lauantai 4. heinäkuuta 2015

Spånga



Spånga-Tenstan alue kuuluu Tukholman kuntaan. Spångan ja Tenstan lisäksi alueeseen kuuluu Bromsten, Lunda, Solhem ja Flysta. Näistä Spånga on ikivanhaa asutusaluetta. Tällä alueella asuu noin 38 000 asukasta joista on yli puolet maahanmuuttajataustaisia, useimmat jo useassa sukuolvessa. Tensta on näistä nuorin asuinalue ja se rakennettiin silloin kun Tukholmaan rakennettiin miljoona uutta asuntoa, ns Miljoonaprojektin mukaan vuosina 1964-1974. Bromsten, Flysta, Solhem ja Sundby ovat vanhempia huvilakaupunginosia.


Vuonna 1949 Spånga socken hajoitettiin ja liitettiin kolmeen eri naapurikuntaan, Tukholmaan, Sundbybergiin ja Sollentunaan. Suurin osa Spångasta kuuluu Tukholman kuntaan.


Tässä alueet ja kunnat jotka kuuluvat Suur-Tukholmaan, joka on kauttaaltaan tiheään asuttua seutua. Spånga on Tukholman kunnan pohjoisin kaupunginosa, sijaitsee siis kartalla oranssin värisen alueen pohjoisimmassa osassa.


Spångan metroasema ja Spångan keskustaajama sijaitsee Solhem nimisessä distriktissä. Spångan keskustaajamassa tulee tunne kuin olisi joutunut maalaiskirkonkylään. Spånga on huvila-asuinalue, jota suomeksi ehkä kutsuttaisiin omakotialuetta. Huvilat täällä ovat toinen toistaan söötimpiä ja kaikki erilaisia ja erivärisiä. Varsinkin rautatien itäisellä puolella on mukava kävellä ja katsella sööttejä puuhuviloita puutarhojen keskellä. Joukossa on siellä täällä kauniita jugendtyylisiä talojakin. Kodikasta ja rauhallista.


Järvafältet on laaja viheralue Spånga-Tenstan pohjoisessa kulmauksessa. Järvafältet on myös luonnonreservaatti. Alueella sijaitsee myös kaksi muuta luonnonresevaattia, Hansta ja Igelbäcken.  

Järvafältet kuuluu Solnan, Tukholman, Sundbybergin, Sollentunan ja Järfällan kuntiin. Järfällan puoleisella alueela sijaisee Brakarbyn lentokenttä, Ikean tavarataloja ja Barkarbyn "kauppapaikka", Stockholm Quality Outlet Barkarby.


Aluetta on käytetty armeijan harjoituslaueena vuosina 1905-1970. Järvafältet kuuluu useanpaan asuinalueeseen ja kuntaan Spångan ympärillä. Nimensä alue on saanut alueella sijainneiden Järva kartanoiden nimestä. Järvan kartanoita oli kolme, Överjärvagård, Mellanjärva ja Nederjärva ja ne sijaitsivat Solnan kunnassa, joka  jo aikaisemmin oli oma kuntansa. Nimitys järva on luutavasti esipohjoismaalainen nimitys, joka tulee sanasta jorvis ja joka tarkoittaa soraa ja joka taas puolestaan viittaa Tukholman harjuun.



Järvafältenin aleuella sijaitsee lukuisia vanhoja kartanoita joissa asutaan vieläkin tai joissa on jonkinlaista toimintaa. Vanhimmat ovat viikinkien ajoilta.

Eggeby gård april 2015a.jpg

Eggeby gård interiör 2015a.jpg

Igelbäckens mynning vid Edsviken

Järvanfältenin ympärille on kasvanut uudempia asutuskeskuksia kuten Tensta, Rinkeby, Hjulsta, Akalla ja Husby, jotka kaikki rakennettiin 70-luvulla, kun asunnoista oli huutava pula. Nykyäänkin on vähintäin yhtä huutava pula asunnoista mutta vuokra-asuntoja ei ole rakennettu enää pitkään aikaan, ja monet vahemmat vuokra-asunnot on myyty asukkaille. Oikeastaan Ruotsissa ei ole samantapaisia omistusasuntoja kuin Suomessa, vaan Ruotsissa on vain asunto-oikeusasuntoja. 

Mellanjärvsgravfältet april 2015d.jpg

Mellanjärvan alueelta on löydetty  ikivanha hautausalue, joka on peräisin ajalta 500 eaa. Alueella on noin 175 kappaletta aivan silminnähtäviä hautakumpuja. Mellanjärvan alue ja hautausalue kuuluu Ulriksdalin luonnonreservaattiin. Kuningas Gustav VI Adolf osallistui arkeologien kanssa kaivaustöihin ennen kuin hänestä tuli kuningas. Hän oli erittäin kinnostunut arkeologiasta ja oli myös ruotslaisten arkeologien kanssa kaivelemassa Roomassa. 

Sitä paitsi tässä Mellanjrävan lähellä  sijaitsee yksi Ruotsin kuingashuoneen linnoista, Ulriksdalin linna ja melko lähellä sijaitsee myös Hagan linna. Alunperin oli Järvan kartanot Klara nunnaluostarin omistuksessa, mutta kristinuskon tultua Sveanrikeen otti kuningas itse Gustav Vasa molemmat kartanot. Aatelisherra Jakob de la Gardie kunnostautui sodassa joten kuningas lahjotti kartanot hänelle ja hän kutsui kartanojaan nimellä Jakobsdal, josta sitten tuli Ulriksdal. Kaikki kartanot Järvan alueella ovat sen jälkeen kuuluneet Ulriksdalin linnalle.


Uppsalavägen, Järva Krog, hyvin lähellä Solnan kesksutaa

Tukholman harjun läntinen reuna ylettyy Uppsalanvägenille saakka. Mellanjärva on Spångan vanhinta asuinaluetta. 


Överjärvagård, Överjärvan kartano,  sijaitsee lähellä, Järva Krog (kuvassa yllä) ja Ulriksdalin linnaa ja siis sijaitsee Solnan kaupungissa tai kunnassa, miten vaan.









Mellanjärvagård



Spånga kyrka.

Spångan kirkko, Spånga kyrkväg 483

Täällä olen kertonut Spångan kirkosta.

Spångan kirkko on vanhimpia kirkkoja Tukholmassa. Kirkon seiniin ja muureihin on valettu useita riimukiviä ja kirkon ympärilläkin niitä on lisää. Paikalla on ensin seisonut puukirkko noin tuhat vuotta sitten. Kirkon vanhimmat ikkunat ovat 1300-luvulta samoin kalkkimalaukset. Kirkon kuori on uuskorjattu ja laajennettu 1400-luvulla ja Bonden aatelissuvun kappeli rakennettiin 1600-luvulla. 


Hässelbyslott,  Maltesholmsvägen 1

Hässelby slott, Hässelbyn linna, jonka nykyään omistaa Torbjörn Blomquist ja Tomas Ledin yhdessä. He omistavat myös kaksi muuta linnaa, Ulvsundan ja Åkeshovin linnat.

Bonden aatelissuku asui  tässä Hässelbyn linnassa, melko lähellä Spångan kirkkoa. Bonden suku omisti suuret maa-alueet nykyisen Spångan alueella. Gustav Bonde oli valtiomies, valtionveromestari,  ja hän kuului kuningas  Karl XI holhoojahallitukseen. Hän toimi myös Södermanlandin maaherrana.

Spånga Kyrka, ingång.jpg

Kirkon portti

Spånga kyrka ext2.jpg

Bondeska gravkåret, Bonden suvun hautakappeli

Spånga kyrka int3.jpg

Spånga kyrka int8.jpg

Spånga kyrka int1.jpg

Spånga kyrka int2.jpg

Spånga kyrka int4.jpg

Spånga kyrka

Runstensfragment, Spånga kyrka.JPG

Spånga kyrka

Spångan seurakunnalla on tapahtumarikas historiansa, johon en sen kummemmin kuitenkaan paneudu. Nykyään Spångan seurakunta on Tukholman suurimpia ja siihen kuuluu Spångan lisäksi nykyään myös Hesselbyn ja Vällingbyn seurakunnat. Spångan maalaiskunta lakkautettiin vuonna 1949 jolloin osasta tuli Spångan kunta, osa liitettiin Tukholmaan, osa Solnaan ja osa Sundbybergiin ja Sollentunaan. Nykyään Spångan seurakunta kuuluu Spånga-Kistan seurakuntaan. Nämä jatkuvat aluejaot, niin kunnalliset kuin kirkollisetkin ovat sekavia, enkä mene takaamaan että osun aina oikeaan.

Kista.jpg

Kista on moderni asuinalue joka kuuluu Spånga-Tenstan kunnanalueeseen mutta Spånga-Kistan seurakuntaan. Kistan naapureina sijaitsee Rinkeby, Husby ja Akalla ja toisella puolella Sundbyberg ja Sollentuna. Kistassa asuu 13 000 henkilöä, joista 49 % on maahanmuuttajia. 

Tämä on todella monimutkaista tämä aluejako. Kista sijaitsee vain noin 9 km Norrtullista, joka sijaitsee Sveavägenin pohjoisessa päässä. Nortull on Tukholman keskustan pohjoisin kolkka. Kistan ohitse kulkee niin E4 kuin E 18 sekä Tukholman läänin valtatie 275. 

Kistaa kutsutaan nykyään Ruotsin Silicon Valleyksi. Firmat ovat asettuneet jonoon päästäkseen muuttamaan Kistaan. 


Kista sai nimensä Kista Gård kartanosta jonka ympärille juuri tällä hetkellä rakennetaan uusia asuinalueita, kuten Kistahöjden, Kista Äng, Kista Torn ja Kistagård.Siis kokonainen uusi kaupunki kasvaa alueelle. Alueelle rakennetaan erityyppisiä asuntoja jotta asukkaat voivat muuttaa alueen sisällä, kun perhe kasvaa tai perheen kokoonpano muuttuu. Alueelle rakennetaan myös hotelli, sekä 10 tenniskenttää, myymälä- ja konttoritiloja. Hotellista kerrotaan tulevan 42-kerroksinen ja  hotellirakennus tulee sisältämään urheheilutiloja.


Kista gårdenin rakennuksia ja riimukivi

Kista gård sädesmagasin 2015.jpg


Kista Mässan, messuhalli


Victoria Tower niminen 120 metriä korkea torni seisoo messuhallin vieressä. Tornin suunnitteli erittäin tunnettu ja innovatiivinen arkkitehtitoimisto Wingårdh. Torni on konttori- ja asuinrakennus ja se on Pohjois Euroopan korkein rakennsus tällä hetkellä. Rakennuksessa on 35 keerosta ja sieltä löytyy myös ravintola ja baari tuolta ylimmästä kerroksesta. Kymmenen ylintä kerrosta omistaa Scandic Hotels.Ykisi Victoria Towerin arkkitehdeistä, Karolina Keyzer, sai kunniamaininnan Tukholman kaupunkiarkkitehti.

Victoria Tower

Victoria Tower

Ericsson - Kista - Stockholm.jpg

LM Eriksson on vanha, vakaa ja tunnettu firma joka muutti pääkonttorinsa tänne Kistaan. Wingårhdin arkkitehtitoimisto suunnitteli tämänkin rakennuksen.


LM Erisson

Ericsson Kista 2010m.jpg

LM Eriksson


Kista Sciense Tower


Isafjord, on vuoden 2013 Tukholmalainen rakennus. Kaupunkilaiset saavat vuosittain äänestää kunakin vuonna vuoden tukholmalaisen rakennuksen. Tämänkin rakennuksen on suunnitellut Wingårdhin arkkitehtitoimisto. Rakennus on konttoritalo. 


Isafjord

Kista Galleria 2002.jpg

Kista ostosgalleria on yksi Tukholman suurimmista ostosgallerioista, ja monen mielestä paras. Ostosgallerioita Tukholmasta löytyy vaikka kuinka monta. Täältä löytyy noin 185 myymälää ja ravintolaa. Täällä käy noin 18 miljonaa henkeä vuosittain tekemässä ostoksia. Yksistään elokuvateatterissa on 11 salonkia. Galleriassa on kaksi tornia joissa sijaitsee opiskelija-asuntoja. Galleria on avoinna kello 10.00-21.00, joulun aikaan kello 22.00 saakka. Tänne löytää sinisen linjan metrojunalla. 

Nod Kista.jpg

NOD Kista on myös konttorirakennus.

De två tunnelbanejordiska broar i Kista.jpg

Kistan kaksi metrosiltaa. Kistassa noustaan metroon ylös sillalle, kun muualla mennään alas maanalle.

Kista tunnelbanestation - Lars Erik Falk 02.jpg

Kistan Metroasema

Electrum1.jpg

Electrum, Kuninkaallisen Teknisen korkeakoulun campus

Electrum2.jpg

 Electrum

Kista kyrka från tunnelbanestationen

 Kista kyrkan, Kistan kirkko 

Spånga ja Kista kuuluvat samaan seurakuntaan, mutta Kista kuuluu Rinkebyn kanssa omaan kunnanosaansa.

Kyrkorummet

Kista kyrka

Kista kyrka int3.jpg

Kista kyrka int4.jpg

Mynta Kista kyrka.jpg

Akalla kyrka ext3.jpg

Akalla kyrkan, Akallan kirkko

Akalla kuuluu Spångan kanssa samaan seurakuntaan, mutta kunnallisessa jaossa Rinkeby-Kistan kaupunginosaan.



Tensta 2009c.jpg

Tensta on yksi miljoonaprojektin asuinlähiöitä. Täällä asuu noin 18000 asukasta joista noin reilut 80 % ovat maahanmuuttajataustaisia. 1960-luvulla alueella oli viljapeltoja, kartanoita, torppia, niittyjä ja hieman metsääkin. Niityllä piti armeija ampumaharjoituksia. Alueelle rakennettiin 6200 asuntoa ja ensimmäiset asukkaat muuttivat tänne asumaan vuonna 1967. Läntisin osa Tenstaa on nimeltään Hjulsta ja molemmilla on oma metroasemansa. Tenstaan avattiin jokunen vuosi sitten  Tensta Konsthall.

Building Block 2.JPG

Building Block.JPG

Hyreshus-Tensta.jpg

View-from-Kämpingebacken13.jpg

Tensta - sidewalk with trees.JPG

Roads in Tensta.JPG

Radhus-hjulsta.jpg

Tensta tunnelbanestation, fåglar.JPG

Tenstan metroasema


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti