Avoinna:
tiistaista suununtaihin kello 12.16
keskiviikkoisn kello 12-19
Sisäänpääsymaksu:
Ilmainen siäänkäynti kerroksiin. Sisäänpääsymaksu vain erikoisnäyttelyihin.
Opastettu kiertokäynti 70 kr, ilmanien alle 19-vuotiaille.
Erikoisnäyttelyt 70 kr.
Avoinna:
Aukioloajat vaihtelee vuodenaikaojen mukaan. Tarkista aukioloajat täältä.
Myymälässä myydään!Opastettu kiertokäynti 70 kr, ilmanien alle 19-vuotiaille.
Erikoisnäyttelyt 70 kr.
Avoinna:
Aukioloajat vaihtelee vuodenaikaojen mukaan. Tarkista aukioloajat täältä.
Kreivi Walther von Hallwyl oli alunperin sveitsiläistä aatelistoa josta sittemmin tuli ruotsalainen liikemies ja edustaja eduskuntaan. Hän sai Ruotsin kasalaisuuden vuonna 1874. Hänet esiteltiin silloiselle Ruotsin kuninkaalle, mutta kreivi von Hallwyl sai tyytyä sveitsiläiseen kreivin titteliinsä. Kuningas ei antanut hänelle ruotsalaista aattelistitteliä.
Von Hallwyl'it asuivat ensin vuokralla von Fersen'in suvun palatsissa, joka sekin on yksi Tukholman upeimmista. Pariskunta ei kuitenakan ollut tyytyväinen sillä von Fersen'it eivät halunneet laitattaa sähkövaloja palatsiinsa. Rouva Hallwyl oli kasannut niin paljon esineitä ja huonekaluja sekä asusteita jotta he tarvitsivat uuden ja isomman asunnon.
Joten kreivi von Hallwyl osti tontin Hamngatan 4, alueelta, joka siihen aikaan oli rähjäistä. Melko pian kuitenkin alue raivattiin ja rakennettiin uutta. Nykyään alue on Tukholman luksusaluetta.
Hamngatan 4, pääsisäänkäynti
Arkkitehti Isak Gustaf Claeson suunnitteli palatsin pariskunnan kodiksi, mutta he eivät koskaan kutsuneet palatsia kodikseen vaan he kutsuivat sitä nimellä "huset", talo, tai vaan Hamngatan 4. Palatsi on 2200 neliömetriä suuri ja 40 huonetta on museotiloina.
Kreivitär Wilhelmina oli hän joka määräsi missä kaappi seisoo ja palatsi rakennettiin täysin hänen toivomustensa mukaan. Erikslundin herraskartano Vangnhärad'issä oi heidän alkuperäinen kotinsa ja senkin rakentamisesta oli Wilhelmina aivan yksin päättänyt. Syy siihen on varmaan se että Wilhelminan isä kustansi uuskorjaukset kartanossa.
Walter von Hallwyl testamenttasi palatsin ennen kuolemaansa Ruotsin valtiolle ja pariskunnan kuoltua palatsista tehtiin museo, jossa on noin 50 000 esinettä, jotka kaikki ovat huolella dokumentoituja. Museo sijaitsee siis Hallwyl'lien asunnossa jossa on paljon taidetta, antiikkiesineitä, aseita, koruja, pukuja, porsliinia ja hopeaa sekä mahdoton määrä huonekaluja. Heidän neljä aikuista tytärtä olivat jo avioituneet rikkaisiin aattelisperheisiin, joten hekään eivät tarvinneet palatsia. Tyttäret perivät vain Erikskundin kartanon tiluksineen ja kartano on suvun halussa vieläkin.
Hallwylskan palatsi kuuluu yhdessä Livrustkammaren, joka sijaitsee Tukholman linnan kellarissa, ja Skogskloseterin linnan kanssa Hallwylskan säätiöön.
Sisäpihalla on ainakin kesäaikaan kahvila/baari/ravintola jossa voi joko nauttia kupillisen kahvia, tai juoda lasin schampanjaa tai syödä päivällisen. Lapsillekin on oma ruokalista. Täällä maksaa lasi schampanjaa siinä 155-895 kr riippuen sortista. Pullo schampanjaa maksaa siinä 995-6400 kr riippuen sortista. Kallista on muutenkin, paitsi kahvit ja olut jotka ovat ihan normaalia tukholmalaista hintaluokkaa.
Linnassa pidetään myös erikoisnäyttelyjä. On mahdollista ostaa vuosikorttikin joka on ihmeen halpa, vain 200 kr. Huoneita ja tiloja voi myös vuokrata vaikka omia häitään varten. Palatsissa on iso keittiö ja ruokailutilat. Henkilökunnankin voi vuokrata, sekä vartijan. Sisäpihaakin voi vuokrata. Täällä pidetään myös motiesityksiä ja konsertteja.
Täällä voi kurkistella huoneisiin ja täällä on muuta mukavaa. Sivuilta löytyy jopa ruokareseptejä. Täällä on Google Art Projekt. Instagram.
Walther ja Wilhelmina von Hallwyl
Walther von Hallwyl syntyi vuonna 1839 Bern'issä Sveitsissä ja kuoli vuonna 1921 Tukholmassa. Hänen ensimmäinen vaimonsa kuoli melko pian avioliiton solmittua. Walter matkusteli ympäri Eurooppaa opintomatkoilaan. Wilhelminan hän tapasi kylpylästä läheltä Frankfurtia.
Ja niinpä he avioituivat ja muuttivat Ruotsiin ja asettuivat asumaan Trosan ja Vangnhäradin välille, Erikslundiin. Wilhelmina oli ruotsalaista Kempen sukua. Synytynyt Tukholmassa. Vanhemmat olivat alunperin saksalaisia juuriltaan. Wilheminan isä kustansi heidän ensimmäisen asuntonsa, Erikslundin kartananon uuskorjaukset. Walther oli pitkiä aikoja armeijan palveluksessa Sveitsissä, mutta vuonna 1970 hänkin asettui asumaan vakituisesti Erikslundiin. Neljä vuotta myöhemmin heistä tuli Ruotsin kansalaisia. Avioliitossa syntyi neljä tytärtä. Tyttäret olivat jo aivoituneet ja muuttaneet pois kotoa kun Hallwylska palatsia alettiin rakentamaan.
Tässä aivan ohimennen haluan mainita että palatsi sijaitsee keskellä Tukholmaa ja samassa korttelissa palatsin kanssa sijaitsee esimerkiksi moderni luksus Hotel Nobis, Marimekko, Lebanon Meza Lounge, Acne Studios, Rose Bar, Gucci, Savannahs, Louis Vuitton, Cafe Albert, ravintola KB, josta olen jo tehnyt postauksen aikaisemmmin. Palatsin takana Smålandsgatanin varrella sijaitsee myös Salong Bagns, jonka omistajat Marre ja Marcelle kuuluvat Tukholman jet set piireihin ja ovat myös prinssi Carl Philipin ja prinsesa Sofian parhaita ystäviä. Olivat mukana myös heidän häissään.
Jos ei nämä liikkeet vielä riitä niin palatsin pohjoispuolella on vaikka millä mitalla luksusmyymälöitä, varsinkin Biblioteksgatanin varrella, joka on erittäin kaunis katu ja vieläpä kävelykatu. Pitäkää huoli kukkaroistanne.
Jos ei nämä liikkeet vielä riitä niin palatsin pohjoispuolella on vaikka millä mitalla luksusmyymälöitä, varsinkin Biblioteksgatanin varrella, joka on erittäin kaunis katu ja vieläpä kävelykatu. Pitäkää huoli kukkaroistanne.
Västerljungan hautausmaa, Trosa
Kuvassa on Von Hallwyl'lien sukuhauta. Täältä löytyy filminpätkä kreivi von Hallwyl'lin hautajaissaattueesta. Arkku vietiin ensin palatsista Sankt Gertrudin kirkkoon joka on Tukholmassa asuvien saksalaisten kotikirkko Gamla Stanissa. Arkku kuskattiin siunauksen jälkeen Vangnhäradiin sukuhautaan.
Erikslund, Vanghärad, Trosa
Tämä herraskartano on von Hallwyl'lin pariskunnan ensimmäinen koti. Kun kreivi von Hallwyl'istä tuli edustaja edukuntaan niin heidän oli muutettava Tukholmaan. Erikslund kuului alunperin lähellä sijaitsevaan Tullgarn'in linnaan, joka kuului ja kuuluu vieläkin hovile. Von Hallwyl'it uusrakensivat kartanon kreivitär Wilhelminan toivomusten mukaan. Von Hallwyl'it omistaa kartanon vieläkin.
Museomyymälä
Myymlän myyntipöytä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti