perjantai 16. heinäkuuta 2021

Sankt Bodvidin pyhiinvaellusreitti

Sankt Bodvidin 8 kilometriä pitkä pyhiinvaellusreitti

Sankt Bodvidin Pyhiinvaellusreitti lähtee Botkyrkan kirkon luota ja päätyy Salemin kirkon luokse. Täällä olen tehnyt aikaisemmin postauksen Botkyrkan kirkosta. Täältä löytyy postaus Salemista. Täällä on postaukseni Söderbystä ja Pyhästä Bodvidista. On tullut postattua jo sen verran, etten viitsi toistaa itseäni.

Salemin kirkko sijaitsee idyllisellä paikalla Bornsjön järven rannalla. Kirkko on 1100-luulta. Syrjäisen sijaintinsa takia se on avoinna nyt heinäkuussa vain torstaisin kello 11-16. Kaksi viikkoa lukittu lomien takia 12.7-25.7. Normaalioloissa avoinna tiistaista perjantaihin kello 10.00-15.00. 

Bussi 708 pysähtyy Bergaholmsvägenillä pysäkillä Salems kyrka. Siitä on lyhyt matka kävellä kirkon luokse. Kirkko näkyy bussipysäkille. Bussiin voi hypätä vaikka Botkyrkan kirkon kohdalla tai  Hallundan metroasemalla. Botkyrkan kirkkoon on lyhyt kävleymatka Hallundan metroasemalta. 

Pyhiinvaellusreitti vihittiin käyttöön vuonna 2017. Polku on noin 8 km pitkä. Vaellus kestää noin 3,5 tuntia. Polun varrella on meditaatiopaikkoja, joissa on pysähdyksiä rukoukseen, lauluun ja pohdintaan. Yksi pysäkki on Sankt Botvidin lähde, joka tarjoaa edelleen raikasta lähdevettä. Vuonna 1129 Sankt Botvidin jäännökset oli tarkoitus viedä Botkyrkan kirkolle. Matkan aikana tauon aikana paarit laskettiin maahan ja lähde avautui.


Pyhä Botvid on ruotsalainen pyhimys ja 1100-luvulla Pyhän Eskilin ohella Södermanlandin suojeluspyhimys. Hänen muistopäivänsä on 28. heinäkuuta. Hän täytti vast ikään 900 vuotta. Botvid on antanut niemn niin Botkyrkan kunnalle kuin Botkyrkan seurakunnallekin. 

Botvid oli ruotsalainen talonpoika. Hänen kotitilansa oli nykyisen Botkyrkan kunnan alueella sijaitseva Hammarby. Botvid on mainittu jo 1100-luvun käsikirjoituksissa ja hänen muistopäivänsä, heinäkuun 28. on mainittu 1198 kirjoitetussa kirjassa. Legendan mukaan hän kääntyi kristinuskoon matkallaan Englantiin. Palattuaan kotiin hän alkoi julistaa kristinuskoa.

Legenda kertoo hänen verkolla saamastaan suuresta kalasaaliista ja hänen kalaonnensa vakuutti muita kalastajia myös kääntymään kristinuskoon. Botvid sai menestyksensä palkaksi orjan, joka oli slaavilaista sukua. Botvid osti hänet vapaaksi ja halusi auttaa häntä palaamaan kotimaahansa. He lähtivät yhdessä matkalle kohti Gotlantia, josta Botvidin orjan olisi helpompaa jatkaa matkaa kotiseudulleen. Matkalla he tulivat Rågön saarelle, Södertörnissä, entisen Tystbergan kunnan alueella, nykyisen Nyköpingin lähistöllä, ja siellä Botvidin nukkuessa hänen orjansa surmasi hänet kirveellä.

Botvidin ruumis löydettiin ihmeen avulla, kun etsijöitä johti paikalle valkoinen lintu. Hänen ruumiinsa haudattiin ensin Säbyn (Salemin) kirkkoon lähelle hänen kotitilaansa, ja myöhemmin, 1129 Botkyrkan kirkkoon (Botwidiia Kirkia) jonka hänen veljensä Björn oli rakennuttanut kotitilalleen. 

Legenda kertoo myös, miten Botvidin reliikit siirrettiin vastavalmistuneeseen Botkyrkan kirkkoon. Matkalla Salemin kirkolta Botkyrkan kirkolle kantajat tulivat Botvidin kotitilan lähellä olevan Brornsjön järven lähelle. He pitivät taukoa ja laskivat reliikit maahan. Tälle paikalle puhkesi lähde, joka pulppusi hyvää, kirkasta vettä. Lähde on edelleen olemassa ja se tunnetaan Sːt Botvidin lähteenä. 

Pyhästä Bodvidista on paljon tarinoita, jotka luultavasti ainakin osittain pitävät paikkansa. Häneen on liitetty myös useita ihmetapahtumia.

 Pyhä Bodvid Överslön kirkko


Sankt Bodvid, Överselön kirkko, 1400-luvun kalkkimaalaus


Pyhän Botvidin pyhiinvaellusreitti on merkattu selvästi.


Tässä kohtaa Tukholman ja Strängnäsin hiippakunnat toisensa.


Viitta opastaan Bodvidin lähteelle/källa, mikä sijaitsee Bornsjön järven kakkoisessa päädyssä, Bergaholmsvägenin varrella, lähellä bussin 708 pysäkkiä nimellä Söderby gårds väg.


Sankt Bodvidin roomalaiskatolilainen seurakunta sijaitsee Fittjassa, hieman Botkyrkasta pohjoiseen päin. Roomalaiskatollinen kirkko on se kirkko Ruotsissa, minkä jäsenet ovat lisääntyneet eniten. Ruotsissa ei tilastoida seurakuntiin kuuluvia, mutta kukin seurakunta saa ilmoittaa jäsenmäärästään julkisesti. Katollisia on tullut Ruotsiin Irakista, Syyriasta ja Libanonista. Perinteisesti katollisia on tullut erittäin paljon Puolasta mutta myös Kroatiasta, Eteläamerikasta ja Afrikasta.


1 kommentti:

Jael kirjoitti...

Kiinnostava postaus taas:)