keskiviikko 22. kesäkuuta 2022

Uudesti syntynyt



Fjäderholmarna on Tukholman lähin saari

Minusta alkoi tuntumaan että pandemia muutti minua paljon, ja tunnen itseni uudesti syntyneeksi.

Mutta eilen kerrottiin että Omrikon BA.5 on tullut Ruotsiin ja sen huippu tulee olemaan syyskuun lopusta elokuun loppuun jolloin odotetaan vähintäin 2700 tapausta päivässä. Pahimmassa tapauksessa tartuntoja tulee olemaan 7000 tapausta päivässä. Mutta meillä aloitetaan viides rokotuskierros viimeistään syyskuun alussa, ehkä jo elokuussa. Rokotetta tarjotaan kaikilla yli 65-vuotiaille ja muille riskiryhmille. Kerrotaan että siinä rokotteessa tulee olemaan myös suoja omikronille. Vaikka omikron virukset ovat ovelia. Ne voi saada vaikka kuinka monta kertaa.


Stockholms Gästabud, Österlånggatan 7, Gamla stan

Avoinna joka päivä kello 12-22, paitsi tiistaisin ja keskiviikkoisin avataan vasta kello 16.00. Viihtyisä ravintola, jossa tarjoillaan perinteistä kotiruokaa mukavassa kotoisessa tunnelmassa.

Näiden kahden pandemia vuoden jälkeen on tunne ikään kuin olisi syntynyt uudestaan. Nyt voi liikkua aivan vapaasti ja tehdä mitä vain, ja silti on varovaisuus jäänyt mieleen. Keskikesällä ei haluta lähteä kovin kauaksi Tukholmasta, mutta syksyllä on aikomus tehdä pitempi reissu. 

Hirvi oli eksynyt viime viikolla Södermalmille. 

Hirvi on tullut Södermalmin saarelle joko siltaa pitkin tai uiden. Poliisit yrittivät ajaa sen sillalle, mutta siinä ei onnistuttu, joten hirvi oli otettava päiviltä.


Naton sota-aluksia tuli Tukholman saaristoon harjoittelemaan maanpuolustusta. Täällä eletään silti erittäin rauhallista elämää ilman sodanpelkoa. Ei ole edes syntynyt keskustelua Natosta tai Venäjästä. Tyypilliseen ruotsalaiseen tapaan vaietaan vaarasta. 
 
Mikään muu ei muistuta Tukholmassa sodasta, kunnes tänne tulla rysähti lähes 40 natomaiden sotalaivaa 13 maasta, mitkä ei luonnollisestikaan saaneet laituripaikkaa. Kuvassa USA:n suuri sota-alus SS Kearsarge, mikä on 257 metriä pitkä.

Ei ole syntynyt minkäänlaista hysteriaa. Olen jo tottunut yli 50 vuoden Tukholmassa asutun vuoden aikana sodan vaaraan. Täällä ollaan oltu valmistautuneita Venäjän hyökkäykseen monella eri tapaa jo ammoiset ajat. Meitä on kaiken aikaa siihen opetettu varautumaan. Tämä ei siis ole mitään uutta.

Politikot laativat uutta budjettia, minkä mukaan pienemmät eläkkeet  tullaan korottamaan tuhannella kruunulla (noin 100€)  kuukaudessa.  Tämä oli jo neljäs kerta pandemian ajalla kun pienimpiä eläkkeitä nostettiin.  Nyt ei ole lainkaan varmaan, jos korotus tehdään hallituksen vaiko opposition mallin mukaan. Mitään suurta eroa ei niissä ole.

Sosiaalidemokraattinen hallitushan on toiminut jo melko kauan opposition budjetin mukaan, ja nyt vasta saadaan hallituksen budjetti voimaan. Hallituksessa istuu vain sosiaalidemokraatteja. Mitään sen suurenpaa eroa ei pudjeteissa tule olemaan.  Jokaiselle jotakin, mutta ei kenellekään kaikkea! Näin toimitaan Ruotsissa. Aivan kaikki vaalit tullaan pitämäänn Ruotsissa suuskuun 11.päivä.

Useimpien lapsiperheiden lomat alkaa juhannukselta. Joissakin lapsiperheissä tuurataan lomia, jotta lapset ei tarvitsi olla vapaa-ajankodin tiloissa kesällä. Ei vapaa-ajankodissa ole mitään vikaa, päinvastoin, vaan onhan se lapsienkin mukava saada olla yhdessä oman perheen kanssa kesällä.

Muuten juhannusta viettää vain jotkut sitkeimmät juhlijat. Lapset saa syödä makkaraa, jäätelöä ja mansikoita ja aikuiset silliä, kermaviiliä ja tuoretta perunaa snapsin kanssa. Nämä vapaajankodit sijaitsevat koulun yhteydessä ja ne ovat lakisääteisiä. Koulutetut pedakogit pitää lapsista huolta. Alle kymmenen vuoden ikäisiä lapsia ei saa jättää ykin kotiin, ei sisarusten valvontaankaan ja mitään puistotätejä ei Ruotissa tunneta. Aikaisemmin raja kulki 13-vuodessa.


Monet ovat lopettaneet juhannuksen vieton ja kymmeniä vuosia sitten. Minun syntymäpäivä sattuu samoihin aikoihin juhannuksen kanssa, joten me tullan syömään silliä, lohta ja peruaa, sekä mansikoita ja jäätelöä. Alkoholia ei meillä käytetä, vaikka sitä on kaapissa vieraiden varalta. 

Muutamia vuosia sitten tulin taksilla kotiin sairaalasta juhannusaattona  siinä iltapäivästä, eikä kaduilla ollut ristin sielua. Juhnnuksena paetaan kaupungista saarille, maalle tai ulkomaille. Rikkailla on isot kesähuvilat Aurinkorannikolla Andalusiassa. Noin 100 000 ruotsalaista asuu siellä vakituisesti. Ruotsalaisia päihdejengiläisiäkin. 


Trosa on ihastuttava paikka kesäaikaan. Se sijaitsee noin 70 km päässä Tukholmasta. Kylällä on erikoinen nimi Trosa, mikä tarkoittaa naisten alushousuja. Täällä olen aikaisemmin kertonut Trosasta. Suosittelen!


Tukholman saaristossa on noin 30000 saarta ja näistä asuttuja on parisataa. Noin 10000 asuu saarilla vaikutuisesti ja kesäkaudella moninkertainen määrä kesäasukkaita. 

Jos luetaan koko Suurtukholman alueen saaret yhteen niin saaria on noin lähemmäksi 50000. Tämän lisäksi Tukholma sijaitsee Mälaren järven ja Itämeren/Saltsjön välissä, joten rantoja ja saaria riittää kaikille. 

Regione Stockholm (Tukholman sotemaakunta) omistaa Tukholman paikallisliikenteen ja kuljetusyrityksen Waxholmsbolaget, mikä  liikennöi kesän aikana noin 270 laiturilla noin 40 aluksella. Paikallisliikenteen matkaliput toimii lautoillakin. Talviliikenne on rajoitettu vain suurimmille vuodetympäri asutuille saarille.

12-18-vuotiaat koululaiset saa joka kesä Suurtukholmassa ilmaisen matkakortin kaikilla liikkennelaitoksen kulkuvälineillä. 170000 koululaista saa liikkua aivan vapaasti koko kesän Suurtukholmassa. Regione Stockholm/Tukholman sotemaakunta kustantaa matkaliput.
 

Tämä aika toukokuun ja kesäkuun vaihteessa on maaginen Tukholmassa. Tänä  vuonna se on tavallista maagisempi. Pandemia saatiin päättymään (tai pysähtymään)  ja jatkossa eletään rokotteiden varassa, mitkä antaa hyvän suojan. 

Heinäkuussa tulee yleensä viikon tai kahden helteet Tukholmaan. Muuten kesät ovat Tukholmassa siedettäviä.  Mutta kaksi vuotta sitten oli koko kesän pituinen hellekausi. Pitkä helle mitä ei koskan ennen oltu koettu Tukholamssa. Se koetteli minun  kärsiävällisyyttäni, sillä en kerta kaikkiaan siedä kuumuuta. En ikipäivänä jäisi Roomaan kesäksi. En pysty edes käymään saunassa, koska en sen jälkeen pysty nukkumaan koko yönä.

 

Öjan saari on Suurtukholman eteläisin saari ja se sijaitsee Nynäshamnin etelä puolella.

Tämä on yksi Tukholman saariston  40:sta saaristoaluksesta. Aluksia on monenalaisia, kuvassa oleva on perinteisin. Waxholsmbåtarna vastaa liikenteestä, ja sen omistaa Regione Stockholm/Tukholman sotemaakunta. Aluksilla toimii Tukholman liikennelaitoksen SL:n taksat ja maksutavat. Laivalle noustessakin voi ostaa matkalipun. Suositten vähintäin yhtä päivää Suurtukholman  saaristossa!

Kesä tulee usein miten kerta heitolla Tukholmaan, melkein yön ylitse. Kevät tulee hitaasti ja epävarmasti, mutta kesä räjähtää käsiin kun se on tullakseen. Talvi ei tahdo tulla lainkaan Tukholmaan. Tammikuussa vasta sataa lunta sen verran että se jää mahan ehkä viikoksi tai pariksi.

Tähän aikaan vuodesta kesäkuussa on auringonlaskut rosanvärisiä, mitkä kestää kauan, sillä aurinko ei  tahdo millään laskea taivaanrannan taakse. Aamulla aurinko nousee siinä puoli neljän maissa ja laskee vasta kello kymmenen illalla. Yökin on valoisa. Tämä on joka vuosi yhtä ihmellistä koettavaa. Näyttää kuin puut olisivat kasvaneet metrin verran lisää ja pensaat sen kuin rehoittaa täydessä kukassaan.

Turistit tungeksii rannoilla ja ihmettelevät että onko nyt päivä vaiko yö. Tähän aikaan onkin paras aika tulla Tukholmaan. Pitkään aikaan ei ole edes tarvinnut näyttää rokotetodistuksiaan tänne saapuessaan. Eikä täällä ole tarvinnut koko pandemian ajalla käyttää edes maskeja. Pandemia näyttää olevan ohitse ja viidettä rokotekierrosta aletaan antamaan syyskuun alusta.

Nyt on monen perheen aika alkaa pakata kasseja ja kunnostaa baatti ja lähteä saaristoon kesämökille. Näin tekee monet tukholmalaiset kun koulut loppuvat.Kaupungissa voi käydä töissä useilta saarilta käsin. Perheet ovat saaritossa koko kesän kunnes koulut alkaa. 

Teini-iässä ei nuoret enää halua lähteä perheen kanssa saarille.  Nykyäänhän he saavat Regione Stockholm:lta matkakortin millä he pystyy liikkuman ilmaiseksi koko Suurtukholmassa. Aikoinaan vaimot ja lapset muuttivat keäksi kesmökille saaristoon, ja mies jäi kaupunkiin. Näitä miehiä alettiin kutsuman kesäleskiksi. Näin syntyi monta kesäromanssia... Arholman ja Ladsortin välisellä merialueella on 24000 saarta ja sen lisäksi runsaasti pienmipiä kallioisia luotoja. 

Julkkiksilla on usein miten kesäasunto Gotlannin saarella ja se saari onkin kaikista ihanin saari Ruotsissa. Ehdottomasti!  Saarelle pääsee laivalla Nynäshamnista  ja lentäen Bromman lentokentältä.

Gotlannin saarella on lämmin ja pitkä loppukesä, joten syyskuu on parasta aikaa matkustaa saarelle, kun tukholmalaiset ovat muuttaneet takaisin Tukholmaan. 

Täällä on omat postaukset saaresta, osa I  ja osa II

Gotlannin kirkot ovat suuria nähtävyyksiä. Gotlaninn saari on parasta mitä Ruotsilla on tarjottavanaan ja saari ja sen historia on tunnettu ulkomaita myöten.

Kesäviikonloppuina on tungosta saaristoaluksiin etenkin määrätyille reiteille. Kuvassa olevalla Sandhamnin aluksella on 325 istumapaikkaa salissa ja se on siten yksi Waxholmsbolagetin suurimmista aluksista. Istuinpaikkoja on  myös alakannella ja aurinkokannella, mikä sijaitsee veneen yläkerrassa. Kahvilassa on tarjolla kevyitä aterioita sekä kahvia, teetä, olutta, viiniä ja kylmiä juomia.

Reittikartta! Kesäaikataulun mukaan aletaan ajamaan nyt juhannukselta!  Matkaliput voi ostaa Tukholman paikallisliikenteeltä SL, kirjoittamalla lähtöpaikan ja päätepaikan hakuun, sekä päivämäärä ja lähtöaika. Sieltä löytyy myös aikataulut ja muuta ajankohtaista tietoaa. Vaxholmsbolagetin omat sivut täällä. Huom! Kasäaikataulun mukaan aletaan ajamaan 24. kesäkuuta.

Talviliikenteen mukaan ...Slussenilta bussi 433 Stavsnäsiin ja siitä sitten laivalla Sandhamniin. Noin 30 minuutin matkan jälkeen Tukholman saariston läpi saavut Sandhamniin, mikä sijaitsee saariston ja avomeren rajalla. Kesällä likkenne lisääntyy huomattavasti ja sillloin  alus lähtee Sandhamniin Vaxholmin saarelta. Sandhamn on erittäin suosittu juhlintapaikka veneilijöille ja siellä on hotellikin satamassa.

Jos on oikein innostunut saaristolaiva matkustamisesta, niin aivan hyvn voi matkustaa pohjoisimmalta laiturilta Norrtäljen satamasta eteläisimmälle laiturille Nynäshamniin. Aluksen vaihto Stavnäsissä tai Sandhamnissa. Matka kestää 12 tuntia.  Etelään päin kulkee alus nimeltä Sunnan ja takaisinpäin alus nimeltä Symfoni. Molemmat moderneja aluksia kaikine mukavuuksineen ja  kahvilakin löytyy, missä kokki taikoo maukkaita aterioita.


Vaxholm, Tukholman saariston keskuspaikka

Mikään pakko ei ole matkustaa koko matkaa vaan aivan hyvin voi hypätä välillä pois kyydistä ja sitten jatkaa jollain muulla aluksella matkaansa. Hyvää matka!


Lautalla Finnhamniin kestää alle kolme tuntia, joten saari on täydellinen päiväretkeä ajatellen. Hostelleissa ja useissa vuokramökeissä voit yöpyä muutaman päivän ja kokea todellisen rentoutumisen, uida kalliorannikolla tai rentoutua hiekkarannoilla. Vuokraa vene ja kalasta oma illallinen (voit vuokrata mökin ja valmistaa ruuat itse). Kävele, vaeltele ja pyöräile koko päivän ja rentoudu aterialla Finnhamnin kahvilassa ja tavernassa.


Suosittelen turisteillekin matkustaa Waxholmsbolagetin sisävesilaivoilla jollekin saarelle, tai ehkä samalla kertaa käydä parilla saarella. Valinnan varaa on yltäkyllin saarien joukossa. Mahdotonta oikeastaan suoitella mitään saarta eriksoisesti, mutta Waxholm, Sandhamn ja Finnhaman ovat erittäin suosittuja saaria veneilijöiden parissa, sekä Möja, Grinda ja Fjäderholmarna houkuttelee lapsiperheitäkin. 

Fjäderholmarna sijaitsee lähinnä Tukholman keskustaa, jonne pääsee laivoilla 1 ja 2 Strömkajenilta tai Slussenilta. Täällä olen tehnyt postauksen Fjäderholmarana saaresta. Fjäderholmarna on seuraava laituri Slussenin jälkeen, joten sen kauempana se ei sijaitse. 


Sandhamn

Erinomaisia ​​kauppoja sekä kahviloita, ravintoloita, hotelleja ja lumoavia yökerhoja, joissa voit tanssia läpi yön keskiyön auringon alla. Ruotsin kuninkaallisella purjehdusseuralla on täällä oma satama. Tänne kanattaa tulla omalla purjehdusveneellä. Täältä löytää puheseuraa purjehdus keskuteluihin.

Riippuu aivan siitä kauanko aikoo viipyä saaristossa, haluaako yöpyä jossain ja mihin haluaa tutustua. Usiemmilla saarilla on kahvila, pieni myymlälä, ehkä uimaranta ja matukustajakoti tai jopa hotellikin. Kannattaa lukea etukäteen mitä saarilla on tarjottavannaan. Muutamilla saarilla on maanviljelyä ja karjaa laitumella. Joillekin autioille saarille viedään karjaa kesäkaudeksi, mutta niille saarille ei lautat kulje. 


Lillsvedin laiturin lähettyvillä sijaitsee Urheilukorkeakoulu

Muun muassa prinssi Daniel on käynyt tätä koulua.

Alue kuului aikoinaan Suomessa syntyneen Klas Flemingin (1592–1644) läänitykseen. Hänet on haudattu Värmdön kirkkoon.  Vuonna 1905 Lillsvedin osti tilukset upporikas juutalainen Joseph Sachs, NK-tavaratalon perustaja, ja hän omisti tilan 18 vuotta vuoteen 1923 sakka. Juutalaiset olivat upporikkaiata pakolaisia niihin aikoihin ja he olivat Ruotsin rikkaimpia henkilöitä. Useampi heistä kuuluu vieläkin Ruotsin rikkaimpien sukujen joukkoon. He ovat suuria osakkeen omistajia monissa kymmenissä yhtiöissä. Mitähän Ruotsi olisi ilman pakolaisiaan.

 Runoilija Nelly Sachs sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1966.
 

Cafe Sjöstugan on kahvila/ravintola, mikä sijaitsee rannassa lähellä lauttalaituria. Lillsved, Lillsvedsvägen 100, Värmdö.


Lillsvedin laituri sijaitsee keskellä saaristoa, mantereen puolella, Värmdön kunnassa, jonne pääsee bussilla 437 Slussenilta. Bussipysäkiltä on satamalaituriin noin 150 metriä. Siellä on myös parkkipaikka ja matkustajakoti STF Lillsved. Lillsvedin matkustajakodin omistaa Ruotsin turistijärjestö STF. Järjestön sivut kattaa koko Ruotsin! 

Heillä on siellä täällä saaristossa muitakin matkustajakoteja, joita on myös ympäri Ruotsia. Omalla autolla liikkuville kesälomalaisille, varsinkin lapsiperheille, erittäin suositeltavat sivut!  Täällä voi tehdä haun ja täältä löytyy valokuviakin!  

Lillsved sijaitsee siis mantereella ja siinä on mukava vaihtaa laivaa tai nousta bussikyytiin. Lillsvedin satamassa on mukava kahvila missä voi aikaa tappaa odotellessa laivaa. Siinä on pieni uimaranta ja laiturikin.


Norrskär on tyypillinen saaristolaiva Tukholmassa, minkä nimistä saarta ei löydy. Norrskär kulkee Grindaan ja Gällnön saarelle ja pyhinä Sandhamniin. Useimmat laivat ovat saaneet niemensä saarista, vaikka  kyseinen laiva ei aja niemensä mukaiselle saarelle lainkaan.  Laivoja on usempaa sorttia. Autolauttoja on sitten joidenkin asuttujen saarten välillä.  Kanaattaa ottaa selvää etukäteen.

Norrskär on jo vanha laiva, mutta se on hyvässä kunnossa. Laiva seisoo usein miten ankkuroituna Kansallismuseon edustalle Strömkajenilla. Kolme vanhinta klassista laivaa Norrskär, Storskär ja Västan tekevät keväällä riesteilyjä Mälaren järvellä, jolloin tarjoillaan ruokasalissa  perinteinen höyrylaivapihvi.


Tukholmalaiset nauttivat valoisuudesta ulkoilmassa pitkän pandemian ajan jälkeen. Kuva on Hammarbystadenista, mikä on yksi uusimmista asuinalueista keskikaupungilla.
 


Sätran uimaranta on puolikilometriä pitkä hiekkaranta. Tukholman keskikaupungin alueella on 32 julkista uimarantaa, joista kunta pitää hyvän huolen. Vedestä otetaaan säännöllisesti kokeita. Esikaupunkialueella on vähintän yhtä monta uimarantaa. 


Ekensberg sijaitsee lähellä keskitaajamaa, Mälaren järven rannalla. Alue on nykyään erittäin suosittu asuinalalue, kun Liljeholmenin alueelta ja sen ympäristöstä poistettiin vanhoja teollisuusrakennuksia. Jotkut teollisuus rakennukset rakennettiin uuteen uskoon asuinrakennuksiksi. Ekensberg on yhtä suosittu kuin vieressä sijaitsevat Vinterviken ja Mälahöjden.

Mälarhöjden

Monet tukholmalaiset asuvat joko meren rannalla tai Mälaren järven rannalla. Suosituimmat asuinalueet ovat keskikaupungin rannoilla.


Mälarhöjden

Kevään merkki kun tukholmalaiset alkaa kunnostamaan veneitään. 

Gällnö on suosittu saari kesäaikaan. Tänne kulkee useita laivoja 11, 13, 14 (Möja), 15,  34 (Ingmarsö) ja 90 (Sandhamn). 

Gällnö on täydellinen saari päiväretkeä ajatellen saaristoon! Niille, jotka ovat jo käyneet Fjäderholmarna, Sandhamnissa ja Vaxholmissa, ja jotka haluavat nyt nähdä todellisen saaristosaaren, on Gällnö hyvä valinta. Gällnössä ei ole matkamuistomyymälöitä tai bussilastia turisteja. Tulet Gällnöön saarelle vain rentoutumaan. Täällä on vain yksi kauppa, yksi kahvila, yksi baari ja kaksi pientä rantaa. Täällä voit istua koko päivän ja siemailla juomaa ja syödä hyvää ruokaa omenapuiden alla, eksyä mustikkametsään tai uida ja ottaa aurinkoa sekä kivillä että hiekkarannalla.

Matkustajakoti, missä on myös mökkejä, on erittäin suosittu lapsiperheiden paikka viikonloppuisin, joten se on varattava ajoissa, jos aikoo yöpyä saarella. Matkustajakoti on saanut kunniamaininnan olla maan paras matkustajakoti! Saaren itäisessä päädyssä käy laiturissa laivat 11 ja 14. Lauantaina  23. heinäkuuta pidetään kirpputoria saarella.

Satamasta on noin 1,3 kilometriä matkustajakotiin, muuta matkan varrella on mukava puoti  ja baari, missä on erinomaisen hyvää ruokaa ja oluttakin löytyy janoisille. Siinä on myös pieni uimaranta ja kanoottivuokraamo. 

Saaristotaksillakin voi kulkea väljeä. Ja luonnollisestikin täällä on myös vierassatama. Saarelta löytyy myös pieni hotelli Frans August, mistä en osaa sanoa yhtään mitään. Gällnön saari on hyvin 'repaleinen', monta niemeä ja lahtea. Saaren pohjoisosassa sijaitsee myös leirialue, tai paremminkin vain telttailua varten varattu alue.


Möjan saari sijaitsee melko kaukana kaupungista sisäsariston ulkolaidalla.  Tänne pääse laivoilla 14, 40, 60, 36 ja täällä asuu melko paljon väkeä. Saarella on kolme satamaa.

Saaristo jaetaan komeen osaan, sisäsaaristo, keskiaaristo ja ulkosaaristo.  Möja on oikeastaan useampikin saari ja pääsaaren nimi on Stora Möja. Täällä venänäläiset varastivat ja ryöstivät tavaraa ja sytyttivät tulipaloja pitkin rannikkoa 1700-luvulla.

Möjan saarella on ollut asutusta jo noin sata vuotta. Täällä kalastetaan ja viljellään mansikoita. Saarella on myös kirkko. Möja on suosittu juhannuksen viettopaikka.



Grinda on Tukholman saariston suosituimpia saaria. Täällä pysähtyy monta alusta tiheään tahtiin.


 
 
Grinda

Grinda kuuluu ehdottomasti suosituimpien saarten joukkoon. Vain tunnin venematkan jälkeen Tukholmasta jää pois Grindassa, keskellä vehreää saaristoluotoa. Saarella on  hotelleja, hostelleja, vierassatamia ja mökkejä sekä maalaistalo, jäätelökioski, kahvila ja ravintola. Kaiken lisäksi maataloutta, laitumia, paljaita kallioita ja vehreitä kävlypolkuja.

Nobel-säätiön johtaja Henrik Santesson osti Grindan vuonna 1906 ja rakensi tuhannen neliömetrin jugendpalatsin kesäasunnoksi itselleen ja perheelleen. Suuri kivihuvila on nykyään Grinda Wärdshus.

Koko Grinda on nykyään luonnonsuojelualuetta, jossa maanviljely ja karjanhoito ovat edellytyksiä maiseman säilymiselle avoimena ja elävänä. Havumetsät, lehtimetsät, avoimet viljelysmaat, kanalat ja eläimet laitumella, kaiki tämä tekee kävelystä saaren halki Grindan kahden laiturin välillä suosittua ajanvietettä.

Kesäisin Grindan konseptiin kuuluu myös monipuolista toimintaa, kuten musiikki-iltoja, regattoja ja grilli-iltoja.


Meillä on kolme lentokenttää Tukholmassa mutta silti päälentokenttä Arlandassa toimii erittäin kehnosti. Arlandassa on ollut jo rielut kuukauden päivät täydellein kaaos, kun Euroopan ulkopuolelle matkustavat eivät ole saaneet passeja.

Swedavias lentoasemayhtiön tilastojen mukaan Arlandan lentoasemalta Tukholmasta lensi toukokuussa hieman yli 2,6 matkajaa! Mutta matkustajamäärien jatkuvassa nousussa on kuitenkin olemassa riski, että Arlandassa on tiettyinä aikoina normaalia pidempiä jonoja. Yhdeksällä muulla Swedavian lentoasemalla Ruotsissa  jonotustilanne vastaa normaalia sesonkia. Mutta tilanne on melko yhtä kaootinen useimilla eurooppalaisilla lentokentillä.


Tätä kuvaa on nyt näytetty harva se päivä ruotsalaisessa mediassa ja kerrottu että Helsingin lentoasemalla ei ole tungosta lainkaaan.

Ruotsalaiset passit painatetaan Suomessa. Suomessa tapahtuneen passien painatakoeen rikkoutumisen jälkeen ruotsalaiset matkustajat joutuvat odottamaan tunteja saadakseen poliisin myöntämän väliaikaisen passin.  Suomessa ainoalla koneella valmistetaan passeja myös noin 30 muun maan kansalaisille. Jo pitkät odotusajat ovat epäilemättä vieläkin pidempi. Ihmsiet jonottaa yölläkin sadakseen tilapäisen passin lentokentältä.

Pandemian ajalla monni lentokentällä töissä ollut hankki uuden työpaikan. Nyt kun pandemia on ohitse ei ole ollut tapeeksi työväkeä terminaaleissa. Coronapsseja ei tarvitse enää näyttää, mutta turvatarkastukset Arlanddssa on erittäin tarkat, on aina sitä ollut,  ja vie aikaa. Jonot sen kuin kasvoi, lennoilta myöhästyttiin, vaikka kentälle oli tultu jo viisi tuntia ennen lennon lähtöä. Jotkut tulivat jo päivää ennen kentälle ja silti noin 90 % on myöhästynyt lennoltan, jotkut myöhäistyi lennoilat usemapian päivnä peräkkäin. Lentokoneet ei voi odottaa  sillä koneille on annettu aika-aukko, minkä sisällä koneidden on jäetettävä kenttä. Lentoyhtiöt maksaa kaikesta tästä ja joutuu maksamaan suuria sakkoja,  jos ei saada konetta ilmaan ajoissa.

Ryanair on laittaa saapumisaikoihin aina vartin lisää aikaa, ja näin kone on aina ajoissa. Ja sa vartin lisäaikaa valmistautua jättämään kentän.

Terminaali 5 on suljettu aika ajoittain ja nyt viimeksi koko kenttä suljettiin, sillä ihmiset tungoksessa alkoivat sylkeä, töniä, potkia, repiä toisten vaatteet rikki ja riidat alkoivat muuttua vaarallisiksi.

Kaikkeen on synytnyt jono Arlandassa. Jono lähtöselvitykseen, jono matkatavaroiden jättämiseen, jono turvatarkastukseen, jono passintarkastukseen, jono kaikkiin ravintoloihin, jono vessoihin... Joten se oli jono jonon perään. 

Nyt on niin ei kaikki ruotsalaiset tiedä ei hän tarvitse passia Euroopan maihin matkustaessan. Riittää kansallinen id-kort, niin snaottu EU-henkilökortti. Mina ehdin uusia sen kortin juuri ennen pandemiaa. Tuon henkilökortti saa 2-3-viikon sisällä poliislaitokselta. Jonot on pysynyt pahimmat terminaali 5: ssä pitkän matkan lentojen lähtevät. Pari päivää sitetn satiin lisää enkilökuntaa Arlandaan ja terminali 4 avattiin myös pitkänmatkan lentoja varten.

Ja jos sinne ulkomaille lähtee, niin se ei ole varmaa niin pääsee takaisin kotiin. Lentopiloottien lakot uhkaa monissa muodossa. Eikä Arlanda ole ainoa eruooppalainen lentokenttä, missä on tilanne yhtä kaoottien kuin Arlandassa. 

Monet ruotsalaiset ei kuulema muista ottaa maskeja mukaansa sillä Ruotsissa ei maskeja ole tarvinnut käyttää.


Onneksi ei tarvitse tuolla tungeksia

 Tervetuloa Tukholmaan, laivalla mieluiten! Hyvää kesää!

6 kommenttia:

  1. Onpa kiva kuulla että tunnet että olet kuin uudestisyntynyt, ja toivottavasti positiivisella tavalla. En oikeastaan tiennyt ettei Ruotsissa enää vietetä juhannusta, kun taas Suomessa sitä vietetään kunnolla. Tuosta tyhjästä kaupungista tulee mieleen kun asuin täällä ensimmäistä kertaa, ja tulin juhannusaattona Helsinkiin, ja kaupunki oli niin tyhjä että pelästyin.
    Ruotsissa on kyllä hyviä etuja koululaisille, mutta niin on Suomessakin.
    Lentokenttien kaaos on nyt jokapäiväistä kaikissa maissa, ja täällä Israelissa myös, suositellaan tulla lentokentälle 4 tuntia ennen lentoa! Amerikkalainen täällä asuva ystäväni tuli muutama päivä sitten Ruotsista , ja hänen kokemuksensa lentokentän ruuhkista ei ollut erityisen paha. Hän oli 40 vuotta sitten 18 vuotiaana vuoden vaihto-oppilaana Huddiksvallissa, ja oppi vuodessa ruotsinkielen tosi hyvin, ja osaa sitä edelleen aika hyvin, ja hän pitää edelleenkin yhteyttä sen perheen kanssa missä oli teininä, ja oli nyt sen perheen tyttären tyttären ylioppilasjuhlissa, jotka olivat paljon värikkäämmät kuin Suomen vastaavat (hän postasi koko ajan videoita sieltä Instagramiin)

    Täällä Omicronin BA5 variantti alkoi toissa viikolla, ja on nyt levinnyt aika lailla, ja pian varmaan otetaan taas rajoitukset käyttöön.
    Mukavaa kesää sinulle.

    VastaaPoista
  2. Juhannuskessa ei ole juhlimista. Tanssitaan pienten lasten kanssa kukkaseppele pään päällä Juhnanussalon ympärillä, mutta heti kun lapset kasvavat,he ei suostu enää tansssimaan, eikä edes juhlimaan perheen kanssa. Saatikka että nuoret haluaisi lähteä kesämökille perheen kanssa.
    Muille perheenjäsenille on mukavaa olla rannoilla ja kesämökillä juhlimattakin.
    Lentokenttäongelmaa ei ole ollut muilla kentillä kuin Tukholman Arlannassa.Ja se tulee kuulema jatkumean koko kesän.
    Ylioppilasjuhlia ei Ruotsissa ole, vaan ne ovat koulunpäättäjäiset.
    Ei ole ylioppilaskirjoituksiakaan.
    Koulunpäättäjäisiä ei yleensä juhlita tavisperpheissä lainkaan.
    Oikein hyvää kesän jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
  3. Huddiksvallissa oli oikein koulun päättäneiden kulkue, Nancy kuvasi koko matkan ajan tapahtumia siellö, ja tytöllä oli samablainen ylioppilaslakki kuin Suomesaa.

    VastaaPoista

  4. Kukin koulu voi itse päättää lopettajaisistaan.Ei siihen ole mitään sääntöä.

    VastaaPoista
  5. P. S. Goldman Sachs on ihan amerikkalainen pankki, eikä sen historia liity mitenkään Ruotsiin. Kansainvälisellä toiminnalla on edustustoja eri maissa, kuten myös Ruotsissa. En tiennytkään että Ruotsissa kukin koulu itse päättää miten juhlitaan. SE Huddingsvalkin koulujen juhlinta näytti nikn kivalta Nancyn videoissa.

    VastaaPoista

  6. Noh jopas tämä meni vaikeaksi.
    Poistin pankkia koskevan linkin. Sachsin suvulla on melko varmasti osakkeen omistusta tuossa pankissa. Suku kuuluu Ruotsin 15. rikkaimman suvun joukkoon Ruotsissa.Näitten sukujen vaikutus on aivan valtava ruotsalaisessa yhteiskunnassa.

    Ruotsalaisia kouluja ei voi lainkaan verrata suomalaiseen koulusysteemiin. Ero on kuin yöllä ja päivällä. Ruotsissa saa kuka vaan omistaa koulun, aivan kuka vaan. Vanhemmat saavat itse päättää aivan vapaasti mihin kouluun laittavat lapsensa. Vanhemmat osallistuu myös koulun toimintaan yhdessä rehtorin kanssa.
    Opetusministeriö on laatinut perussäännöt ja tarjoaa 17 eri ohjelmaa, joista koulut saa ottaa mitä haluavat ohjelmistoonsa. Perusaineet kuten matematiikka, yhteiskuntaoppi jne ovat pakollisia. Sen lisäksi kukin koulu voi valita yhden tai useamman erikoisalan, kuten uskonto, urheilu, musiikki, kulttuuri jne ja päättää jopa millä kielellä kussakin koulussa opetetaan.
    Ruotsalainen koulu kuten yhteiskuntakin on erittäin yksilöllinen. Koulussa käyntivelvollisuus on laissa määrätty, mutta Ruotsissa ei ole oppimisvelvoitetta.Täällä voi käydä koulun lävitse ilman että on oppinut mitään.

    Vielä lopuksi kerron että Blogger on vaatinut sulkea yhden postauksistani.Tämä on ensimmäinen kerta kun Bloggeriin on minusta valitettu.En saanut siihen mitään selvää selitystä, mutta joku on tehnyt valituksen. Heitin sen postauksen roskikseen ja ehkä teen sen uudestaan joskus.
    Jos se olit sinä, joka valitti, niin olisit voinut kertoa siitä minulle, niin olisin voinut korjata postauasta.
    Terveisin Donna

    VastaaPoista