En aio tehdä tästä poliittista postausta vaan kerron mikä tilanne on Ruotsissa Ukrainan sodasta johtuen. Ukrainasta on paennut noin 4,5 miljoonaa ukrainalaista ja Ruotsiin tulee nyt pävittäin 4000 ukrainalaista. Ruotsissa luullaan että tänne tulle ainakin 200 000 ukrainalaista pakolaista. Alunperin ei ole aiottu ottaa enää paljon pakolaisia vastaan, mutta pakkohan tässä on.
Veneläisiä ei tänne tule, eikä ole tullut aikaisemminkaan kovin montaa. Venäläiset ovat saanet kuulla kauhukertomuskia Ruotsista ja ruotsalaisista. Ruotsalaiset ei ole muutenkaan olleet venäläisten kanssa tekemisissä millään tavalla, eikä ruotsalaiset ole matkustaneey Venäjlle, eikä venäläiset Ruotsiin. Venäläiset käyttävät Ruotsia väliasemanaan/transit matkalla Englantiin tai USA:han
Ja koska Ruotsi on kiristänyt maahanmuuttolakejaan jo kaksi kerta sitten edellisen pakolaivirran alettua 2015, niin Ruotsissa ei olla varauduttu siihen että tarvittaisiin pikaisesti tiloja pakolaisille. Ruotsalaiset ovat huutaneet apua jo edellisen pakolaisvirran aikana, jopa Suomeltakin, että ettekö te muutkin voi ottaa pakolaisia, eikä vaan me ja saksalaiset. Missään maassa ei reakoitu avunhuutoon.
Ruotsiin tuli 2015-216 noin 200 000 pakolaista. Näistä on vain 60500 saanut jäädä ja 24000 on saanut tilapäisen luvan jäädä =3 vuotta. Uusimman maahanmuuttolain voimaan tulon jälkeen on aloitettu karkoitukset, mutta pandemia tuli tähän väliin sotkemaan karkoituksia. Täältä on karkoitteu aviopareja jotka ovat asuneet kymmenisen vuotta Ruotsissa, joiden lapset ovat syntyneet täällä, joilla on asunto ja työpaikat täällä.
Ruotsissa ei ole niin sanottuja maahanmuuttokeskuksia kuin muutamissa pohjois-Ruotsin kunnissa. Yksityiset ovat rakentaneet parakkeja pakolaisille ja eiköhän niitä nytkin ole alettu rakentamaan lisää. Valtio maksaa sitten yksityisille per pakolainen. Niissä parakeissa ei olle henkilökuntaa vaan pakolaiset saa selvitä omin päin. Ruotsissa oma vastuu koskee kaikkia täällä asuvia ja oleskelevia aikuisia. Ruotsissa ei hyysätä ketään kuin pieniä lapsia. Maahanmuuttolain mukaan on pakolaisten itse hommattava asunto ja työpaikka. Muuten joutuu asuman parakeissa.
Ensinnäkin pakolaisten tulee elättää itseään. Jos ei tienaa omaa rahaa tai heillä ei ole muuta omaisuutta, voi hakea taloudellista tukea Ruotsin maahanmuuttovirastolta. Taloudellinen tuki koostuu eri osista: päivärahasta, asumistuesta ja erityisavusta. Pakolaisilla ei ole oikeutta mennä sosiaalitoimistoon, koska he ei siellä tule lainkaan olemaan kirjoilla, ennekuin he saavat vakituisen oleskeluluvan ja heillä on työpaikka.
Majoituspaikassa, jossa ruoka sisältyy hintaan, päiväraha on:
(10,6 kruunua = 1€ )
24 kruunua / päivä naimattomille aikuisille
19 kruunua / päivä per henkilö aikuisille, jotka jakavat kotitalouskulut
Lapsille 12 kruunua / päivä 17 vuotta.
Majoituspaikassa, jossa ruoka ei sisälly hintaan, päiväraha on:
71 kruunua / päivä naimattomille aikuisille
61 kruunua / päivä ja henkilö aikuisille, jotka jakavat kotitalouskulut
37 kruunua / päivä 0-3-vuotiaille lapsille
43 kruunua / päivä 4–10-vuotiaille lapsille
11–17-vuotiaat lapset 50 SEK / päivä.
Ruuan lisäksi päivärahan tulee riittää vaatteisiin ja kenkiin, matkustamiseen, puhelimeen, sairaanhoitoon ja lääkkeisiin, hammashoitoon, hygieniatarvikkeisiin, muihin kulutustavaroihin ja vapaa-ajan toimintaan.
Oikeutensa taloudelliseen tukeen menettää kun henkilölle on myönnetty oleskelulupa. Jos asuu Ruotsin Maahanmuuttoviraston toimitilamajoituksessa, menetttää yleensä korvauksen kun luvan saatua muttaa asumaan johonkin kuntaan. Jos asuu omassa kodissa, oikeus korvaukseen lakkaa kuukauden kuluttua oleskeluluvan saamisesta. Useita muitakin oikeuksia menettää kun saa oleskeluluvan.
Maahanmuttovirasto päättää yksin maahanmuuttolain perusteella ketkä saa jäädä tänne. Hallitus ei pysty siihen puuttumaaan. Maahanmuuttovirasto on pyytänyt yksityisiltä apua asuntojen hankkimiseen.
Muun muassa Malmössä on pakolaiset saaneet asettua asumaan voimistelusaleihin ja urheiluhalleihin. Maahanmuutovirasto ei pysty kirjaamaan kaikkia tänne tulleita, vaan jono on pitkä ja he joutuvat odottamaan vuoroaan. Tarvitaan palkata lisää henkilökuntaa. Töitä on tarjolla Ruotsissa ravintola-ja hotelli alalla sekä autoksukeista on huutava pula. Ensimmäiset ukrainalaiset pääsee töihin jo kahden viikon päästä.
Unkrainalaiset valittavat ettei tuella voi elää, ja siksi useimmat ovat jättäneet Ruotsin ja mautkustaneet muualle. Heillä joilla on sukulaisia Ruotsissa jäävät usein miten sukulaistensa luokse.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti