lauantai 27. kesäkuuta 2015

Adolf Fredriks kyrka

Adolf Fredriks kyrka

Adolf Fredriks kyrka, Holländargatan 16, Norrmalm

Kirkkoon on myös portti Adolf Fredriks kyrkogatanilta, mutta ei Sveavägeniltä.
Adolf Fredriks kyrka, torn.JPG

Adolf Fredrikin kirkossa on usein musiikkihetkiä, joihin on yleensä ilmainen sisäänpääsy. Kirkon oma nuorisokuoro esiintyy usein. Urkukonsertteja pidetään myös usein lounasaikaan. 

Adolf Fredriks skola.jpg

Adolf Fredriks Musikskola

Kirkon nuorisokuoro on erittäin tunnettu koko Euroopassa. He ovat laulaneet esimerkiksi Westminsterin katedraalissa Lontoossa. Useimmat näistä nuorista käy tai ovat käyneet Adof Fredrikin musiikkikoulua, joka on erikoistunut musiikkiin. Tässä koulussa on useat ruotsalaiset musiikkiartistit niin vanhemmat kuin nuoremmatkin käyneet koulunsa. Koulu sijaitsee vain noin 100 metriä kirkosta.


Kirkon tornissa on hieno kellopeli, jossa on 24 kelloa ja kaksi oktaavia. Kellot soittaa autommaatisesti neljä kertaa vuorokaudessa. Mutta kelloja voi soittaa myös manuaalisesti tarvittaessa. Kirkossa pidetään silloin tällöin erikoisia kellokonsertteja.


Kirkko on avoinna:
 
maanantaisin kello 13.00-19.00
 ja tiistaista sunnuntaihin kello 10.00-16.00

Adolf Fredriks kyrka, minneslund.JPG

 Muistolehto



Olof Palmen hauta


Sven Hedin oli ruotsalainen tutkimusmatkailija ja Ruotsin akatemian jäsen. Vuonna 1902 kuningas aatteloi hänet. Hänestä tuli viimeinen henkilö, joka aateloitiin Ruotsissa.

Sven Hedinin hauta sijaitsee kirkon ympärillä sijaitsevan hautausmaan vasemmanpuoleisessa, takimmaisessa kulmauksessa. Kesäaikaan haudan päällä ja ympärillä kasvaa korkeaa kasvillisuutta, jottei hautaa tahdo edes nähdä.


Sven Hedinin tukimusmatkoja


Kirkon sisällä on Sven Hedinin muistolaatta

Kirkon pienellä hautausmaalla lepää monia muitakin ruotsalaisia kuuluisia henkilöitä mm Johan Tobias Sergel ja Hjalmar Branting. Tobias Sergel oli kuvanveistäjä, maalarimestari, piirtäjä ja Vasaordenin ritari. Vasa-ritarikunta/Vasaorden)on ruotsalainen ritarikunta, joka perustettiin Kustaa III:n valtakaudella vuonna 1772.

Tobias Sergel suunnitteli Adolf Fredrikin kirkon pääalttariasetelman.


Vanhat koulukaverit Hjalmar Branting ja kuningas Gustav V, tai Kurre Femma, kuten kuningasta kutsutaan. Hjallmar Branting sai puolet Nobelin rauhanpalkinnosta vuonna 1921. Karl Hjalmar Branting (1860 – 1925) oli ruotsalainen poliitikko. Hän toimi Ruotsin  pääministerinä vuosina 1920, 1921–1923 ja 1924–1925.

Hjalmar Branting oli sosiaalidemokraattinen politikko, josta tuli ensimmäinen sosiaalidemokraattinen pääministeri vuonna 1920. Branting kasvoi rikkaassa porvarissuvussa kuten useammat muutkin ruotsalaiset sosiaalidemokraarttiset poliitikot ja pääministerit. Hjalmar Branting kävi samaa koulua kuin tuleva Ruotsin kuningas Gustav V. Samassa Beskowin poikakoulussa, Engelbräcktsgatanin varressa, kävi myös Olof Palme koulunsa ja monen monta prinssiä ja kuuluisuutta. Olof Palme kuului silloiseen Ruotsin rikkaimpaan sukuun. Olof Palmesta ei oikein tykätty Ruotsissa, koska hän oli aivan liian rikas sosiaalidemokraatiksi ja enempi kiinnostunut ulkopolitiikasta kuin sisäpolitikkasta. 


Nykyinen kuningas Carl XIV Gustav matkalla kouluun yhdessä 'nannynsa' Ingrid "Nenne" Björnbergin kanssa. Prinssi Carl Gustavin koulu sijaitsi Tysta Gatan'illa, Östermalmilla. 


Broms skolan oli pieni yksityiskoulu jossa prinssi Carl Gustav kävi.

Adolf Fredriks kyrka-042.jpg

 Adolf Fredrikin kirkon sisäänkäynti

Adolf Fredriks kyrka december 2012.jpg

Arkkitehti Carl Fredrik Adelcrantz sai suunitella tämän kirkon, joka sai kuningas Adolf Fredrikin nimen. Adelcranzin isä oli myös arkkitehti nimeltä Göran Josuae Törnquist, kunnes kuningas aateloi hänet ja hän otti sukunimekseen Adelcranz.

Carl Fredrik alkoi opiskella arkkitehdiksi vasta isänsä kuoltua. Hän teki opiskelumatkoja, Ranskaan, Saksaan, Hollantiin ja Italiaan. Kotiin palattuuaan hän sai alkaa avustamaan Carl Hårlemania kuninaanlinnan rakentamisessa. Hänen suunnitelmiensa mukaisesti rakennettiin Gustavianska Operanhuset, Drottningholmin linnan teatteri ja Ulriksdalin linnan teatteri Confidence. Hän oli mukana rakentamassa Svartsjön ja Sturehovin linnoja. Suvulleen hän rakensi Adelcranzka palatset ja kesätilan Trångsunds gårdin. Hän sai pitkänlistan titteleitä kuninkaalliselta hovilta ja tuolin kuninkaallisessa Vetenskapsakademin/Tiedeakademiassa. Ruotsissa on pitkä liuta kuninkaallisia akatemioita, joita ei pidä sotkea yliopistollisiin akatemioihin.

Adolf Fredriks.  Altaret.JPG



Kuningas Adolf  Fredrik 1710-1771

Kuningas Adolf Fredrik laski ensimmäisen kiven kirkkorakennukseen. Adolf Fredrik syntyi Gottorpin linnassa, joka sijaitsee Saksassa, lähellä Tanskan rajaa. Holstein-Gottorpin ruhtinassukuun kuuluu suurin piirtein kaikki eurooppalaiset kuningassuvut tavalla tai toisella. Tanskan nykyinen valtaapitävä kuningatar  Margrethe II johtuu suoraan ilman katkoa tämän suvun Oldenburghaarasta. Voi sanoa että nykyinen Tanskan kuningatar Margrethe II on kaikista kuninkaallisin kaikista kuninkaallisista. Fredrik I Tanskan kuningas oli Adolf Holstein-Gottorpin poika, joka oli Tanskan, Ruotsin ja Norjan ensimmäinen Oldenburg-sukuinen kuningas.

Kuningas Adolf Fredrik meni naimisiin Fredrik Suuren siskon Lovisa Ulrika Preussilaisen kanssa. Adolf Fredrikin äiti oli osittain ruotsalaista Vasa-sukua. Ruotsin ja Venäjän välisessä rauhassa solmittiin ehto, että Carl Fredrikistä tehdään Ruotsin kuningas. Nimittäin venäläinen kuningassuku oli läheistä sukua Carl Fredrikin äidin Albertina Fredrika av Baden-Durlachin suvun kanssa. 

Albertinan isä Fredrik VII Baden-Durlach on useiden Ruotsin kuninkaiden esi-isä, nimittäin koko Holstein-Gottorpin suku sekä Bernadotten suku polveutuvat Kustaa VI:n Adolfin äidin Victoria Badenista, josta tuli Ruotsin kuingatar aviodiuttuaan kuningas Gustav V:n kanssa, ja joka oli nykyisen Ruotsin kuninkaan Carl Gustavin isosiän isä. Albertinan äiti Augusta Maria syntyi myös Holstein-Gottorpin sukuun.

Kuningas Adolf Fredrik ei ollut kovinkaan mahtipontinen vaan erittäin keskiverto kuningas. Hän oli rauhallinen ja ystävällinen henkilö, josta hänen vaimonsa kuningatar Loviisa Ulrika piti huolen ja joka määräsi missä kaappi seisoo. Mutta he saivat pojan, josta kehkeytyi erittäin suosittu ja aktiivinen kuningas, Gustav III.


Tämä tässä on kristallista tehty kasteastia, mikä on valmistettu Orreforssin lasitehtaassa. Liss Eriksson on sen suunnittellut. Tuo raudasta taottu kynttelikkö on mielestäni erikoisen kaunis. Roomassa olen tottunut melko pelkistettyihin kynttelilaatikoihin, joista ei juuri ole silmäniloa kenellekään.

Adolf Fredriks kyrka poorbox.jpg

Entinen kirkon rahakirstu, varmasti melko painava, mitä ei hevillä varastettu.

Adolf Fredriks kyrka-014.jpg

Adolf Fredriks kyrka-024.jpg

Adolf Fredriks kyrka-021.jpg


Alttaritaulu on Johan Tobias Sergelin suunnitteelema. Se kuvaa Jeesuksen ylösnousemusta. Kirkkosali on erittäin avara ja valoisa. Isoista ikkunoista laskeutuu paljon valoa saliin ja salin valkoiset seinät tekee salin ilmapiiristä vieläkin valoisamman.


Ns Cartesius monumentet on myös Tobias Sergelin käsialaa. Monumentti on valmistettu kuuluisan ranskalaisen filosofin René Descartesin kunniaksi. Nimittän kuningatar Kristina kutsui René Descaretesin Tukholmaan. Kristina ja Descarets kävivät pitkiä keskusteluja filosofiasta ja ties mistä. 

Ruotsin kuningas Gustav III (kuningas Adolf Fredrikin poika) rakennutti tämän muistolaatan vuonna 1770. René Descartes oli aikansa kuuluisin ranskalainen filosofi. Hän syntyi 1596. René kävi Collège Royal jesuiittikoulun. Hänen vanhempansa olivat varakasta aatelissukua. Descartes muutti Pariisiin jossa hän opiskeli juristiksi. Sen jälkeen hän muutti Hollantiin ja kävi siellä Maurice de Nassaun sotakoulua. Opintojen jälkeen hän matukusteli ympäriinsä Saksassa ja kävi myös Köpenhaminassa.

Kaiken aikaa hän kehitteli uusia filosofis-matemaattis-tietteelliisä systeemejä. Hän matkusti Italiaan ja asettui lopulta asumaan Hollantiin. Hän kirjoitti useita afilosofia-aiheisia kirjoja. Hänet tuomittiin oikeudessa kehittämänsä kartesiolaisen filosofian suunnan takia. Ei hän sentään vankilaan joutunut, vaan Ranskan kuningas tarjosi hänelle eläkkeen. 

Vuonna 1694 hän matkusti Tukholmaan kuningatar Kristinan pyynnöstä. Kristina ja René olivat olleet jo kirjeenvaihdossa sitä ennen. Descates kirjoitti kirjansa Les Passions de l'ame. Kirja käsitti hänen tukimuksiaan aiheesta intohimo, passion. Käsitys intohimosta on todellakin muuttunut vuosisatojen varrella. Moderni käistyshän kuuluu että intohimo on opittava pitämän kurissa, sublimaation avulla, siten että intohimon impulssi tyydytetään jokllain muulla tavalla, kuten esimerkiksi taiteella, kulttuurilla tai  uskolla.

Mutta melko pian kirjan valmistuttua Descartes sairastui keuhkonkuumeeseen ja kuoli vuonna 1650 Tukholmassa. Vain neljä vuotta sen jälkeen kuningatar Kristina luopui kruunustaan ja matkusti Roomaan ja jäi sinne lopuksi ikäänsä. Tuskin kukaan uskoo että Descarten ja Kristinan välillä olisi ollut suhde.He molemmat olivat erittäin intelligenttejä persoonallisuuksia joita kiehtoi filosofiset keskustelut. Kristinalla ei luultavasti ollut koskaan miesystävää.

René Descartes on haudattu Adolf Fredrikin kirkon pihalle. Vuonna 1666 vietiin ainakin osa hänen jälkeenjääänöksistään Pariisiin ja ne löytyvät Saint Germaine des Presin ikivanhasta kirkosta, johon minä ihastuin ensinäkemälläni viikon kestäneellä Pariisin matkalla 1990-luvulla. Se on muuten ainoa kerta kun olen käynyt Pariisissa ja Ranskassa ylipäätään. Saint Germaine des Presin kirkko on ehkä kaikista vanhin kirkko, jonka olen nähnyt ja ehdottomasti yksi kauneimmista. Harmi vaan että Ranskan vallankumouksen aikoihin poistettiin kirkoista kaikki mikä saatiin irti. 

Germainen des Presin alue on aivan ihana alue. Muistan että me tavattiin nuori naishenkilö joka maleksi kadulla ja soitti posetiiviä ja kerjäsi sillä tavalla elannokseen. Hänellä oli elävä apina mukanaan, niin kuin perinteeseen kuuluu.

Kirkossa on nykyään upeat urut. Adolf Fredrikin koulun oppilaat saavat harjoitella urkujen soittoa näillä uruilla. He pitävät silloin tällöin ilmaisia urkukonserttejakin. 

Adolf Fredriks kyrka tak painting.jpg

Julius Gronberg on maalannut kuvat kattokoristeeseen. Tobias Sergel on luultavasti tehnyt tuon erittäin kauniin kehyksen.

Adolf Fredriks kyrka

Adolf Fredriks kyrka-028.jpg

Adolf Fredriks kyrka

Kirkon sisustustyyli on gustavialaista, johon on liitetty rokokoon piirteitä. Kirkko on maalattu kauttaaltaan valkoiseksi.

Adolf Fredriks kyrka, gravkapell.JPG

Kappeli missä säilytetään ruumiita ennen hautaamista


Adolf Fredriks kyrka-043.jpg

Adolf Fredrik. Sergel.JPG

Adolf Fredriks kyrka-036.jpg

Hjalmar Branting, grav.jpg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti