maanantai 2. maaliskuuta 2015

Norrmalm



 Tukholma, kaupunki tullien välissä

Kuvassa näkyy selvästi myös Tukholman harju, tai Brunkebergsåsen, mikä toimii luonnollisena rajana Norrmalmin ja Östermalmin välissä. Harjun kanssa samansuuntaisesti on syntynyt katu nimeltä Sveavägen. Itäisellä puolella harjua sijaitsee taas puolestaan Birger Jarlsgatan, mikä kukee myös pohjois-eteläsuunnassa, ja mikä toimii  myös Norrmalmin ja Östermalmin rajana.

Norrmalmia nimitetään nimellä Stockholms innerstad, tai Inre Staden, tai vaan Stan puhekielessä,  siis Tukholman sisäkaupunkialue, tai vaan kaupunki. Usein kuulee myös nimityksen Stockholms City tai vain City. 

Alue jakaantuu kolmeen seurakuntaan, Tuomiokirkkoseurakunta ja Adolf Fredrik ja Sankt Johannes seurakunnat.

Tähän sisäkaupunkialueeseen luetaan myös Norrmalmin lisäksi Gamla Stan, Skeppsholmen ja Kastellholmen. Inre Stanin ulkopuolisia alueita kutsutaan nimellä Västerort ja Söderort,  siis läntinen alue ja eteläinen alue. Norrmalmiin kuuluu myös Vasastan, minkä käsittelen erikseen omana kaupunginosanaan.

Norrmalm, varsinkin sen eteläisinsosa, ruatatieaseman ja Sergels Torgin ympäristö ei ole mitenkään mukavinta Tukholmaa. Paljon konttoritaloja ja paljon liikennettä. Shoppailu-alueena kylläkin menettelee. 

Suuri Hennes & Mauriz myymälä sijaitsee Mäster Samuelsgatan 46 Hötorget,
COS,  mikä on osa Hennes & Maurizia sijatssee Biblioteksgatan 3, 
Hennes&Mauriz löytyy myös Smålandsgatan 16, Drottinggatan 56, Sankt Eriksgaatn 45...
Hope, Smålandsgatan 14,
 Iris Hantverk, Kungasgatan 55,
Ordning & Reda, Drottningagatan 82, 
DesignTorget, Sergelgången 29,
Gallerian, Hamngatan 37,
NK Hamngatan 18-20
  Hötorgetin kauppahalli, Hötorget.



Kuvassa vasemmalla Kungsholmen saari, sen vieressä Norrmalm, sen takana Östermalm ja alinna Gamla Stan.

Tässä ns Lindhagenin suunnittelema aluesuunnittelukartta vuodelta 1866, jolloin näyttää Norrmalmin ja Östermalmin kadut olleen jo valmiina. Albert Lindhagen oli juristi, kansanedustaja ja kaupunkisunnittelija. Hänestä tuli ns Tukholman isä, joka synnytti Tukholman katuverkoston ja torit, kuten Karlaplan ja Stureplan. Hän sai jopa oman kadun seuraavana vuonna hänen kuolemansa jälkeen, vuonna 1888, Kungsholmenille ja oman torinkin, Lindhagesplan.

Mitään muuta kaupunginosaa Tukholmassa ei olla hajoitettu ja uusrakennettu niin paljon ja niin usein kuin juuri Norrmalmia.


Norrmalmin jakoi kahtia ja jakaa tavallaan vieläkin Brunkebergsåsen, Brunkebergin harju, pohjois-eteläisessä suunnassa, joka on puolestaan osa pitemmästä Stockholmsåsen, Tukholmanharjusta. Tukholmanharju oli todella pitkä. Se sai alkunsa Arlandan lentokentän luota ja kulki läpi kaupungin Västerhanigen kuntaan saakka, noin 50 kilomteriä. Ajan kanssa harjua on tasattu ja hajoitettu. Mutta Norrmalmin alueella-kin on vielä kadut eritasoilla ja katujen välit on kiivettävä joskus kovinkin jyrkkiä portaita pitkin.



Telefontornet, puhelintorni, seisoi harjun päällä, Malmskillnadsgatan 32. Malmskillnadsgatan/malminjakokatu ja Regeringsgatan sijaitsevat harjun päällä. Hamngatan'in ylitse esimerkiksi kulkee kaksi siltaa, toinen on Malmskillnadsgatan ja toinen Regeringsgatan. 

Yllä oleva valokuva on vuodelta 1890. Puhelinlinjatkin näkyvät kuvassa. Kun puhelintorni avattiin käyttöön kulki tornista 4000 puhelinlinjaa. Vuonna 1952 syttyyi tulipalo ja vuosi sen jälkeen puhelintorni hajoitettiin.

Kungsgatan 2008b.jpg

Malmskillnadsgatan kulkee tuolla sillalla, joka kulkee Kungsgatanin ylitse. Kaksi korkeaa tornitaloa seisoo molemmin puolin Kungsgatania. Kuusi vuotta räjöytetiin harjua hajalle, jotta saatiin tehtyä Kungsgatan ja lopulta vuonna 1911 katu vihittiin käyttöön. 


Victoria pitelee L.M.Eriksonin kullattua puhelinta kädessään, missä  on kirjaimet LME.

Sven Wallander  sunnitteli nämä kaksoistornit Samfundet S:t Erik'in pyynnöstä ja heidän laskuunsa. Tämän Samfund/yhteisön  tehvtävänä ja kiinnostuksena on vaalia Tukholman historiaa.

Tornit myytiin sitten Tukhoman pyhelinyhtiölle, mnkä otti L.M.Eriksoso haltuunsa ja hoitoonsa. Pohjoisen tornin ylinpään kerrokseen perustettiin kesäravintoa Babel, ja myöhemmin yökerho Blue Heaven. Eteläisen tornin suunnitteli Ivar Callmander ja hän pyysi kuvanveistäjän Aron Sandbergin veistämään neljä patsasta, Fortuna, Mercurius, Neptunus ja Victoria, jotka koristavat tornin kulmia. L.M.Erikson kustansi eteläisen tornin rakentamsien ja heillä oli pääkonttori tornissa monen monta vuotta.

Lars Magnus Eriksson oli värmlantilainen alunperin mutta eli ja asui Tukholmassa koko aikuisen ikänsä ja kuoli Hågelbyn linnassaan Botkyrkan kunnassa, Tukholman läntisellä laidalla. Eriksson osti myös siitä vierestä Alby Gården'in Gyllencreuzin aattelisuvulta. Gyllencreuz on aatelsisuku numero 54 Ritaritalolla.

Hågelby parken on aivan ihana päiväretki kohde Tukholmasta. Hågelbygården on upea linna kauniissa ympäristössä. Hågelbygårdenin alueella voi yöpyäkin, hotellissa, majoissamatkustajakodissa tai matkavaunu lerintäalueella.änne löytää bussilla 708, 737, 738, Tumban asemalta. Siellä on myös parkkipaikka.


Erikssonin tehdas sijaitsi vain kivenheiton päässä Kungsgatan'ilta, Tulegatan'in varrella. LM Eriksonin aivan ensimäinen pieni verstas sijaitsi Drottninggatan 15 sisäpihan puolela. Vuonna 1884 oli Erikssonilla jo 94 työläistä ja myöhemmin verstas joutui muuttamaan rakennuksesta toiseen Tulegantain varrella. Tämä alue oli  siihen aikaan kaupungin laitamaita. Vuonna 1895 muutti tehdas uuteen osioon omaan rakennukseensa ja silloin tehtaassa oli noin 500 työläistä. Lopulta nämäkin tilat tulivat ahtaiksi ja muutto tuli Telfonplanille Kungsholmen'in saarelle.

Kvarteret Taktäckaren 2013c.jpg

L M Eriksonin puhelintehdas on upea rakennus vieläkin. Siinä on niin toimistoja kuin asuintilojakin.

Gallerians entre.jpg

Galleria on maanpäällinen ostosgalleria Hamngatanin varrella jonne pääsee maanalitse Sergels Torg'ilta, tai Hamngatania pitkin. Galleria avattiin vuonna 1976. Tämän alla sijaitsee uudempi maanalainen ostosgalleria.

Sergelgången käytävä rakennettiin jo 70-luvulla.Tämän käytävän kautta pääsi Sergelin Torilta Hamngatanille, Galleriaan ja NK:n tavarataloon.

Gallerian 2014a.jpg

Brunkebergstorg sijaitsee Tukholmanharjulla, jonka ohitse kulkee kaksi katua Malmskillnadsgatan (malmienjakokatu)  ja Regringsgatan, ylenpänä kuin muut kadut. Kadut saavat alkunsa Gustav Adolf'in torilta. Sveavägen'iltä ja Hamngatan'ilta  on kuljettava portaita ylös jos aikoo päästä näille kaduille. 

Sen sijaan Sergels Torget'ilta pääsee maanalitse ilman että tarvitsee käyttää portaita. Nimittäin näitten kahden kadun välissä maanalla sijaitsee suuri maanalainen ostosgalleria, josta on kujia sinne sun tänne. Täällä sijaitsi jo aikaisemminkin joitakian kujia ja myymälöitä ja kulkuväylä Regeringsgatanille ja Hamngatanille. Mutta kun Brunkebergintoria alettiin uusrakentamaan, taloja hajoittamaan ja uusia rakentamaan, niin samalla rakennettiin oma "maanalainen maailmansakin".

Brunkebergin torin alitse on jo kauan kulkenut autotunneli, Klaratunneln. Maanalla kulkee myös erikoinen tunneliverkosto Brunkebergstunneln, mikä rakennettiin jo 1880-luvulla. Tunneli on  yli 200 metriä ptikä jalankulkijoiden tunneli. Maan alla on myös atomipommisuoja. Kerrotaan että siellä on manalainen leikkaussalikin ja vaikka vallan mitä kahdeksassa kerroksessa. Sitä ennen rakennettiin kävelytunneli David Bagarensgatan ja Tunnelgatanin välille. Näitten lisäksi samalla alueella sijaitsee leveämpi autoilla kuljettava turvatunneliverkosto, minne ei tavallisilla kulkijoilla ja autoilijoilla ole asiaa. Itse olen siellä liikkunut useammnkin kerran 1970-luvulla.


Kreivi Gyllenborg'in palatsi, Brunkhalsen, Malmstorgsgatan

Kreivi Gyllenborginsuku on kooisn Thüringenistä Saksasta. Suku tuli Ruotsiin, kuten moni muukin suku 1600-luvulla Ruotsin suurvallan ajalla. Jakob Gyllenborgista tuli ruotsalainen kreivi kansanedustaja, maamarsalkka, kuninkaallinen neuvonantaja ja Upplandin kuvernööri 1689–1695.

Koko tämä alue, Vasagatanin ja Malmstorgsgatanin välinen alue, on rakennettu uudestaan.  Alueella sijaitsee nykyään isoja virastotaloja ja konttoreita. Ei siis mikään mukava alue päiväkävelyä ajatellen. Malmstorgstgatan on merkliilien katu. Se lähtee Brunkebergs torgetin torila etelään päin yksisuuntaisena katuna ja on ikään kuin torin jatke ensi alkuun, ennen kuin se muuttuu Malmstorgsgataniksi. Katu on vain noin 150 metriä pitkä pätkä. 


Sergel Plaza Hotel, Brunkebergstorg 9, sijaitsee todella keskeisellä paikalla. Hotelli oli vuonna 2005 Tukholman suurin hotelli. Nyt hotellista tehdään cityresort, mihin tulee 420 huonetta ja useita ruokalukohteita. Hotelli sai nimekseen Downtown Camper by Scandic.

Tällä alueella sijaitse Tukholman parhaat ja moniipuolisimmat hotellit kuten Hotel At Six, konttorihotelli WeWork Urban Escape, Hobo Hotel, Hotel Kungsträdgården ja Kungsträdgårdenin puistoalueen itäisellä puolella sijaitsee muun muassa NobisBerns, Bank, Radisson, Grand Hotel, Lydmar, mutta näillä luksushotelleilla on hintaa!


Norrtull, kaksi tullirakennusta, siltä ajalta kun oli maksettava tullimaksu kaupunkiin saavuittaessa. Norrtull sijaitsee Norrtullsgatanin pohjoisessa päässä. Katu lähtee Odenplanilta.


Tämä pylväs kertoo siitä että missä kulkee kaupunginraja ja Norrtullin tulliaseman  paikka.

Tullit rakkenenttiin vahvoihin paksuihin aitauksiin joissa oli portti ja porttivahdit, joille tullimaksu maksettiin. Näitä tulleja oli monia kymmeniä ympäri Tukholmaa.



Norrtullin ulkopuolelle syntyi majatalo, minkä nimi on nykyään Stallmästargården ja se on nykyään yksi Tukholman kulttiravintoloista, jossa käy Tukholman eliitti ruokailemassa. Ravintolan yhteydessä on hotellikin. 

Alkuperäinen rakennus oli armeijan tallimestarin asunto, Karlbergin herraskartano. Uudempi rakennus 1700-luvulta toimi majatalona, kestikievarina. Stallmästargården sijaitsee Brunnsvikenin rannalla, aivan kuinkaallisten Hagan linnan tiluksien naapurina.

Stall 2007b.jpg

Kuningatar Kristinan huvimaja. Kuningatar Kristinalla oli tapan ratsastaa pitkin Brunsvikenin rantoja ja Hagan puistossa. Häntä varten rakennettiin tämä pieni huvimaja levähdyspaikaksi.


Stallmästargården on idyllinen paikka, Tänne kannattaa ottaa taksi, sillä muuten on  melekin mahdottomuuss suunnistaa.  Lähettyvillä kulkee monia kovasti liikennöityjä teitä. Lähin bussipysäkki on Haga Södran psyäkki Annerovägenillä, missä pysähtyy bussit 515, 516, 595. Suositteen käydä täällä kesäkaudella viettämässä iltaa!


Lilla Sjötullen, Djurgårdskanalen

Kuningas Gustav II Adolf keksi 1600-luvulla että kaupungin sisääntulopaikkoihin laitetaan tullit ja vaaditaan tullimaksut. Siihen aikaan matkattiin enimmäkseen vesiteitse ja saarilla kuskattiin niin tavaroita kuin ihmisiä hevoskärryillä. 1700-luvulla oli tulleja ties kunka monta ympäri Tukholmaa. Vieläkin puhekielessä Tukholmassa sanotaan että "inom tullarna", tullien sisäpuolella, kun kerrotaan jonkin sijainnista.


Stockholms Centralstation

Käsittelen Norrmalmia vain kaupunginosana en hallinnollisena alueena tai seurakuntana. Kerron tässä vain pääällisin puolin Norrmalmista. Lisää sitten ehkä joskus  myöhemmin.


 Rautatieaseman suuri maanpällinen halli


T-Centralen metroasema tai tunnelbana niin kuin metro on ruotsiksi, sijaitsee keskusrautatieaseman alla. Aseman on sunnitellut Ulrik Samuelson. Kijain  T siis tarkoittaa metroasemaa. T-Cntralenissa on kolme lipunmyynyihallia. Myös Åhlens City tavaratalosta ja Scandic Continental Hotellista, Vasagatan 22,pääsee suoraan metroasemalle, lenkonettä busseihin ja päärautatie-asemalle, ilman että tarvitse astua jallaan kadulle.


Nämä 100 metriä pitkät liukuhihnat Blå Gången kuljettaa matkustajia kahden erillisen maanalaisen linjan välillä T-Centralen'issa.

Kungsträdgården maj 2014 07.jpg

Kungsträdgården'in metroasema

Stockholm Tunnelbana Kungstradsgarden.jpg

Kungsträdgården'in metroasema


Vasagatan on Norrmalmin tärkeimpiä ja eniten liikennöityjä katuja. Vasagatan lähtee Vasabron sillalta ja kulkee Keskusrautatieseman ohiste Norra Bantorget'ille. 



Vasagatanin varerella sijaitsee iso ja kaunis Postin pääkonttori. Arkkiethti Ferninad Boberg sunnitteli rakennuksen ja Lars Gustaf Abraham Dalh avusti. Julkisivu sai mallinsa Vadstena linnasta ja arkennus muistuttaakin osittain keskiakista linaa,  joiden tyyllistä josta Boberg oli kovasti kiinnostunut.

Kuinags Oskar II kävi vihkimässä  postitalon vuonna 1905. Posti muutti pois rakennsueksta, kun posti menetti monopolinsa. Postikonttoreita ei enää ole vaan postin hommaa hoitaa monet erilaiset liikkeet ja myymälät.  Rakennus kunnostettiin ja sen jälkeen rakennukseen muutti useita hallituksen ministeriöitä.

Vasagatanin varrella on monen monta suurta modernia hottelia, kuten Sheraton, Hotel Continental ja Royal Viking.



 Postitalon kattokupoli ja kello



Järnvägsparken/rautatiepuisto sijaistee Rautatieaseman päädyssä etelään päin. Tämä on tosi pieni puistoalue, mutta mukava hengähdyspaikka levähtää kesällä.


Kungsbropalatset, Oskarsteatern

Rikas kappias Isaac Hirch rakennutti tämän upean palatsin perheelleen. Hän investoi varojaan useampiinkin tukholmalaisiin rakennuksiin. Oskarsteatern on yksityinen teatteri joka on rakennettu Kungsbropalatsin kupeeseen. Axel Anderberg on suunnittelut tämän jugend-tyylisen teatterin vuonna 1906. Tetateri sai nimensä silloisen kuninkaan Oskar II:n mukaan.


World Trade Center on konttoritalo Rautatieaseman yläpuolella. Samassa rakennuksessa sijaitee City Terminaali. 

Klarabergsviadukten katu nimittäin kulkee kerrosta korkeammalla kuin Vasagatan. Rakennukseen pääsee maanalitse Rautaieasemalta. Käytävän varrella sijaitsee jos jonkinlaista ruokapaikkaa ja myymälää. World Trade Center'issä on myös bussiasema lentokentille ja laivasatmiin kulkeville busseille. Siellä on myös bussilaiturit pitkänmatkan busseille.


Waterfront

Tämä rakennus on yksi Tukholman uusimpia. Rakennuksessa sijaitsee konttoritiloja, konferenssitiloja ja hotelli. Waterfront rakennettiin entisen Postiterminaalin paikalle, Rautatieaseman taakse, jonne tehtiin uusi kadunpätkäkin nimeltä Nils Eriksons Plan. 


 Sergelgatan

Sergelgatan lähtee Klarabergsgatnan'ilta, Serges Torg'in luota, ja kulkee suoraan Kungsgatan'ille, jossa sijaitsee Hötorget, torimyyntiä. Sergelgatan on ostos-ja kävelykatu. Sergels Torg ja Sergelgatan sai nimensä kuvanveistäjä Tobias Sergelin mukaan ja jolla oli ateljee Sergelgatan1. Ateljeerakennus oli rakennttu puusta. Se piti purkaa kun katu rakennettiin kulkevaksi suoraan ateljeerakennuksen ylitse ja katutaso tuli olemaan neljä metriä entistä Östra Skådegränden kujaa alenpana. 



Hötorgetskraporna, Sergelgatan vasemalla, Sveavägen oikealla

Hötorgsskraporna rakennettiin  vuosina 1955-1966. Skarapa tarkoittaa pilvenpiirtäjää ja niitä rakennettiin viisi kapapletta peräjälkeen Sergelgatanin varrrelle. Sergelin Torg rakennettiin samaan aikaan, sekä Kultturhuset torin toisella reunalla.


Sergelstorg

Sergels Torg on kahdella eri tasolla. Itse tori on alenpana montussa ja tällä ylemmällä tasolla kulkee autoliikenne. Ajokaistojen välissä seisoo tämä 37 metriä korkea lasipylväs ja sen juurella suihkuallas. Kuvassa allas on joulukoristeltu.



Serges Torg'in suihkulähde. Sen takana näkyy Kulttuuritalo, jonka omistaa Tukholman kunta. Kulttuuritalossa on monenlaista toimintaa ja sen alla sijaistee Stadsteatern, kapunginteatteri.



Sergelgången lähtee Sergels Torg'ilta

Tämä käytävä on maanalainen. Maan alta löytyy  nykyään useampiakin käytäviä ja kokonainen shoppingmaailma. Sergelgången alku löytyy torin lasipylvään  ja suihkualtaan alta.


Beridarebansgatan, Lena Gronquistin teos " Tjej gör ett ansikte"

Modernia katutaidetta. Beriderbansgatan kulkee Kulttuuritalon takana. Se on lyhyt kadunpätkä joka yhdistää Sergel'in torin ja Brunkeberg'in torin.



Konserthuset, Sveavägen, Hötorget

Arkkitehti Ivar Tengbom suunnitteli 20-luvun klassisen rakennustyylin mukaisen konserttitalon.  Isac Grunevald maalasi katto- ja seinämaalauskia ja Call Milles suunnitteli suihkulähteen nimeltä Orfeus konserttitalon edustalle.  Rakennuksen omistaa Tukholman läänin maakuntalitto mutta Tukhomaa kuninkaallinen filharmooninen orkesteri saa pittää tätä salia kotisalinaan.

Tässä rakennuksessa jaetan joka vuosi Nobelin palkinnot. 

Tuossa Konserttitalon kulmalla sijaitsee erittäin mukava kahvila nimeltä Espresso House.

Espresso House on ehdottomasti Tukholman paras kahvilaketju.



Hötorget, Konserhuset

Kauan sitten keskiajalla tämän torin paikalla sijaitsi kylä nimeltä Väsby. Kungsgatania rakennettaessa löydettiin suuri määrä luurankoja, kolikoita, panssareita ja taloustavaraa. Torin nimi on ollut Hötorget 1600-luvulta saakka. 1800-luvulla perusti Paul Urban Bengströn tavaratalon PUP, joka sijaitsee useissa rakennuksissa torin reunalla ja Drottningagatanin puolellakin. Paul Urban Bergström oli Markus Wallenbergin esisiä. Bergströmin poika tarjosi Greta Garbo'lle myymläapulaisen paikan PUP:n tavaratalosta. Greta sai esiintyä tavaratalon mainoksissa ja siitä alkoi Gretan maailmnakuulu ura filmimaailmassa. Vastikään kerrottiin että PUP-tavaratalo lopettaa ja rakennukset myydään pois.

Kungshallen

Kreikkalainen ruoka-annos, aivan mahtava...

Tuo punaisin markiisein varustettu rakennus on nimeltään Kungshallen. Siitä rakennuksesta löytyy ties kuinka monta ravintolaa ja kahvilaa. Pohjakerroksessa on erikoinen ravintola jossa on kuusitoista erilaista ruokatarjousta ja keskellä yhteiset ruokailutilat. Täällä voi syödä intialaista, kiinalaista, libanonilaista, italialaista, kreikkalaista, kebabia, pizzaa ja hampurilasia, salaatteja, melkein mitä vaan, valtavan suuria annoksia halvalla. Täällä on ravintolat avoinna kello 11-22 ja katutasolla kello 9-23. Katutsaon ruokapaikoilla on terassikin kesäaikaan. Sitä paitsi täältä voi ostaa ruuat mukaansa. Suosittelen!

Hotorget 2008a.jpg

Hötorgshallen, kauppahalli, Hötorget

Tuosta oikeanpuoleisesta ovesta sisään ja hissihihnalla alas kauppahalliin. Sieltä löytyy ruokaa ja ruokatarvikkeita ympäri maapallon. Hallissa voi myös ruokailla tai ostaa valmista ruokaa mukaansa.



Hamngatan

Tämä erittäin vilkas katu kulkee Sergels Torg'ilta Nybroviken'iin. Hamngatan on Tukholman yksi suosituimmista shoppingkaduista. Täällä sijaitsee NK-tavaratalo ja ostoskeksus Gallerian. Kadun varrella sijaitsee myös Sverige Huset ja Kungsträdgårdenin iso puistoalue sekä useita upeita palatseja. Hamngatan vaatii aivan oman postauksensa myöhemmin.



Hallwylska Museet, Hamngatan 4
 Tämä palatsi on vain nähtävä! Lisää siitä myöhemmin.



 Hallwylska palatset



 Gallerian ostoskeskus useammassa kerroksessa, Hamngatan



Nordiska kompaniet, NK-tavaratalo, Hamngatan

Nordiska Kompaniet perustettiin vuonna 1902. Kun KM Lundbergin firma  ja Benjamin Lejan firma Leja yhtyivät. Rikas juutalaista alkuperää oleva herra Josef Sahs'ia pidetään NK-tavaratalon perustajana. Hän perusti myös Epa tavarataloketjun Ruotsiin ja tavaratalon Buenos Airesiin. Tämä herra perusti myös Ruotsin työantajien keskusliiton. Hän oli uranuurtaja monella saralla. Hän on ollut erittäin tärkeä henkilö koko Ruotsin kannalta katsottuna, kuten Sachsin sukulaiset Wallenbergitkin.

Tämä tavartalo on enimmäkseen luxusta.  Nykyään Nordiska Kompaniet omistaa vain rakennuksen. He vuokraavat tiloja kenelle tahaasa joka haluaa oman myyntinurkkauksensa tavarataloon.



Kungsträdgården, Kungsan kansankielellä

Tämä puisto on Tukholman suosituin niin kesällä kuin talvellakin.



Kungsträdgården, kuninkaanpuisto 1890-1900

Tällä torilla, lähinnä merta, sijaitsi  aikoinaan palatsi nimeltä Makalös, verraton. Tontin omisti sen ajan rikkaimpia aattelisia de la Gardie'n suku. Jakob Pontus de la Gardie oli valtiomarsalkaa, kreivi, sotapäällikkö. Jakob syntyi Tallinassa ja kuoli Tukholmassa Hän eli 1500-1600-lukujen vaihteessa. Hän ehti elämään nelisenkymmentä vuotta Ruotsin suurvallan ajalla. Makalös palatsin, palatsi verraton, ja puistoalueen ympärillä oli aitaus ja alueella sai oleskella vain kuinkaalliset ja de la Gardiet ja heidän ystävänsä. Kungsträdgården vaatii oman postauksen myöhemmin...



Kesäkahvila Kungsträdgården'issa



Banerska palatset, Kungsträdgården, Västra Trädgårdsgatan

Svante Gustavsson Banér syntyi Djursholm'in linnassa vuonna 1583 ja kuoli Riga'ssa vuonna 1628. Svanten isä oli hovimarsalkka kuninkaan hovissa ja äiti kuului kuninkaalliseen Sturen sukuun, johon kuului myös kuninkaalinen Bonden suku.
Svante puolestaan meni naimisiin Ebba Gripin kanssa ja sai näin ollen herran paikan Maurizbergin linnassakin, jonka omistaa nykyään Liisa Lipsanen.



Rakennuksen omistaa nykyään Oddfellows nimien järjestö.



Kungliga Dramatiska Teatern, Dramaten, Nybroviken

Teatteri avattiin käyttöön vuonna 1908. Kuningas Gustav III perusti teatterin. Arkkitehti Fredrik Lillekvist suunnitteli tämän valkoisen jugend tyylisen teatterirakennuksen hieman kansallisromanttiseen sävyyn. Hän laittoi jopa pienen kirkontornin teatterin katolle. Julkisivu on valmistettu kallisarvoisesta Ekebergs'marmorista. Ekebergs marmori on vaaleaa dolomiittimarmoria jota löytyy Hjälmaren järven rannalta. Tukholmassakaan ei ole montakaan rakennusta joihin on käytetty Ekebergsmarmoria. Sen verran kallista se on ja ehkä hravinaistakin.

Sen ajan taitavimmat kuvaveistäjät Carl Milles ja Christian Eriksson  saivat veistää marmorista julksivun. Kaiken kaikkiaan 25 sen ajan kuuluisinta taiteilijaa ja kuvanveistäjää oli valmistamassa tätä upeaa rakennusta, sisältä- ja ukoapäin.


 Dramaten



 Dramaten
Tässä ryhmässä ovat arkkitehti, runoilija, dramaatikko, kuvanveistäjä ja taidemaalari, kaikki edustettuina.



 On siinä pojilla ollut veistämistä..



Berzeliiparken sijaitsee Dramaten'in teatterin edustalla Nybrioviken'issä. John Jakob Berzelius eli 1700-1800-lukujen vaihteesa. Hän on Ruotsin kemian isä. Hän keksi ceriumin, selenin, kiselin ja toriumin. 



Jöns Jakob Berzeliuksen patsas seisoo tässä oman nimensä saaneessa pienessä puistossa.

Athenum för flickor.JPG

Sveavägen on ehdottomasti yksi Tukholman ja Norrmalmin pääkaduista. Kuvassa Ateneum för Flickor, Ateneumi tytöille. Koulu oli yksityiskoulu joka suljettiin vuonna 1939, jolloin koulu lyötiin yhteen kahden muun koulun kanssa ja näin syntyi Norrmalmin kunnallinen tyttökoulu.

Bengt Herlov Svensson Sektorns mekanik Sveavägen.JPG

Bengt Herlov Svensson'in taideteos Sveavägenin varressa

Ulrik Samuelsson Parabol.JPG

Ulrik Samuelsson'in taideteos Sveavägenin varrella. Samuelsson suunnitteli Kungsträdgårdenin metroaseman.



Tämä omasta mielestäni ihana taideteos löytyy Tukholman keskusrautatieasemalta ja se on myös Samuelssonin teos.



Adolf Fredriks kyrka, Sveavägen

Carl Fredrik Adelcranz suunnitteli kirkon. Hän oli hyvin ahkera ja suosittu arkkitehti Tukholmassa 1700-luvulla. Kuingas Adolf Fredrik laittoi peruskiven kirkkoon vuonna 1768 ja siksi kirkko sai  kuninkaalta nimensä. Kuninkaan pojat kuningas Gustav III ja herttua Karl, sittemmin kuningas Karl XIII, kävivät yhdessä vihkimässä kirkon käyttöön.

Kirkkoa ennen paikalla seisoi puinen kappeli joka oli pyhitetty Sankt Olof'ille, Pyhälle Olaville. Kirkko rakennettiin sitten kappelin ympärille. Pyhä Olavi oli norjalainen kuningas joskus siinä 995-1030. Hän on Norjan kansallispyhimys.


Olof Palmen hauta 

Tämä hauta sijaitsee aivan kirkon sisäänkäynnin edessä, joten sitä ei tarvitse etsiä. 

Kirkossa on useita kallisarvoisia esineitä ja taideteoksia. Kirkon ulkopuoella on vanha hautausmaa jossa lepää useita ruotsalaisia merkkihenkiöitä Olof Palmen lisäksi. Ranskalainen filosofi Rene Descartes on saanut viimeisen leposijansa juuri tällä pienellä hautausmaaalla. Rene Descartes oleskeli pitkät ajat Tukholmassa kuningatar Kristiinan pyynnöstä ja Descartes kuoli Tukholmassa.


Handelshögskolan, Kauppakorkeakoulu, Sveavägen


Stokholms Statdsbibliotek, kaupunginkirjasto, Sveavägen

Tämän  upean kaupungin kirjaston on yksi  Ruotsin ehdottomasti kuuluisimpia arkkitehtejä Gunnar Asplund suunnitellut.

Knut ja Alice Wallenberg'in säätiö  lahjoitti varat Tukholman kaupungille vuonna 1018 tämän kirjaston rakentamista varten. Kirjaston kävi vihkimässä prinssi Eugen,  silloinen opetusministeri, tirehtööri K A Wallenberg ja Karl Otto Bonnier muun muassa.



Kirjaston vieressä sijaitsee aivan ihana kukkula nimeltä Observatoriolunden., observatoriolehto. Täällä on sijainnut Tukholman vanha Obseratorio, jossa on nykyään museo. Observatorioon pääsee Drottninggatan'in päästä kujaa ylös kukkulalle. 

Drottninggatan päätyy tähän lehtoon. Suosittelen kävellä Drottninggatania pitkin aivan tänne perille saakka. Sveavägenin puolella sijaitsee iso vesiallas jossa linnut uiskentelvat ja jonka ympärillä tukholmalaiset kesäaikaan istuskelevat ja virkistyvät.


Observatorio


Thule Huset joka on myös nimeltään Scandia huset, sijaitsee Sveavägen'illä. Tämä on konttorirakennus, jonka rakennutti Olof Palmen isoisä, joka omisti Ruotsin ensimmäisen vakuutusyhtiön nimeltä Thule.

Muuten...Olof Palme  murhattiin tämän rakennuksen kulmalla, joka on kuvassa lähinnä. Hänet haudattiin kadun toiselle puolelle Adolf Fredrik'in kirkon edustalle. Se nyt oli vain sattuma että hänet murhattiin juuri tämän talon kulmalla, mutta kunhan nyt kuitenkin mainitsin, että se oli jotenkin kohtalon ivaa että se tapahtui juuri tässä.


Centralbadet, keskuskylpylä, Drottninggatan

Tämä kylpylä on korkeatasoinen aivan kuten rakennuskin, jossa se sijaitsee ja sen pieni puistoalue sisäpihan puolella. Sisäpiha kuuluu oikeastaan alunperin  Hårlemanska Malmgården'iin/Hårlemanin kesäasuntoon. Hänen isänsä oli hovipuutarhamestari ja hän rakennutti malmgårdenin, johon hän itse suunnitteli puutarhan. Ruotsin kuningatar Ulrika Eleonora kutsui Hårlemannin Hollannista asti Tukholmaan hoitamaan ja suunnittelemaan hoville puutarhoja. Hårleman'ien jälkeen rakennuksen on omistanut monta henkilöä. Kunnes arkkitehti Wilhelm Klemming muutti asumaan rakennukseen ja korjautti malmgårdenin, puutarhan ja suunniitteli Centralbadet'in.



Sisäänkäynti Drottninggatan'ilta Centralbadet'iin
Toinen sisäänkäynti on Holländaregatan'ilta.

Tämä kylpylä sijaitsee aivan keskellä kaupunkia kylpyläpuutarhan keskellä. Samassa rakennuksessa on myös kahvila/ravintola.


Norra Latin, Drottninggatan

Rakennuksessa sijaitsee kymmenisen ravintoaa ja kahvilaa. Kuten kuvassakin näkyy niin kesällä on kahvila Skolgården avoinna rakennuksen pihalla. Minulla ei ole aavistustakaan että pääseekö tuohon kahvilaan ulkopuoleltakin, vaikko vain rakennuksen kautta.

Norra Latin oli alunperin poikakoulu 1880-luvulla. Rakennus on uuskorjattu konferenssikeskukseksi. Rakennus sijaitsee isolla tontilla. Sen edustalla sijaitsee ravintola, konditoria ja Queen's Hotel, siis tontin ulkopuolella Drottninggatan'in varrella. Vastapäätä sijaitsee sisäänkäynti Centralbadet'iin. 

Kylpylän sisäänkäynnin vieressä sijaitsee yksi Tukholman vanhimmista italialaisista pizzeria/ravintoloista Al Forno. Lounasruuat ovat halpoja ja hyviä. Päivälinen on sitten jo kalliimpi, mutta laatu on hyvä tässä italianossa.


Spökparken, kummituspuisto, Drottningagatan


Spökparken, Drottninggatan 116
Puistoon  pääsee  Holländargatan'in puoleltakin.

Tässä rakennuksessa sijaitsi aikoinaan Tukholman yliopisto, jonka pihassa sijaitsee ns Schefflerska Malmgården, jota nimitetään myös nimellä Spökslottet, haamulinna. Linnassa asui Lars Johan Hierta'n leskivaimo kahden tyttärensä kanssa. Lars Johan Hierta perusti Aftonbladet nimisen lehden. Alunperin rakennus oli rakennettu saksalaiselle kauppiaalle nimeltä Petter Scheffler. Tässä rakennuksessa  ja sen ulkopuolellakin kummitteli 1700-luvulla.

Spökparken'in puisto ja rakennukset ovat kulttuurisuojattuja. Moni käy kesäaikaan syömänsä eväänsä tässä puistossa.


Skånebanken, Drottninggatan 5

Tämä entinen pankkirakennus sijaitsee lähellä Ruotsin hallituksen rakennusta Rosenbad. Tämä pankkirakennus on rakennettu siihen aikaan kun pankkitaloilla oli mahtava pondus. Pankit kilpailivat siitä että kenellä oli komein pankkirakennus. Tämä oli tapa saada asiakkaita siihen aikaan. Nykyään rakennuksessa pidetään konferansseja.


Sydsvenska kreditbolaget

Gustav Wickman suunnitteli kaksi pankkirakennusta tämän lisäksi, tuon edellä mainitun Skånebanken'in ja Sundsvallsbanken'in. Kaikki kolme Jugend- tyyppisiä rakennuksia.


Adolf Fredriks skola, Dalagatan

Tämä kolu on peruskoulu mutta koulussa käy vain lapsia joilla on suuri musiikkikiinnostus ja jotka aikovat saada musiikista työsaran itselleen. Koulun rakennutti Adolf Fredrikin seurakunta ja siksi koulu sai nimeseen kuninkaan nimen. Tässä koulussa on käynyt monet tunnetut ruotsalaiset muusikot ja laulajat. Koululla on myös oma tunnettu poikakuoro.


Sankt Johannes Kyrkan, Johannesgatan 21

Tämä kaunis kirkko seisoo Tukholmanharjulla vanhan hautausmaapuiston keskellä. Alueelle rakennetiin nimittäin hautuskappeli vuonna 1651. Kuningas Gustav III rakennutti tämän tiilikirkon  seurakuntalaisille 1770-luvulla. Kuingas antoi monelle arkkitehdille ehdotuksen suunnitella kirkko, mutta mikään ei oikein kelvannut kuninkaalle. Lopulta Carl Möller'in uusgoottinen kirkko suunnitelma sai kuninkaan tyytyväiseksi. Kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1890, sata vuotta myöhemmin kuin kuningas Gustav III pani kirkon rakennussuunnitelman aluelle. Kuningas Oskar II oli mukana kirkon vihkiäisissä. 


Sankt Johannes kyrka


Birger Jarlsgatan, arkkitehti Carl Bergsten'in suunnittelema rakennus


David Bagarens Gata ja Brunkebergstunneln

David Bagarens Gata kulkee tuolla portaiden päällä. Katu kulkee Malmskillnadsgatanin ja Birger Jarlsgatanin välillä.  Katu on vain noin 200 metriä pitkä ja matkan varrella on toisetkin portaat alas harjulta. Maan alla harjun sisällä kulee myös maanalainen tunneli Brukebergstunneln, näitten kaksien portiden välillä. Tunneli on 230 metriä pitkä ja se on suljetaan yön ajaksi.

Tukhomalaiset muistavat tämän kadun Olof Palmen murhaajan pakokatuna. Murhaaja juoksi nuo portaat ylös ja hävisi jonnekin portaiden päällä. Luultavasti hän pakeni johonkin rakennukseen siellä ylhäällä David Bagarens Gatan'illa.



Brunkebergstunneln


Nalen, Regeringsgatan 74

Nalen on vanha huvipalatsi vuodelta 1888. Alunperin paikan nimi oli Nationalpalatset, kansallispalatsi, josta sitten värkättiin lyhennys Nalen. Rakennuksen huoneet ja salit ovat salonkityylisiä. 1960-luvulle  saakka oli Nalen erittän suosittu huvittelupaikka. Yhteen aikaan Nalen oli Jazz-klubi. Nykyään siellä on useita eri esiintymistiloja, ravintoloita ja baareja.

Glenn Miller Café, Brunnsgatan 21. Tämä on Tukholman nykyinen jazzravintola.


Rosenbadsparken on pieni puisto Strömmgatanin varrella. Rosenbad on Ruotsin hallituksen rakennus ja sen itäpuolella sijaitsee Sagerska huset, jossa sijaitsee pääministerin asunto. Näillä puiston penkeillä saattaa nähdä pääministerin rouvansa kanssa paistattamassa päivää.

Tämä on suosittu levähdyspaikka Ruotsin hallitustalon Rosenbadin seinustalla, aivan keskellä kaupunkia. Taustalla puitten katveessa pilkottaa Ruotsin Taideakademia.


Rosenbadsparken, Morgonbad, aamukylpy, Anders Zorn


Centralpalatset, Jakobsgatan

Tässä rakennuksessa sijaitsee Valtion kiinteistövirasto nykyään. Siinä lienee vieläkin jonkun ministerön tiloja. Pohjakerroksessa sijaitsee japanilainen ravintola.


Rakennuksessa on kauniit Jugend-tyyliset katukyltit. Rakennus seisoo kolmen kadun risteyksessä.


Konstakademin, Fredsgatan 12/Jakobsgatan 27

 Avoinna tiistaista perjantaihin kello 11-17
lauantaina ja sunnuntaina kello 12-16

Kirjasto avoinna tiistaista torstaihin kello 13-18
Myymälä avoinna  tiistaista perjantaihin kello 12-16

Kahvila Lanthandels Espresso avoinna tiistaista perjantaihin kello 11-17 
lauantai-sunnuntai kello 12-16.

Tämä on alunperin nimeltään Kungliga Akademin för de fria konsterna, mutta helpompihan se on sanoa Konstakademi. Rakennuksen omisti Sparren aattelissuku. Axel Carlsson Saparre oli överståthållare, siis eräänlainen maaherra, kuninkaan virassa. Hän oli myös kuningatar Kristinan kammarherre, kamariherra. 

Konstakademin stockholm entre 2008.jpg

Taideakademian aula

Akademiassa pidetään näyttelyjä, luentoja, konsertteja, tapahtumia jne. Kirjastokin löytyy rakennuksesta. Akademia omistaa suuren kokoelman taidetta. Toisessa kerroksessa sijaitee kahvila/ravintola joka tarjoaa arkipäiväksi hieman luksusta. Tämä kahvila/ravitolaketju Lanthandel Espresso on aivan parhaasta päästä.


Hotel Lydmar, Hovsslagargatan, Blasieholmen

Erittäin kodikas luksushotelli jossa on erilaisia huoneita. Sijainti on erinomainen. Olisikohan tämä hotelli Tukhoman ykköshotelli, ei ainakaan kovin kaukana siitä. Tämä on perfekt! Mutta kallis.


Blasieholmskyrkan, Blasieholmin kirkko, ei ole enää kirkko, vaan se myytiin yksityiselle vuonna 1964. Tämä kirkkojen ostaminen on rikkaitten investointi keino. Ostaa ja kunnostaa kirkkorakennus uuuteen uskoon ja myydä se vuoden päästä puolta kallimmaalla hinnalla kuin mitä on sen ostanut.



Bolinderska palatset, Grand Hotel

Tämä  viiden tähden hotelli on niin tunnettu ettei se ehkä kaipaa esittelyä lainkaan. Tuo viereinenkin rakennus vasemmalla on se alkuperäinen hotellirakennus, mutta tämä kuvassa keskellä oleva rakennus Bolinderska palatset,  liitettiin myöhemmin hotelliin. Tässä osiossa hotellia asuu ne kaikista hienoimmat hotellivieraat.

Arkkiethti Helgo Zettervall pani parastaan kun hän suunniitteli tämän palatsin. Hän oli Tiedekakadamian professori joka sunnitteli kymmeniä kirkkoja ja koulurakennuksia Ruotsiin. Hän suunnitteli ja korjasi useita linnoja ja useamman palatsin ja hotellinkin. Zettervall suunniiteli myös kaakeliuuneja Röstrandille. Kuinka yksi ihminenon voinut ehtiä tekemään niin paljon elämässään.



 kuinkaallinen musikaalinen akademia, Nybrokajen

Rakennus on nimeltään Hornska palatset tai Ministerbostället. Rakennuksen ovat omistaaneet myös kuningatar Kristina, Gyllenstierna, Gustav Horn, Hans von Fersen ja Carl Reinhold von Fersen. Näistä von Fersen suvun miehistä kerron myöhemmin lisää.

Akademian musiikkisali oli kauan peruskorjausten alla ja kun se avattiin uudestaan niin olin mukana avajaiskonsertissa.



Nationalmuseum, Strömmen, Blasieholmen



Strand Hotel, nykyinen Radisson Blue,  Nybrokajen, Blasieholmen



Våghusgränd, Baliesholmen


Klara Mälarstrand


Stadshuskajen, tästä lähtee Mälaren järvellä risteilevät laivat


Klara Församlingshus, Klara kirkon seurakuntatalo, Klara Östra Kyrkogatan

Arkkitehti Georg Ringström'in suunnittelema rakennus. Seurakuntakodissaa sui aikoinaan kirkkoherra ja pappeja, lukkari, kanttori ja diakonissoja.



Klara Församlingshus


Nybroviken ja Nybrohamn on kaunis paikka, varsinkin kesällä


Birger Jarls Bassagen
Rakennus on konttoritalo. Sen sisällä kulkee galleriakäytävä, joka kulkee Smålandsgatanin ja Mäster Samulelsgatanin välillä. Kuvassa vasemmalla Smålandsgatan kaariholvi josta galleriakäytävä alkaa.


Norrmalmstorg oli alunperin nimeltään Packaretorget. Fiskartorget nimellä se on myös kulkenut yhteen aikaan.


Norrmalmstorg,  brasseria Vau de Ville. Klassinen romanttinen brasseria, mutta kallis.


Konstnärshuset, taiteilijoiden talo, Smålandsgatan 7

Arkkitehti Ludwig Petersonin suunnittelema rakennus Taiteilija yhdistykselle. Rakennus tomii taidegalleriana nykyään. 

Konstnärshuset 06.JPG


Konstanärshuset ja Konstnärsbaren KB, Smålandsgatan 7


Fersenska palatset


Burmanska Palatset



Grand Hotel



Museiparken



Kansallismuseo



Tegnérlunden sijaitsee Tegnérgatanilla. Kadun varrella sijaitsee useita kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia. Tegnérlunden on todellinen luonnonkehto keskellä kaupunkia.

Tegner 7 2010.JPG 

Swedenbogs Minneskyrka tai Uusi kirkko, Tegnérlunden 7

Kirkko on avoinna joka keksiviikko kello 17-19.

Emanuel Swedenborg syntyi Tukholmassa vuonna 1688. Hänen isänsä oli piispa. Ylioppilaaksi päästyään Emanuel matkusti opintomatkalle Englantiin, Hollantiin, Ranskaan ja Saksaan. Kotiin palattuaan hän teki useita keksintöjä ja perusti tieteellisen julkaisun nimeltä Daedalus Hyperboreus. Hän teki töitä valtiolle kaivosinspektöörinä ja edusti aatelistoa Ruotsin eduskunnan yläkammarissa. Kaiken tämän lisäksi hän oli kiinnostunut luonnontieteistä ja luonnonfilosofiasta, jota nykyään nimitetään psykologiksi. Kaiken kukkuraksi hän koki herätyksen. Hän alkoi kirjoittaa kirjoja latinankielellä uskonnollisista aiheista. Hän jutteli enkeleiden kanssa 25 vuotta ja Jumala puhutteli häntä henkilökohtaisesti. Swedenborg kuoli Lontoossa ja  hänet haudattiin Lontoon ruotsalaiseen kirkkoon. Kirkko kuitenkin päätettiin hajoittaa ja  vuonna 1908 siirrettiin Swedenborgin jälkeenjäännökset Uppasalan tuomiokirkkoon. Tälle erittäin merkittävälle ja merkilliselle ruotsalaiselle tehtiin oma kappeli Uppsalan tuomiokirkkon.


Tämä kirkko Tukholmassa on Swedenborgin muistolle  rakennettu kirkko.

Tegner 5 och 7.jpg

Rakennus kirkon vasemmalla puolella on Enskilda Gymnasiet. Tässä opinahjossa tähdätään parhaaseen mahdolliseen tulokseen. Tässä koulussa opiskelee vain erittäin opinhaluisia oppilaita ja heidän varakkaat vanhemmat kustantavat yhdessä koulun kustannukset.



Tegnérlunden



Strindberg monument, Tegnérlunden



Tegnérlunden



Tegnérlunden



 Tegnérlunden



Sankt Peters kyrkan, Kammargatan

Tämä kirkko on melkoisen upea ulkoapäin. Kirkkosali yllättävän yksinkertainen eikä se edes muistuta millään lailla kirkkosalia. Ehkä se johtuu siitä että tämä kirkko oli metodistikirkko. Nykyään kirkko kuuluu Ekumeniaseurakunnalle, johon Metodistikirkko kuuluu nykyään. Ekumeniakirkko toimii yhteistyössä Ruotsin kirkon kanssa.

 

Upplandsgatan



Ateneum för flickor, Sveavägen



Davidsonska Huset, Gustav Adolfstorg



Skandinaviska Banken, Gustav Adolfstorg, joka sijaitsee Strömmen'in varrella.

Tämä oli Wallenberg'ien omistama pankki, mutta he rakensivat uuden pankkitaon Sveavägenin varrelle.  Tämän torin reunalla sijaitsee Ulkoministeriö, Oopera, Danmarks Hus, Davidsonska Huset, Ruotsin Ykisityisen Keskuspankin päärakennus ja Skandinaviska Banken, jossa nykyään sijaitsee puolustusministeriö ja tanssimuseo. 



Sveriges Privata Centralbank, Gustav Adolfstorg



Davidsonska huset 2013b.jpg

Davidsonska Huset, Gustaf Adolfstorg

Davidsonska huset 2013d.jpg



Norra Bantorget



Ruotsin Keskusammattijärjetön talo

Norra Bantorget sijaitsee Vasagatanin pohjoispäässä. Aikoinan torilla oli torimyyntiä joten tämä on vieläkin nimeltään tori, vaikka mitään torimyyntiä ei enää ole. On vain puistoalue katuejn välissä. Medborgarplatsen Södermalmilla oli aikoinaan nimeltään Södra Bantorget ja tämä Norra Bantorget. Ban tarkoittaa lähellä kulkeevaa rautatietä ja asemalaluetta. Torin vierellä sijaitsi aikoinaan lastenkoti ja vankila.

Brantingmonumentet, norra sidan (vänster) och södra sidan. Foto från juni 2012.

Brantingmonumentet seisoo keskellä puistoa. Monumentti pystytettiin Jalmar Brantingin kunniaksi. Hän oli yksi Ruotsin työväenliikkeen pionjäärejä ja Ruotsin ensimmäinen sosiaalidemokraattinen pääministeri. Sen ajan kuningas Gustav V oli koulukaveri Jalmar Brantingin kanssa. Molemmat opiskelivat samanaikaisesti Beskowska Skolan'issa Engelbrecktgatnan'illa. Beskowska Skolan'issa kävi myös kuninkaan pojat Oscar, Carl ja Eugen koulunsa, samoin prinssi Bertil myöhemmin. Olof Palme kävi myös tässä koulussa sekä pitkä liuta tunnettuja tukholmalaisia hekilöitä.

Brantingmonumentet, norra sidan (vänster) och södra sidan. Foto från juni 2012.

Norra Bantorget on toiminut Tukholman poliittisena torina ns Tukholman punaisena torina. Tällä torilla on mieltäosoitettu eräänkin kerran. 



Mitt Hjärta i Världen, Minun syädämeni maailmassa, Nils Dalgrenin teos.



Mäster Palm, patsas kuvaa August Palm'ia, Ture Johanssonin veistos



Clarion Hotel, sijaitsee Norra Bantorget'in ja rautatien välissä, josta purettiin kaikki rakennukset ja bussilaiturit pois 2000-luvun alkuvuosina ja uusia rakennuksia rakennettiin tilalle.


Lähinnä rautateitä sijaitsee tämä uusi modeni rakennus nimeltä Flat Iron Building. Tämän konttoritalon rakentamien tuli maksamaan ennätyssumman rahaa. Vakuutusyhtiö Scandia pani varojaan likoon. Ruotsissa ei vaan rikkaat yksityiset investoi varojaan vaan myös suuremmat firmat kuten tämä rikas vakuutusyhtiö Scandia. He kustansivat rakentamisen ja sitten möivät sen eteenpäin, hyvällä voittosummalla.

S:ta Clara kyrka

Klara Kyrkan, Klarabergsgatan 37

Tämä kirkko on Tukholman keskeisimpiä kirkkoja. Kirkon ovet ovat aina avoinna päiväsaikaan. Kirkko on antanut viime vuosina maahamuttajamiesten nukkua öisin kirkkotiloissa patjoilla, koska asuntopula on aivan valtava Tukholmassa.

Klarakirche stockholm2.jpg


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti