lauantai 9. joulukuuta 2023

Grytan kirkko

Lagundan seurakuntaan Upplannissa kuuluu 12 kirkkoa, joista 10:ssä kirkossa saa käydä. Seurakunta näyttää olevan erittäin aktiivinen, vaikka asukkaita seurakunnassa on vain 3300.

Lagundan 'härad' = Suomessa kihlakunta, kuului keskiaikaiseen ylänkömaahan nimeltä Fjädrundaland. Olen tehnyt aikiasemmin postauksen Lagundan seurakunnasta, joten ei toista itseäni, vaan kerron tällä kertaa Grytan kirkosta.

Lupasinhan minä jo aikaisemmin tehdä postauksen Grytan kirkosta, mikä sijaitsee Lagundan seurakunnassa, Upplannin maakunnassa, mihin kuuluu puolet Tukholman kunnasta. Grytan kirkko sijaitsee hyvin lähellä Örsundsbrota. Järvi on nimeltään Ekoln, mikä kuuluu yhteen suuremman järvisysteemin kanssa.


Grytan kirkko

Grytan kirkko sijaitsee seurakunnan läntisellä reunalla, noin puolessa välissä Upsalaa ja Enköpingiä. Olen aikaisemmin kertonut alueesta ja olen erittäin ihastunut alueeseen. Tämä alue on erittäin historiallista aluetta. 

Lagundan seurakuntaan kuuluu kymmenen kirkkoa, jotka ovat sijoittuneet Biskopskullan ympärille. Biskopskullan, Fittjan, Fröslundan, Girestan, Grytan, Hjälstan, Holmin, Kullan, Långtoran ja Nysätran kirkot.

Jos haluat vierailla jossain Lagundan seurkaunnan kirkoista, olet erittäin tervetullut ottamaan yhteyttä seurakuntatoimistoon (0171-46 00 70, sähköposti lagunda.forsamling@svenskakyrkan.se

Lagundan kuntaa ei enää ole, vaan se liitettiin Enköpingin kuntaan vuonna 1971.  Tällä alueella sijaitsee kirkot hyvin lähekkäin ja kaiken keskellä sijaitsee Sjöön linna suurine tiluksineen. Sjöön linnan omistaa Banérin aatelissuku, joilla on  maanvijelystä, karjataloutta ja metsänhoitoa tilallaan. 

Biskopskulla on Lagundan seurakunnan pääpaikkakunta. Biskopskullan alueen omisti aikoinaan arkkipiispa, joten siitä nimi Biskoppskulla/piispan kukkula. Mutta myös silloinen kuningas Magnus Eriksson 1300-luvulla omisti laajat alueet Biskopskullassa.

Gryta kirkko on keskiaikainen kirkkorakennus, joka sijaitsee noin kaksi kilometriä Örsundsbrosta koilliseen. Kirkko sijaitsee tasaisessa laaksossa vanhan kuninkaallisen Eriksgatanin varrella Lagundan seurakunnassa Uppsalan hiippakunnassa. Maakuntatie C 589 johtaa kirkkoon. Tie kulkee Salnecken linnan ja sen kahvialn ohitse. (Täällä on yöpymisehdotuksia alueella!)

Tämä alue on erittäin mielenkiintoinen, rauhallista maaseutua ja silti tällä alueella seisoo lukuisia kirkkoja ylhäisessä yksinäisyydessään. Tie 55 on alueen päätie, mikä kulkee Enköpingin ja Uppsalan välillä. Mutta kapeat sivutiet  ovat erittäin antoisia ajella varsinkin kesäkaudella. 

Näitä aikaisia keskiajan kirkkoja on erittäin paljon Upplannin maakunnassa ja melkein kaikissaniistä  on runsaasti kalkkimaalauksia. Upplannissa on myös eniten riimukiviä, noin 1300. Keskiajan lopulla oli kaikki kirkot rakennettu kivestä. Puukirkkoja on ollut ennen sitä, mutta useimmat niistä on palanut poroksi. Sakristia/sakasti on yleensä vanhin kirkon osa, mikä yleensä sijaitsee pääalttarin takana kirkon pohjoisessa päädyssä.

Kellotorneja alettin rakentamaan vasta kun kirkot rakennettiin kivestä romaanisen tyylin mukaan. Puukirkoissa/sauvakirkoissa oli usein matala kellotorni keskellä kirkonkattoa. Kellotornien tarkoitus on ollut  houkutella kansalaiset kirkkoon. 

Grytan kirkko, sijaitsee 2 kilometrin päässä Örsundsbrosta

Grytan kirkon vanhimmat osat rakennettiin jo 1100-1200. Sitä ennen siinä on ollut luultavasti puukirkko, ja tälle alueelle tuli  varhain kristinusko. 1400-luvun aikana kirkkoa rakennettiin uudestaan ​​ja uudestaan, ja siinä oli torni, asevarasto ja sakristi. Sitten myös tiiliholvit rakennettiin ja saivat kauniit maalauksensa, päivätty 1487 ja jotka on luultavasti yhden Albertus Pictorin opetuslapsista tehnyt.

Grytan kirkon luokse löytää kun lähtee ajamaan Uppsalavägenin tieltä kohti Salnecken linnaa ja siitä edelleen tie päätyy kirkon luokse. Näitä kirkkoja pidetään avoinna keksäkaudella turisteja ja ohikulkijota varten.

Biskopskullan kirkko on myös nähtävyys ja se on alueen vanhin kirkko. Täällä oli todennäköisesti kirkko jo 1100-luvulla. Holvissa on myöhäisgoottilaistyylisiä maalauksia, joita kutsutaan Strängnäsin mestarin kalkkimaalauksiksi. Kukaan ei tiedä hänen varsinaista nimeä.

Tämän tyylisiä maalauksia löytyy muuten Södermanlandista. Kuoroholvin kattomaalaukset kuvaavat neljää evankelistaa symboleineen sekä kirkko-isiä Gregoriasta, Ambroseesta, Hieronymuksesta ja Augustinuksesta. 

Kuoriholvin kattomaalaukset kuvaavat neljää evankelistaa symboleineen sekä kirkko-isiä Gregoriasta, Ambroseesta, Hieronymuksesta ja Augustinuksesta. Idässä on maalauksia Mariasta ja lännessä viimeistä tuomiota kuvaavia maalauksia.







Kirkko rakennettiin osittain uudelleen vuoden 1578 tulipalon jälkeen. Perinteen mukaan kirkko sai jälleenrakennustukea kuningas Johan III:lta ja kunnostus saattoi valmistua jo vuonna 1581. Vuosisadan vaihteesta 1800 ja sitä seuraavalla vuosisadalla lisättiin saarnatuoli (1697, luultavasti paikallisen puusepän tekemä) ja alttaritaulu (1752, kuvanveistäjä Olof Gerdman, Tukholma). 1700-luvun lopulla kunnostustyöt jatkuvat: tornin yläosa poistetaan, uudet ikkunat avataan lisäämään valoa ja kaikki holvit maalataan valkoisiksi. Vasta kunnostuksen yhteydessä vuosina 1929-30 kauniit kattomaalaukset tuotiin uudelleen esille uusien sukupolvien iloksi.







Näissä ikivanhoissa keskiaikiasissa kirkoissa ei ole koskaan kellotornia,  vaan kirkonkelloille rakennettiin oma rakennus kirkon lähettyville, klosckstabel/kellotapuli.

Ei kommentteja: