maanantai 12. heinäkuuta 2021

Karl Johans torg


Karl Johans torg, Slussen

Karl Johanin toreja on useissa ruotsalaisissa kaupungeissa.

Karl Johan XIV oli ensimmäinen Bernadotte suvun kuningas. Hän toimi Ruotsin ja Norjan kuninkaana vuosina 1818-1844. Nykyinen kuningas Carl XVI Gustav on seitsemäs Bernadotten suvun kuningas. Carl XVi Gustav on Ruotsin kuninkaista se, joka on kauimmin istunut virassaan, nimittäin 48 vuotta.


Karl Johanin kunnaiksi avattiin tori Gamla Stanin ja Södermalmin väliselle alueelle, Slussenille. Tori sai nimensä katutasolla seisovan patsaan mukaan. Patsas esittää kuningas Karl XIV Johania hevosen selässä.

Nils Ericsonin suunnitelema slussen/sulku vihittiin vuonna 1850. Erikssonin slussen oli jo kolmas Slussen tässä kohtaa. Ericsonin slussen on vieläkin käytössä. Upplannin ja Södermanlandin maakuntien raja kulkee Slussenilla. Tukholman pohjoiset osat kuuluu Upplantiin ja eteläiset osat Sädermanlandiin


Karl Johans torg/tori 

Slussplan on nimeltään katu joka kulkee ylemmällä tasolla Räntmestarhusetin ohitse Gamla Stanin puolella Slussenia. Räntmestrahusetissä asui räntmästare, jolla oli vastuu valtion taloudesta. Räntmästare toimi kamarikollegion alaisena. Kammarkollegio on kanslian ohella Ruotsin vanhin virasto. 


Kuningas Karl Johan XIV:n patsas on seisonut 145 vuotta Slussenilla, mutta kun Karl Johanin toria alettiin muokkaamaan, niin patsas poistettiin siksi aikaa pois paikaltaan. Patsaan sokkeli oli valmistettu Carrara marmorista, joka oli alkanut murenemaan, joten patsaalle tehtiin uusi sokkeli graniitista. Kun patsas tuotiin takaisin niin pastas käännettiin niin että kunings katsoo etelään päin, pois päin kaupungin keskustasta.



Tämmöinen ruma monttu se Karl Johanin tori on ollut viimeiset vuodet. Saas nähdä tuleeko uuteen Slusseniin lainkaan Karl Johanin toria. Patsasta ei ainakaan enää koskaaan siirrellä mihinkään. Nyt patsas on 'kotonaan', kuninkaan linnan pihalla.

Vuonna 1995 kuskattiin patsas taas pois paikaltaan, koska Slussenia alettiin rakentaman uudestaan. Itse slussenin sulkuja ei muuteta, mutta liikenne mullistetaan kokonaan. Slussenista on jo kauan sitten kehittynyt pullonsuu, johon on syntynyt liikenneruuhkia. Slusssenin uusrakentamisesta on puhuttu Tukholmassa ikuiset ajat ja nyt vihdoin siitä tulee todelisuutta. Rakennustyöt ovat olleet meneillään jo muutama vuoden ajan.


Koko kartalla merkattu alue tullaan muokkaamaan täydellisesti uudestaan.

Patsas ei tule enää entiselle paikalleen, vaan se seisoo nyt Tukholman linnan nurmikolla Slotstbackenilla. Nyt kuninkan kasvot ovat itään päin, aivan kuten patsaan tekijä Fogelberg halusi alun perin. Kun patsas vihittiin uudestaan Slottsbackenille niin tilaisuudessa soitettiin samaa musikkia joka oli sävelleytty patsaan alkuperäistä vihkimistilaisuutta varten vuonna 1854.


Kuningas Karl XIV Gustav vihki patsaan uuteen paikkaansa 16. jolukuuta 2018.


Bernadotten suku on nyt istunut 200 vuotta kuninkaan istuimella. Nykyinen Ruotsin kuningas Karl XIV Gustav on se Ruotsin kuninkaista, joka on ollut kauimman ajan kuninkaana, 45 vuotta. Ruotsin valtiossa on ollut kuningas 1025 vuotta, jos ei lueta mukaan niitä maakunnallisia kuninkaita, joita oli siellä täällä ammoisina aikoina. Siihen aikaan osasi vain ani harva kirjoittaa joten niistä kuinkaista ei tidetä paljoakaan.

Ruotsin kirjallisuuden historia alkaa riimukivistä. Vanhimmat ruotsiksi kirjoitetut tekstit ovat keskiaikaiset maakuntalait, jotka kirjoitettiin 1200-luvulla ja 1300-luvun alussa. Keskiajalla lähes kaikki kirjallisuus liittyi uskontoon ja oli kirjoitettu latinaksi. Ruotsin vanhin lähdeteos on Eerikinkronikka 1200-luvulta.







Mitään selitystä ei ole annettu siitä miten torille tulee käymän. Ainao mikä on kerroottu on että Slussen vihdoinkin korjaan ja uusitaan. Tori nähtävästi tuleehäviämään koska tori on joutunut katutyömaaksi. Ja kuninags Karl Johanin patsaskin on jo viety kuninkaalllisen linnan tontille. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti