perjantai 30. syyskuuta 2022

Brunkebergin tunneli



Brunkebersgsåsen

Tukholma sijaitsee Stockholmsåsen nimisen harjun päällä. Harju kulkee pohjois-etelä suunnassa. Harju syntyi mannerjään aikana ja se on 60 kilometriä pitkä. Tukholman Norrmalmilla sijaitseva osa harjusta on nimeltään Brunkebergsåsen.


Brunkebergsåsenin vahtitorni kuvattuna vuonna 1760

Harju sai nimensä drotsi Johan von Brunkowin nimestä. Häntä kutsuttiin nimellä Brunke.  Drotsi oli korkea-arovinen herra, joka vastasi valtakunnan oikeuksista keskiajalla. Siis toiseksi korkein herra  kuninkaan jälkeen.

Hän oli ruotsalais-saksalainen ritari, joka taisteli kuningas Birger Magnussonin (1280-1321) armeijassa ratsuväessä. Siihen aikaan kaikki epäröivät kaikkia, joten kuningaskin antoi käskyn joukoilleen ottaa Brunke hengiltä. Hänet hirtettiin Brunkebergin harjulla ja siitä harju sai nimensä.

Vuosien varrella Brunkebergsåsen on suurelta osin kaivettu pois, esimerkiksi nykyinen Brunkebergstorgetin tori on noin 20 metriä alempi kuin alkuperäinen harju. Vuosina 1906-1911 Kungsgatanin katu rakennettiin suoraan harjanteen läpi ja ns. Norrmalmin rakennuskaavan yhteydessä. 

Harju on edelleen selvästi näkyvissä Johanneksen kirkon, Observatorion lehdon, Vanadis-lehdon ja harjanteen läpi kulkevan alikäytävän, Brunkebergin tunnelin ympärillä.


Brunkebergstorgetin tori


Sergel Plaza hotelli Brunkebergstorgetilla. Torille pääse Sergels Torgetilta portaat ylös.

Torin reunalla sijaitse useampikin hotelli, kuten Downtown Camper by Scandic, millä on iso viihtyisä ravintola/baarikin.

Täällä sijaitsee myös At Six Dining Room, mikä on myös hotelli.  Hotellin omistaa  Petter Stordal. Hän on asunut moent vuodet  hotellin katolla sijaitsevassa privaaatti asunnossa.


Gallerian Hamngatanin puolien sisäänpääsy


Gallerian ostoskeskus, jonne pääsee Hamngatanilta ja Brunkebergintorilta. Sinne löytää myös maan alitse Sergels Torgetin metroasemen kautta. Galleriaan pääse myös maanalaisesta parkkihallsita. Galleriassa on niin paljon myymälöitä, kahviloita ja ravintoloita, joten sen kauemmaksi ei tarvitse lähteä. Tällä on myös Ikean kaupunkitavaratalo!


Brunkebergin tunneli on jalankulkijoille ja pyöräilijöille tarkoitettu tunneli Brunkebergsåsenin läpi Norrmalmissa Tukholman keskustassa.
Tunneli kulkee neljän kadun alitse, David Bagares gatanin, Tunnelgatanin, Regeringsgatanin ja Malmskillnadsgatanin alitse 15–20 metrin syvyydessä. 

Kuningas Oscar II vihki tunnelin käyttöön  vuonna 1886. Brunkebergin tunneli on 231 metriä pitkä, 4 metriä leveä ja 3,9 metriä korkea. Tunnelin läpikulku maksoi alusta alkaen kaksi äyriä, mikä oli tukholmalaisten mielestä liikaa.

Tunneli oli vaikea rakentaa. Itäpuolella pystyttiin räjäytämällä  päästä eteenpäin, mutta länsipuolella Brunkebergsåsenin löysä hiekka ja sora aiheuttivat ongelmia. Soran korkean vesipitoisuuden ansiosta Englannista vuokratun pakastuskoneen avulla oli mahdollista jäädyttää maa -20 asteeseen ja sitten kaivaa tunneli ilman romahtamisvaaraa.

Hrajun päällä seisoi jo silloin rakennuskia, varsinkin itäisellä puoella onli varottava asuinrakennsuaki. Keinoksi keksittiin menetelmä, että kallioon porattiin rivi reikiä, joihin taottiin puukiiloja. Kiilojen päälle kaadettiin sitten vettä, jotka sitten paisuivat ja räjäytti huokoisen kiven pois noin 0,5 metriä päivässä.


Tunneli on ollut hyvään tarpeeseen. Jos joutuisi kiipeämään nuo jyrkät portaat ylös harjun päälle niin matkaa tulisi noin 840 metriä. Muussa tapauskessa olisi kierrettä viereisen kadun kautta, jos ei halua kiivetä portita ylös.vMatkaa tulisi silloin noin 1320 metriä ja matkalla olisi hieman ylämäkeäkin.

Myöhemmin tunneliin on saatu lisää valaistusta. Tunneli ei ole yöaikaan avoinna.Avoinna kaikina viikonpäivnä kello 6.00-22.00.

Brunkebergin tunnelin toinen pääty David Bagarens gatanilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti