tiistai 21. syyskuuta 2021

Sturehof Sturepanilla

 

Sturepalan on Tukholman yläluokan shoppailu ja huvittelukeskus. Stureplan on tavallaan tori ja se sijaitsee keskitaajamassa Birger Jarlsgatanin ja Sturegatanin risteyksessä  Östermalmin kaupunginosassa. Kungsgatan, Birger Jarlsgatan, Biblioteksgatan ja Sturegatan kohtaavat aukiolla.

Tästä kulkee bussit 1, 2 ja 75 ohitse. Lähin metroasema on Östermalstorget.

Stureplanin kompleksin, Sturegallerian, Sturebadet, ravintola Sturehof ja yökerho Sturecompagniet, omisti aikaisemmin Abu Dhapilainen Arabiemiraatin presidentti Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan. Hän omistaa suuria määriä Ericsonin, Nordean ja Telia Soneran osakkeita. Yökerho Sturecompaniet, sijaitsee Sturegatan 4.

Mutta suunnitteilla on hajoittaa suuri osa Sturegallerian rakennuksesta, ja tehdä siihen metroasema ja sen ympärille sitten myymälöitä ja ravintoloja. Metroasema sijaitsee nyt Greve Turegatanin varrella. Saa nähdä tuleeko se toteumaan.

Stureplansgruppen omistaa nykyään Stureplanin kompleksin. Stureplansgruppeniin kuuluu luksusluokan ravintoloita, hotelleja ja baareja. Se on yksi maan suurimmista ravintola-alan yrityksistä, ja sillä on 3000 työntekijää. Stureplan-konsernin suurin omistaja on Vimal Kovac. Kovcac on entinen jugoslavialainen pakolainen. Ruotsissa ovat monet pakolaiset panneet rahoiksi. Se on täysin mahdollista, mutta se vaatii vain kärsivällisyyttä. Ei Roomaakaan rakennettu päivässä.

Toiseksi suurin omistaja on norjalainen Petter Stordalenin Strawberry Equities-yhtiö. Stordalen on asunut jo monia vuosia Tukholmassa yhdessä oman hotellinsa ylimmässä kerroksessa hänellä on pieni huoneisto. Hotellsisa on kaiki palvelut mitä hän tarvitsee. Hän omistaa valtavan määrän hotelleja Ruotsissa.


Sturehof ja Sturegalleria sijaitsevat Bångska nimisessä palatsissa. Johan August Bång oli rikas ruukinpatroona joka halusia tulla taiteilijaksi. Palatsiinsa hän järjesti ateljeen missä kävi sen ajan kuuluisat taiteiljat häntä opettamssa. Hänestä kehkeytyi keskitason taiteilija. Jo silloin pohjakerroksessa oli myymälä tiloja.


Sturegallerian shopincenterin rakennus on upea sekin. Rakennuksessa sijaitsee noin 60 myymälää ja Sturebadet niminen kylpylä ja kylpylään kuuluu myös ravintola kolmannessa kerroksessa, minne voi mennä kylpytakki päällä. Kesäaikaan on rakennuksen sisäpihalla myös ravintola, minne ei saa mennä kylpytakki päällään, koska pihalle pääsee ilman että maksaa kylpylämaksun.

Sturehofin lisäksi muita ravintoloita rakennuksessa muun muassa ovat Tures, Sturebaren, Supper ja kahviloita Curman ja Gateau, minkä omistaa Fazer. Baareja Oktagonen ja Tjalans.


Atriumbaari joulun aikaan. Tämä osa kuuluu Sturecompaniet'ille, Sturegatan 4. Atrium kuuluu oikeastaan kylpylälle ja sisäänkäynti on samasta ovesta.



Kylpylän yhteydessä on jopa lääkärinvastanotto.

Sturehof (myös Sture Hof) on mereneläviä tarjoava ravintola Stureplanilla, mikä perustettiin vuonna 1897 nimellä Malta. Sturehof ja Riche-ravintola kuuluvat samaan yritysryhmään. 

Tukholman lähellä sijaistee myös linna nimetä Sturehov, missä kuningas usein tarjoaa päivälliset vierailleen. Sturehovin linna on on helmi linnojen joukossa. Kuningas kuskaa vieraansa laivalla omasta linnastaan Sturehocin linnan laituriin. Sturehov on Ruotsin parhaiten säilynyt kustavilainen linna, jossa on linnapuisto ainutlaatuisessa ja eristäytyneessä ympäristössä. Suosittelen lämpimästi virailua linnassa! Ravintolan erottaa linnasta viimeisen kirjaimen perusteella. Linnan nimessä on v-kirjain viimeisenä ravintolan nimessä on f-kirjain viimeisenä!

Stora Bryggeriet avasi Sturehofin kesällä 1897 nimellä Malta nimellä Stureplan 6, silloisena nimellä "Bierstube" saksalaiseen tyyliin. Vuonna 1905 panimo myi oluttalon hotellin johtajalle Ture Marcukselle. Hän muutti nimensä Sturehofiksi ja viisi vuotta myöhemmin luovutti ravintolasta veljelleen Ernstille 15 000 kruunulla. Nimi Sturehof perustettiin jo Sturehofin Bierhallessa, joka sijaitsi vuoteen 1894 asti naapuritalossa Stureplan 4.

Ernst Marcus halusi perustaa kansainvälisen kalaravintolan. Hänen johdollaan Sturehofista tuli yksi Ruotsin tärkeimmistä kalaravintoloista. Hän toi tuoreita sammakkojalkoja ja sieniä Pariisista ja mainosti simpukoita, rapuja, hummereita, rapuja ja ostereita. Ravintolalla oli omat savustamot ja kalastus Tukholman saaristossa. Ei ihme että tirehtöörit ja bisnesmiehet ruokailee mielellään Sturehofissa.

Merkittäviä vieraita olivat Ingmar Bergman, Harriet Andersson ja Ingrid Bergman, jotka rakastivat Sturehofin Sotare nimistä silakkaruokaa. Dag Hammarskjöldillä oli oma pöytä.  Kun osteribaari avattiin vuonna 1953 saapui asikkaita sankoin joukoin ravintolaan. Toukokuussa 2013 Sturehofissa vierailivat muun muassa Bon Jovi, Bill Clinton ja silloinen Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström ja kaiki kolem ruokailivat yhdessä. Sturehofin kalaruuista tuli jopa tukholmalaista perinneruokaa.

Prinsessa Madeleinen aviopuoliso Chris O'Neil kävi päivttäin Sturehofissa, mutta hänen pli pakko lopetta siellä käynti sillä tukholmalaiset näpsi kännykällään valokuvia hänestä ja laittoi ne nettiin. Kerrotaan myös kuinka O'Neil tapasi siellä usein Madeleinen entistä kihlattua ja mustasukkaisena miehenä syntyi usein riitaa. Kerran oli Madeleinekin mukana ja Madleinen ja herra O'Nielin välille syntyi ilmiriita. Sen jälkeen ei kumpaakaan ole nähty Sturehofissa. Kuninags kielsi jo parikymmentä vuotta sitten tyttäriensä käynnit Stureplanilla, mutta Madeleinehän ei koskaan ole noudattanut isänsä sääntöjä. 

Nyt tänä kesänä Madeleine ja Chris olivat lapsineen Gotlannin saarella viettämässä kesää suvun kanssa, mutta Chris ei silmin nähden viitynyt seurassa. Media kertoo että matkustettuaan USA:n katosi Chris maanalle. Häntä ei ole näkynyt missään. Ruotslainen media on kaivanut esiin kaiken Chrisin bisneksistä ja siinä ei ole mitään kehuttavaa. Hän luultavasti on masentunut ja häpeää taloudellista tilannettaan.

Silvia on ainoa kuinagsperheessä jolla ei ole osakkeita. Madeleinellä niitä on kaikista eniten, joten ei perhe nälkään kuole, vaikka Chrisin talous on paljon miinuksella.


Sturehof, Stureplan

Kuvan vasemmalla laidalla on sisäänkäynti Sturegalleriaan, luxus-shoping-centeriin, missä on ruokapaikkoja, kahviloita ja baaritiskejä, missä on mahdollisuus levähtää. Täällä sijaitsee aivan ihana Matmarknaden, missä voi ostaa melkein mitä ikinä haluaa syödä. 

Nyt on kulunut 90 vuotta siitä, kun Assar Gabrielsson ja Gustaf Larson Sturehof-ravintolan rapupja syödessään päättivät perustaa Volvon. Siinä syödessä keskusteltiin autoista. Tuolloin Ruotsiin tuotiin lähes 15 000 autoa vuodessa, suurin osa Yhdysvalloista. Mutta amerikkalaiset autot ei oltu tehty kehnoja ruotsalaisia teitä varten. 

Ruotsi oli muuttunut 1920-luvulla teollisuusmaaksi ja perustanut yrityksiä kuten SKF, ASEA, Bofors ja Husqvarna. Ruotsilla oli koneistoa, mitkä voitiin helposti muuttaa autonosien massatuotantoon. Tuumasta toimeen. Avattiin autotehdas Göteborgiin. 

Sturehof-ravintola perustettiin vuonna 1897, ja se on sittemmin tunnettu merenelävistä. Monet ruotsalaiset sukupolvet, kuten Gabrielsson ja Larson, ovat nauttineet ravuista historiallisissa tiloissa. Ja koska rapujen syöntiin yhdistettiin snapsit/ruokaryypyt niin oli pakko otettaa Volvo-taksi kotiin ruokailun jälkeen.


Ei kommentteja: