lauantai 28. maaliskuuta 2015

Katarina kyrkan

Katarina kyrka November 2011.jpg

Katarina kyrka, Högbergsgatan 15, Södermalm

Kirkko sai nimensä Katarina Karlsdotter Vasan mukaan. Hän oli Ruotsin prinsessa 1500-1600-lukujen vaihteessa. Hänen isänsä oli kuningas Karl XI ja äiti Maria av Pfalz. Katarina avioitui kreivi Johan Kasimir av Pfalz-Zweibruckenin kanssa. Johan Kasimir oli ns Pfalziska sukudynastian kantaisä Ruotsin valtaistuimella. Pfalzin suku oli Wittelsbachin keisarisuvun sivuhaara. Siis Baijerin kuinagshuone joka on yksi Saksan vanhimpia aatelissukuja.

Koska hallitseva kuningatar Kristina abdikeerasi ja muutti Roomaan niin Katarinan vanhimmasta pojasta tuli Ruotsin kuningas Karl X Gustav. Katarina siis oli Pfalzin suvun kantaäiti poikansa kuninags Karl X Gustavin kautta. Katarina oli myös Vasan kuningassuvun ja myöhempien ruotsalaisten kuningassukujen, Holstein-Gottorp ja Bernadotte, välinen lenkki.

Katarinan äiti kuoli kun Katarina oli viisi vuotias. Hänen isänsä meni uusiin naimisiin Kristina Hostein-Gottorpin kanssa. Katarina kasvoi äiti- ja velipuolensa kanssa Gripsholmin linnassa. Linna kuuluu vieläkin Ruotsin hoville. Katarinan velipuolesta tuli Ruotsin kuningas Gustav II Adolf, josta tuli Ruotsin suurvallan perustaja hahmo.


Alkuperäinen Katarinan kirkko silloin kun se vihittiin käyttöön vuonna 1695. Kirkon rakentamiseen meni kaiken kaikkiaan 39 vuotta. Kirkon suunnitteli arkkitehti Jean de la Vallée, joka oli kuinkaallinen arkkitehti ja ensimmäinen ruotsalainen arkkitehti joka sai koulutuksensa Pariisissa ja Roomassa. Hänet aateloitiin vuonna 1692.

Vajaat kolmekymmentä vuotta kirkon valmistuttua kirkkorakennus paloi melko pahasti ja arkkitehti Göran Josuae Adelcranz suunnitteli kirkon uudestaan. Kirkkorakennus on palanut toisenkin kerran, nimittäin vuonna 1990. Kirkontorni hajosi ja painava iso kirkonkello putosi alas kirkon valviin. Jäljellä jäi vain kirkon ulkoseinät ja maalaukset sekä kirkon hopeat. Linna-arkkitehti Ove Hidemark suunnitteli ja korjasi kirkon. Viisi vuotta tuliplaon jälkeen kirkko oli uudesti rakennettu ja valmis käyttöön.

Kirkko seisoo sillä paikalla jossa Tukholman verilöylyssä kuolleet poltettiin roviolla. Uskottiin että tämä kostautuisi ja että kirkko tulisi palamaan kaksi kertaa ja niinhän siinä kävi, kirkko on palanut kaksi kertaa.


Valokuvia ennen ensimmäistä tulipaloa



Katarina kyrka tornspiran 2012.jpg

Katarina kyrka tornur (4) .jpg

Karl XIIs Stair Overview.jpg


 Toisen tulipalon jälkeen

Katarina kyrka (Södermalm 7-24) 2012-09-30 20-25-08.jpg

 Kirkon kello on nykyään kirkon pihamaalla, varmuuden vuoksi

Katarina kyrka (Södermalm 7-24) 2012-09-30 20-26-09.jpg

Charles XII Stair, post 27.jpg


 Ulkoministeri Anna Lind murhattiin. Hän lepää Katarinan kirkon hautausmaalla

Katarina kyrka February 2015 01.jpg






Katarina kyrka

Katarina kyrka änglar 2012.jpg

Katarina kyrka kyrkogård 2012a.jpg

Aikoinaan oli tapana haudata kirkkojen ympärille, pyhään maahan. Niinpä Katarinan kirkon ympärilläkin on vanhoja hautoja ja jopa muutama uudempikin hauta. Nämä kuvassa olevat hautakappelit ovat sukuhautoja menneiltä ajoilta.

KatarinasGravkor.jpg

Katarina kyrka kyrkogård 2012c.jpg

Katarina.  Sten Sture.JPG

Katarina.  Vreeswijk.JPG

Katarina.  Wickman.JPG

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti