Olen aikaisemmin kertonut Erstavikin kartanosta täällä. Af Petresenin aatelissuku on omistanut jo 1700-luvulta lähtien tämän rälssitilan, mihin on kuulunut laajat maa-alueet ja kartanon lisäksi kymmeniä muita kartanoita ja rakennuksia sekä suuret metsä-alueet. Suku on kuitenkin myynyt ja jopa lahjoittanut useanpaan kertaan osia tiluksistaan ja nyt he haaluaa päästä irti koko kartanosta. Mutta sääntöjen mukaan rälssikartanoita ei saa myydä, vaan niitten on kuljettava suvussa sukupolvesta toiseen.
Omistajapariskunta kuoli vuonna 2018 ja heidän jälkikasvuaan oli ala-ikäiset kaksoset. Joten sukulaiset halusivat myydä kartanon tiluksinneen. Af Petersensin perhe muutti mieltäään ja he haluaa että 2 100 hehtaarin laaja Erstavik on jatkossakin yhtenäinen maatalous- ja metsäkiinteistö. Myös luvallinen julkinen ulkoilualue pysyy ennallaan.
Hellasgårdeniin sisäänkäynti Ältavägen 101, Källtorp
Tässä pysähtyy bussiit 401, 840 ja 821, maksullinen autoparkki löytyy.
Hellasgårdenin alue sijaitsee Nackan kunnan rajojen sisällä, mutta sillä on kaksi omistajaa, Tukholman kunta ja Erstaviks Gård. Tukholman kaupunki omistaa ja hallinnoi länsiosaa, mikä on muodollisesti suojelualue.
Erstavikin kartano sijaiset kartalla tuossa Solsidanin eteläpuolella sijaitsevassa lahdessa.
Erstavikin fideikomissio tilasi Tukholman kaupungin vuokraamaan kolme suurta maa-aluetta Nackan ja Erstavikenin välillä. Nämä alueet muodostavat laajan viheralueen Nacka reservaatin, Erstavikin ja läheisen Saltsjöbadenin välillä. Vuonna 1976 Erstavikin omistajat ja Nackan kunta pääsivät sopimukseen suurimman osan omaisuuden säilyttämisestä luonnonsuojelualueena.
Erstavik tarjoaa maastoa uimiseen (Erstaviksbadet ja Strålsjöbadet), vaellusreitteihin kuten Sörmlandsleden ja luonnonsuojelualueisiin kuten Nackareservatet ja Strålsjön-Erstavikin alueet. Ertsavikin aleuisiin kuuluu Sandasjö, Trehörningen, Knipträsket, Källtorpssjö, Strålsjö, Öringesjö. Lundsjö, Dammsjö ja Hellasgårdenin aluekin on aikoinaan kuulunut Af Petersenin suvulle.
Jokaisen, joka nauttii ulkoilusta, suosittelen mennä Hellasgårdenin ulkoilualueelle. Hellasgårdeniin pääsee Slussenista 20 minuutissa. Siellä on pyöräteitä, vaellusreittejä, juoksuratoja ja uima-alue, jossa on hiekkaranta ja uimalaituri. Jumppaa sisällä ja ulkona. Saunoa muitten kanssa yhdessä tai tilata privaatti saunatunti. Siellä on myös mahdollisuus pelata molenlaisia pelejä, rantalentopalloa, kalastusta, tennistä, meloa ja osallistua joogaistuntoihin. Talvella tarjolla on luistelua, useita hiihtoreittejä ja mahdollisuus pulahtaa avantoon...
Hellasgården on portti Nackan luonnonreservattiin, minkä alueeseen Hellasgården sisälttyy. Jos lähtee Slussenilta Södermalmin saaren itäisestä päästä kohti kaakkoon niin ei tarvitse mennä kuin muutaman metrin on jo luonnon keskellä. Skaprnäckiin kulkeva metrolinja linja ajaa osittain Nackareservaatin alueella. Jo Sickla-puistossa Hammarby Sjöstadissa voit astua Tukholman Nackare-suojelualueelle. Sieltä voit kävellä Sickla-järveä pitkin Lilla Sicklan kulttuurimaiden kautta ja ulos suurelle Nackare-suojelualueelle. Suojelualue koostuu myös Björkhagenin ja Skarpnäckin rehevistä sisäänkäyntialueista.
Tukholma on monella tapaa uskomaton kaupunki. Sitä ei me kauan (meikäläinen noin 50 vuotta) Tukholmassa asuneet tulla ajatelleeksi, sillä meille se on itsestään selvä asia. Merta, järveä, rantaa ja luonnonvaraista aluetta on joka puolella mihin vain päänsä kääntää. Kuitenkin täällä asuu noin 2,5 miljoonaa asukasta, vaikka sitä ei ehkä heti äkkiseltään huomaa.
Mutta tässä me liikutaan Hellashårdenin alueella, maantie 260 varrella, mikä lähtee Värmdöledeniltä Sicklan kohdalta etelään päin. Hellasgården on suosittu retkikohde koko Tukholman alueella. Alueella on muun muassa pallokenttiä, tenniskenttiä, vaellusreittejä, sähkövalopolkuja, liikuntapolkuja, ulkokuntosali, ulkouima-allas Källtorpssjönissä ja Söderbysjönissä, kalastusvesi ja 9-reikäinen golfkenttä jalkapallogolfia varten.
2 kommenttia:
Onpas hieno ulkoilualue, tuolla kyllä viihtyisin:) Tukholma on tosiaankin upea kaupunki jossa niin paljon tarjontaa. Onhan Helsingissäkin merta ja järveä ja luontoa paljon, mutta Tukholmassa suuremmassa mittakaavassa ja hienommin.
Hej Jael!
Tukholma syntyi merestä.Jääkauden jälkienen maanpinnan nousu aiheutti sen että syntyi saaria, joille Tukholma sitten syntyi.Tukholman on vielä kaiken lisäksi erittäin mäkistä.
Tukholmn nimi oli ensi alkuun Staden mellan broarna.Kunta on pitänyt huolen siitä että on jäänyt runsaasti luonnonalueita asuintaajamien väliin.
Lähetä kommentti