sunnuntai 28. elokuuta 2022

Kamala kesä mitä voi paeta Marokkoon

Eräs meteorologi sanoi että voiko kesä enää tulla pahemmaksi. Vastaus tuohon löytyy heti, sillä me ollaan keskellä ympäristökatastrofia, ja menossa pahaan suuntaan. Ympäristöaktivisti Greta Thunberg on oikeassa. 

Greta jatkaa nyt opintojaan. Ruotsissa on tapana pitää vapaa-vuosi lukion jälkeen ja miettiä että mitenkä tästä eteenpäin. Moni käyttää vuoden tehden jotain työtä, matkustaen tai vain ex-tempore liikkumista kaupungilla. Greta satsasi ympäristö ongelmiin. (Olen tavannut Gretan kerran lähimmässä ruokatavaramyymälässä).

Luin juuri että suomalaiset ovat käyneet lobbaamassa ruotsalaisissa lukioissa ja houkutelleet ruotsalaisia muuttamaan Suomeen ja jatkmaan siellä opintojaan. Eräs opiskelija sanoi ettei tiennyt Suomesta paljoa ennen kuin muutti Suomeen. Se oli luultavasti  se, mitä olin nähnyt Internetissä, että heillä on hauskoja hattuja ja veitsiä. He ovat eksoottisia ja cool'ia, mutta myös outoja ja omituisia.

Tämä nuroí ruotsalainen mies muutti Itämeren yli jo vuonna 2016. Hän on Suomessa ehtinyt kihloihin, ostaa talon ja oppia yhden maailman vaikeimmista kielistä. Nykyään hän saa opintotukea ja lainaa Suomesta. Siellä valtio maksaa 40 prosenttia opintolainasta, jos suorittaa opintonsa opintosuunnitelman mukaan. Se on todella hyvä ratkaisu hän sanoo.  

Hän viihtyy Suomessa hyvin ja kuvailee siellä olevia ihmisiä luonnonihmisiksi. Samalla hänen kotikaupunkinsa Turku muistuttaa häntä "pienestä Kööpenhaminasta". Suomesta on paljon helpompi löytää asunto kuin Ruotsista, mikä on aina esille nouseva kysymys. Toinen ero on, että ruoalla on opiskelijahinnat. Suomalaisten yliopistojen kahviloissa opiskelijoiden lounashinnat vaihtelevat 18–38 kruunua.

Kerronpahan samalla kun kävin pari kuukautta sitten lähiakuutissa, mikä on eräälainen välimuoto sairaalan akuutille ja paikallisten akuuttivastaanotoille. Närakuten/lähiakuutti on erinomainen keksintö. Ne ovat avoinna yötä päivää ja niissä on erilaisia lääkäreitä ja mahdollisuuksia myös ottaa kokeita ja röntgeneitä, mitä ei asuntotaajamien lähiakuuteissa aina ole.

Noh, tapasin siellä ulkomalaistaustaisen lääkärin, joka oli melko varmasti syntynyt Ruotsissa, sillä hän puhui erinomaista ruotsia. Muistaakseni hän oli jostain lähi-idästä, olikohan hän Jordaniasta, en muista varmasti. Hän kysyi minulta että onko minun juuret ehkä Suomessa. Onhan ne vastasin. Sitten hän kertoi että hän käy usein Suomessa, Vantaalla, ja etsii sieltä vaimoa itselleen. Kysyin että miksi juuri Suomesta ja hän sanoi että ruotsalaisia naisia on vaikea lähestyä. Tämä on jo ollut kauan tunnettua että suomalaiset naiset on kysyttyjä ulkomaalaisten miesten parissa. Siitä tetiin aikoinaan Ruotsissa myös lauluja.

Noh se siitä...

Tänään kun aloitan tätä kirjoittamaan, on tällä viikolla koulut alkaneet Tukholmassa. Koulut alkaa Ruotsissa eri aikoina, mutta Tukholmassa tällä viikolla. Koulujen aloituksen aikaan on jo yleensä kellertäviä ja punertavia lehtiä puissa, mutta tänä vuonna ulkona näyttää kuin oltaisiin juhannusviikolla. En voi millään ymmärtää kuinka tämä on mahdollista, sillä Tukholmassa ei ole satanut, kuin hieman ripuattanut pari kerta öiseen aikaan. Ukkosta ei ole ollut moneen vuoteen tai sen on onnistut ohittameen Tukholman sivusta.  Ja silti kaikkialla on vihreää ja rehevää.

htävästi ilman kosteus on ollut koko kesän sitä laatua että kasvillisuus on selvinyt ilman suurempia vaurioita. Tukholmassa on vuodet ympäri meri-ilmasto, joten kosteus on yleinen ongelma, varsinkin talvella. Mutta en ole koskaan lukenut mediasta hometaloista, kuten Suomessa kerrotaan.

Normaalit kesät Tukholmassa ovat hyvin keskiveroisia, helteitä vain pari kolme päivää korkeintaan kesässä, ei suurempia myrskyjä eikä ukkostakaan kuin aniharvoin. Sen sijaan loka-, marras- ja joulukuut ovat ikävimmät kuukaudet Tukholmassa, vielä nykyäänkin. Kesiä ei taida enää kukaan haikailla näitten hellekesien jälkeen. 

Mutta parina menneenä kesänä näyttää että kesäkuukauksista on tullut suuri harmi. Aikaisemmin oli lyhyt helle heinäkuussa, nykyään kesän aikana ehtii olemaan neljäkin erittäin kuumaa ja kosteaa hellekautta. Mälaren järven alueella on Ruotsin kuumin alue, ja se vaikuttaa myös Tukholmaan. Tänä kesänä on mitattu +37,2 astetta Kalmarin läänissä, missä on Ruotsin kaikkien aikojen lämpöennätys +38 astetta vuodelta 1974. Tukholman kuumin päivä taisi olla viime perjantaina, +31,8 astetta.

Ei edes he jotka ovat Tukholman saaristossa kesäkauden, säästy enää painavalta trooppiselta kosteudelta. Jopa hengittäminenkin on hankalaa kun ei saa raikasta ilmaa mistään. Me kun ei olla totuttu tähän, sillä se pitkä sumuinen talvikausi on piiiitkä ja raskas sekin omalla tavallaan.

Roomassa on kesällä kuumaa, siinä 30-33 astetta normaalisti heinä-elokuun aikana, ja välillä kuumuus lähentelee +40.  Mutta ilmankosteus ei Roomassa tunnu samalla tavalla kropassa kuin Tukholmassa. Jokaisen rakennuksen kulmauksessa Roomassa käy ihana virkistävä tuulenvire, mikä helpottaa kuumuutta. Tukholmassa ilma jämähtää kesällä ja varsinkin helteellä paikoilleen. Roomassa pysätyy kävelemään varjoisella puolella katua suurimman osan päivästä, mutta Tukholmassa on huomattavasti vaikeampi estellä auringolta. Yöt ovat siedettäviä Roomassa, verratuna tukholmalaisiin pitkiin ja valoisiin ja nykyään trooppisiin öihin. 

Elokuun 15 päivä on Italiassa perinteinen kesälomapäivä ferragosto, mikä on perinne menneiltä ajoilta, jolloin ei ollut muita vapaapäiviä, kuin uskonnolliset vapaapäivät. Uskonnolliset juhlapäivät ovat vieläkin olemassa katollisen kirkon kalenterissa, mutta ne eivät enää ole vapaapäiviä. Italiassa on erittäin vähän vapaapäiviä ylipäätään, kuten ei Ruotsissakaan.

Melkein koko kesänä en ole voinut lähteä ulos päiväsaikaan, vain hyvin aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Kaupassakin on ollut pakko käydä myöhään illalla, mutta onneksi lähin ruokatavaramyymälä on avoinna kello 22.00 saakka. 

Meille vanhemmille ja riskiryhmäläisille ei helle ole suotuisaa. En ole koskaan sietänyt kuumuutta. Roomassakaan en ole juuri ollut kesäkuun alusta elokuun loppuun. Kerran olen ollut Roomassa juhannukseen saakka, mutta siitä opin, enkä tee sitä toista kertaa. Olen käynyt muutamat kerrat lämpimissä maissa, mutta olin silloin terve ja nuori. Esimerkiksi Sri Lankassa kuumuus oli jotenkin omalaatuisensa. En voi edes käydä saunassa, koska en pysty sen jälkeen nukkumaan koko yönä.

Ennen pandemiaa oli aikomus lähteä Omaniin, maa mistä pidän erittäin paljon. Siellä saan olla kaikessa rauhassa omissa oloissani kaikessa hiljaisuudessa. Ilmanvaihto toimii erittäin hyvin huoneissa, hotelleissa ja ostoskeskuksissa maa on maapallon turvallisin maita. Muutama kirja mukaan kaveriksi riittää minulle. 

Mutta Omanissa on ollut viime aikoina vähän väliään kamalia vedenpaisumuksia, myrskyjä ja tulvia, uskommattomia katastrofeja, joten Omanin matkat jää käymättä. Näitä hirmumyrskyjä, vedenpaismuksia on erittäin paljon nykyään joka puolella maapalloa.  Täällä olen aikaisemmin kertonut Omanista.


Essaoura, Marokko

Oli tässä pandemian jälkeen tarkoitus lähteä Marokkoon, sillä siellä Atlantin rannikolla on sopivat säät. Siellä  lämpötilat nousee ani harvoin hellelukemille. Ei taida koskaan nousta yli +25 asteen. Eikä täällä sada juuri koskaan. Yöllä on soipivan viileää, jotta saa hyvin nukuttua. Essaourassa nousee lämpö harvoin sietämättömän korkeaksi, sillä Atlantin mereltä puhaltaa mukava sopivan lauhkea pasaadituuli. Voi sanoa että siellä on perfekti sää. Tiedä hän sitten jos siennekin iskee ympäristöongelmat ajan saatossa.

Mutta ei tässä nyt lähdetä mihinkään. Pandemia jatkuu, Ukrainan sota jatkuu, kaikki on kallistunut ja kallistuminen sen kuin jatkuu. Meillä on kuulema sähöä Ruotsissa vaikka millä mitalla, joten se ei ihan heti lopu, mutta hinnat ovat Etelä -Ruotsissa jo kolminkertaistuneet.

Marokon suosituin kohde on Marrakech, mikä on yksi Marokon kuningskaupungeista kolmen muun kaupungin kanssa, Fes, Meknes ja Rabat. Atlas vuoristo on erittäin suosittu patikka- ja pyöräretkiä ajatellen. Vuoritossa kuhisee turisteja. 

Essaouira Marokossa on kesäkaudellakin sopiva kohde, rauhalleinen ja rento kaupunki, kooltaankin keskitasoa, missä säästyy pahimmilta helteiltä.

Tyypillien ja perinetien perheasunto Marokossa. Tämä videolla näyettävä riad sijaitsee Fèsin ihanassa kaupungissa. Suosittelen yöpymään riadeissa, jos matkustatte Marokkoon. 

Essauouiran kaupunki on erityisesti eruooppalaisten lainesurffailijoiden suosikkikohde. He oleskelevat enimmäkseen Essaouran pohjoisrannikolla. Nuoret ympäri maapalloa tapaa täällä toisiaan, eikä he juhli ja mekkaloi. Enimmäkseen täällä on ranskalaisia, mutta myös englantilaisia ja saksalaisia. Amerikkalaiset ovat myös löytäneet Marokon. Essaouirassa ei ole vilkasta ja äänekästä yöelämämää, mikä veisi yörauhan. Nuoret istuu yhdessä hostelliensa terasseilla.

Toinen suurempi ryhmä turisteja on täällä eläkeläisikäiset eurooppalaiset pariskuunnat. Tänne voi aivan hyvin matkustaa naiset yksinkin, sillä kaupunki on turvallinen ja rauhallinen. Perinteisesti Essaouira on ollut kosmopoliittien kaupunki. Täällä on useita museoita ja taidegallerioita ja täällä voi pelata golfia, jos se kiinnostaa. Ihailla upeaa arkkitehtuuria ja käsityötaitoja. Piipahtaa joku päivä Marrakeschissa.

Kaksi erittäin pitkää hiekkarantaa ovat sopivia päiväkävelyille tai ratsastukseen. Shoppailu onnistuu täällä ihan yhtä hyvin kuin Marrakeschissakin. Medinassa sijaitsee lukuisia perinteisiä riadeja, joissa yöpyminen on elämys sinäänsä, ikäänkuin matka Tuhannen ja yhden yön satumaailmaan. Suosittelen! Essaouira kuuluu Unescon mailmanperinne listalle. 

700-luvulta eaa Essaouiran kaupunki on ollut tärkeä alueellinen luovuuden keskus. Nuoret ovat aktiivisesti mukana kulttuuri- ja musiikkiteollisuudessa Essaouirassa. Tällä hetkellä säännöllisiä musiikkifestivaaleja on kaksitoista. Musiikin rooli on juurtunut historialliseen perinteeseen, jossa on sekalaisia ​​identiteettejä, juutalaisia, muslimeja, kristittyjä...

Kaupungin alkuperäinen nimi on Mogador. Tänne on tullut kautta aikojen merellä seilaavaa kansaa, gartagolaiset, roomalaiset, espanjalaiset, hollantilaiset ja englantilaiset. Juutalaisiakin täällä asuu jonkun verran. 

Varsinkin portugalilaiset ovat asettuneet ajan saatossa asumaan melkein jokaiseen kaupungkiin Marokon rannikolla. Berbeirkansaa asuu Esaourassakin, vaikka eniten heitä asuu Atlasvuoristossa ja Marokon pohjoisrannikolla. Berberit voivat olla yksi vanhimpia kansanryhmiä maapallolla. Ainakin kolme paavia on ollut berbereitä. Ruotsissakin on berbereitä, josisa muutamat ovat julkkiksia, kuten Loren, joka voitti euroviisut kappaleellaan Euforia vuonna 2012.

Nykyisen Marokon kuninkaan Muhammed IV:n äitikin oli berberi. Joka kolmannella marokkolaisella on juuret berberiheimossa. Marokon kuningashuoneen suku on maapallon vanhinta, mukamas suorassa linjassa Muhamedin jälkeläisiä ja luultavasti myös rikkainta sukua maapallolla. Mutta he ovat silti erittän mukavaa väkeä ja tehneet paljon demokratian ja tasa-arvon eteen. Kuningas on tehnyt paljon infratruktuurin eteen. Marokko on nykyään demokratia. Kun naiset saivat täydet itsemääräämis-oikeudet, niin kuningatar erosi kuninkaasta, vaikka hän tekee paljon hovin töitä ulospäin yhteiskunnassa. Hän on erittäin arvostettu henkilö ja esikuva marokkolaisille naisille ja tytöille.

Medina

Marokon noin 10 miljoonaa berberiä kutsuvat itseään Amazighiksi, vapaiksi miehiksi. Berbereitä on luutavasti noin 50 miljoonaa ja he asuttavat koko Välimeren Afrikan puoleista rantaa. He ovat Marokon alkuperäiskansaa ja ainakin 3000 vuoden ajan olleet valtiotonta kansaa, jotka tunnetaan voimakkaasta vastenmielisyydestään auktoriteettia kohtaan. Suuri osa heistä elää vieläkin nomaadi elämään ja muuttaa asuinpaikkaakin yhtenään.

Vuonna 1506 Portugalin kuningas määräsi linnoituksen rakentamisen kaupunkiin. Tämä linnoitus on nimeltään Castelo Real de Mogador, ja se on erinomaisessa kunnossa vieläkin. 

Palais Des Remparts on kohtuuhintainen riad,  keskeinen sijainti, perinteinen marokkolainen perheasunto, joita on kaikissa marokkolaisten kaupunkien medinoissa. Marokkoon ei kannata matkustaa, jos ei ainakin kerran asu riadissa. Kaallimpiakin riadeita löytyy. Riadeita on vaikka kuinka paljon medianssa, vanhassa kupungissa.

Täällä on Riadeita myynnissä! Selaa ja ihastu!

Marokossa on erinomaiset (ilmastoidut) bussiyhteydet kaupunkien välillä. Nykyien kuningas panee parastaan. Hän on satsannut valtavia summia Marokon modernisointiin, mikä sen kuin jatkuu ja tarjoaa erittäin hyvät palvelut turisteille. Espanja alkaa jäädä toiselle sijalle turistien keskuudessa.

Essaouran vanhakaupunki/medina kuuluu Unescon perinnekohteiden joukkoon. Essaouiran medina, joka tunnettiin aiemmin nimellä Mogador (nimi johdettu foinikiasta sanasta Migdol, joka tarkoittaa "pientä linnoitusta"), on erinomainen esimerkki 1700-luvun puolivälin muurien ympäröimästä kaupungista. Kaupungissa ei asu kuin 77000 asukasta ja se on protugalilaista kultuuriperinnettä Marokossa. 

Suosittelen yöpyä perinteississä Riadeissa, mitkä ovat aivan henkeäsalpaavan ihastuttavia perinteisiä asuinarakennuksia Marokossa. Ne ei näy mitenkään ulospäin, sillä ne sijaitsevat erittäin kapeilla kujilla. Ne sijaitsevat Medinassa, mikä on ehdottomasti paras alue turisteille yöpyä. Täällä on nähtäväyyksiä ja kahviloita ja ravintoloita mielin määrin. Ja ruoka on taivaallisen hyvää! Uskallan väittää että se on maailman parasta! Täältä löytyy riadeja...Oma suosikkini! Paras sijaintikin.

Upeimmat riadit löytyy Marrakeshistä, minne on Eassaourasta vajaat 200 km. Marrakesch on Marokon ehdottomasti suosituin turistikohde.

Essaoura on kaunis kaupunki ja erittäin rauhallinen, missä voi rauhassa maleksia ilman että kukaan häiritsee  millään lailla. Hiekkaranta on leveä ja 2,5 km pitkä, missä on sijaa niin paikallisille, turisteille kuin kameleillekin. Ei tarvitse tunkea. Kaupungin pohjoispuolella on 10 km pitkä hiekkaranta.


Bab Marrakeschin kaupunginportti on pääsisäänkäynti medinaa. Portin ulkopuolelle on iso parkkipaikka ja bussipysäkit.


Tara kahvila on erittäin suosittu. Se sijaitsee Rue Boutouil 5, juutalaisten asuinalueella, mistä löytyy pari synagogaakin. Kahvila sijaitsee erään riadin pohjakerroksessa, mutta pöytiä ja tuoleja on pitkin pihaa ja kujaa. Oikeastaan samassa rakennuksessa on kaksi riadia, toinen erittäin halpa ja toinen luksusta.  Suosittu drinkkimesta iltaisin! Mutta Essaouirassa riittää ruokapaikkoja jokaisen makuun.

Medinassa sijaitsee ihania kahviloita ja ravintoloita ja marokkolainen ruoka on erittäin hyvää, aina freesiä ja huolella valmistettua. Kannattaa  suosia perinteisiä marokkolaisia ruokia!



Riad Al Madina näyttää sijaitsevan tämän kuvassa olevan kadun varrella, Rue Altarine. Tämä riad vaikuttaa olevan erinomainen, sijanti paras mahdollinen ja yöpyminen halpaa.


Essaouiran kalasatama

Atlas vuoristossa Marokossa on ihana sää ja paljon berberi kulltturia esillä. Atlasvuoristoon on helppo lähteä vaikka Marrakeschista käsin polkupyörillä tai ryhmässä.

Toissa päivänä meille Ruotsissa kerrottiin että tämän kamalan helteen jälkeen, jolloin oli joka päivä +30 astetta, korkeimmillaan 31,8 astetta, tulevalla viikolla tulee syksy. 😮

Tänään oli aamusta jo +28 astetta ja sitten tuli sade ja sen jälkeen yht äkkiä mittari näytti +12.  Ei enää helteitä,  kiitos. Muuten minä muutan Jäämerelle. 

Omasta mielestäni marokkolainen ruoka on maailman parasta. Se on aina valmistettu tuoreista tarvikkeista, viimeisen päälle prikulleen huolella valmistettu. Kaiken lisäksi ruoka tarjoillaan herkullisen näköisissä astioissa ja annoksissa.

Lopuksi vileä yksi vinkki, Espanjasta pääsee helposti Marokon puolelle. Tetouan on Unescon perimäkohde kaupunki missä me käytiin ensimmäisellä Marokon matkalla, mitä ne unohda koskaan. Espanjan puolelta tehdään ryhmämatkoja Tetouaniin. 

Malagasta pääsee halvalla lentäen Tetouaniin ja Algeciraksesta pääsee autolautoilla Ceutaan, mistä on bussimatka Tetouaniin. Tukholma/Skvasta lentoknetältä voi lentää Tetouaniin halvalla, noin 120 € edestakainen lento. Varaa ajoissa, sillä tämä lentoreitti on suosittu! Tetouanin lentokenttä sijaitsee keskustan vieressä.

Marokossa on runsaasti lentokenttiä (klikkaa kaupunkien nimiä niin saat ajankohatiset lennot esiin. Lentäminen on vielä ainakin halpaa. Marokossa on myös erittäin hyvät bussiyhteydet ja modernit bussit. 

Bussi 35 Fnideqistä Tetouaanin, mikä sijaitee noin 33 kiometrin päässä. HUOM! Ensin on ylitettävä Espanjan raja ja siksi bussi lähtee Fnidegistä. Sinne pääse parhaiten taksilla. Fnideqiin ei kannata jäädä lomailemaan. Kaunis kaupunki mutta rikollisuutta paljon. Täältä käsin yritetään salakujettaa tullivapaata tavaraa Eurooppaan.

Marokko on kovassa huudossa nykyään amerikkalaisten ja eurooppalaisten keskuudessa! Espanja on ollut turismin johtava maa Euroopassa, mutta nyt on Marokko pyyhältänyt Espanjan ohitse. Marokko on päässyt nykyisen kuninkaan aikana uuten kukoistukseensa. Unohtakaa kaikki ennakkoluulot, yllätytte!

Marokolla on varaa ja kuningas on satsannut suuriin muutoksiin valtiossaan. Kentältä on erinomaiset mahdollisuudet lentää useimpiin Euroopan suurkaupunkeihin ja jopa Gran Canariallekin.

Ceutaan voi samalla reissulla tutustua. Se on melko pieni moderni kaupunki, mistä löytyy hyvät palvelut ja keskellä kaupunkia on pitkä uimaranta. Toinen uimaranta sijaitsee hieman sivummassa. Täällä voi aivan hyvin viettää lomaa. Ceuta on Espanjalle kuuluva autonominen pikku kaupunki, missä voi tehdä ostoksia euroilla verovapaasti. Muista ettei Espanjaan saa tuoda kuin määrätyn määrän alkoholia ja tupakkaa. Espanjan puolella tulli tekee ahkerasti  tarkastuksia! Vankilatuomio saattaa odottaa!

Ei kommentteja: