tiistai 10. helmikuuta 2015

Södermalm, Maria


Södermalmin saari on kooltaan noin 1x5 kilometriä

Tässä aion esitellä Södermalmin saarta, sen läntistä osaa, Götgatanin läntistä puolta. Götgatan on tuo suora katu melkein keskellä saarta, joka kulkee pohjois-etelä suunnassa, Slussenin ja Skanstullin välillä.

Tukholmn kunnnan politikot päättivät ettei Södermalmille enää tulla rakentaman uusia rakennuksia.

Tälle puolelle Södermalmia pääsee myös tunnelbanalla, siis maanalaisella junalla, jota ei kulje tuonne Södermalmin itäiselle puolelle vielä, vaikka se on rakenteilla. Slussenin metroaseman jälkeen sijaitsee kolme muuta metroasemaa Södermalmin länsiosassa, nimittäin Mariartorget, Zinkesdamm ja Hornstull. Tällä puolella Södermalmia sijaitsee myös Tukholman eteläinen rautatieasema, Stockholms Södra Station, missä pysähtyy paikalliset sähköjunat sekä pitkänmatkan junat.

Stockholms södra station Rosenlundsgatan dec 2014.jpg

Södra Stationen/eteläinen rautatieasema, jonne on kaksi pääsisäänkäyntiä, joitten väliä on yli 400 metriä, Swedenborgsgatanilta ja Rosenlundsgatnailta.

Stockholms sodra station map.jpg

Tukholman paikallisjunaliikenteen junalinjat. Näitten lisäksi kulkee Tukholmassa pari ns privaattilinjaakin Saltsjöbanan ja  Roslagsbanan.

Södermalmin läpi kulkee Stockholmsåsen/Tukholman harju, joka on 60 kilometriä pitkä harju. Se kulkee pohjois-etelä suunnassa Arlandan lentokentän luota Västerhaningeen. Harju on luonnollisestikin tasoiteltu sieltä täältä, mutta Södermalmin pohjoisosiin on syntynyt melkein pystysuoria kallioseinämiä. Siksipä Södermalmia kutsuttiinkin alkuun Åsö nimellä, siis harjusaari. 

Södermalmilla sijaitsee Åsjön peruskoulu ja Åsjön aikuiskoulu Götgatanin varrella. Lähellä näitä kouluja Söderledin junatunnelin toisella puolella sijaitsee koulu nimeltä Bernadottegymnasiet, yksityinen lukio. Myös Malmössa ja Göteborgissa sijaitsee Bernadotetgynasiet. Koululla ei ole mitään hovin kanssa tekemistä.


Ryssgården, Kaupunginmuseo

Huom! Museo on juuri nyt suljettu korjauksia varten. Avataan uudestaan 27. maaliskuuta 2019.

Slussenin metroasema on tässä vasemmalla puolen ja kadun toisella puolen sijaitsee Galleria Slussen, jossa on muutamia myymälöitä. Ruokaa löytyy joka lähtöön, mutta muita myymälöitä ei juuri ole montakaan. Galleriasta löytyy McDonnald, Taco bar, Sallaattibaari, Coop ruokatavaramyymälä jne.


Ryssgården nähtynä Museon suunnalta.


Södermalsmstorg, 1600-luvulla

Södermalmstorg on Tukholman vanhimpia toreja. Slussen kuvassa oikealla, Slussenin metroasema sijaitsee nykyään kuvan vasemmassa laidassa, venäläisten kauppakojut sijaitsivat nykyisen metroaseman edustalla ja Santa Maria Magdalenan kirkko Hornsgatanin mäen päällä. 1600-luvun alkuvuosina torilla teloitettiin rikollisia.

Slussen on alue Vanhan kaupungin ja ​​Södermalmin rajalla. Nimensä se on saanut viressä sijiastevan veneliikennettä palvelevan sulun mukaan, joka on rakennettu Mälarenin eteläisempään lasku-uomaan, Söderströmiin. Slussenilla sijaitsee Tukholman metron Slussenin metroasema ja Saltsjöbananin pääteasema. Slussenin kanavasulku on raeknnettu moneen kerrtaan udestaan sitten 1935. 

Slussenin edustalla sijaitseva aukio on nimeltään Ryssgården, jolla sijaitsee Tukholman kapunpunginmuseo. Ryssgården sai nimensä siitä että torilla venäläiset kauppasivat tavaroitaan. Nykyään täällä ei ole paljoakaan venäläisiä, ymmärrettävistä syistä. Venäläiset ja ruotsalaiset eivät oikein tule toimeen keskenään.

Ruotsalaiset ja venäläiset ovat sotineet kymmenen kertaa keskenään.  Ruotsi on sotinut 40 sotaa historian varrella. 1017 vuonna sovitussa rauhassa Venäjän kanssa lupasi ruotsalaiset että venäläiset saa rakentaa ortodoksisen kirkon Tukholmaan. 

Venäläisten mukana tuli venäläisiä juutalaisia Tukholmaan, mutta heillä ei ole omaa Synagogaa, vaan heidät otettiin mukaan jo ennalta Tukholmassa sijanneiseen  juutalaiseen seurakuntaan nimeltä Adat Jeschurun, joka on jakautunut nykyään Adat Jisrael nimiseen ala osastoon Södermalmilla, Ragvadlsgatan 4. Vuonna 1870 juutalaiset saivat yhteisen Synagogan joka sijaitsee Wahrendorffsgatanin varrella Norrmalmilla. 



Södermalmstorgetin toria kutsuttiin 1700-luvulla Brunnsbacken nimellä, kaivomäki, yleisen vesikaivon mukaan.


Vuonna 1880 alkoi kulkemaan raitiovaunu Slussenin ja Hornstullin välillä. Mäki oli jyrkkä joten tarvittiin höyryllä toimiva raitiovaunu. Kokeiltiin ensin että hevoset voisivat vetää vaunun mäen päälle, mutta siinä ei onnistuttu. Hornsbackenia oli pakko tasoittaa raitiovaunun kiskoja varten. 


Pari tämmöistä raitiovaukiskoja varten tasoitettua kadun pätkää löytyy Hornsgatanilta ja Brännkyrkogatanilta.


Johan Skyttes hus 2012b.jpg

Södermalmstorg, Johan Skytten talo, tuo rakennus oikealla, jossa myös taiteilija Anders Zorn'illa oli ateljee. Toinen yhtä kuuluisa ruotsalainen, musikantti  Evert Taube asui rakennuksessa kuolemaansa saakka. Vasemmalla kaupungin porimestarin Jacob Grundelsin talo. 

Museon oikealta kulmalta lähtee Hornsgatan länteen päin ja Götgatan etelään päin. Molemmat kadut kulkevat Södermalmin reunoille saakka. Hornsgatan'in alitse poikittain rakennettiin juuri viime vuosina Söderledstunneln, ajotietunneli joka tulee Centralbron sillan suunnalta ja jatkaa Södermalmin alitse Skanstulliin ja siitä se nousee Johanneshosvsbon sillalle. 

Samaan paikkaan kuin Söderledstunneli kulkee suunniteltiin jo 30-luvulla leveää esplanadikatua Södergatan. Siihen syntyi ajoväylä, syvä ja leveä monttu, nimeltä Södergatan. Högebrgsgatanin, Sankt Pauslgatanin ja Hornsgatanin poikittaiskatujen kohdalle piti rakentaa sillat.

Monta kymmentä vuotta Södergatanin ruma monttu oli "haava" katukuvassa. Vasta kun Söderledstunneli valmistui vuonna 1984 hävisi se ruma ajoväylä katukuvasta. Itse en osaa sanoa että kumpiko on rumempi, sillä ei Söderledstunnel ole kaunis sekään.


Per Myndes Backe, Per Mynden mäki, jota pitkin pääsee ylös Hornsgatanille. Hornsagatan alkaa Museon oikealta puolelta, Södermalmstorg'etilta. Per Mynden mäki sai nimensä hollantilaisen Per Myndarin mukaan joka perusti tupakkatehtaan tähän mäkeen 1600-luvulla. Museorakennus oli siihen aikaan Tukholman eteläinen kaupungintalo. Tukholman sen ajan tunnetuin arkkitehti Nicodemus Tessin nuorempi suunnitteli rakennuksen.


Tukholman merimieskoti sijaitsee tässä Fengerska huset nimisessä rakennuksessa. Lars Mårtensson Remmare rakennutti tämän upean palatsin. Rakennuksen pohjakerros on osittain rakennettu metroaseman tiloiksi ja rakennuksen alla kulkee useampikin junanranta. 


Götgatanin varrella Merimieskodin vieressä sijaitsee tämä upea rakennus jonka omisti aikoinana de Geerin arvovaltainen aatelissuku. Nykyään rakennus on Hollannin suurlähetystö. 



Café Fåtöljen, Nojatuoli niminen kahvila, Götgatan 12

Aina tipaten täynnä väkeä vaikka kahvila onkin melko kallis, mutta hintansa väärti ehdottomasti. Ihania sallaatteja ja juomia. Täältäkin löytyy se perinteinen tyypillinen ruotsalainen herkku, omenapiirakka vaniljakastikkeen kera.



Ylhäällä Hornsgatanilla sijaitsee melko moderni rakennus, Sparbankernas Bank, Säästöpankkien pankki.


Bastugatan kulkee samassa jyrkänteessä kuin Per Mynden mäkikin, mutta vielä ylenpänä. Bastugatan'ille on noustava jyrkkiä portaita pitkin joko Slussenilta tai Södra Mälarstrand'ilta. Mutta voihan sitä mennä ensin Hornsgatan'ille ja siitä kääntyä Pustgränd'in portaita ylös Pustgränd'ille ja edelleen Bastugatan'ille. Pustgränd tarkoittaa huokauskujaa ja sitä se todella vaatii sillä sen verran jyrkkää on tämä alue että panee huokailemaan. 



Bastugatanilta lähtee Monteliusvägen, joka on aivan ihana kävelykuja jolta on mahtavat näköalat kaupungintalolle päin ja Gamla Staniin. Täällä lisää Monteliusvägenistä.

Sänktunnel City 2013-08-06k.jpg

 Monteliusvägen




Brännkyrkagatan

Oikealla puolella Hornsgatania on erittäin jyrkkiä kujia, kuten tämä Brännkyrkagatan ja Pustegränd, huokauksenkuja. Tätä aluetta nimitetään nimellä Söders Höjder/Söderin korkeudet. Pustegränd on 130 metriä korkea mäki. 


Jyrkkää on...


Wirwachs Malmgården on nykyään nimeltään Hellstenin Malmgården ja se on hotelli Brännkyrkagatanin varrella. Tämä vaikuttaa erittäin mukavalta yöpymispaikalta. Sijaitse rauhallisella ja kauniilla alueella. Tietääkseni täällä puhutaan myös suomea. Sijaitsee lähellä Zinkensdamin metorasemaa. Melkein kartanon vieressä sijaitsee myymälä jossa myydään puolalaisia ja suomalaisia ruokia ja herkkuja.

Bysis, Stockholms bysättningshäkte.jpg

Hornsgatan ja sen ympäristön kadun pitkin ja poikin on Södermalmin sydänaluetta jossa on erittäin kotoisaa. Hornsgatan pohjoisessa, Ringvägen etelässä ja idässä ja Götgatan idässä, tällä alueella on kahviloita vierivieressä. Täällä paikalliset tapaavat toisiaan ulkona ja kahviloissa.

Maria Magdalena kyrka september 2011.jpg

Maria Magdalenan kirkko seisoo heti Hornsgatanin alkupäässä vasemmalla puolen. Kirkosta olen kertonut täällä

Maria Magdalena Kyrkogården 2012.jpg

Kirkon ympärillä on vanha hautausmaa, jonka reunalla sijaitsee rivi hautakappeleja.


Rakennuksessa Hornsgatanin puolella sijaitsee myös Suomalainen ortodoksinen kirkko, Helige Nikolai Kyrkan, joka on erittäin pieni.

Maria Magdalena orgelläktare 2012.jpg

 Maria Magdalenan kirkkosali

Maria-magdalena-kyrka-gard-2004-05-09.jpg

Kirkon ympärillä on hautausmaan lisäksi  pieni puistoalue


Rantakadulta Söder Mälarstrand pääsee pitkiä ja erittäin jyrkkiä portaita pitkin ylös Tavastgatanin/Hämeenkadun alkuun. Vaikka harva kävelee Söder Mälarstrandia pitkin juuri tällä kohtaa. Hiltonin hotellin pihalta pääsee myös jyrkkää kujaa pitkin ylös Brännkyrkagatanin.



Hornsgatanin korkein kohta on Hornsgatspuckeln/Hornsgatanin kyttyrä, ja siellä kohtaa nämä Sture Collin'in veistämättyypit veneessä, nimeltä Dårarnas Båt/hullujen vene.


Tabbouli

Tavastgatan 22/Hämeenkatu, sijaitsee tämä orientaalinen ravintola nimeltä Tabbouli, joka on käymisen arvoinen kokemus. Tämä on libaneesilainen ravintola. Heillä on Tukhomassa kaksi muutakin ravintolaa. Toinen sijaitsee Kungsholmen'illa, Norra Agnegatan 39 ja kolmas sijaitsee Citys'ssä, Regeringsgatan 70.


Tabbouli on maaginen libanonialinen ravintola. Tukholmasta löytyy kolme muutakin Tabboulia, Kungsholmenilta, Djurgårdenin saarelta ja Citystä. Ensikertalaisen kannattaa kokeilla niin sanottua maistajaistarjousta. Pöytään tuodaan useita ruokalajeja ja lisukkeita.


Täältä ei kukaan lähde nälkäisenä. Tukholmassa on ravintoloita joka kadun kulmassa, mutta täällä asuu 2,4 miljoonaa asukasta ja turistit siihen päälle, joten syöjiäkin riittää.

Mariahissen Laurinska huset 2012.jpg

Tuo rakennus tuolla ylenpänä on nimeltään Laurinska huset ja se sijaitsee Bellmansgatanilla, joka kulkee pohjois-etelä suunnassa Hornsgatanin poikki. Rakennusta nimitetään myös nimellä Mälarpalatset. 

Se on ollut asuinrakennus jossa sijaitsee melko suuria asuntoja. Rakennuksessa asuu enimmmäkseen taiteilijoita ja kulttuuripersoonallisuuksia ja minun täyyy kertoa että olen käynyt 70-luvulla useamman kerran eräässä asunnossa juuri tuossa rakennuksessa.

Rakennuksessa asuu vielä tänkin päivänä julkisia henkilöitä mutta rakennus on kulttuurimerkattu, joten sitä ei saa muunnella tai korjailla omin päin, muuta kuin luvan kanssa.

Alempi rakennus on ns Mariahissen, Mariahissi, joka avattiin käyttöön vuonna 1885. Ihmeen promea hissirakennus, joka toimi hissin kulissina ikään kuin.  Varsinainen rakennus on rakennettu hissin ymprille. Rakennuksessa asustelee erilaisia firmoja nykyään.

Mariahissen entre 2011.jpg

Mariahissillä pääsee kaiketi vieläkin ylös Belmmansgatanille, mutta se ei enää ole julkisessa käytössä, vain vaan rakennuksessa toimiville. Hissi on aikaisemmin ollut avoinna vuorokaudet ympäri. 

Ivar Los park01.jpg

Ivar Lo's park

Ivar Lo Johansson oli hyvin tunnettu kirjailija Tukholmassa. Hän sai antaa nimen tälle pienelle puistolaueelle "på Söders Höjder". Sanonta på söders höjder/söderin kukkoilla, on yleien snaonat Tukholmassa. Sillä Södermalm on Tukholman mäkisintä aluetta ja täällä on kaupungin korkeimmat kukkulat. 

Söderhöjdskyrkan, tidigare Ebenezerkyrkan 1.JPG

Ebenezerkyrkan, Södermalmsgatan 1

Tämä on babtistiseurakunnan kirkko.


Mariatorget, Emanuel Swedenborgin patsas

Södermalm tai Söder kuten tukholmalaiset tätä saarta kutsuvat, on melko suuri saari Tukholman keskustassa, sillä keskustaan tämä kuuluu vaikka onkin saarella. Södermalmilla on asuttu jo 1200-luvulta lähtien. Götgatan ja Hornsgatan ovat Södermalmin tunnetuimmat kadut ja Mariatorget yksi tunnetuinpia toreja.

Malm on tyypillinen tukholmalainen nimitys joka tarkoitaa eräänlaista kaupuginosaa kuten Norrmalm, Östermalm, Västermalm, Södermalm, jne. Tukholman kapunginosissa sijaitsi myös eräänlaisia huviloita, joita nimitettiin nimeltä Malmgård, jotka olivat herrasväen kesäasuntoja, kesäkartano...kaupunkioloissa. Joitakin niistä on vieläkin jäljellä, kuten Kristinehov, Hellstens ja Ekermans tällä alueella. Viimeksi mainitussa voi käydä suununtaisin kello 12-15 kahvilla.


Mariatorget, aikaisemmin Adolf Fredriks Torg, sijaitsee Hornsgatanin varrella, melkein heti Santa Maria Magdalena kirkon jälkeen. Torin ympärillä sijaitsee konttoreita, myymälöitä ja ravintoloita sekä kahviloita ja Hotel Rival. Muuten tämä alue on asuntolauetta. Hornsgatanin varrella sijaitsee paljon isoja mahtavia rakennuksia. Nuo Hornsgatanin sivukadut ovat mukavampia kävellä eikä niillä ole niin paljon liikennettäkään. 


Mariatorget'in klassinen kahvila on Café Rival. Tämä ei ole vain kahvila vaan myös hotelli ja baari, bistro, aamiaislukaali jne. Kahvila on tosi suosittu kohtauspaikka.


 Café Rival


 Mariatorget


Sankt Pauls kyrkan

Sankt Paulsgatan kulkee samansuuntaisesti kuin Hornsgatan Götgatanilta Mariatorgetin ohitse. Tämä kirkko on myytävänä, jos ketä kiinnostaa. Kirkko on ollut metodistien käytössä.

Sankt Paulskyrkan, Stockholm, 2015 - 9.JPG


 Mariatorget, suihkulähde Tors Fisk on Andres Wisslerin suunnittelema.


Mariatorget

Mariatorg'in tontti aikoinaan kuului Daurerin Malmgården'iin, jossa Carl Michael Bellman syntyi. Daurerska Malmgården'in rakensi hollantilainen kauppias Heere van Santen Jacob Daurerin suvulle. Malmgården'iin kuului nykyinen Rosendal'in korttelisto, nykyinen Mariatorget ja Santa Maria Magdalenan kirkon tontti puistoineen. Daurerin puutarha oli barokkityylinen.

Puutarhassa oli jopa orangerie, rakennus hedelmäpuille ja eksoottisille kasveille. Rouva Daurer oli sukua Bellmannin suvulle joten tunnettu trubaduuri Carl Michael Bellmannin vanhemmat saivat muuttaa Malmgårdeniin asumaan. Rouva Daurer'in kuoltua Bellman'nit muuttivat Daurer'ien pinenpään rakennuksen Bellmanninkadun varteen. Malmgården hajoitettiin kun Hornsgatan'ia oli levitettävä.


Carl Michael Bellman 1740-1795
Ruotsin kansallisrunoilija

Kristoffer Polhem Svenska industriens män.jpg

Cristopher Polhem 1716-1751

Toinen erittäin kuuluisa ruotsalainen herra, teollisuusmies, keksijä, mekaniikan isä ja Pohjantähti-Ritarikunnan jäsen. Bellmannin kanssa samoihin aikoihin asui Polhem samassa korttelistossa. Polhem sai nimikkokadun Kungsholmen'in saarelta.


 Rosenlundsparken

Rosenlundspareken on melko suuri puistoalue joka on aina ollut suosittu virkistysalue Södermalmilla. Puistossa sijaitsee Rosenlundin sairaala joka nykyään toimii terveyskeskuksena. Puiston läntiselle puolelle on vastikään rakennettu uuusia asuinrakennuksia. Puistoalue on jopa saanut palkinnonkin vuonna 2008 innovatiivisenä puistona.

 
'Stranden' sai Siennapriset  kunniamaininnan vuonna 2008. Aurinkotuolit sijiatsevat  Västgötagrändin eteelä päädyssä.


Fatbursparken on Södermalmin uudempia puisto-alueita



Rosenlundsparkenissa on aurinkotuolit taustalla




Rosenlundsparken





Rosenlundsjukhus


Allhelgona kyrkan, kaikkien pyhimysten kirkko, Helgalunden 16. Täällä olen aikaisemmin ketonut kirkosta.

Tämä alue nimeltä Helgalunden sijaitsee Götgatanin läntisellä puolella Rosenlundin ja Tjurbergin puistojen välissä. Helgalunden tarkoittaa pyhää lehtoa. Mutta sana Helga tässä yhteydessä viittaakin Helge Helgessoniin, joka omisti tuulimyllyn tällä mäenkumpareella jossa Helgalund sijatssee. Kerrotaan että mylly oli hollantilaista tyyppiä 1600-luvulta. Myllärin kotikin seisoi kauan tallella Helgalundissa, mutta se purettiin vuonna 2012.

Allahelgonan kirkko rakennettiin keräysvaroilla vuonna 1918, arkkipiispa Nathan Söderblomin aloitteesta. Nathan Söderblom on Ruotsin kuuluisin pappi ja arkkipiispa. Hän istui Ruotsin akatemiassa ja hän sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1930. Söderblom oli erikoisesti kiinnostunut lähetystyöstä, käytännön teologiasta ja iranilaisesta uskonnosta. Hän opetteli jopa Iranin kielenkin. Hän muutti Pariisiin ja toimi siellä pappina ja jatkoi samalla opintojaan. Pariisissa hänen ystäviään oli Alfred Nobel ja August Strindberg sekä useat Pariisissa asuneet pohjoismaiset taiteilijat. Söderblom väitteli tohtoriksi Sorbonnen yliopistossa aiheena zoroastrismi. 

Mutta Säderblom palasi Ruotsiin ja asettui asumaan kotiseudulleen Uppsalaan jossa hän toimi arkkipiispana ja auttoi ja tuki ensimmäisen maailmansodan pakolaisia. Söderblom ehti myös laatia uuden virsikirjan ja käsikirjan kirkoille. Hän sävelsi myös yhden suosituimmista virsistä Den Blomstertid som kommer/ jo joutuu armas aika, jota lauletaan niin Ruotsissa kuin Suomessakin keväällä koulun lopettajaisissa.

Tämä kirkko on mahdollisesti yksinkertaisin kaikista Tukholman kirkoista. Ehkäpä myös aidoin.

Allhelgonakyrkan

Allhelgonakyrkan inne 2012b.jpg

Allahelhelgon kirkkosalissa on kotoinen tunnelma. Tunnelma on enempikin kuin maalaistuvassa kuin kirkossa. Kirkko sijaitsee kauniissa ihanassa lehdossa. Pienen lehdon ympärillä on asuinrakennuksia. Rauhallinen ja nautollinen paikka levähtää kauniilla kesäsäällä.

KvarteretMetern2010d.jpg

Heti lehdon kulmalta lähtee kaunis katu nimeltä Helgagatan, joka johtaa Tjurbergin puistoon. Tämä puisto on suosittu paikka puiston ympärillä asuvien keskuudessa. Täällä asuu paljon eläkeläisiä ja puiston toisella puolen lapsiperheitä. Toinen kaunis katu on Asserssorsgatan samalla alueella.


Skrapan, Skanstull


Tämä rakennus nimeltä Skrapan on yksi Tukholman pilvenpiirtäjistä. Rakennuksessa sijaitsi verotoimisto alunperin, joilloin sitä nimitettiiin nimellä Skatteskrapan. Kerroksiin on tehty myös asuntoja.

Koko pohjakerros on täynnä myymälöitä, kahviloita ja ravintoloita. Pohjakerroksesta on tullut eräänlainen kohtauspaikka. Skansstullin metroasema sijaitsee aivan viereesä ja busseja kulkee suuntaan ja toiseen tiheään. Skrapan on 86 metriä korkea ja siinä 26 kerrosta.

Ringvagenwebb.jpg

Ringvägen on kolme kilometriä pitkä ja hyvin leveä katu joka on kovasti liikennöity. Katu kulkee puolikaaren muotoisesti pitkin Södermalmin eteleläistä puolta Vita Bergetin alueelta, Skanstullin kautta Skinanrvik'iin.



Ringvägen kulkee tällä  puolella  Götgatania  Södersjukhuset/Söderin sairaalan ohitse.
Flygbild från sydväst.

Södersjukhuset on yksi Tukholman kolmesta suuresta yliopisto sairaalasta. 

Sachsska barnsjukhuset okt 2012a 01.jpg

Södersjukhusetin alapuolella mäessä sijaitsee Sachska sjukhuset. Se on Tukholman ensimmäien lastensairaala. Juutalaista akuperää olevat pakolaiset Simon ja Matilda Sachs perustivat lastensairaalan ja Josef Sachs kustansi sen rakentamisen. Josef Sachs perusti myös NK tavaratalon. 

Sachsska barnsjukhuset okt 2012a 03.jpg

Sachsska barnsjukhuset okt 2012a 04.jpg



Guldbröllophuset, kultahää niminen talo on eläkeläiskoti. Talo rakennettiin kuin kuningas Oskar II ja kuningatar Sofia viettivät kultahäitään, joten siitä nimi.

Eriksdaslhallen 2009b.jpg

Eriksdalshallen on uimahalli Ringvägenin varrella, Skanstullissa. Tässä on uimahalli ja ulkoilmakylpylä. Pyhän Erikin lippu liehuu salosssa. Pyhä Erik on Tukholman kaupungin symbooli ja vaakunamerkki.


Kvarngatan sijaitsee Santa Maria Magdalenan kirkon eteläpuolella. Katu johti alunperin ns Kvarnberget'ille, ja loppumatka on portaita ylös Högbergsgatan'ille.



Kvarngatanin portaat alas Högbergsgatan'ille. Ylhäällä Kvarnberge'illä on aikoinaan seisonut tuulimyllyjä. 


Nyt portaiden yläpäässä seisoo yksi Tukholman tunnetuimmista ja suosituimmista kouluista, Södra Latin. Koulu on gymnasium/lukio, missä valitaan jokin erikoislinja, mikä myös siältää perusopetus aineet. Sen lisäksi on valittavana vapaa-ehtoisia aineita kuten täällä esimerkiksi teatteri ja musiikki.

Södra Latinin lukio on suuri koulu. Täällä 1130 opiskelijaa, 33 luokkaa, joissa kussakin on 33 oppilasta. Täällä opiskelijat osallistuvat myös kolmivuotsieen kielen alkuopiskeluun, joissa kussakin on 23 oppilasta. Täällä voi opiskella vaikka mitä. Koulussa on mahdollisuus opiskella italiaa, venäjää, kiinaa, ranskaa tai saksaa aloittelijakielenä, mikä mahdollistaa oppilasvaihtoa maitten välillä. Täällä on opiskelijoita kaikkialta Tukholman läänistä.

Piktin Södermalmin eteläistärantaa Årtsavikenin rannalla kulkee kävelytie pitkän matkaa ja jatkuu sitten siitä vielä Skanstulliin saakka.



Drakenbergsparken, Hornstull



Eriksdalsparken sijaitsee lähellä Skanstullia. Täällä sijaitsee puistoalueen lisäksi suuri siirtolapuutarha. Eriksdal'issa sijaitsi Eriksdal'in kartano, suurin piirtein samalla paikalla kuin Eriksadlain uimala ja uimahalli sijaitsevat nykyään. 



Eriksdal



Eriksdal



Eriksdal



Eriksdal



Fatbursparken sijaitsee Götgatanin varrella, keskellä Södermalmia, Medborgarplatsia vastapäätä. Tämä puistoalue on rekennettu uudestaan 90-luvulla. Tässä kohtaa on sijainnut pieni järvi nimeltä Fatburen. Kun Tukholman eteläinen rautatieasema rakennettiin uudestaan niin tämäkin alue  muokattiin uusiksi. Täällä olen kertonut kirkosta.



Fatbursparken





Bofillsbåge





Högalidskyrkan sijaitsee Södermalmin läntisessä kolkassa. Högalid on oma seurakuntansa. Kirkko seisoo mäen päällä, kuten on tavallista. Kirkon ympärillä leviää Högalidsparken nimien puistoalue. Alueella sijaitsee useampikin Malmgården, kuten Helenborg, Kristinehov ja Borgahemmet.


Kristinehovs Malmgård, Kristinehovsgatan 2

Tänne löytää kun laskeutuu alas Högalidin kirkolta Lundagatanille ja kadun ylin ja siitä lyhyt polku paitten välistä. Täällä pideteään konferensseja ja kokouksia sekä monenlaisia juhlia.

Café 1790

 Malmgårdenin pihalla on kesäaikaan kahvila





Högalidskyrkan

Arkkitehti Ivar Tengbom, Georg A. Nilsson avusti, suunniiteli tämän monumentaalisen kirkkorakennuksen. Kirkko valmistui vuonna 1923. Kirkko on tunnnettu kahdesta erittäin korkeasta kirkontornistaan. Pohjoiselle tornille Tengbom antoi nimeksi Ansgar, joka symbolisoi lakia. Tornin huipulla koristeena kirkonkukko. Ansgaria pidettiin Pohjolan apostolina. Eteläistä tornia koristaa kullattu risti ja se symbolisoi evankeliumia ja Tengbom antoi tämän tornin nimeksi Olaus Petri. Sitä paitsi torneissa on neljä kellotaulua.

Kirkkosalikin on melko katedraalisen korkea. Kaiken lisäksi kirkko rakenenttiin mäelle joten se tekee vaikutuksen. Kirkko on rakenntu tiilestä kansaliisromanttisentyylin mukaan. Tiilit on valmsiettu käsin ja tehty melko tummiksi. Samanlaisesta käsitehrystä tiilikivestä on myös Tukholman Kaupungintalo rakennettu.

Kirkossa on sisäänkäynnin vasemmalla puolella leikkipaikka pikkulapsille.



Kirkon pohjoisella seunustalla on kolumbarium ja suuri freskomaalaus, jonka om maalannut Arvid Fougstedet vuonna 1942.



 Högalidskyrkan

Krusifikset on valmistanut Gunnar Torhamn, yksi Ruotsin ahkerimmista ja taitavimmista kirkkotaiteen mestareista. Hän on maalannut myös maalaukset kirkon kastekappelissa.



Högalidskyrkan pääalttari, jonka erittäin kauniin alttarikaapin on valmistanut Erik Jerken. Hänen teoksiaan voi ihailla myös Tukholman kaupungintalolla, Tukholman Konserttitalolla, Kansallismuseossa, Moderna Museet, Göteborgin Taidemuseossa, Waldemarsudde'ssa ja Västeråsin Taidemuseossa.

Pääalttarin alla sijaitsee hautakappeli, johon arkkitehti Ivar Tengbom on haudattu. 



Högalidsparken



Johan Helmich  Romans Park sijaitsee Medborgarplatsen'in lähellä. Tässä kulki junan radat aikoinaan. Nyt junat kulkee tunnelissa maan alla. Tämä on uusrakennettua aluetta. Kävelysilta yhdistää tämän pienen puistoalueen Fatbursparken'in kanssa. 



Johan Helmisch Romans Park


Lasse i Parken, Högalidsgatan 56

Aivan Södermalmin perukoilla, Högalidsgatan 56, sijaitsee perinteinen tukholmalainen ravintola, Lasse i Parken/Lasse puistossa. Tänne ei mennä pelkästään ruuan takia vaan myös ympristön ja rakennuksen takia. Ravintola on avoinna vain kesäaikaan, huhtikuun alusta. Ohjelmaakin järjestetään.



Aivan ihana paikka hyvällä säällä kesäiltaisin. Päärakennus on 1700-luvulta. Tämä on kotoinen paikka jossa viihtyy kaikenikäiset. Avoinna huhtikuusta syyskuun loppuun sekä joulukuussa, jolloin tarjotaan joulupöytää. Istunnot kello 15-18 ja 19-23.


Lasse i parken


 Lasse i parken

Tantolunden on kappale idyllisintä Tukholmaa. Tantolehdon suuri siirtolapuutarha on ihana alue kävellä hyvällä säällä. Siellä on 111 siirtolapuutarhatonttia ja yhtä monta pientä puumökkiä.  Suosittelen!


 Tantolunden


Ekermanska Malmgården, Ekermans Gränd 3-5

Tässä rakennuksessa on pidetty juhannustanssejakin. Nykyään rakennusta voi vuokrata juhlia varten.Kuja lähtee Ringvägeniltä puitten katveesta. Tietääkseni rakennuksessa on kahvila, ainakin kesäaikaan, jossa voi käydä hörppäämässä kahvit ohi mennen ja lepuuttaa jalkojaan. Mutta luultavasti vain sunnuntaisin ympäri vuoden kello 12-15.



 Ekermanska Malmgården



 Ekermanska Malmgården



Timmermansparken


 Timmermansparken



Timmermannsgatan kulkee Mariatorget'in ohitse. Tässä Timmermansgatan'in alkupäässä, josta kuva on otettu, on jyrkät portaat ylös Bastugatanille ja siellä Timmermansgatan tekee pienen kiepauksen mäen päällä. Siellä on joitakin kauniita punaisia puutaloja. Siellä pääsee portaita pitkin näköalakujalle, Monteliusvägen'ille.

Kuvassa olevan kahvia/ravintola on Bastugatan'ilta laskeutuvien portaiden alapuolella, Timmermangsgatan'in alkupäässä, Tavastgatanin kulmalla. Sen nimi on Tehran Grill. Täällä siis saa maistella persialaisia ruokia. Pitäisi ehkä käydä katsastamassa paikka. Heillä näkyy olevan toinenkin samanlainen ruokapaikka Rörstrandsgatan 15. Södermalmin koulua vastapätä näkyy olevan myös kiinalaista ja intialaista ruokaa. 

Hornsgatan'in varrelta, numerosta 70, löytyy myös Café Montmartre, jossa sanotaan olevan Tukholman paras kahvi. Pitää kai sinnekin mennä testaamaan. Siellä myydään myös soppia, salaatteja ja cprepeksiä.



Mälarborgen niminen rakennus sijaitsee Mariahissin yläpuolella, Bellmansgatan'in ja Timmermansgatan'in alkupäässä.



Eriksdalsbadet



Liljeholmsbadet



Skrapan



Katolska Domkyrkan/Katollinen Tuomiokirkko, Folkungagatan 46

Täällä olen kertonut kirkosta.



 Katollisen kirkon kellotapuli













Södersjukhuset, sairaala



Stockholms Södrastation, Tukholman eteläinen rautatieasema, jonne on kaksi sisäänkäyntiä, läntinen sisäänkäynti Rosenlundsgatanin kadulta ja itäinen sisäänkäynti Swedenborgsgatanin kadulta.

Hipsters en SOFO (Södermalm)

Hippsters Café Bruno, Götgatsbacken

Södermalm

Drop Coffee, Mariatorget

  P2790723

Fabrique on leipomoketju. Tässä Rosenlundin kadun myymälässä on kahvilakin, aivan kuten tukholmalaiseen perinteeseen kuuluu. Tämä on tredikäs paikka, aivan viimeistä huutoa, ravintola/kahvila/myymälä/leipomo. 

Muita Fabrique leipomoja/myymälöitä/kahviloita löytyy Scheelgatan 6, Odengatan 42, Päärautatieasemalta, Odengatan 77, Drottninggatan 102, Gotgatan 90, Nybrogatan 6, Långholmsgatan 27, Götgatan 24, Lilla Nygatan 12, Drottningholmsvägen 18 ja Flemminggatan 83.


Söder Mälarstrand on 2,2 kilometriä pitkä katu Södermalmin pohjoisrannalla. Vastarannalla Kungsholmin saaren puolella rantakatu on puolestaan nimeltään Norra Mälarstrand.


Münchenbryggeriet on messu- ja konferenssikeskus. Alunperin rakennus oli olutpanimo.


Münchenbryggeriet on upea rakennus


Kvarteret Stämjärnet.JPG

Södra Mälarstrand on  täynnä veneitä pieniä laivoja sekä isoja upeita asuinrakennuksia. Erittäin suosittu asuinalue.

MS Polfors.JPG

 Södra Mälarstrand

Riddarfjärdens juli 2012.jpg

Södra Mälarstrand'in rantakatu on ihana tie tai katu. Saman suuntaisesti, hieman ylenpänä rantakadusta kulkee useita idyllisiä katuja ja jokunnen kävelypolkukin, kuten Yttersta Tvärgränd, jolla on autolla-ajo kielletty.


Yttersta Tvärgränd


Toinen idyllinen katu on Gamla Lundagatan,  joka on melko lyhyt kadunpätkä. Sen varrella erivärisiä  pieniä puutaloja. Aivan ihana kuja.

Soeder Maelarstrand 2006.jpg

 Talvinen Södra Mälarstrand



Ei kommentteja: