torstai 21. joulukuuta 2023

Rauhallista joulua!

Nytorget, Södermalm

Rauhallista Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta! 

toivottaa Donna Tukholmassa 

PS. Tukholmassa ei ole ollut lunta jouluna maassa 11 vuoteen. Saa nähdä miten käy tänä vuonna, kun lunta satoi tavallista aikaisemmin.

Jouluaatto, lumi pysyi maassa!


Victoria, Daniel, Estelle ja Oscar toivottavat hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

lauantai 9. joulukuuta 2023

Grytan kirkko

Lagundan seurakuntaan Upplannissa kuuluu 12 kirkkoa, joista 10:ssä kirkossa saa käydä. Seurakunta näyttää olevan erittäin aktiivinen, vaikka asukkaita seurakunnassa on vain 3300.

Lagundan 'härad' = Suomessa kihlakunta, kuului keskiaikaiseen ylänkömaahan nimeltä Fjädrundaland. Olen tehnyt aikiasemmin postauksen Lagundan seurakunnasta, joten ei toista itseäni, vaan kerron tällä kertaa Grytan kirkosta.

Lupasinhan minä jo aikaisemmin tehdä postauksen Grytan kirkosta, mikä sijaitsee Lagundan seurakunnassa, Upplannin maakunnassa, mihin kuuluu puolet Tukholman kunnasta. Grytan kirkko sijaitsee hyvin lähellä Örsundsbrota. Järvi on nimeltään Ekoln, mikä kuuluu yhteen suuremman järvisysteemin kanssa.


Grytan kirkko

Grytan kirkko sijaitsee seurakunnan läntisellä reunalla, noin puolessa välissä Upsalaa ja Enköpingiä. Olen aikaisemmin kertonut alueesta ja olen erittäin ihastunut alueeseen. Tämä alue on erittäin historiallista aluetta. 

Lagundan seurakuntaan kuuluu kymmenen kirkkoa, jotka ovat sijoittuneet Biskopskullan ympärille. Biskopskullan, Fittjan, Fröslundan, Girestan, Grytan, Hjälstan, Holmin, Kullan, Långtoran ja Nysätran kirkot.

Jos haluat vierailla jossain Lagundan seurkaunnan kirkoista, olet erittäin tervetullut ottamaan yhteyttä seurakuntatoimistoon (0171-46 00 70, sähköposti lagunda.forsamling@svenskakyrkan.se

Lagundan kuntaa ei enää ole, vaan se liitettiin Enköpingin kuntaan vuonna 1971.  Tällä alueella sijaitsee kirkot hyvin lähekkäin ja kaiken keskellä sijaitsee Sjöön linna suurine tiluksineen. Sjöön linnan omistaa Banérin aatelissuku, joilla on  maanvijelystä, karjataloutta ja metsänhoitoa tilallaan. 

Biskopskulla on Lagundan seurakunnan pääpaikkakunta. Biskopskullan alueen omisti aikoinaan arkkipiispa, joten siitä nimi Biskoppskulla/piispan kukkula. Mutta myös silloinen kuningas Magnus Eriksson 1300-luvulla omisti laajat alueet Biskopskullassa.

Gryta kirkko on keskiaikainen kirkkorakennus, joka sijaitsee noin kaksi kilometriä Örsundsbrosta koilliseen. Kirkko sijaitsee tasaisessa laaksossa vanhan kuninkaallisen Eriksgatanin varrella Lagundan seurakunnassa Uppsalan hiippakunnassa. Maakuntatie C 589 johtaa kirkkoon. Tie kulkee Salnecken linnan ja sen kahvialn ohitse. (Täällä on yöpymisehdotuksia alueella!)

Tämä alue on erittäin mielenkiintoinen, rauhallista maaseutua ja silti tällä alueella seisoo lukuisia kirkkoja ylhäisessä yksinäisyydessään. Tie 55 on alueen päätie, mikä kulkee Enköpingin ja Uppsalan välillä. Mutta kapeat sivutiet  ovat erittäin antoisia ajella varsinkin kesäkaudella. 

Näitä aikaisia keskiajan kirkkoja on erittäin paljon Upplannin maakunnassa ja melkein kaikissaniistä  on runsaasti kalkkimaalauksia. Upplannissa on myös eniten riimukiviä, noin 1300. Keskiajan lopulla oli kaikki kirkot rakennettu kivestä. Puukirkkoja on ollut ennen sitä, mutta useimmat niistä on palanut poroksi. Sakristia/sakasti on yleensä vanhin kirkon osa, mikä yleensä sijaitsee pääalttarin takana kirkon pohjoisessa päädyssä.

Kellotorneja alettin rakentamaan vasta kun kirkot rakennettiin kivestä romaanisen tyylin mukaan. Puukirkoissa/sauvakirkoissa oli usein matala kellotorni keskellä kirkonkattoa. Kellotornien tarkoitus on ollut  houkutella kansalaiset kirkkoon. 

Grytan kirkko, sijaitsee 2 kilometrin päässä Örsundsbrosta

Grytan kirkon vanhimmat osat rakennettiin jo 1100-1200. Sitä ennen siinä on ollut luultavasti puukirkko, ja tälle alueelle tuli  varhain kristinusko. 1400-luvun aikana kirkkoa rakennettiin uudestaan ​​ja uudestaan, ja siinä oli torni, asevarasto ja sakristi. Sitten myös tiiliholvit rakennettiin ja saivat kauniit maalauksensa, päivätty 1487 ja jotka on luultavasti yhden Albertus Pictorin opetuslapsista tehnyt.

Grytan kirkon luokse löytää kun lähtee ajamaan Uppsalavägenin tieltä kohti Salnecken linnaa ja siitä edelleen tie päätyy kirkon luokse. Näitä kirkkoja pidetään avoinna keksäkaudella turisteja ja ohikulkijota varten.

Biskopskullan kirkko on myös nähtävyys ja se on alueen vanhin kirkko. Täällä oli todennäköisesti kirkko jo 1100-luvulla. Holvissa on myöhäisgoottilaistyylisiä maalauksia, joita kutsutaan Strängnäsin mestarin kalkkimaalauksiksi. Kukaan ei tiedä hänen varsinaista nimeä.

Tämän tyylisiä maalauksia löytyy muuten Södermanlandista. Kuoroholvin kattomaalaukset kuvaavat neljää evankelistaa symboleineen sekä kirkko-isiä Gregoriasta, Ambroseesta, Hieronymuksesta ja Augustinuksesta. 

Kuoriholvin kattomaalaukset kuvaavat neljää evankelistaa symboleineen sekä kirkko-isiä Gregoriasta, Ambroseesta, Hieronymuksesta ja Augustinuksesta. Idässä on maalauksia Mariasta ja lännessä viimeistä tuomiota kuvaavia maalauksia.







Kirkko rakennettiin osittain uudelleen vuoden 1578 tulipalon jälkeen. Perinteen mukaan kirkko sai jälleenrakennustukea kuningas Johan III:lta ja kunnostus saattoi valmistua jo vuonna 1581. Vuosisadan vaihteesta 1800 ja sitä seuraavalla vuosisadalla lisättiin saarnatuoli (1697, luultavasti paikallisen puusepän tekemä) ja alttaritaulu (1752, kuvanveistäjä Olof Gerdman, Tukholma). 1700-luvun lopulla kunnostustyöt jatkuvat: tornin yläosa poistetaan, uudet ikkunat avataan lisäämään valoa ja kaikki holvit maalataan valkoisiksi. Vasta kunnostuksen yhteydessä vuosina 1929-30 kauniit kattomaalaukset tuotiin uudelleen esille uusien sukupolvien iloksi.







Näissä ikivanhoissa keskiaikiasissa kirkoissa ei ole koskaan kellotornia,  vaan kirkonkelloille rakennettiin oma rakennus kirkon lähettyville, klosckstabel/kellotapuli.

perjantai 8. joulukuuta 2023

Aspnäs


Aspnäsin kartano nykyään, Östervåla

Aspnäs on luonnollisestikin syntynyt Aspnäsin kartanon ympärille, aivan kuten melkein kaikki Tukholmankin asuintaajamat ovat syntyneet. Aspnäs sijaitsee 'syvällä' Upplannin maakunnassa. Sanon 'syvällä', sillä  upplantilainen historia, kulttuuri ja perinne on todellakin 'syvältä'. 

Arkeologisen ja geologisen tutkimuksen perusteella Upplandin maakunnan ensimmäisten asukkaiden oletetaan tulevan lännestä Närken ja Västmanlandin poikki, ainakin 8000 vuotta sitten. Heidän asuinpaikkansa olivat silloin rannikolla. Mannerjään sulamisen jälkeen maanpinnan nousu jatkuu. Upplanti ja itäiset osat Sörmanlandista ovat nousseet merestä. Tukholma oli saaristomerta noin 3000 eaa.Tukholman alueella maanpiannan nousu on nykyään noin 0,5 metriä 100 vuoden aikana.

Upplantilaisilla on erittäin syvällä juuret Upplannissa, eikä he halua muuttaa pois synnyinseudultaan. Ovat ikuisia patriiootteja. Eipä silti, useimmille ruotsalaisille on oma synnyinpaikakkunta erittäin tärkeä. He ovat todellakin oman maakuntansa kasvatteja. Ruotsalaisille kansallismielisyys on suorastaan häpeä. Heillä on jopa erikoinen luonteenlaatukin ja he jos jotka aina kaipaavat takaisin kotimaakuntaansa. Tukholmasta Aspnäsiin on linnunteitä noin 100 kilometriä. Tukholman pohjoisosat kuuluvat Upplantiin ja eteläiset osat Södermanlandiin.


Aspnäs gård aikoinaan, Tämnaren järven rannalla

Tukholmasta on noin 130 kilometriä Östervålaan ja Ösrevålasta noin vajat 10 kilometriä Aspnäsiin, minne on privaatti tie C746-tieltä. Bussi 513 pysähtyy tienhaarassa ja se kulkee Östervålan ja Tierpin väliä. Aspnäsiin on kilometrin matka kävellä. 

Mats Kettilmundsson/Matias Kettilmundinpoika (1280–1326) toimi vuoden ajan rikshövitsman virassa Ruotsissa ja Suomessa (en tiedä onko tälle viralle suomalaista nimitystä, virka tarkoittaa kuninkaan sotaväen päällikköä), ritari, drotsi ja Suomen käskynhaltija. Kettilmundsson syntyi vuonna 1326 Suomessa ja luultavasti kuoli Viipurissa.

Hänet nimitettiin Turun linnan päälliköksi ja häntä kutsuttiin arvonimellä capitaneus Finlandensis eli Suomen päämies. Hänellä oli kuningas Birger Magnussonin toimivalta sekä korkein hallinnollinen ja sotilaallinen valta Suomessa. Matias toi Turun linnaan ritariajan loiston ja järjesti juhlia sekä sisusti linnan arvokkaasti. 

Mats Kettilmundsson asui Upplannissa Aspenäsin kartanossa, mikä oli hänen säätykartanonsa. Aspnäsin korkea-aatelinen suku sai niemensä tämän Aspsnäsin kartanon mukana. Suku asutti nimittäin kartoa 1300-luvulla. 1500-luvulla omisti Trollen, Bossen ja Sparren aatelissuvut kartanon.


Pyhä Brigitta kävi täällä usein rukoilemssa tammipuun alla. Siitä on pystytetty jopa riimukiviki. Tammipuu sijaitsee kirkon luota pohjoiseen päin, minne pääsee polkua pitkin.

Kohteessa C sijaitsee Aspnäsin kirkko

Pyhän Birgitan tammi löytyy kohteesta 11. 

Tämnaren järven ympäri voi patikoida merkattua lenkkiä. Järvi kuuluu Hebyn kuntaan. Järvi on kalarikas järvi. Kalastuslupa vaaditaan. Järvi on myös suosittu patikointi alue.


Harbonäsin säätykartano, sijaitsee vastapäätä kirkkoa

Vastarannalta löytyy upea Nicodemus Tessin (vanhemman) suunnittelema säätykartano vuodelta 1630 ja nimeltä Harbonäs, missä voi yöpyä. Kohteessa A. Kartranon omisti alunperin suomalaista sukua oleva Göran Von Knorringin Tervalammelta ja nykyään Gunnar Axelssonin perhe.

Tämä on enimmäkseen yksityistä aluetta, joten lähin Uppslasta kulkevan bussin 844 pysäkki on reilun 4km päässä 272-valtatiellä. 

Aspnäs sijaitsee kauniin Tämnaren järven rannalla, E4 tien läntisellä alueella. Kylä sijaitsi aikoinaan aivan järven rannalla, mutta jääkauden jälkeinen maannousu on aiheuttanut sen, että kylä sijaitsee nykyään hieman kauenpana järvestä. Kylä on kuuluisa kirkostaan ja säätykartanostaan. Muuten täällä ei asu montakaan asukasta. 

Järven ympäristössä on paljon maajusseja, joilla on myymälä, missä he myy omia tuotteitaan. Alueella myydään mys muita paikallisia tuotteita. Putiikkeja on runsaasti, mutta ne on usein vaikea huomata autosta käsin.

Suuri alue kirkon ympäriltä on nykyään luonnonreservaatti aluetta. Ruotsissa syntyy luonnonreservaatteja historiallisille alueille. Näin taataan ettei alueelle tulla koskaan rakentamaan mitään, vaan se sälytetään entisellään.

Varsinainen Gammal Aspnäs/Vanha Aspnäs sijaitsee kirkon luota etelään päin. Sinne pääsee suoraan Öndbyn bussipysäkiltä.

Aspnäsin kirkko rakennettiin alunperin Aspnäsin kartanon omistajien käyttöön. Siitä syystä kirkkoa kutsutaan nimellä gårdkyrka/kartanokirkko, ja tässä taas tulee tuo sana gård esille, mikä tarkoittaa vaikka mitä, esimerkiksi  pihaa, kartanoa, ja paljon muutakin.

Kirkko rakennettiin 1300-luvulla maatilakappeliksi. Se pyhitettiin Sankt Göranille/Pyhälle Yrjölle/San Giorgio italiaksi. On hvyä muistaa että useimmat ruotsalaiset kirkot rakrnnettiin katollisella ajalla, ja kirkkoja ei juuri muuteltu tai muokattu, kun niistä tehtiin luterilaisia kirkkoja. 

1500-luvulla kirkko paloi. Vuoden 1796 jälkeen kirkko alkoi rappeutumaan ja oli melkein raunioitunut, kun se vihdoin kunnostettiin 1900-luvulla. Vuonna 1962 kirkko vihittiin uudelleen.

Aspnäs gårdkyrka/Aspnäsin kartanon kirkko

Kirkko on suljettu talviaikaan, mutta kesäaikaan on täällä tapana tarjoilla kirkkokahvit vierailijoille. Yhteyttä voi ottaa seurakuntaan puh. 4629222360 ja sopia käynnistä!

Bussi 513 pysähtyy kirkkoon johtavan tien kohdalla Jägartorpin pysäkillä. Parasta sanoa etukäteen kuskille että hän pysähtyy siinä. Bussi kulkee Tierpin ja Östervålan välillä. Bussi tai juna ja bussi Tukholmasta Östervålaan. Tukholmasta Tierpiin junalla.



Aspsnäin kartanon kirkko kuuluu Östervålan seurakuntaan, mihin kuuluu noin 2000 asukasta. Aspnäsin säätykartano myytiin vuonna 1970 Västmanlandin lääninhallituksen kautta Västmanlands Läns Landsting, mikä vastaa paikallista 'sotemaakuntaa'. Östervålan seurakunta osti Aspnäsin kirkon ja siihen kuuluvan puistoalueen.

Kirkko on rakennettu 1300-luvun alussa. Tunnettu mm. koska Pyhä Birgitta on käynyt paikalla. Joskus 1500-luvulla kirkko paloi. Se on kunnostettu useita kertoja ja myös rakennettu uudelleen. Vuoden 1796 jälkeen kirkko sai rapistua, se on ollut myös kartanon käytössä lammasten tilana. Kirkko pelastettiin ja vuonna 1962 arkkipiispa Gunnar Hultgren vihki kirkon uudelleen käyttöön. 

tiistai 28. marraskuuta 2023

Satoi lunta



Yllättäen satoi lunta ja yllättävän kylmä päivä tänään. Lumi tekee kaupungin paljon valoisemmaksi. Mutta ei se kauaa kestä kun lumi sulaa pois.

Tänään aurinko nousee kello 8.11 ja laskee kello 15.00. Roomassa nousee aurinko kello 7.15 ja laskee kello 16.40.

maanantai 13. marraskuuta 2023

Pimeyttä kohdin vaellamme

Noin neljä viikkoa sitten tuli syksy Tukholmaan, epäillen kylläkin. 

Aurinko saattaa pilkistää vinosti taivaanarannalta aamupäivästä ja sitten se häviää lopuksi päivää piiloon. Päivä päivältä pimenee eikä aurinko tuskin enää tule näyttäytymään ennen kuin tammikuussa. Kohti pimeyttä me vaellamme Tukholmassa. Talvi ei tule ennen kuin tammikuussa. Saattaa se sataa joku yö lunta mutta se sulaa heti aamusta pois.

Tukholma on alkanut kunnostaa kaupunkia Nobelin juhlallisuuksia ajatellen. Erilaisia valaistusommitelmia on asetettu kaupungille piristämään pimeää tunnelmaa. Ne poimitaan pois vasta sitten tammikuussa. Noin 300 miljoonaa kruunua  Tukholma satsasi pari vuotta sitten uusiin valaistuksiin. 

Lopuksi kerron että olen ollut 12 vuorokautta sairas. Korona iski minuun juuri ennen kuin piti lähteä hakemaan uutta rokotetta. Täällä on erittäin paljon tartuntoja enempi jopa kuin koko tänä vuonna. Tunnettu ruotsalainen lääkäri sai koronan ja hän kertoi  että hän sai 'yskän helvetistä'. 

Omalta kohdaltani voin sanoa samaa. Olen melkein yskinyt keuhkot pihalle. Yskiminen onnistui vain seisoaltaan. Maaten en ole voiniut nukkua, vaan istualtaan sohvalla.  Ääni katosi kokonaan, samoin haju ja makuaisti hävisi, eikä kiinteä ruoka mennyt alas. Olen diabettikko joten minun on pakko syödä. Tämä on ollut yhtä verensokerin mittaamista tunti toisensa perään. Olen elänyt melkein vain soppaa ja omenia syöden. Tartunnan sain takuu varmasti terveyskeskuksen laboratoriosta, sillä  me ei ole oltu kahteen vikkoon sitä ennen missään tekemisissä ihmisten kanssa.

Toivotan teille kaikille viihtyisää syksyä!


Kaupungintalo valoloistossaan!

PS: Palasin takaisin kertomaan että olen hengissä, korona on taitettu, mutta jälkiseurauksia jäi. Maku- ja hajuaisti ei ole palannut ennalleen.  Nuhaa ja yskää jonkun verran jäljellä ja valtava väsymys.

Täällä Ruotsissa kerrotaan että tarttuntoja on nyt ollut enempi kuin koskaan aikaisemmin pandemian ajalla. Kerrotaan myös että ehkä kaikki kansalaiset tulevat saamaan omikron uuden variantin nyt viimeistään joulun aikaan. Rokotukset jatkuu täysillä, mutta useimmat ehtivät saada tartunnan, kuten meikäläinenkin, ennen kuin ehtii rokotukseen.

PS. 9/12 2023. Nyt on paljon koronaa ja nyt kuolee yli 200 henkilöä viikossa koronaan Ruotsissa. Onneksi minä selvisin hengissä, mutta en ole vieläkään oikein  kunnossa. Kova väsymys ja maku-ja hajuaisti ei ole oikein vieläkään normalit.

sunnuntai 29. lokakuuta 2023

Mosebacke torg



Katarinabergetin vuorella, Södermalmilla, sijaitsee tori nimeltä Mosebacke torget. Katarinabergetin kallion sisässä on Tukholman suurin pommisuoja, missä on jopa sairaala valmiina käyttöön. Nyt kallion sisään rakennetaan myös suurta Slussenin metro-bussiasemaa.


Harald Lindbergs trappa, Slussenilla

Katarinavägenin kadulta nousee erittäin äkkijyrkät Harald Lindbergin jyrkät portaat ylös Mosebacken torille, mutta en ole varma onko portaat käytössä. Tuossa oikealla näkyy sisäänkäynti pommisuojaan missä on ollut autoparkki, mikä nyt on suljettu.

Harld Lindberg (1901-1976)oli taiteilja joka syntyi Björkö-Arholman saarella ja kavoi siellä meren tuntumassa.Hän asui myöhemmin usamalal apiiakunalla Euroopassa. Hänestä tuli kuulusia taidemaalari, jonka meriaiheisia tauluja myydään huutokaupalla  muun muassa Bukowskilla.


Toinen tapa päästä Mosebacken torille on ottaa Gondolen hissi Slussenilta ylös ja sitten kulkea Katarinan kävelysiltaa pitkin Katarninavägenin ylitse suoraan Mosebacken torille.

Busseja ei kulje Mosebacken torille. Lähin bussipsyäkki sijaitsee Katarinabergetin vuoren alapuolella ja Slussenilla. Sluseenilta on kävellen parasta kiepauttaa ylösPeyre Myndes Backen nimsen kadun kautta Götganin kadulle ja siitä sitten vasemmalle joko Utvädersgrändiä, Hökens gatania tai Svartensgatani pitkin Mosebacken torille.


Tältä näyttää sillan päädyssä Urvädersgrändillä, lähellä Mosebacke toria.


Tällaiselta Katarinan kävelysilta näytti vuonna 1915.


Mosebacken vesitorni näkyy kauaksi

Mosebacken vesitorni, Mosebacken pumppuaseman päällä oli vesisäiliö. Tornin suunnitteli kuulusia arkkitehti Ferninand Boberg ja torni valmistui vuonna 1896.

Tuossa kuvassa edustalla sijaitsee Scandic Sjöfartshotellet, siis entien merimieshotelli. Hotellin sijainti on paras mahdollinen! Hintakin on keskitasoa alempi, mihin sisältyy mahtavs aamiasubuffé!  Moderni ja viityisä ja lapsiystävällinen hotelli, missä on monen kokoisia huoneita, jopa perhehuoneitakin. Hotelilla on on myös autotalli. 


Sankt Erik/Erik Pyhä pumppuaseman sisäänkäynnin päällä. Sankt Erikin nimi on liitetty moneen kohteeseen Tukholmassa. Sankt Erik on Tukholman suojeluspyhimys ja silmäsairaiden pyhimys. Tukhomassa on Sankt erikin silmäsiaraala, mitä pidetään Euroopan parhaimpana silmäsairaalana.

Eerik Pyhä (ruots. Erik Jedvardsson den Helige) oli Ruotsin kuningas noin vuosina 1156–1160. Erik oli uplantilaista mahtimiessukua. Vaimokseen hän sai tanskalaisen prinsessan Kristiinan (Christina Björnsdotter), joka oli Inge I:n, erään aiemman mahtavan ruotsalaiskuninkaan, tyttärentytär.



Mosebacke

Mosebacke torg on yksi Tukholman vanhimmista aukioista ja se perustettiin jo 1850-luvulla. Nykyinen aukio on rakennettu 1940-luvulla. Vuosien mittaan aukion kuluminen on merkinnyt sitä, että se ei ole enää se vihreä keidas, joka se alun perin oli. Nyt on toteutettu useita toimenpiteitä, jotta aukio voi tarjota mukavan paikan kasveille, kukille ja puille, mutta ennen kaikkea kaikille aukion ohikulkijoille.


Mosebacke torg

Mosebacke torg on aukio Södermalmilla Tukholman kantakaupungissa Katarinabergetin kukkulalla. Tätä aluetta Södermlamilla  kutsutaan nimellä Söders höjder/Söderin korkeus. Slussenilta tänne on jyrkkä nousu, yrittipä mistä kohtaa tahaansa. Tämän kukkulan alle kallion sisään rakennetaan parhaillaan bussi/metroteminaalia samalla kun vihdoinkin koko Slussen pantiin täyskorjausten alle. Kyllä tätä on odotettutkin.

Mosebacke Torg on vilkas paikka vain korttelin päässä Götgatanin vilkkaalla kadulla. Soralla päällystetylle Mosebacken aukiolle pääsee useista eri suunnista. Kesäisin 'toriympyrässä' on pieni kahvila leikattujen pensasaitojen ympäröimänä. 

Tori sai nimensä alueella asuneesta Moses Israelssonin nimestä, jolla oli tuulimylly täällä ja missä jauhettin jyviä jauhoksi. Moseksen appiukolla Johan Hansson Höökillä oli oma tuulimylly Moosesken myllyn vieressä. Höök sai oman nimikkokadun lähettyviltä, Hökensgata, mikä johta ylös Mossebacken torille.

Mosebacke on ollut 1700-luvulta lähtien hauskanpidon ja viihteen paikka. Södra Teaternin nykyisellä paikalla sijaitsi majatalo Stockholm Vapen, jossa oli suuri puutarha ja näkymä kaupungin keskustaan. 1800-luvun aikana majatalo rakennettiin uudelleen ja siitä tuli huvipalatsi, jossa oli karusellit ja tanssilattia. Vuonna 1853 majatalo purettiin ja teatteri rakennettiin, mutta se paloi Mosebacken tulipalossa.


Tukholmalaiset ovat nimenneet Mosebacketorgetin Tukholman kauneimmaksi toriksi vuonna 2006. Kesäaikaan tori on todella kaunis ja rauhallinen oaasi.




Torin kahvila sai uudet varjot


Merkillinen rauta-aitaus





Kesällä aukiolle sijoitetaan kukkauurnoja. Aukion vihreä osa koostuu pengerretyistä nurmialueista, joissa on vanhoja puita ja joitain pienempiä kultasateita. Keskellä on pieni suihkulähde, jossa on marmoriveistos "Siskot". Nils Sjögrenin veistos sijoitettiin aukiolle vuonna 1945.







Fiskarsgatanin katu alkaa tästä portaitten ylpäpuolelta. Kadun alkupäässä sijaitsee leveät portaat  missä on kesäaikaan uepat kukkaistutukset ja puistopenkit. Fiskargatan on kyhyt kaunis katu.


Aukion pohjoisosa koostuu mukulakivistä, jota ympäröi matala, taiteellisesti koristeltu rauta-aita. Reunoilla paikoin puita, pääasiassa vaahteroita, mutta myös kesäkukkille on istutusalueita. Kesällä aukiolle sijoitetaan kukkauurnoja. Aukion vihreä osa koostuu pengerretyistä nurmialueista.


Södra Teatern/Eteläinen teatteri, Mosebacke torg, Södermalm

Södra Teatern on teatteri- ja konserttilava Mosebacke torgetilla Södermalmilla Tukholmassa. Teatteri on rakennettu vuonna 1852, ja se on yksi Ruotsin vanhimmista toimivista teattereista. Stora Scenen on vuodelta 1859 ja siihen mahtuu 414 henkilöä.

Rakennuksessa on myös viisi baaria ja ravintola Mosebacke Etablissement. Kesäisin Södra Teaternilla on käytössä myös Mosebacken terassi ruoka- ja juomatarjoilulla sekä ulkoilmakonserteilla. Kesäisin myös Champagne-baari, jonka suurelta terassilta on näkymät koko Tukholmaan, on avoinna yleisölle.


Mosebacketerassista kerroin täällä aikaisemmin! Terassille pääsee tuon portin kautta. Suosittelen!