunto täällä Små Dalarössä. Eipä hän taida enää jaksaa matkustaa Tukholman ja USA:n väliä. Mutta vain pari vuotta sitten hän asui kesäkaudet Dalarössa ja kulki helikopterilla kaupunkiin.


Per Wilhelm Cedergrenin maalaus Dalarön edustalta jossa pienellä saarella sijaitsee ns Dalarö skans, joka oli entinen linnake, josta vartioitiin venäläisten alusten liikehdintää. Mutta venäläiset olivat ovelia eikä koskaan tarvittu käydä taistelua tässä Dalarön edustalla. Saaren omistaa nykyään Statens Fastighetsverk/Valtion kiinteistövirasto, joka on kuunnostanut skansin ja siinä on nykyään ravintola, joka on kaiketi avoinna vain kesäkaudella.


Dalarön kylästä jatkuu kapea ja erittäin mutkikas ja kumpareinen tie Smådalarön niemeen. Bussi 839 Handenin sähköjuna-asemalta, Handenterminalen, kulkee tänne Smådalaröhön saakka.

Dalarön saaristokylä perustettiin vuonna 1636 kesken Ruotsin suurvallan aikaa ja kesken sodan. Dalarö oli Ruotsin tärkein tullisatama aikoinaan. Luotsi ja tulli avattiin vuonna 1693. Sata vuotta myöhemmin Tukholman rannikolla ja saaritossa oli lähes sata tullia- ja luotsisatamaa.


Dalarö skans/Dalarön linnoitus on saari joka sijaitsee vain reilun kilometrin päässä manteereelta. Saarelle pääsee kesäaikaan kahdella eri saaristolaivalla 19 ja 20. Molempien kyytiin pääsee Dalarön laivasatamasta. 


Dalarö on Haningen kunnan vanhin asutustaajama. Haningen kunta on on perinteisesti ollut melkein vain metsää ja maanviljelysaluetta. Nykyään kunnassa sijaitsee useita moderneja asuintaajamia, mutta vieläkin on suuret alueet metsää. 

Dalarö syntyi tulli- ja luotsiaseman ympärille. Täällä asuu vuodet ympäri noin 200 henkeä ja kesäsesongin aikana yhteensä noin 15000 henkeä. Kesäaikaan käy Dalarössa paljon turisteja. Täällä on jopa pankki, bankomaatti, kirjasto, yksi lääkäri kunnallisella lääkäriasemalla, pikku puoteja ja ruokakauppa. Kesäaikaan on useita ravintoloja ja kahviloita avoinna, ja muutama hotelli ja kunnan omistama matkustajakotikin löytyy. Itse Dalarön kylä ei ole juuri muuttunut lainkaan, mutta Smådalaröhön on rakennettu moderneja asuinrakennuksia ja kesähuviloita. 


Talviaikaan kylä uinuu talviuntaan. Monet lapset käyvät koulua Haningen kunnan kekustassa Handenissa ja useimmat asukkaat käyvät Tukholmassa töissä. Tukholmasta on tänne sähköjunalla noin 25 minuutin matka ja siitä sitten noin 20 minuuttia bussilla perille Dalaröhön. Bussi käy Smådalarön perukoilla saakka. Joinakin aikoina vuorokaudesta kulkee suora bussi Dalaröstä kaupunkiin Gullmarsplanille ja takaisin. 


Omalla autolla matkaan menee tunti, koska ei ole mitään suorenpaa tietä. Ensin on ajettava Västerhaningen kautta Handeniin ja siitä valtatie 73 pitkin Tukholmaan. Dalarövägenin pohjoispuolella sijaitsee nimittäin täysin rauhoitettu Sandemarin luonnonsuojelualue ja sen takana laaja Tyrestan Kansallispuisto, joten tälle alueelle ei koskaan tule asutusta eikä autoteitä. Sandemarin linnasta olen kertonut aikaisemmin täällä. 


Waxholmin saaristolaiva

Täältä löytyy Tukholman saaristolaivojen kartta. Huom! Reitti 40 kulkee pitkin koko Tukholman saariston ulkoista reunaa, Nynäshamnista Simpnäsiin, ja pysähtyy 25 laiturilla matkan varrella. Tämä reitti on melko uusi, joten saa nähdä jos reitti on tarjolla ensi kesänäkin. Mahtava reitti hyvällä säällä. Suosittelen. Kyydistä voi hyppiä pois ja vaikka yöpyä välillä jollain saarella. Jos tämä suora reitti ei ole tominnassa, niin siinä tapauksessa voi vahtaa laivaa ja jatkaa matkaa mihinkä suuntaan ikinä haluaa.

Reitillä 18 voi matkustaa Tukholman kaupungintalon kupeesta (Strömkajen) Utön saarelle. Tämä on mielenkiintoinen reitti. Joillakin laivalaitureilla on bussiyhteys. Kartalle on merkitty myös tärkeimmät bussilinjat. Täältä löytyy kartta, jolle on merkattu esimerkiksi joitakin kiertoajelureittejä. 

HUOM! Joillakin laitureilla on käännettävä semafori ylöspäin merkiksi laivan kapteenille että laiturilla on matkustajia, jotka haluaa kyytiin. Erittäin mukava tapa viettää lomaa Tukholmassa on laivaristeilyt saaristossa. Voi ostaa viiden vuorokauden matkakortin. Jos ostat matkalipun laivassa, niin säästä matkalippu, sillä se on annettava henkilökunnalle laivasta poistuttaessa.

Tukholman liikennelaitos on luvannut että lähitulevaisuudessa tulee mahdolliseksi kulkea laivoissa ja autoluatoilla liikennelaitoksen matkalipuilla tai korteilla.


Saaristolaivan laituri

Dalarössä on pari-kolme vierassatamaakin.


Autolautta Ornön ja Utön saarille

Haningen kunnalla on Suur-Tukholman suurin saaristo, siis eniten saaria. Tursimi on alueella vilkasta. Noin puoli miljoonaa henkilöä vierailee Utön saarella joka kesä. Melkein yhtä monta vierailijaa on kesäaikaan myös Dalarössä.


Entinen tulliasema on nykyään Dalarön Turistitoimisto, jossa on myös kahvila.



Tullirakennuksen edustalla on kesäaikaan kahvila ja itse tullirakennusta voi vuokrata vaikka häitä varten.


Entien luotsitalo on nykyään matkustajakoti, jota turistoimisto kutsuu maailman pienimmkäsi matkustajakodiksi,  mutta viihtyisimmäksi.

















Odinsvägen on Dalarön pääkatu, joka päätyy laivasatmaan. Odinvägenin varrella on myymälöitä ja kahviloita ja jokunen ravintolakin. Saman kadun varrella sijaitsee myös Dalarön pieni puuukirkko, turistitoimisto, Dalarön leipomo, Dalarön ihana maalaiskauppa ja sen puutarhakahvila.




Tukholmasta on Dalarö'ön 30 kilometriä linnuntietä, mutta autolla kilometrejä tulee noin 40. Haningen kunta on melko suuri kunta pinta-alaltaan ja täällä on paljon kaunista luontoa, useita herraskartanoita ja jokunen linnakin sekä runsaasti hevostalleja. Haningen kunnalla on myös suuri merisaaristo.


  Societetshuset/Seurahuone

Ennen vanhaan oli herrasväellä täällä Dalarössä kesäasunto. Herrat toivat vaimonsa ja lapsensa tänne ja itse olivat suurimman osan kesästä kaupungissa. Heitä alettiin kutsumaan kesäleskiksi, mutta mikä hätä heillä oli kaupungissa. Heillä oli piika joka palveli ja kaupungissa oli aviottomia maalta kaupunkiin muuttaneita piikoja ja kauppaneitejä vaikka millä mitalla, joiden kanssa sattoi pitää seuraa kun yksinäisyys alkoi vaivaamaan. Herrat tulivat sitten tänne viikonloppuisin ja heitä varten rakennettiin sosietetshuset/seurahuone, jotta herroilla oli paikka missä olla, keskustella, syödä ja nauttia juomista. Nykyään rakennus on yksityisomistuksessa. Seurahuoneella oli myös joitakin huoneita, joissa saattoi Dalarössä vierailevat herrat saada yösijaa.








Hotellin laituri











 Näköalakallio nimeltä Amerikaberget


Schweizerbadet niminen uimaranta on Tukholman läänin suurin ja ihanin uimaranta. Tämä uimaranta on ns EU-uimaranta. Se tarkoittaa sitä että täällä käy vähintäin 200 henkeä päivittäin. Kunta ottaa vesinäytteitä neljä kertaa kesässä. Erittäin sopiva ranta pienille lapsille. Tänne tulee monet päiväkodit tai esikoulut, kuten päiväkodit ovat nykyään. Ohuen ohutta hiekkaa silmin kantamattomiin. Ranta on melko luonnonvarainen, eikä täällä ole juuri muita palveluja kuin kioski ja vessat.


Schweizerbadet sijaitsee Dalarövägenin varrella, pari bussipysäkkiä ennen Dalarön laituria. Handenin paikallisjuna-asemalta lähtevä bussi 839 pysähtyy uimarannan kohdalla. Pysäkin nimi on Schweizerparken. 



Dalarö.jpg

Erittäin tunnettu ja erittäin korkea-arvoista sukua oleva journalisti ja valtion antikvaari, Tukholman kaupunginmuseon johtaja, taidehistorian filosofian lisenssiaatti Bo Lagercrantz (1918-1993), kirjoitti Hemmets Journalen nimisessä viikkolehdessä vuonna 1952 artikkelin valokuvineen otsikolla "Vem bor var i Dalarö?/Kuka asuu missä Dalarössä? Hän kirjoitti että moni Tukholman saarista on hyvä saari, mutta Dalarö on hienoin. Hän jatkoi Dalarön kehuskelua. Näin jälkeenpäin voin aavistaa että se hienous, josta hän mainitsi, johtui suurista kauniista kesäasunnoista, joissa oli kaikki mukavuudet jo siihen aikaan. Mutta varakkailla oli varaa rakennuttaa toistaan suurempia ja komeampia sveitsiläistyylisiä huviloita. Tynningön saari Vaxholmin kunnassa oli toinen paikka, jonne rakennetiin runsaasti näitä samantyyppisiä sveitsiläisiä puutaloja. 

Nykyään Dalarö on melko tavallinen ja erittäin tyypillien ruotsalainen kesämökkikylä, vaikka täällä on vieläkin isoja komeita puutaloja ja tunnelma on maalaismaisen rauhallinen ja idyllinen. Monet isommat huvilat ovat puitten ja pensaiden takana piilossa, varsinkin Smådalarössä. Vain satama- ja myymäläalueella on hieman vilkkaanpaa määrättyinä aikoina vuorokaudesta, siitäkin huolimatta että täällä käy paljon turisteja. Useimmat turistit tulevat laivalla tai omalla veneellään ja jatkavat sitten seuraavana päivänä matkaansa edelleen Utön saarelle ja toiset Nynäshamniin saakka. 



 Kylätie jolla voi vaistota vieläkin menneisyyden henkäyksen


Taiteilija Eva Bonnier'in (1857-1909) kesäasunto sijaitsee aivan Dalarön keskustassa, Torsvägenin varrella. Samalla alueella Torsvägenin, Odinvägenin ja Baldersvägenin varrella sijaitsee runsaasti kansallisromattisia huviloita.

Eva Bonnier kuului kuuluisaan ja rikkaseen Bonnierin sukuun. Näköjään suurin osa suomalaisista kuva-ja viikkolehdistä kuuluu myös nykyään Bonnierin firmalle. Bonniereilla on myös Taidehalli Tukholmassa. (Huom! Ilmainen sisäänpääsy). Eva Bonnier oli ennen kaikkea portrettimaalari ja hänen tyylinsä oli impressionistinen. Eva oleskeli aikansa Pariissisa ja sai siellä oppia inpressionististen maalareiden töistä. Eva kuoli traagisesti pudottuaan hotellin ikkunasta Köpenhaminassa.

Bonnierin suvulla on kesäpaikka vieläkin Smådalarössa, joka sijaitsee vielä hieman eteenpäin varsinaisesta Dalarön kylästä. Små Dalarö on kapea ja kumpareinen niemi, jonka kätkössä on runsaasti kesäasuntoja, jotka eivät näy juuri tielle. Smådalarössä on useilla tukholmalaisilla julkkikisilla kesäasunto. Amelia Adamon kesäasunto


Kuuluisa arkkitehti Ragnar Östberg suunnitteli Eva Bonnierin huvilan ja se valmistui vuonna 1904. Tyyliltään se on erittäin kansallisromanttinen.


 Dalarön kirkko

Virtuaalien vierailu!

Kirkko tai paremminkin kappeli valmistui noin 1649-1652, mutta kirkkoa on uuskorjattu jälkeenpäin.Siihen aikaan kylässä asui noin 150-200 henkeä. Vanhin kartta Dalarön alueesta kertoo että vain kappeli ja Sandemarin linna olivat ainoat rakennukset alueella, joita ei venäläiset polttaneet vuonna 1719. Sandemarin linnasta/kartanosta olen aikaisemmin kertonut täällä. 








Votiivilaiva täytyy aina olla saaristokirkoissa, joissa kävi paljon merenkulkijoita ja kalastajia. Tämä votiivilaiva on vuodelta 1652. Votiivi tarkoittaa  lahja Jumalalle kiitoksena rukousten kuulemisesta tai vastaavasta.







Seurakuntatalo, entinen papppila





Rosenö on saari Smådalarön niemen kärjessä. Pieni silta yhdistää saaren mantereeseen. Mantereen puolella käy bussi 839 kääntymässä.  Saaren omistaa nykyään Skypen perustaja Niklas Zennström. Niklas perusti Skypen mutta möi sen Ebaylle 19 miljardilla kruunulla. Hän osti Rosenön saaren ja tämän upean huvilan vuonna 2008 hintaan 75 miljoonaa kruunua. Silloin talo oli Ruotsin kallein talo. Oikeastaan se on hänen Kalmarilainen firmansa joka omistaa saaren ja talon, jotka on regiteröityjä Englatilaisilla Neitsytsaarilla. Niklas perusti riskikapitaaliboolagin nimeltä Atomico ja hän asuu enimmäkseen Lontoossa.


 Silta Rosenön saarelle


Smådalarö gård

Mantereen puolella Smådalarössä sijaitsee Smådalarö Gård, mikä toimii konfrenssitiloina. Minäkin olen ollut täällä kerran konferenssissa. 


 Moderneja huviloita Smådalarössä



Ei kommentteja: