lauantai 28. maaliskuuta 2015

Hagaparken ja Hagan linnaNationalstadsparken monument, Kansalliskaupunkipuiston monumentti

 Täällä on kartta Hagan puiston alueesta.Nationalstadsparken on valtavan laaja alue, 27 neliökilometriä keskeistä Tukholmaa.

brunnsviken2_455.jpg

Kansalliskaupunki puistoalueeseen kuuluu mm Djurgårdenin saaren lisäksi Fjäderholmen'in saaret ja kuvassa näkyvän Brunsvikenin järvi ympäristöineen.

Tämä kaupunkipuisto kuuluu kuinkaalliselle hoville. Aivan Tukholman kekustan kupeessa sijaitsee tämä ihana puistoalue joka on täynnä vaihtelevaa katseltavaa ja koettavaa. Alueella voi tehdä melkein mitä vaan, kävellä, tutustua rakennuksiin ja musoeihin, uida, hiihtää, tuttustua eläinkantaan, vierailla linnoissa ja herraskartanoissa. Alueella sijaitsee yliopiston rakennuksia ja useita tukimuslaitoksia ja instituutteja. Puistoalue sijaitsee kolmen kunnan alueella, Tukholman, Solnan ja Lidingön.

Kung Carl Gustaf

Kuningas Carl XVI Gustav avasi Nationalstdasparken, kansallisen kaupunkipuiston vuonna 1995. Kaupunkipuiston alueella sijaitsee kolme kuinkaallista linnaa ja tässä osiossa käsittelen enimmäkseen vain Hagan linnaa ja Hagan linnan puistoaluetta, Haga Parken. Hagan linnan alueen Norra port/Pohjoinen portti

Tässä on parkkipaikka vasemmalla puolella.

Tämän portin löytää helposti kun kävelee Haga Norra Gångbro kävelysillan ylitse, Uppsalan tien = E 4:n ylitse. Bussin 515 pysäkki sijaitsee tässä lähellä.

Bussi 515 lähtee Odenplanin metroasemalta. Kolmelta pysäkiltä pääsee Hagan puistoon, Haga Södra, Linvävartorpet ja Haga Norra. Bussi käy kääntymässä Solnan asemalla/Solna station. Siitä ei ole kauaakaan kun tämä bussi alkoi kulkemaan. Helpottaa kovasti päästä keskustasta Hagan puistoon.

Jos valitset ajaa metrolla Solma Centrumiin niin sieltä on matkaa noin 800 metriä Solnan asemalle.  Bussi 513 ajaa ensin Solnan asemalle/Solna sation ja siitä kolme pysäkkiä ja käy kääntymäässä pysäkillä Andersvägen. Jää pois siinä ja kävele suoraan Haga Norran kävelysiltaa Uppsalantien ylitse Hagan linnan ja puiston puolelle. Tukholman metro- ja sähköjunalinjakartta.


 Haga Södra

Hagan puiston eteläinen portti sijaitsee Annerovägenin varressa. Karoliiniseen sairaalaan kulkeva bussi 57 pysähtyy tässä Haga Södran pysäkillä. Bussi 57 kulkee pitkin Sveavägeniä Sergels torgetin kautta päärautatieasemalle ja siitä Vasagatania Gamla Staniin ja edelleen Slussenin kautta Skanstulliin ja siitä pitkin Norra Hammarbyhamnen rantatietä Tengdalsgatanille.

Brunnsviken-vyBellevueLNw.jpg

Brunnsviken on noin 3,5 kilometriä pitkä järvi Tukholman keskustan alueella ja Solnan kunnan alueella. Hagan linnasta pohjoiseen päin, Brunnsvikenin rannalla, sijaistee toinen kuinkaallinen linna ja linnanpuisto Ulriksdalin linna, josta ole kertonut täällä ja täällä.

Kungliga Nationalstadsparken

Hagan linna ja sen puisto Haga Parken sijaitsee kauniilla paikalla Brunnsvikenin järven rannalla, kauniissa niemessä. Eurooppatie E4 kulkee linnan ohitse noin puolen kilometrin päässä länteen. Linna sijaitsee Solnan kunnan alueella ja itse Solna sijaitsee toisella puolen E4 Eurooppatietä.


  Täältä löytyy opastusta

Sergels Torget'ilta, jota voi pitää Tukholman keskipisteenä, on Hagan linnaan noin  ehkä reilut kolme kilomteriä. Linna sijaitsee Solnan kunnassa, joka sijaitsee Tukholman kunnan sisällä. Solna siis kuuluu Tukholman kiinteään asutustaajamaan. Ruotsissa on vain 14 kuntaa jotka kutsuvat kuntaansa kaupungiksi. Kaikki muut ovat siis kuntia. 

Solna tai Solnö oli aikoinaan saari, mutta maanpinnan nousun jälkeen nykyään on vain kapea Brunnsvikenin murtovesijärvi jäljellä. Ammoisina aikoina viikingit pystyivät soutelemaan Brunnsvikeniä pitkin merelle. Modernimmalla ajalla rakennettiin kapea kanava kallioiden halki Brunnsvikeniltä merelle.

Solna oli olemassa jo 10 000 vuotta sitten. Joten eihän se ole ihme että Solna on saanut olla oma kuntansa. Solnasta vamasti toisten lisää...


Hagan linna, Solna

Tämä linna oli alunperin nimeltään Drottingens paviljong. Kuninags Gustav IV Adolf rakennutti linnan 1800-luvun enisimmäisinä vuosina. Prinssi Carl Gustav oli Suomen Suurruhtinas. 

Hänen isänsä kuningas Gustav III ja hänen vaimonsa Sofia Vilhelmina asuivat Gustav II:n paviljongissa. Heillä oli kolme lasta ja he tarvitsivat suuremmat tilat. Linnnaa kutsuttiinkin aluksi nimellä Barnens palais, lasten palatsi, hieman lastenkielellä sanottuna palais, eikä palatsi.

Carl Christoffer Gjörwell nuorempi toimi arkkitehtinä. Hänen vanhemmat kuolivat varhain. Isän veli joka oli pappi otti pojan kasvatikseen. Poika sai hyvän koulutuksen Uppsalassa, jossa hän opiskeli teologiaa ja humanioraa. Se oli melko lähellä etteikö Carl Christofferista tullut pappia. Gjörwellistä tuli kaupunkiarkkitehti ja hän teki opintomatkan Roomaan. Hän suunnitteli mm Turun Akatemian rakennuksen ja Jokioisen kartanon. Tästä kuinkaalisesta akademiasta tuli sitten keisarillinen akademia.

Gustav III Paviljong 2.jpg

Gustav III:n paviljonki


Ennen kuin Hagan linna rakennettiin niin kuningasperhe vietti aikaansa Gustav III:n paviljongissa, lähellä nykyistä Hagan linnaa. Mutta paviljonki kävi ahtaaksi ja siksi rakennettiin linna siihen viereen. Paviljonki valmistui vuonna 1792.

Arkkiethti Olof Tempelman on sunnitelut paviljongin. Tempelman oli myös Taideakademian professori. Hän sai tittelin hoviarkkitehti. Hän suunnitteli enimmäkseen kirkkoja. Voi sanoa että hän suunnitteli tai oli ainakin mukana suunnittelemassa melkein kahtasataa kirkkorakennusta. Tempelman kuului Temppeliritareihin.  Tempelmanin suku oli kotoisin Liivinmaalta.

Spegelsalongen i Gustav III:s paviljong. Foto: Kungl. Hovstaterna/Alexis Daflos.

Gustav III paviljong juni 2007.jpg


Hagaparken sommar 2.jpg

Hagan linnan puisto on avoinna kaikille. Gustav III:n paviljonki häämöttää puitten takaa.Hagan linna tai kuningattaren paviljonki, jossa nykyään asuu kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel sekä heidän tyttärensä prinsessa Estelle. Tässä linnassa on myös nykyinen kuningas Carl XVI Gustav, Victorian isä, syntynyt ja kasvanut.

Aivan lähelle linnaa ei ole suositelvaa mennä sillä hälytyslaitteet saattavat reakoida. Mutta kyllä tästä melko läheltä moni kuntoilija juoksee ohitse. Juuri tässä kohtaa mistä kuva on otettu, on aita ja sen takana tie joka on ns Hälsans stig, kuntolenkki.


Kuninkaallinen lippu, vain prinssien ja prinsessojen käyttöön tarkoitettu.

Haga slott 2010a.jpg

 Hagan linna talviasussaan


Kuninkaallisten lasten leikkimökki, joka on nykyään prinsessa Estellen leikkimökki. Leikkimökki on nimittäin jäljellä ja hyvässä kunnossa.

Den lilla lekstugan från 40-talet är fortfarande i full drift. SVT

Kruununprinsessa Victoria, prinssi Daniel ja prinsessa Estelle leikkimökin pihalla


 Prinnssi Carl Gustav, nykyinen kuningas Carl XVI Gustav, leikkimökillä


Kaikki viisi kuningasperheen lasta, neljä prinsessaa ja yksi prinssi, joka on nykyään kuningas. Näillä lapsilla oli varmasti keäisin hauskaa Hagan linnan pihalla ja puistossa.

Hagaprinsessorna  Prinsessorna Margaretha, Birgitta, Desirée, Christina och nuvarande kung Carl Gustaf sittande på en mur tillhörande Haga slott, år 1948. Foto: Scanpix.

Tuleva kuningas Carl XVI Gustav istuu yhdessä isosiskojensa kanssa. Pikku prinssillä oli varmasti hauskaa siskojensa parissa, ainakin filmin pätkien mukaan. 


Koko sen aikainen kuningasperhe, nykyinen kuningas Carl XVI Gustav äitinsä, kuningatar Sibyllan sylissä. Valokuva on otettu prinssi Carl Gustavin kastajaistilaisuuden yhteydessä. Kuningas Gustav Adolf taustalla. Hän kuoli 41 vuotiaana lento-onnettomuudessa Köpenhaminan lentokentällä. Perhe kutsui häntä nimellä Edmund.Krununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel

Nykyään Hagan linnassa asuu krununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel prinsessa Estellen kanssa. Vihkiäiset pidettiin 16. keäskuuta  2010. Vihkiäisiä edeltäneinä päivinä oli monenlaista ohjelmaa. Tuleva hääpari aterioi juuri Tukholmaan kotiin saapuneella Ostindienfararen Göteborg aluksella kaikkien Ruotsin maaherrojen kanssa päivälliset. Päivällisillä tarjoiltiin 25 eri ruotsalaista maakuntaruokalajia.

Seuraavan päivänä tarjoiltiin päivällinen Drottningholmin linnassa sukulaisille ja läheisille ystäville. Seuraavana päivänä syötiin päivälliset Sturehof'in linnassa yhdessä Ruotsin hallituksen kanssa. Seuraavana päivänä tarjoili Ruotsin pääministeri päivälliset Tukholman kaupungintalolla, jolloin paikalla olivat eduskunnan edustajat ja maakäräjien edustajat. Vielä yhdet päivälliset tarjoiltiin ennen häitä Eric Ericsonin hallissa.

Päivää ennen häitä pidettiin juhlakonsertti tulevalle hääparille ja juhlavieraille Tukholman Konserttitalolla. Esiintyjien joukossa oli pitkä rivi tunnettuja ruotsalaisia artisteja. 

Vasaorden vid kronprinsessbröllopet 2010.

Vihkitilaisuus pidettiin Storkyrkan'ssa Gamla Stanissa. Vihkiäisten jälkeen hääpari kuskattiin kunkaallisten hevosten vetämissä hovin vaunuissa ympäri kaupunkia. Sen jälkeen hääpari astui Vasaorden nimiseen kuninkaalliseen soutuveneeseen, jossa on saannut kuningasparin lisäksi istua kyydissä vain Englannin kuningatar Elisabet II ja Japanin keisari Akihito.


Hälsans stig, Terveyden tie, kulkee Brunnsvikenin järven ympäri. Tie kulkee myös Hagan linnan edestä. 


Yksi mahdollisuus löytää Hagan linna ja puisto on ottaa bussi 59 Sergels Torget'ilta ja ajaa sillä Sveavägenin päähän. Jäädä pois Wennergreen Centerin pysäkillä pois ja kävellä Wennergreenin pilvenpiirtäjän taakse jossa kulkee Brunnsviksvägen. Se on Hälsans stig ja sitä pitkin sitten vasemalle merkattua Häsans Stig'iä pitkin. Pian sitten tulla tupsahtaakin Hagan linnan eteen. Kävelyä tulee noin reilu kilometri. 

Koppartälten i Hagaparken. Foto: Gomer Swahn/Gomer Swahn Reklam AB.

Kopparteltet on oikeastaan vartijoiden teltta, jossa he saivat pitää sadetta tai tuiskua. Mitään vahteja ei näy nykyään lähelläkään telttaa. Telttoja on oikeastaan kolme. Ainakin tämän suurimman teltan takaseinusta on rakennettu puusta.

Kahvila on avoinna joka päivä talvella kello 11-16 ja kesällä kello 10-17. Lounaankin voi nauttia kahvilassa. Kesällä voi istua ulkona.


Hagan puistossa on monta paikkaa missä voi syödä eväänsä ja levähtää.

Ekotemplet. Foto: Gomer Swahn/Gomer Swahn Reklam AB.

 Ekotemplet on vain yksi paviljongeista Hagan puistossaFjärilshuset kahvila, Perhostalon kahvila

Avoinna kaikkina viikonpäivinäsiinä kello 10.00-16.00

Odenplanin metroasemalta bussilla 515, jää pois Haga Norra ja kävele kylttien mukaan Fjärilshuset'iin. 

Fjärilshuset on trooppinen lintupuisto. Täällä on paljon lintuja mutta myös Tukholman vanhin Talvipuutarha ja valtava akvaario, jossa uiskentelee mm valkohaj. Sieltä löytyy myös aasialainen puutarha.Fjärilshuset

Fjäril 5 (3171327887) .jpg

Fjärilshuset


Kuninkaallien hautausmaasaari on avoinna toukokuusta elokuuhun
 torstaisin kello 13-15


Hälsans Stig kulkee myös Hagan kuninkaallisen hautausmaasaaren ohitse, juuri ennen Hagan linnaa. Joten kannattaa etukäteen jo tarkistaa koska hautausmaasaaren portti on avoinna vierailijoille.

Haga Friedhof.jpg

Prinssi Gustav Adolfin hauta


Kiinalainen pagodiTurkkilainen kioski

Övre Haga.jpg

Övre Haga,  värdhuset/majatalo, orangeriet

Rakennuksessa sijaitsee kaksi keittiötä, kolme ruokasalia ja useita vierashuoneita. Rakennuksessa oli alunperin kaksi siipirakennusta, joista toisessa oli kanala, hevostalli, leipomo, ja ravintoloitsijan asunto. Rakennuksessa siis saattoi melkein kuka vaan yöpyä ja ruokailla, ei vaan pelkästään kuninagsperheen vieraat. Tämä rakennus toimi eräänlaisena kestikievarina. Täällä kasvoi myös hedelmäpuita.

Myöhemmin rakennuksesta tehtiin orangeria, jossa kasvoi eksoottisa kasveja ja kukkia sekä puita.Finnstugorna on ryhmä puutaloja jotka sijaitsee lähellä Turkkilaista kioskia. Isoin rakennus, Finntorpet, oli tehty hirrestä ja se sijaitsi Hagan puiston alueella jo silloin kun kuningas osti tilukset. Luultavasti rakennuksissa on asunut suomalaisia koska nimet siihen ainakin viittaa. FinnstugaLyckans tempel, onnentemppeli, oli tarkoitus rakentaa Brunssvikeniin. Se olisi ollut eräänlainen huvialus, mutta sitä ei koskaan valmistettu.Kuninkaallista talvihuvia Brunnsvikenin jäällä

Konditoria Vasaslätten, Hagaparken


Sijaitsee Fjärilshuset'in ja Hagan Linnan välimaastossa. Kotitekoista pullaa ja kahvileipää. Avoinna vain kauniilla säällä kesäaikaan. Täällä tarjoillaan pöytiin ja koirillekin annetaan jotain hyvää ja vettä kulhollinen. Tänne voi ottaa filtin mukaan ja istua sen päällä ruohikolla, sillä tuolit ei tahdo riittää keskikesällä.

Vasaslättens Konditori

Vasaslättens Konditori

Vasaslätten Hagagparken 2007c.jpgBrunnsvikenin itäisellä rannalla sijaitsee uimarantakin, josta kunta pitäää huolen. Kunta ottaa säännöllisin välein kokeita uimavedestä ja puhdistaa rantaa ja tyhjentää roskat pois.


Ja nyt sitten Brunnsvikenin toiselle puolelle.

Victoria vaexthus 1.jpg

Bergianska Trädgården, kuvassa Victoria växthus
Gustavsborgsvägen 4, Frescati

Tukholman Östra Station/Itäiseltä asemalta Roslagsbanan junalla Universitet/Yliopsion pysäkille. Noin 5 minuutin matka ja siitä kävellen kauniin puistoalueen läpi. Aikaa siinä menee ehkä 7-10 minuuttia.


Tämä Bergianinen puistoalue on paratiisi maan päällä, ainakin kesäaikaan. Keväällä tämä puistoalue on parhaimillaan. Täällä on paljon koettavaa kuten Edvard Anderssonin kasvihuone, kuten kuvassa näkyy.

Täällä on useita kymmeniä eriaisia sireenipuskia, japanilainen puutarha, kukkaisniittyjä, yrttipuutarha, hedelmäpuita, marjapensaita, Rodorendroneita ym. Alueella sijaitsee myös Plantage, josta voi ostaa taimia tai siemeniä tai kasveja istutettavaksi omaan puutarhaan.

Avoinna toukokuusta syyskuun loppuun. Sisäänpääsymaksu 20 kr Edvard Anderssonin kasvihuoneeseen. Alle 15 vuotiaat ilmaiseksi vanhempiensa mukana. Täällä on kartta Berginaska Trädgården, Bergiaaninen puutarha, jonka omistaa Kuningkaallinen Tiedeakatemia ja Tukkholman Yliopisto yhdessä.

Gamla Orangeriet

Täälltä löytyy ainakin yksi kahvila ja yksi ravintola. Kahvila sijaitseee Edvard Anderssonin kasvihuoneella. Gamla Orangeriet ravintola/kahvila sijaitseee erillään joten ei tarvitse maksaa mitään sisäänpääsymaksua. 

Gamla Orangeriet

Gamla Orangeriet on niin kuin nimikin kertoo orangerie, joka tarkoittaa rakennuksen sisään rakennettua puutarhaa, jollaiset ovat olleet erittäin suosittuja linnojen ja herraskartanoiden yhteydessä, varsinkin 1500-luvulla. Tämä orangerie on avoinna vuodet ympäri ja osoite on Veit Wittrocksvägen 7. Ja kuten Tukholmalaisiin tapoihin kuuluu niin täällä tarjoillaan mahtavia salaatteja ja tuoretta leipää ja paikanpäällä leivottua kahvileipääkin. 

Lotus i Victoriahuset. Foto: AnnSofie Börjesson

Japanska dammen

Italienska terrassen

Bergianska Trädgården, italialainen terassiNaturhistoriska Riksmuseet, Luonnonhistoriallinen museo
Frescativägen 40, vastapäätä Berginaksa Trädgården'ia.

Tänne löytää Tukholman Itäiseltä asemalta junalla 13 tai 14. Jää pois Universitet psyäkillä. Kävele loppumatka tai busseilla 40 museon eteen. Bussi 40 kulkee Odenplanin ja Kungsholmenin kautta Reimersaholmenin saarelle. Itäiselle asemalle löytää Tunnelbana röda-linjen, metro punainen-linja.

Bergshamra koloniområde 2010a.jpg

Bergshamra koloniträdgården, siirtolapuutarha Bergshamrassa


Tällä on ollut mökkejä ja puutarhoja jo vuodesta 1919 alkaen. Nyt siirtolapuutarhat sijaitsee Kuinkaallisen Nationalstadsparkenin alueella. Bergshamra sijaitsee Brunnsvikenin pohjoipuolella. Se on melko tavallinen asuintaajama Solnan kunnassa, jonne pääsee metrolla.

Bergshamra koloniområde 2010b.jpg

Bergshamra koloniområde 2010e.jpg

Frescati hage husnr 1 (2).jpg

Entinen Metsäntutkimuslaitos, Frascati. Ei aavsistustakaan mitä tässä rakennuksessa touhutaan nykyään.

Frescati hage husnr 1, entré.jpgFrescati Hage husnr 16.jpg

Frescati Hage husnr 10 (2).jpgCarl Eldhs atelje, Bellevueparken, Brunnsvikenin eteläpuolella

Tänne on hyvin lyhyt kävelymatka Sveavägenin pohjoisesta päästä. Totta kai täälläkin on kesäkahvila.
Gustavsborg


Kamarijunkkari Ruthger August Wachtmeister rakennutti tämän kesäasunnon perheelleen 1800-luvulla. Pari pienenpää rakennusta toimi henkilökunnan asuntoina. 

Wittrocksin tornin rakensi arkkitehti Oskar Lindberg vuonna 1908 botaanikko Veit Wittrockin pyynnöstä. Wittrock käytti tornia työpaikkanaan ja hän halusi tehdä tornista museon. Hän nimittäin keräsi suuren määrän siemeniä ja käpyjä ja kokoelmat ovat vieläkin tornissa.Haga Tingshus 2008a.jpg

 Haga Tingshus

Tämä rakennus oli alunperin käräjätupa ja myöhemmin ihan oikea tuomioistuin. Nykyään rakennuksessa sijaitsee kirjasto, Hagströmerbiblioteket, joka on lääkehistoriallinen tutkimuskirjasto. Tämän rakennuksen luona sijaitsee Södra Porten/eteläinen portti Hagan puistoon.

Haga Tingshus 2008.jpg

Haga Tingshus

Kraus grav.jpg

Säveltäjä Joseph  Krausin hauta Stallmästragården, Norrtull

Lähellä Hagan puiston etel'istä prottia, Brunsvilenin eteläisellä rannalla.


Tällä alueella sijaitsi kuningatar Kristinan hevostalli ja tuo pyöreä huvimaja on siltä ajalat kun Kristina situi ja lepäsi majassa ratasastusretken jälkeen. Stallmästargården on hotelli ja ravintola, yksi Tukholman todellisista helmistä. Rakunnuksella ja puistoalueella on pitkä ja mielenkiintoinen historiansa. Nyt tämä on Tukholman idyllisimpiä paikkoja yöpyä tai nauttia päivällistä tai sunnuntaibrunssia. Tämä on aivan satumainen paikka, varsinkin kesällä, kaikessa yksikertaisuudessaan.

Skylt Stallis 2010.jpg

 Stallmästargården kestikievari

SAS byggnad 2010.jpg

Lentoyhtiö SAS:n pääkonttori

Tivoliudden Solna.jpg

Tivoliuddden, Tivoli niminen niemi, Bergshamran alueella Tivolin laivalaituriCadiers odlingar 2011c.jpg

Cradien villisti kasvava puutarha Tivolin niemessä. Aluetta vuokrasi aikoinaan Jean-Francoise Regis Cradie. Hän oli rikas ravintoloitsija. Hän perusti Grand Hotellin. Tivoliniemi sai nimensä Rooman ulkopuolella sijaitsevasta Tivolin kaupungista. Kreivit Gustav Philip Creuz ja Fredrik Magnus Piper antoivat suunnitella englantilaisen puutarhan Tivolin niemelle. Piper oli Ruotsin paras asiantuntija koskien englantilaisia puistoja. Mutta projekti jäi kesken sillä Piper kuoli. Kuningas Gustav III suunnitteli jatkaa englantilaisen puiston valmistelua, mutta hänet murhattiin teatterissa. Nyt aluetta nimitetään Haga Slottsruin, Hagan linna rauniot.


Tivolipavilongen Kuningas Gustav III:n suunnitelma

Cadiers odlingar 2011b.jpg

Frescati villa 2010b.jpg

Villa Frescati

Suomalaisen vapaaherra, hoviherra, diplomaatti ja suomalainen kreivin Gustav Mauriz Armfeldtin kesäasunto. Luis Jean Desprez suunnitteli huvilan. Rakennus sijaitsee Roslagsbanan rautatien ja Kuninkaallisen Tiedeakademian välissä.

Kuningas Gustav III lahjoitti Armfeldtille tontin Brunnsvikenin rannalta. Olihan tämä alue sen ajan suurin ja viehättävin yläluokan huvittelu alue.  Kuninags Gustav III ja kreivi Armfeldt matkustivat yhdessä Roomaan ja asuivat Frescatissa. Armfeld ei kuitenkaan asunut koskaan huvilassaan sillä kun kuningas Gustav III murhattiin niin Armfeldt pakeni Ruotsista. Vapaaherra kreivi Armfeld kuoli Venäjän keisarin kesäresidenssissä Tsraskoje Selo'ssa, lähellä Pietaria.

Fridhem Frescati 2006.jpg

Villa Fridhem, Bockholmen, Bergshamra

Tämä huvila oli sääntöperintötila Barck'in aatelissuvussa. Tuon tyyppistä verandaa nimitettiin nimellä bunchiveranda, siis veranta jossa juotiin punshia.

Villa Björkhagen mars 2014.jpg

Alnäsvägen 5 Stocksund 2014a.jpg

Alnäsvägen 7 Stocksund 2014a.jpg


Ålkistan, Ankeriaanarkku, on nimeltään tämä kapea kallioon puhkaistu kanavaväylä josta pääsee Brunnsvikeniltä Värtanin alueelle ja merelle.


Ålkistan kapea kanava jonka yli kulkee Roslagsvägen

Ei kommentteja: