lauantai 28. maaliskuuta 2015

Hagaparken ja Hagan linnaNationalstadsparken monument/Kansalliskaupunkipuiston monumentti

 Täällä on kartta Hagan puiston alueesta.Kungliga Nationalstadsparken on valtavan laaja alue, 27 neliökilometriä keskeistä Tukholmaa. Huom! Tämä kansallispuistoalue ei ole siis aivan tavallinen kansallispuisto, vaan kansallispuisto joka sijaitsee kaupungialueella.


Hagan linna ja Hagan puistoalue sijaitsee Brunnsparkenin ja E 4/Uppsalantien välissä, E4:n vasemalla puolellla sijaitseva viheralue kartalla on Norra Begravningsplatsen/Pohjoinen hautausmaa. 

  Täältä löytyy opastusta


Brunnsvikenin järvi, ja  11 kilometriä pitkä Hälsans Stig kävelyreitti

Yksi mahdollisuus löytää Hagan linna ja puisto on ottaa bussi 57 Sergels Torget'ilta tai vaikka Slussenilta ja ajaa sillä Sveavägenin päähän. Jää pois Hagan pysäkillä ja kävellä Wennergreenin pilvenpiirtäjän taakse, jossa kulkee Brunnsviksvägen. Se on Hälsans stig ja sitä pitkin sitten vasemalle merkattua Häsans Stig'iä pitkin. Pian sitten tulla tupsahtaakin Hagan linnan eteen. Kävelyä tulee noin reilu kilometri.

Bussi numero 2 kulkee kaupungin lävitse Sveaplanille, josta sitten yli tien ja pitkin ranatpolkija eteenpäin, Brunnsvikenin itäistä reunaa. 

Brunnsviken on noin 3,5 kilometriä pitkä järvi Tukholman keskustan alueella ja Solnan kunnan alueella. Hagan linnasta pohjoiseen päin, Brunnsvikenin rannalla, sijaitsee toinen kuinkaallinen linna ja linnanpuisto Ulriksdalin linna, josta ole kertonut täällä ja täällä.

Kansalliskaupunki puistoalueeseen kuuluu mm Djurgårdenin saaren lisäksi Fjäderholmen'in saaret ja kuvassa näkyvän Brunsvikenin järvi ympäristöineen. Brunnsvikenin ympäri voi patikoida ja jopa pyöräillä. Eväät mukaan ja menoksi.

Tämä kaupunkipuisto kuuluu kuninkaalliselle hoville. Aivan Tukholman kekustan kupeessa sijaitsee tämä ihana puistoalue joka on täynnä vaihtelevaa katseltavaa ja koettavaa. Alueella voi tehdä melkein mitä vaan, kävellä, tutustua rakennuksiin ja musoeihin, uida, hiihtää, tuttustua eläinkantaan, vierailla linnoissa ja herraskartanoissa. Alueella sijaitsee yliopiston rakennuksia ja useita tukimuslaitoksia ja instituutteja. Puistoalue sijaitsee kolmen kunnan alueella, Tukholman, Solnan ja Lidingön.


Kuningas Carl XVI Gustav avasi Nationalstadasparken/kansallisen kaupunkipuiston vuonna 1995.

Kaupunkipuiston alueella sijaitsee kolme kuninkaallista linnaa ja tässä osiossa käsittelen enimmäkseen vain Hagan linnaa ja Hagan linnan puistoaluetta, Haga Parken.


 Hagan linnan alueen Norra port/Pohjoinen portti

Tässä on parkkipaikka vasemmalla puolella.

Tämän kuvassa olevan portin löytää helposti kun kävelee Haga Norra Gångbro kävelysiltaa pitkin Uppsalan tien = E 4:n ylitse. Bussin 513 pysäkki sijaitsee kävlysillan Solnaa puoleisessa päädyssä. Ensin metrolla Solna Cnetrumiin jaistten siitäbussilla 513 Andersvägenille ja siitä edellen silata pitki  portille.

Odenplanin metroasemalta löähtee kätevä bussi numero 515. Kolmelta pysäkiltä pääsee Hagan puistoon, Haga Södra, Linvävartorpet ja Haga Norra. Jää mieluiten pois Haga Norran pysäkillä. Bussi käy kääntymässä Solnan asemalla/Solna station. Siitä ei ole kauaakaan kun tämä bussi alkoi kulkemaan. Helpottaa kovasti päästä keskustasta Hagan puistoon.

Jos valitset ajaa metrolla Solma Centrumiin niin sieltä on matkaa noin 800 metriä Solnan asemalle,jossa bussipysäkin nimi on vai  pelkästään Solna.  Bussi 513 ajaa ensin Solnan asemalle/Solna station ja siitä kolme pysäkkiä ja käy kääntymäässä pysäkillä Andersvägen. Jää pois Amdersvägenillä ja kävele suoraan Haga Norran kävelysiltaa Uppsalantien ylitse Hagan linnaan ja puiston puolelle. Tukholman metro- ja sähköjunalinjakartta.


 Haga Södra, portti Hagan linnan alueelle

Hagan puiston eteläinen portti sijaitsee Annerovägenin varressa, Haga Forumin kohdalla. Karoliiniseen sairaalaan kulkeva bussi 57 pysähtyy tässä Haga Södran pysäkillä. 

Bussi 57 kulkee pitkin Sveavägeniä Sergels torgetin kautta päärautatieasemalle ja siitä Vasagatania Gamla Staniin ja edelleen Slussenin kautta Skanstulliin ja siitä pitkin Norra Hammarbyhamnen rantatietä Tengdalsgatanille.
Kamarijunkkari Rutger August Wachtmeisterin kesäasunto 1800-luvulla.

Kamarijunkkari oli kamariherran apumies kuninkaallisessa hovissa. Kamariherra oli kuninkaan läheisin mies, joka palveli vain kuningasta. 

Kungliga Nationalstadsparken

Hagan linna ja sen puisto Haga Parken sijaitsee kauniilla paikalla Brunnsvikenin järven rannalla, kauniissa niemessä. Eurooppatie E4 kulkee linnan ohitse noin puolen kilometrin päässä länteen. Linna sijaitsee Solnan kunnan alueella ja itse Solna sijaitsee toisella puolen E4 Eurooppatietä.

Sergels Torget'ilta, jota voi pitää Tukholman keskipisteenä, on Hagan linnaan noin ehkä reilut kolme kilometriä. Linna sijaitsee Solnan kunnassa, joka sijaitsee Tukholman kunnan sisällä. Solna siis kuuluu Tukholman kiinteään asutustaajamaan. Ruotsissa on vain 14 kuntaa jotka kutsuvat itsepäisesti kuntaansa kaupungiksi. Kaikki muut ovat siis kuntia. 

Solna tai Solnö oli aikoinaan saari, mutta maanpinnan nousun jälkeen nykyään on vain kapea Brunnsvikenin murtovesijärvi jäljellä. Ammoisina aikoina viikingit pystyivät soutelemaan Brunnsvikeniä pitkin merelle. Modernimmalla ajalla rakennettiin kapea kanava kallioiden halki Brunnsvikeniltä merelle.

Solna oli olemassa jo 10 000 vuotta sitten. Joten eihän se ole ihme että Solna on saanut olla oma kuntansa. Solnasta vamasti toisten lisää...
Hagan linna, Solna

Tämä linna oli alunperin nimeltään Drottingens paviljong. Kuninags Gustav IV Adolf rakennutti linnan 1800-luvun enisimmäisinä vuosina. Prinssi Carl Gustav oli Suomen Suurruhtinas. 

Hänen isänsä kuningas Gustav III ja hänen vaimonsa Sofia Vilhelmina asuivat Gustav II:n paviljongissa. Heillä oli kolme lasta ja he tarvitsivat suuremmat tilat. Linnnaa kutsuttiinkin aluksi nimellä Barnens palais, lasten palatsi, hieman lastenkielellä sanottuna palais, eikä palatsi.

Carl Christoffer Gjörwell nuorempi toimi arkkitehtinä. Hänen vanhemmat kuolivat varhain. Isän veli joka oli pappi otti pojan kasvatikseen. Poika sai hyvän koulutuksen Uppsalassa, jossa hän opiskeli teologiaa ja humanioraa. Se oli melko lähellä etteikö Carl Christofferista tullut pappia. Gjörwellistä tuli kaupunkiarkkitehti ja hän teki opintomatkan Roomaan. Hän suunnitteli mm Turun Akatemian rakennuksen ja Jokioisen kartanon. Tästä kuinkaalisesta akademiasta tuli sitten keisarillinen akademia.

Gustav III Paviljong 2.jpg

Gustav III:n paviljonki

Ennen kuin Hagan linna rakennettiin niin kuningasperhe vietti aikaansa Gustav III:n paviljongissa, lähellä nykyistä Hagan linnaa. Mutta paviljonki kävi ahtaaksi ja siksi rakennettiin linna siihen viereen. Paviljonki valmistui vuonna 1792.

Arkkiethti Olof Tempelman on sunnitelut paviljongin. Tempelman oli myös Taideakademian professori. Hän sai tittelin hoviarkkitehti. Hän suunnitteli enimmäkseen kirkkoja. Voi sanoa että hän suunnitteli tai oli ainakin mukana suunnittelemassa melkein kahtasataa kirkkorakennusta. Tempelman kuului Temppeliritareihin.  Tempelmanin suku oli kotoisin Liivinmaalta.

Spegelsalongen i Gustav III:s paviljong. Foto: Kungl. Hovstaterna/Alexis Daflos.

Gustav III paviljong juni 2007.jpg


Hagaparken sommar 2.jpg

Hagan linnan puisto on avoinna kaikille. Gustav III:n paviljonki häämöttää puitten takaa.Hagan linna tai kuningattaren paviljonki, jossa nykyään asuu kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel sekä heidän tyttärensä prinsessa Estelle. Tässä linnassa on myös nykyinen kuningas Carl XVI Gustav, Victorian isä, syntynyt ja kasvanut.

Aivan lähelle linnaa ei ole suositelvaa mennä sillä hälytyslaitteet saattavat reakoida. Mutta kyllä tästä melko läheltä moni kuntoilija juoksee ohitse. Juuri tässä kohtaa mistä kuva on otettu, on aita ja sen takana tie joka on ns Hälsans stig, kuntolenkki.


Kuninkaallinen lippu, vain prinssien ja prinsessojen käyttöön tarkoitettu.

Haga slott 2010a.jpg

 Hagan linna talviasussaan


Kuninkaallisten lasten leikkimökki, joka on nykyään prinsessa Estellen leikkimökki. Leikkimökki on nimittäin jäljellä ja hyvässä kunnossa.


Kruununprinsessa Victoria, prinssi Daniel ja prinsessa Estelle leikkimökin pihalla


 Prinssi Carl Gustav, nykyinen kuningas Carl XVI Gustav, leikkimökillä


Kaikki viisi kuningasperheen lasta, neljä prinsessaa ja yksi prinssi, joka on nykyään kuningas. Näillä lapsilla oli varmasti keäisin hauskaa Hagan linnan pihalla ja puistossa.

Hagaprinsessorna  Prinsessorna Margaretha, Birgitta, Desirée, Christina och nuvarande kung Carl Gustaf sittande på en mur tillhörande Haga slott, år 1948. Foto: Scanpix.

Tuleva kuningas Carl XVI Gustav istuu yhdessä isosiskojensa kanssa. Pikku prinssillä oli varmasti hauskaa siskojensa parissa, ainakin filmin pätkien mukaan. Nuorin siasruksita Krisrina lupasi äidilleen että hän ptiää huolen Carl Gustavista, eikä mene aviolittoon ennen Carl Gustavia. Tämä siis jos äitiprinsessa  Sibylla sattuu kuolemaan, ennen kuin Carl Gustavista tulee aikuinen. Isä prinssi Gustav Adolf kuoli onettomuudessa jo kun Carl Gustav oli vajaan vuoden käinen. 


Koko sen aikainen kuningasperhe, nykyinen kuningas Carl XVI Gustav äitinsä, kuningatar Sibyllan sylissä. Valokuva on otettu prinssi Carl Gustavin kastajaistilaisuuden yhteydessä. Kuningas Gustav Adolf taustalla. Hän kuoli 41 vuotiaana lento-onnettomuudessa Köpenhaminan lentokentällä. Perhe kutsui häntä nimellä Edmund.Krununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel

Nykyään Hagan linnassa asuu krununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel prinsessa Estellen kanssa. Vihkiäiset pidettiin 16. keäskuuta  2010. Vihkiäisiä edeltäneinä päivinä oli monenlaista ohjelmaa. Tuleva hääpari aterioi juuri Tukholmaan kotiin saapuneella Ostindienfararen Göteborg aluksella kaikkien Ruotsin maaherrojen kanssa päivälliset. Päivällisillä tarjoiltiin 25 eri ruotsalaista maakuntaruokalajia.

Seuraavan päivänä tarjoiltiin päivällinen Drottningholmin linnassa sukulaisille ja läheisille ystäville. Seuraavana päivänä syötiin päivälliset Sturehof'in linnassa yhdessä Ruotsin hallituksen kanssa. Seuraavana päivänä tarjoili Ruotsin pääministeri päivälliset Tukholman kaupungintalolla, jolloin paikalla olivat eduskunnan edustajat ja maakäräjien edustajat. Vielä yhdet päivälliset tarjoiltiin ennen häitä Eric Ericsonin hallissa.

Päivää ennen häitä pidettiin juhlakonsertti tulevalle hääparille ja juhlavieraille Tukholman Konserttitalolla. Esiintyjien joukossa oli pitkä rivi tunnettuja ruotsalaisia artisteja. 

Vasaorden vid kronprinsessbröllopet 2010.

Vihkitilaisuus pidettiin Storkyrkan'ssa Gamla Stanissa. Vihkiäisten jälkeen hääpari kuskattiin kunkaallisten hevosten vetämissä hovin vaunuissa ympäri kaupunkia. Sen jälkeen hääpari astui Vasaorden nimiseen kuninkaalliseen soutuveneeseen, jossa on saannut kuningasparin lisäksi istua kyydissä vain Englannin kuningatar Elisabet II ja Japanin keisari Akihito.


Hälsans stig, Terveyden tie, kulkee Brunnsvikenin järven ympäri. Tie kulkee myös Hagan linnan edestä. Victorialla ja Danielilla on tapana juosta usein polkua pitkin.


Ekotemplet

Ekotempel tarkoittaa pieni erillinen rakennus puutarhassa tai puistossa, katto jota pitelee pilarit pystyssä. Ekotemppelit ovat tyypillisiä englantilaisissa puistoissa.

Alunperin tätä ekotemppeliä kutsuttiin nimellä Gröna salongen/vihreä salonki. Tiateesta ja rkkitehtuurista kinnostunut kuinags Gustav III rakennttui tämän temeplin Hagan puistoon. Kuinags arkennutti myös Amor ja Psyke temppelin /rakkasutemppelin Hagan puistoon viisi vuotta sen jälkeen ku tämä ekotemppeli valmistui, mutta rakennus hajoitettiin vain muutama vuosikymmen myöhemmin. 

Gustav III:n paviljonki ja tämä Ekotemppeli sijaitsevat lähinnä Hagan linnaa.

Koppartälten i Hagaparken. Foto: Gomer Swahn/Gomer Swahn Reklam AB.

Värdshuset Koppartältet, joka sijaitsee lähinnä Haga Norran porttia

Kopparteltet on oikeastaan vartijoiden teltta, jossa he saivat pitää sadetta tai tuiskua. Mitään vahteja ei näy nykyään lähelläkään telttaa. Telttoja on oikeastaan kolme. Ainakin tämän suurimman teltan takaseinusta on rakennettu puusta, jonka jatkeena sijaitsee Haga Parkmuseum. Ilmainen sisäänpääsy museoon.

Kahvila on avoinna joka päivä talvella kello 11-16 ja kesällä kello 10-17. Lounaankin voi nauttia kahvilassa. Kesällä voi istua ulkona.


Hagan puistossa on monta paikkaa missä voi syödä eväänsä ja levähtää.

Hagan pohjoisella puistolaueella sijaitsee ykistyinen juhlahuoneisto ja ja ravintoloita ja kahvila. Tälle pohjoisemmalle alueelle kulkee bussi 67 joka lähtee Skansenilta Djurgårdenin saarella ja kulkee Östermalmin, Vasastanin ja karoliinisen sairaalan, Solnan Centrumin kautta Frösundan alueelle.Täällä sijaitsee Radisson Blue Royal Park Hotel, jonka omistaa SAS lentoyhtiö.Fjärilshuset kahvila, Perhostalon kahvila

Avoinna kaikkina viikon päivinä kello 10.00-16.00

Odenplanin metroasemalta bussilla 515, jää pois Haga Norra ja kävele kylttien mukaan Fjärilshuset'iin. 

Fjärilshuset on trooppinen lintupuisto. Täällä on paljon lintuja mutta myös Tukholman vanhin Talvipuutarha ja valtava akvaario, jossa uiskentelee mm valkohaj. Sieltä löytyy myös aasialainen puutarha.Fjärilshuset

Fjäril 5 (3171327887) .jpg

Fjärilshuset


Kuninkaallinen hautausmaasaari 

Avoinna: torstaisin kello 13-15

Hälsans Stig kulkee myös Hagan kuninkaallisen hautausmaasaaren ohitse, juuri ennen Hagan linnaa. Joten kannattaa etukäteen jo tarkistaa koska hautausmaasaaren portti on avoinna vierailijoille. 

Tänne hautausmaalle on lyhin matka kävellä  Hagan Södran bussipysäkiltä bussi numero 515. Pysäkki sijaitsee Stallmästargårdenin hotelli/ravintolan kohdalla. Siitä sitten kohti tenniskenttää ja sen ohitse rantaa pitkn suoraan hautausmaalle, joka sijaitsee pienellä saarella.   

Haga Friedhof.jpg

Prinssi Gustav Adolfin, nykyisen kuningas Carl XVI Gustavin isän hauta.


Kiinalainen pagodiTurkkilainen kioski

Övre Haga.jpg

Övre Haga,  värdhuset/majatalo, orangeriet

Rakennuksessa sijaitsee kaksi keittiötä, kolme ruokasalia ja useita vierashuoneita. Rakennuksessa oli alunperin kaksi siipirakennusta, joista toisessa oli kanala, hevostalli, leipomo, ja ravintoloitsijan asunto. Rakennuksessa siis saattoi melkein kuka vaan yöpyä ja ruokailla, ei vaan pelkästään kuninagsperheen vieraat. Tämä rakennus toimi eräänlaisena kestikievarina. Täällä kasvoi myös hedelmäpuita.Finnstugorna on ryhmä puutaloja jotka sijaitsee lähellä Turkkilaista kioskia. Isoin rakennus, Finntorpet, oli tehty hirrestä ja se sijaitsi Hagan puiston alueella jo silloin kun kuningas osti tilukset. Luultavasti rakennuksissa on asunut suomalaisia koska nimet siihen ainakin viittaa. FinnstugaLyckans tempel/onnentemppeli, oli tarkoitus rakentaa Brunssvikeniin. Se olisi ollut eräänlainen huvialus, mutta sitä ei koskaan valmistettu.Kuninkaallista talvihuvia Brunnsvikenin jäällä

Konditoria Vasaslätten, Hagaparken
Sijaitsee Fjärilshuset'in ja Hagan Linnan välimaastossa. Täällä tarjoillaan kotitekoista pullaa ja kahvileipää. Avoinna vain kauniilla säällä kesäaikaan. Täällä tarjoillaan pöytiin ja koirillekin annetaan jotain hyvää ja vettä kulhollinen. Tänne voi ottaa filtin mukaan ja istua sen päällä ruohikolla, sillä tuolit ei tahdo riittää keskikesällä.

Vasaslättens Konditori

Vasaslättens Konditori

Vasaslätten Hagagparken 2007c.jpgBrunnsvikenin itäisellä rannalla sijaitsee uimarantakin, josta kunta pitäää huolen. Kunta ottaa säännöllisin välein kokeita uimavedestä ja puhdistaa rantaa ja tyhjentää roskat pois.

Ja nyt sitten Brunnsvikenin toiselle puolelle.

Victoria vaexthus 1.jpg

Bergianska Trädgården, kuvassa Victoria växthus

Gustavsborgsvägen 4, Frescati


Gustavborgsvägen 4, Frescati

Parkkipaikka autoille löytyy tästä osoitteeesta. HUOM! Ei kannata ajaa Roslagsvägeniä koska se muuttuu pian maksulliseksi tietullitieksi. Aja Gamla Roslgaväägenin tietä siinä sivussa ja käännty sitten vasemalle rondelissa Ålkistevägenille, aja junanradan ylitse ja ja siinä se parkki sitten heti tuleekin eteen.

Tukholman Östra Station/Itäiseltä asemalta Roslagsbanan paikallisjunalla Universitet/Yliopiston pysäkille. Ylös hissillä sillalle ja siitä sitten vasemmalle  kujille. Heti siinä on karttataulu alueesta.

Tai metrolla pysäkille nimeltä Universitet. Siitä sitten Lilla Frescativägenille ja sitten puistokujia pitkin edelleen.


Tämä Bergianinen puistoalue on paratiisi maan päällä, ainakin kesäaikaan. Keväällä tämä puistoalue on parhaimillaan. Täällä on paljon koettavaa kuten Edvard Anderssonin kasvihuone.


Täällä on useita kymmeniä eriaisia sireenipuskia, japanilainen puutarha, kukkaisniittyjä, yrttipuutarha, hedelmäpuita, marjapensaita, Rodorendroneita ym. Alueella sijaitsee myös Plantage, josta voi ostaa taimia tai siemeniä tai kasveja istutettavaksi omaan puutarhaan.

Avoinna toukokuusta syyskuun loppuun. Sisäänpääsymaksu 20 kr Edvard Anderssonin kasvihuoneeseen. Alle 15 vuotiaat ilmaiseksi vanhempiensa mukana. Täällä on kartta Berginaska Trädgården, Bergiaaninen puutarha, jonka omistaa Kuningkaallinen Tiedeakatemia ja Tukholman Yliopisto yhdessä.


Täälltä löytyy ainakin yksi kahvila ja yksi ravintola. Kahvila sijaitseee Edvard Anderssonin kasvihuoneella. Gamla Orangeriet ravintola/kahvila sijaitseee erillään joten ei tarvitse maksaa mitään sisäänpääsymaksua. 

Gamla Orangeriet

Gamla Orangeriet on niin kuin nimikin kertoo orangerie, joka tarkoittaa rakennuksen sisään rakennettua puutarhaa, jollaiset ovat olleet erittäin suosittuja linnojen ja herraskartanoiden yhteydessä, varsinkin 1500-luvulla. Tämä orangerie on avoinna vuodet ympäri ja osoite on Veit Wittrocksvägen 7. Ja kuten Tukholmalaisiin tapoihin kuuluu niin täällä tarjoillaan mahtavia salaatteja ja tuoretta leipää ja paikanpäällä leivottua kahvileipääkin. 


Bergianska Trädgården, italialainen terassi


 Victoriahuset, joka on saanut nimensä kruununprinsessa Victorian mukaan


Naturhistoriska Riksmuseet, Luonnonhistoriallinen museo

Frescativägen 40, vastapäätä Berginaksa Trädgården'ia.

Tänne löytää Tukholman Itäiseltä asemalta junalla 13 tai 14. Jää pois Universitet psyäkillä. Kävele loppumatka tai busseilla 40 museon eteen. Bussi 40 kulkee Odenplanin ja Kungsholmenin kautta Reimersholmenin saarelle. Itäiselle asemalle löytää Tunnelbana röda-linjen, metro punainen-linja.

Museon erikoinen planetaario Cosmonova on suosittu kohde. Pitää vaan miettiä ennen kuin menee sinne, että pienet lapset voivat pelästyä. Jotkin näytökset ovat pieniltä lapsilta kiellettyjä.

Bergshamra koloniområde 2010a.jpg

Bergshamra koloniträdgården, siirtolapuutarha Bergshamrassa

Tällä on ollut mökkejä ja puutarhoja jo vuodesta 1919 alkaen. Nyt siirtolapuutarhat sijaitsee Kuinkaallisen Nationalstadsparkenin alueella. Bergshamra sijaitsee Brunnsvikenin pohjoipuolella. Se on melko tavallinen asuintaajama Solnan kunnassa, jonne pääsee metrolla.

Bergshamra koloniområde 2010b.jpg

Bergshamra koloniområde 2010e.jpg

Frescati hage husnr 1 (2).jpg

Entinen Metsäntutkimuslaitos, Frascati. Ei aavsistustakaan mitä tässä rakennuksessa touhutaan nykyään.

Frescati hage husnr 1, entré.jpgFrescati Hage husnr 16.jpg

Frescati Hage husnr 10 (2).jpg


Carl Eldhs atelje, Bellevueparken, Brunnsvikenin eteläpuolella

Tänne on hyvin lyhyt kävelymatka Sveavägenin pohjoisesta päästä. Totta kai täälläkin on kesäkahvila.
Haga Tingshus 2008a.jpg

 Haga Tingshus

Tämä rakennus oli alunperin käräjätupa ja myöhemmin ihan oikea tuomioistuin. Nykyään rakennuksessa sijaitsee kirjasto, Hagströmerbiblioteket, joka on lääkehistoriallinen tutkimuskirjasto. Tämän rakennuksen luona sijaitsee Södra Porten/eteläinen portti Hagan puistoon.

Haga Tingshus 2008.jpg

Haga Tingshus

Kraus grav.jpg

Säveltäjä Joseph  Krausin hauta Stallmästragården, Norrtull

Lähellä Hagan puiston eteläistä prottia, Brunsvilenin eteläisellä rannalla.


Tällä alueella sijaitsi kuningatar Kristinan hevostalli ja tuo pyöreä huvimaja on siltä ajalat kun Kristina situi ja lepäsi majassa ratasastusretken jälkeen. Stallmästargården on hotelli ja ravintola, yksi Tukholman todellisista helmistä. Rakunnuksella ja puistoalueella on pitkä ja mielenkiintoinen historiansa. Nyt tämä on Tukholman idyllisimpiä paikkoja yöpyä tai nauttia päivällistä tai sunnuntaibrunssia. Tämä on aivan satumainen paikka, varsinkin kesällä, kaikessa yksikertaisuudessaan.

Skylt Stallis 2010.jpg

 Stallmästargården kestikievari

SAS byggnad 2010.jpg

Lentoyhtiö SAS:n pääkonttori

Tivoliudden Solna.jpg

Tivoliuddden, Tivoli niminen niemi, Bergshamran alueella Tivolin laivalaituriCadiers odlingar 2011c.jpg

Cradien villisti kasvava puutarha Tivolin niemessä. Aluetta vuokrasi aikoinaan Jean-Francoise Regis Cradie. Hän oli rikas ravintoloitsija. Hän perusti Grand Hotellin. Tivoliniemi sai nimensä Rooman ulkopuolella sijaitsevasta Tivolin kaupungista. Kreivit Gustav Philip Creuz ja Fredrik Magnus Piper antoivat suunnitella englantilaisen puutarhan Tivolin niemelle. Piper oli Ruotsin paras asiantuntija koskien englantilaisia puistoja. Mutta projekti jäi kesken sillä Piper kuoli. Kuningas Gustav III suunnitteli jatkaa englantilaisen puiston valmistelua, mutta hänet murhattiin teatterissa. Nyt aluetta nimitetään Haga Slottsruin, Hagan linna rauniot.


Tivolipavilongen Kuningas Gustav III:n suunnitelma

Cadiers odlingar 2011b.jpg

Frescati villa 2010b.jpg

Villa Frescati

Suomalaisen vapaaherra, hoviherra, diplomaatti ja suomalainen kreivin Gustav Mauriz Armfeldtin kesäasunto. Luis Jean Desprez suunnitteli huvilan. Rakennus sijaitsee Roslagsbanan rautatien ja Kuninkaallisen Tiedeakademian välissä.

Kuningas Gustav III lahjoitti Armfeldtille tontin Brunnsvikenin rannalta. Olihan tämä alue sen ajan suurin ja viehättävin yläluokan huvittelu alue.  Kuninags Gustav III ja kreivi Armfeldt matkustivat yhdessä Roomaan ja asuivat Frescatissa. Armfeld ei kuitenkaan asunut koskaan huvilassaan sillä kun kuningas Gustav III murhattiin niin Armfeldt pakeni Ruotsista. Vapaaherra kreivi Armfeld kuoli Venäjän keisarin kesäresidenssissä Tsraskoje Selo'ssa, lähellä Pietaria.

Fridhem Frescati 2006.jpg

Villa Fridhem, Bockholmen, Bergshamra

Tämä huvila oli sääntöperintötila Barck'in aatelissuvussa. Tuon tyyppistä verandaa nimitettiin nimellä bunchiveranda, siis veranta jossa juotiin punshia.

Villa Björkhagen mars 2014.jpg

Alnäsvägen 5 Stocksund 2014a.jpg

Alnäsvägen 7 Stocksund 2014a.jpg


Ålkistan, Ankeriaanarkku, on nimeltään tämä kapea kallioon puhkaistu kanavaväylä josta pääsee Brunnsvikeniltä Värtanin alueelle ja merelle.


Ålkistan kapea kanava jonka yli kulkee Roslagsvägen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti